Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dags för öppen källkod i affärssystemet?

Idg skriver både igår ("Öppen källkod i affärsystemet?Nja") och idag ("Öppen källkod - den nya affärssystemlösningen"om öppen källkod som en växande trend för affärssystem. Gårdagens artikel visade på svenska CIO:ers tveksamhet inför detta men utomlands är trenden tydlig.

Affärssystemet är förmodligen det mest kritiska systemet i rörelsen och kräver ett noggrant beslut och ganska massiva investeringar oavsett vilken leverantör man nu väljer att förlita sig på. Dagens artiklar visar dock på flera av de fördelar man kan få genom att välja ett affärssystem baserat på öppen källkod, anpassningsbarhet, kontroll, kostnadseffektivitet och flexibilitet. Om öppen källkod fortsätter att ta mark ibland afärssystemen får man nog säga att de verkligen kommit in i finrummet.

Den som vill läsa mer om affärssystem och öppen källkod kan besöka opensourceerpguru.com

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Ett affärssystem är ett företags hjärta och själ. Med det kan du åstadkomma underverk, eller konkurs om det visar sig inte fungera. Flera har råkat mycket illa ut och det med kommersiella system köpta av leverantörer som bara jobbar med affärssystem. Trots det så misslyckades de. Man kan verkligen förstå att de är väldigt försiktiga. Man kan förlora företaget om det går fel.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

elwiss bild

absolut, jag har jobbat med affärssystem i många år och det finns exempel på modifierade implementationer som gått mycket illa.

Men just här ser jag därför att öpen källkod lämpar sig väldigt bra för ett affärssystem. Dels för att kunden inte riskerar investeringen, han kommer ju att äga sin egna lösning. Vanligt i branschen nu är annars att åldrande systemleverantörer köps upp och istället skall kunden fasas över i ett modernare, dyrare system. Om kunden har tillgång till källkoden kan han själv se till att hålla sitt system kompatibelt med lagstiftning och riskerar inte att tvingas över i något han inte vill. Som jag ser det kommer kunden därför få en mycket bätre kontroll över lösningen.

Likaså kommer man inte hejdas av att anpassningar inte går att göra i systemet för att få det att följa affärsprocesserna, och har man jobbat med affärssystem vet man att alla kunder vill modifiera och anpassa, många gånger helt rätt eftersom inga branscher är lika varandra. Ett system som Compiere eller Adempiere kan man anpassa för alla branscher i ett vettigt språk (Java) istället för att bygga klossiga COM lösningar.

mindlights bild

Som vanligt ska jag komma in och mästra.

Jag vill nog säga att open source som religion i detta fallet, idag, inte har någon betydelse. Detta för att företagen ännu inte förstått nyttan med det.

.

En av mina kunder köpte ett CRMsystem, VegaSMB, som görs av ett norskt bolag. Det kräver Outlook på klientsidan för den integrerar kalender och lite annat med Outlook. Den kräver även MSSQL på serversidan.

OCH den vägrar exportera datat på något vettigt sätt i händelse av att företaget vill byta system eller annan anledning som kräver en vettig exportfunktion.

Denna kunden har nu insett värdet av att ha kontroll på sitt data så det första man frågade den nya leverantören, Fortnox, var: Kan ni exportera ut allt vårt data och leverera det på ett vettigt sätt?

.

I varje fall. Ett grundkrav för många (nästan alla?) företag i Sverige är att affärssystemen innehar MVG i Svenska. Just språket är ett problem för Opensource idag. Hard Heron för att ta ett exempel: "Installerar lokaler" (Installing locales).

.

Investeringen kommer i princip vara lika stor vare sig det är open source eller ett stängt alternativ. Detta för att om ett företag väljer att implementera ett visst affärssystem så är allt som oftast implementationsprojektet, med tillhörande konsulter (that would be me Smile ), en stor kostnad i sammanhanget... och vi blir inte billigare för att det är öppen källkod. Wink

Som sagt, jag håller med dig i stort i ditt inlägg men mycket av det du säger realiseras inte förrän företagen inser värdet av att verkligen äga sitt data.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Det är sant som du säger, Compiere & Admepiere finns på svenska men där finns också brister och nytillkomna fält och termer är inte översatta alls(Det har ja inte hunnit räta ut än). Investeringen vid drift är dessutom sällan kopplad till tekniken utan snarare till att f åprocesser och flöden att standardiseras så att de kan modelleras upp vettigt i systemet. och här krävs ingen mumbo-jumbo teknik, att lägga till en ny tabel eller ett nytt fält i Compiere/Adempiere tar ungefär två minuter och görs direkt i verktyget. Smidigare lösning än så har jag faktiskt aldrig sett tidigare.

