Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför bör du välja Foresight Linux?

Här är ett par argument varför jag tycker att Foresight är bättre än vissa andra distar.

 • Du får egen adress till alla dina paket som du skapar och det är ganska lätt att göra paket

Finns dokumenterat i www.foresight.se/forum/ hur man skapar paket
Rullande uppdateringar

 

 • Du får hela tiden uppdateringar för kernel, ny gnome version m.m. Behöver inte vänta 6-8 månader för att få det. Troligtvis så blir det mindre strul när det är rullande uppdateringar än att du ska uppdatera 600 paket i andra distar.

 

 • Conary

Riktigt bra pakethantare i Foresight. Den klarar av att installera den versionen du vill av program, sen är paketen uppdelade i bitar. Så när tex openoffice släpper ny version så tankar du hem ca 10 mb istället för 100 mb som du gör i tex ubuntu.

 • Rollback

Du kan alltid backa i systemet hur långt som helst, så går nånting åt helsike så är det jäkligt lätt att få bort det från systemet. Så därför är det riktigt bra att använda conary när man installerar saker. Finns inte programmet så fråga efter det, så kanske vi kan fixa in det till dig.

 • Utvecklarna

Du kan lätt kontakta utvecklarna i #foresight på irc, dem är riktigt trevliga och det är alltid skojigt att få prata med utvecklarna direkt istället för användare runtomkring. Tänk på att dem flesta bor i usa, så tidsdifferensen är -5, -6 timmar.

 • i686 system

Systemet är uppbyggt på i686, den passar på datorer som är snabbare än 1 Ghz. Har inte än förstått varför inte andra distar har börjat använda det som standard.

 • Byta till test system

Det är väldigt lätt att byta system från stabil till test eller utvecklar system. Sen om skiten går sönder så kan du självklart byta tillbaka till normala systemet. Det är inte många distar som klarar av det idag.

 • Snabbheten

Systemet är snabbare än tex ubuntu, kubuntu m.m. På grund ab troligtvis i686 systemet. Man märker av det efter har kört ubuntu ett bra tag sen övergå till Foresight.

 • Oberoende

Systemet är inte beroende på någon annan dist. Det betyder att Foresight behöver inte följa utvecklingen på andra distar. Så Foresight slipper tänka på att hela tiden titta på andra distar och följa utvecklingen.
Tex mint är en sån dist som är baserad på ubuntu och ubuntu är baserad på debian, är en jäkla följa John där. Cool
[/list]

 • Författare till texten är Zinden www.foresightlinux.se är med hans medgivande publicerad av Max Klurig.

 

 • Max Klurig: Jag läger till följande. Det är nästan skandal att folk inte medvetna om hur bra Foresight Linux är. Ubuntu Linux är inte närheten av Foresight Linux men på grund av resurser till marknadsföring har Ubuntu Linux lyckats få den positionen de innehar i dag. Något som också är viktigt är funktionen byta system från stabilt till ( test eller instabilt ) och tillbaka till stabilt igen. För inte ens Ubuntu Linux klarar av det. Ubuntu Linux klarar inte av att gå tillbaka så långt som Foresight Linux gör med sin rollback funktion. Ljudet i Foresight Linux är en njutning. Jag får ha mitt ljud nästan på lägsta nivån annars blir det rent för hög volym. Ljud kvalitén är också bra. Ljudet i Foresight Linux körs med Pulseaudio och Foresight Linux har gjort det säkert i ett halvår eller längre. Ubuntu Linux har nyligen börjat med Pulseaudio. Att installera beroende till film, media med mera är bus enkelt.

M.v.h

 

Max Klurig

 

Administratör Pardus Linux Sverige och Foresight Linux Sverige.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

"Riktigt bra pakethantare i Foresight. Den klarar av att installera den versionen du vill av program, sen är paketen uppdelade i bitar. Så när tex openoffice släpper ny version så tankar du hem ca 10 mb istället för 100 mb som du gör i tex ubuntu."

