Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bästa öppna programmen

TechWorld Open Source testar och betygsätter de 45 bästa öppna programmen i 15 kategorier. Programmen är listade i vinnarordning i sina respektive kategorier.

 1. Bildredigering: Krita, Gimp och Inkscape
 2. Musikspelare: Rythmbox, Amarok och Songbird
 3. Utvecklingsmiljö: Eclipse, QT Developer och Netbeans
 4. Versionshantering: Subversion, Bazaar och Git
 5. Innehållssystem: Joomla, Drupal samt på delad tredjeplats CMS Made Simple och e107
 6. Snabbmeddelanden: Pidgin, Kopete och KMess
 7. Mediaspelare: VLC, Miro och Totem Media Player
 8. Bloggar: Wordpress, Movable Type och Drupal
 9. Wikis: Mediawiki, MoinMoin och PmWiki
 10. Skjutarspel: Nexius, Alien Arena och World of Padman
 11. Epostserver: Postfix, Exim och Courier
 12. Databas: Postgresql, Mysql och Firebird
 13. Ordbehandlare: OpenOffice.org, Koffice och Abiword
 14. Webläsare: Firefox, Konqueror och Flock
 15. Fotoprogream: Digikam, Fspot och gPhoto

Listan kommer succesivt att fyllas på i takt med att artiklarna publiceras. Diskutera nedan, är det rätt vinnare? ---- Linux växer snabbast!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Ja, på grund av CMYK-stödet så bör man se Krita som rättvis vinnare, då det som fattas lättare kan läggas till i Krita än vad det tydligen är att lägga till ett ordentligt utarbetat cmyk-stöd i Gimp.

Gränssnitts-tjatet är utslitet sedan länge. T ex så har jag bara ett fönster per bild och verktygspaletten när jag kör Gimp, men det har jag ju fått fixa själv.

Jag tycker det är rätt befriande att kunna maximera och ha enbart bilden man jobbar med på skärmen, utnyttjar ytan bättre för vissa jobb. Samt att man lätt kan jobba med två skärmar där man har bilden på en skärm ( F11 ) och verktygspaletten på den andra (Önskar jag hade två skärmar Smile ).

Jag har testat att öppna flera bilder på en gång i Krita och är inte säker på att jag gillar beteendet. Men det finns så mycket annat som jag gillar med Krita att jag gärna startar även den när jag skall rita Veckans Kadavro. Jag har bl a lagt märke till att tryckkänsligheten på Wacom-brädan funkar på ett trevligare sätt i Krita än i Gimp, skall se om det gäller några väl valda Default-inställningar.

Sedan så innehåller Krita en del godis i Lagerhanteringen som Gimp inte kommer få ännu på ett tag.

---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

FoHs bild

Jag tycker de sk testerna missar uppenbara saker ibland, de blir på tok för förenklade och jag kan hittills inte riktigt alls förstå motiveringarna. Det känns VÄLDIGT slumpartat. Vad har man för kriterier för musikspelaren-kategorins vinnare? Här har tydligen enkelheten fått väga väldigt tungt. Att hela tanken med Songbird är att kunna "spela nätet" nämns inte ens. Det är liksom ingen vanlig musikspelare man bör jämföra med de andra två så där. Nä, amatörmässigt hittills.

hoths bild

Vi har fortfarande inte övergivit CVS... :-/

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

...som är mina favoriter. Kanske skall man ta och testa VLC och se hur bra den är.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Mest för att det var det enda av spelen som fanns i mina repos. Vilket spel, inte visste jag att det var så farligt i ett kök! Många roliga vapen som ballonggeväret. Men märkligast ändå var nog de exploderande mördargrodorna...
De satsar hårt på nätverksspel, single player var inte ens implementerat. Man kan sätta upp en egen server och köra mot sig själv som om det var single player.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Ja, nummer 3 på listan känns även det ganska slumpmässigt. Ser ingen röd tråd mellan de olika miljöerna. QT Dev har jag förvisso ingen egen erfarenhet av. Eclipse känns väldigt avancerat i förhållande till Netbeans, så det verkar ju inte varit enkelheten som satte ribban denna gång som det var vid musikspelarjämförelsen. Och inte kan det väl ha varit Eclipse otroliga flexibilitet eftersom väl Qt Dev knappast borde kommit på andra plats med de kriterierna.

