Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Sun släpper öppen videocodec

Sun meddelar att de släpper en ny patentfri och öppen licensierad codec vid namn OMS Video.

Fritt översatt

"OMS" är framtagen i samråd med Suns "Open Media Commons ("OMC") initiativ (http://www.openmediacommons.org)" i syfte att tillhandahålla en öppen och kostnadsfri multimedialösning, inkluderande video, ljud, överföring, kontroll och innehållssäkerhet -- en "öppen mediastack" eller ett "öppet mediasystem"

http://blogs.sun.com/openmediacommons/entry/oms_video_a_project_of

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Mycket goda nyheter!

Har lite frågor om kompression och liknande, men jag får väl ta och läsa manualen för en gångs skull.

 

mikehers bild

hmm frågan är om formaten duger för högupplösta filmer?Jag menar vi behöver knappast ytterligare ett format om det inte konkurrerar med etablerade closed sourcvarianter.

Som jag ser det finns det redan för många crapcodecs både Open och closed som borde skrotas då det redan är en ren soppa.

Så hoppas verkligen SUNS är högkvalitets codecs.. Även om jag har en viss tvivel tyvärr....

Dock trevligt att de väljer gg vorbis som audio. MEN det krävs att Oggvorbis optimeras rejält om den ska kunna konkurrrera på embedded marknaden. I dagsläget tar en uppspelning av OGG 50% CPU medans MP3 tar 30% på exempelvis en AVR32 DSP processor och troligen också ett skäl till att nokia forfarande envisas med att INTE skeppa med OGGvorbis format som default i sina handheelds...