Har aldrig upplevt det som ett
problem. Det hela sköts i bakgrunden och när det är klart så är det klart. Men visst. Uppdelat i bitar med diffar är snyggare.

 

"Du kan alltid backa i systemet hur långt som helst, så går nånting åt helsike så är det jäkligt lätt att få bort det från systemet. Så därför är det riktigt bra att använda conary när man installerar saker. Finns inte programmet så fråga efter det, så kanske vi kan fixa in det till dig."
Har aldrig haft det problemet i Debian / Ubuntu. Den senare delen med att fixa
in program fattar jag inte.

 

"Systemet är uppbyggt på i686, den passar på datorer som är snabbare än 1 Ghz. Har inte än förstått varför inte andra distar har börjat använda det som standard."
För att vinsterna inte är så stora som vissa verkar tro?

 

"Det är väldigt lätt att byta system från stabil till test eller utvecklar system. Sen om skiten går sönder så kan du självklart byta tillbaka till normala systemet. Det är inte många distar som klarar av det idag."
Detta är en funktion som för hemmapulare vill ha. Ett företag eller en vanlig användare har ingen nytta av detta.

 

"Systemet är snabbare än tex ubuntu, kubuntu m.m. På grund ab troligtvis i686 systemet. Man märker av det efter har kört ubuntu ett bra tag sen övergå till Foresight."
Mycket trevligt. Men att det beror på i686 är jag inte övertygad om. 90% av flaskhalsarna i en dator är fortfarande hårddiskarna.

 

"Systemet är inte beroende på någon annan dist. Det betyder att Foresight behöver inte följa
utvecklingen på andra distar. Så Foresight slipper tänka på att hela tiden titta på andra distar och följa utvecklingen. Tex mint är en sån dist som är baserad på ubuntu och ubuntu är baserad på debian, är en jäkla följa John där. Cool"
Varken SUSE eller RedHat följer andra distar som Mint -> Ubuntu -> Debian. För övrigt är det senare mer ett samarbete där distarna drar nytta av varandra. Debian har säkerligen fått en mer komplett desktop sen Ubuntu påbörjade sin
storsatsning. En av nackdelarna Foresight då kan tänkas ha är att de inte har lika stor användarbas och framförallt inte lika stor utvecklarbas i communityt som t ex Debian eller SUSE.
Detta gör det till en lite osäkrare dist ur ett affärskritiskt perspektiv.

 

"Något som också är viktigt är funktionen byta system från stabilt till ( test eller instabilt) och tillbaka till stabilt igen. För inte ens Ubuntu Linux klarar av det."
Återigen. Vad är nyttan med det?

 

"Ljudet i Foresight Linux är en njutning. Jag får ha mitt ljud nästan på lägsta nivån annars blir det rent för hög volym. Ljud kvalitén är också bra."
Wow! Vissa väljer dist efter stabilitet. Andra efter möjlig ljudnivå på ljudet. Wink

 

"Ljudet i Foresight Linux körs med Pulseaudio och Foresight Linux har gjort det säkert i ett halvår eller längre. Ubuntu Linux har nyligen börjat med Pulseaudio."
Ja. Det kan ju bero på att Ubuntu och andra distar sättar stabilitet framför bleeding edge. Pulse audio för ett år sedan låg på version 0.8.1 och idag 0.9.9. Debian / Ubuntu tar ansvar för att paketen ska fungera ihop. Det är det som Debian. Att slänga in senaste versionen av en app utan ordentlig test är... inte seriöst och kan orsaka stora problem för dem som litar på distributionen av appar. Att Ubuntu inte kastar sig in i ett projekt som ligger på version 0.8 känns inte som en brist.

 

Foresight linux är säkert jättebra men antingen är nyheten en jämförelse mellan två distar eller så är det en promotion för en dist många inte vet något om.
Om du ska sälja in något, i detta fallet en ny dist, ska du ALDRIG använda andras tillkortakommanden för att få en hävstångseffekt i införsäljningen. Detta gör bara att kunden, i detta fallet läsaren, blir misstänksam och skärskådar dina påståenden. Påståenden som i detta fallet inte är allt för tungt faktaspäckade.