Kristians bild

"then you'r ugly and stupid" Wink

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

elwiss bild

Vi sitter också med CVS .. och .. Visual Sourcesafe Sad

FoHs bild

Jag kör för det mesta med VLC. Gjorde det pricnip alltid i Windows och har den installerad i Linux nu. Testade Totem på min Full HD-tv, och det fungerade inget vidare, var rätt segt. VLC verkar fungera mycket bättre. Kanske man borde klandra grafikkortet, jag vet inte. Finns väl snabbare spelare än VLC också förstås. Återigen, lite konstigt urval känns det som men med det urval som gjordes känns VLC ganska given som vinnare.

algells bild

Är QT Dev ens att betrakta som en integrerad utvecklingsmiljö (IDE)? Jag trodde att man med QT Dev endast byggde grafiska gränssnitt.

hoths bild

Nu använder jag inte någon av dem eftersom jag inte programmerar. Men, de som använder CVS har något tcl/tk-skal runt programmet som hjälper till att checka in och ut filerna.
 

Kollar filmen... Du måste skämta, 70minuter lång???? And the Executive Summary is...? Skall vi gissa på Git eftersom det är Torvalds som talar?

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Det finns de som inte är bättre men mycket dyrare. Öööh, ja just det...
Slog upp den där andra verktyget på Wikipedia. De var inte imponerade... Wink

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Vilken besvikelse, den spelade visst inte divx filmen. Enligt vad som står i YAST så skall den minsann kunna göra det, men den verkade inte tycka att det var ett supportat format. Valde rätt repo-källa men inte gjorde det någon skillnad. Kaffeine spelar samma divx-film utan problem.
Har jag gjort något allvarligt fel, eller?

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

elwiss bild

Ja är det inte KDevelop som avses?
Och varför är eclipse mer avancerad än netbeans, jag använder båda och kan göra det mesta i båda? som utveckla egna plugins eller installera färdiga med ett menyval om så önskas?

Kristians bild

Budskapet framgår efter sådär 5 minuter. Torvalds pushar för GIT men främst för distribuerade versionshanteringssystem i allmänhet.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mikaeljs bild

VLC spelar upp allt som VLC-hemsidan säger på min dator. Kör Debian och installerade från deras repo. Låter som yast missat nåt... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Ingen aning om vad som hänt där. Mitt VLC fungerade direkt under Ubuntu, möjligt att jag hade några bibliotek innan som fixade biffen. Vet ej.

FoHs bild

Jag fick känslan att Eclipse har mycket större möjligheter att växa, med alla tillägg och förpackningar som finns. Sen kanske jag förväxlade det krångliga utseendet med avancerat innehåll Smile NetBeans känns hur som helst som en enklare (men kanske inte mindre kapabel) produkt.

hoths bild

Såg hela programmet. Det var, underhållande. Torvalds har bestämda åsikter och för åtminstone linuxkärnan så är helt klat Git bästa valet. Inte en slump, han byggde det ju för att passa perfekt. Har man sedan tillräckligt många utvecklare, eller branchar/mergar, så krävs nog ett distribuerat system.
 

Möjligen är även vi på väg åt det hållet, i maklig takt.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

yast a little worse every day....

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mikaeljs bild

It yast wont work? ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

hoths bild

Åtskilliga extrapaket hittades och installerades. Bör knappast ha missat något. Men, kan detta vara ett utslag av att filmvisning i Linux ofta är afstängd som standard i Linux på grund av diverse juridiska skäl?
 
 

"Yast like a Boomerang"

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

fsns bild

Du kan inte använda Sourcesafe! Det förbjöds av vitamin-institutet i Schweiz, tillsammans med Genevekonventionen, som ett brott mot mänskligheten. Helvetet har en alldeles egen cirkel för Sourcesafe-utvecklarna.

hoths bild

Artikelserien fortsätter, nu med ordbehandlare. Alla stödjer ODF så när det blir ett krav från användarna så finns det att välja på. Vill Microsoft konurrera så är de plötsligt inte ensamma längre på marknaden. Det du, tuxsven, det är något att se fram emot!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Listan komplett, nu finns alla programmen listade.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!