Fördelen ekonomiskt är väl att man sedan inte har några löpande kostnader alls, och man kan trots allt styra prislappen mer vid införandet. Man kan välja postgreSQL eller Oracle XE om man inte vill betala för sin databas exempelvis, så det man betalar för blir konsultandet, vilket man i alla fall kan se att man får något för, och den kostanden kommer man aldrig undan.

mindlights bild

Men vafaaaaan Elwis?

Måste du snoka fram just den artikeln på IDG där jag sopar mattan med en, tydligen, helt oskyldig?

Fast...iofs...om IDGs journalist kan styrka citatet är fortfarande mitt inlägg roligt Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Uppenbarligen har du ju snöat in lite på ERP / CRM, dels p g a detta inlägget och dels för att vi snackat om det tidigare.

 

Om jag har en kund i Sverige som vill köra ERP... vilket Open Source är bäst out-of-the-box för svenska förhållanden? Kan tänka mig att det amerikanska sättet att räkna pengar och resurser inte alltid sammanfaller med det svenska... eller?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Klart att jag har snöat in, det är ju mitt jobb Smile

Det beror på, jag skulle titta på Compiere eller Adempiere personligen. Det är stabilt, du har en mängd driftade kunder (även om det i sverige bara figurerar några få ännu vad jag vet). Det har en pålitlig backend i form av postgreSQL eller Oracle och det har fullt av funktioner och moduler för vad du nu kan tänkas vilja göra. Skillnaden mellan dem är att Adempiere blev en fork av Compiere 2006 då de ansåg att Compiere inte brydde sig tillräckligt mycket om patchar och kod ifrån communityn. Så beroende på hur modig man är kör man antingen Adempiere eller Compiere, Adempiere är mer bleeding edge och där är allt fri kod medan Compiere håller på en del moduler som man får betala för. Compiere har edock proffesionell och kvalitativ dokumentation att köpa vilket kan vara idé. (Även om man kör Adempiere - i grunden skiljer de sig inte så mycket åt)

Nackdelen idag dock är att det mig veterligen inte finns ngn partner i sverige idag. Redpill sålde Compiere ett tag men var nog för långt före sin tid, numer är det bortplockat och de fokuserar iställlet på JBoss, EnterpriseDB och SugarCRM. Man kan därför vara beredd på att få sin support på engelska. Tillika, vissa fraser och termer kan behöva en översyn av svenskan, det får man vara beredd på.

Läs mer om Adempiere här och Compiere här

 

mindlights bild

Kollade på Compiere efter jag skev min fråga till dig.... och blev positivt överraskad över att de övergett sitt hysteriskt fula och katastrofala java-gränssnitt till förmån för en webbaserad, snygg, front.

.

.

Tills jag insåg att Communityversionen bara hade javagränssnittet, vanliga versionen hade lite mer features än communityversionen och proversionen inte var GPL!

.

Snälla, kan någon tillrättavisa mig å det snaraste... för detta strider klart mot min vision med nyttan av Opensource i företagssammanhang...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

Nu skall du inte va sån mindlight =)

 

Java är ju också GPL, och sååå fruktansvärt bra. Vad jag hört!

Är det inte ok att göra tilläggstjänster som kostar? så länge man har öppet API

mindlights bild

hehe... irriterad över att folk smiter undan reklamen på LP och låter det gå ut över mig eller? Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Det kan nog vara så, det är därför jag kör forken, Adempiere som har allt Compiere har plus Libero (full mps modul) och posterita(full POS modul). Webgränsnitt finns:

 

och ett webgränsnitt med GWT är på gång för att få AJAX:

http://www.adempiere.com/wiki/index.php/Image:GWTADSalesOrder.png

För att få komersiell och garanerad backning av Adempiere dock får man skriva kontrakt med ngn av dessa såvida man inte vill förlita sig på irc support:

http://www.adempierebusiness.com/

mikaeljs bild


större bild tack... jag ser inte riktigt hur det ser ut Wink~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

*MORR* Wink

Ja har inte tid, skall in till stan och dricka en pava Glengoyle och fira att jag slutade mitt jobb idag Smile

 

mindlights bild

Vad är det för dist du kör....känner inte riktigt igen den... jävligt ful var den ivarje fall  Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

Det är väl någe Vist över den disten!

mikaeljs bild


Det bästa med många av mindlights inlägg här och på andra ställen är hur mindlight inleder kommentaren med det mycket genomtänkta "eh". Undra hur många hundra (tusen?) kommentarer som inleds med denna genomtänka och mycket talande "eh". Wink~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

BUSTED!!!

*ASG*

Faktum är att det är för att jag inte har en aning om vad jag ska skriva för titel / inledning Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...