Om du istället siktar på att göra en jämförelse så bör den vara objektiv. Inte ta ställning i din text även om du har en åsikt. Ingen går på att Ubuntu inte har fördelar som Foresight inte har. Ofta kan t ex frånvaron av bleeding edge vara ett plus.

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

klurigs bild

Du har rätt till att ha dina åsikter. Jag tänker påstå att mina är mer
riktiga en dina. Men det du kom med var ganska svaga argument. Att
jämföra med den dominerande distributionen när påstående är stark fakta
inte bara tomt snack är inte på något vis en nackdel. ”Den senare delen
med att fixa in program fattar jag inte” Svar på det kan vara att du
befinner dig i rymden för mycket. Det tar på krafterna.Cool

 

M.v.h

Max Klurig

 

 

 

 

mindlights bild

"Du har rätt till att ha dina åsikter. Jag tänker påstå att mina är mer
riktiga en dina. "

Skillnaden är att jag inte publicerar mina åsikter som en nyhet på Linuxportalens framsida. Nyheter ska vara objektiva och underbyggda med fakta så fäll ner pungen och landa. Ingen säger att du inte får tycka vad du vill. Det jag hävdar är att dina åsikter hör hemma i din blogg och inte på förstasidan på LP.

 

"Men det du kom med var ganska svaga argument. Att jämföra med den dominerande distributionen när påstående är stark fakta inte bara tomt snack är inte på något vis en nackdel."

 

Om du bara hade gjort en jämförelse. Du har publicerat en nyhet med ca 8-9 punkter där du kommer med påståenden. Endast en två av dessapunkterna lägger distributionerna mot varandra.

Det är som när Microsoft går ut i sin reklam och säger:
Se vår tabell för att se vilket Office som passar dig och din plånbok bäst!"... och sen har du en jämförelse mellan Microsoft Office 2007 basic, standard, pro och premium edition. Inte ett ord om Lotus Smartsuite, eller Corel Wordperfect Office eller OpenOffice.org.

Som sagt. Du påstår en massa men lägger inte ut några som helst opartiska fakta.

Jag belyser bara att du:

 1. inte publicerat en nyhet med objektivititet som ledstjärna och
 2. du inte har gjort en jämförelse.

För att summera: Du bör nog slå upp ordet "jämförelse" för att förstå dess innebörd. Bara Steve Ballmers bolag gör "jämförelser" på ditt sätt och tycker att det är bra med det sen...

 

Ps. Det jag kom med var fakta och det som är gyllene regler inom försäljning. Fråga vilken säljare eller marknadsstrateg som helst om det är en bra idé att belysa sina konkurrenters brister för att vinna mark och svaret kommer bli entydigt: Diffrentiering är inte att racka ner på konkurrenten. Det är att belysa vad som gör din produkt annorlunda och därigenom mer attraktiv. Så sitt du där och påstå att dina åsikter är mer riktiga än mina. Det bjuder jag gärna dig på och under tiden så fortsätter jorden snurra runt i universum...

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikehers bild

öhh Max, jag förstod inte heller det där?

 

Och dina argument för foresight är faktiskt inte så starka heller. Mycket av det du nämner finns i de andra distarna med. Och ditt sista inlägg gjorde knappast saken bättre...

 

Jarulfs bild

Kan bara hålla med Mindlight här. Känns som att det blev alldeles för mycket hoppa på andra distar - ibland även bara slag i luften - än att verkligen framhålla Foresights egenskaper.

zindens bild

Helt ok åsikter, det där med snabbheten är testat på samma dator med olika distar. Så för min del beror det inte på hårdvaran, samma förutsättningar för alla distar. Sen installationen av Foresight ta 10 minuter, knappt. Beror lite på sin hårdvara såklart Smile

 

Varför man vill ha ostabilt system kan bero på att man får testa det allra nyaste som kanske inte funkar så bra idag på sin data. Tar litet tag ibland att hårdvaran ska funka helt ok om man har nått nytt.

mindlights bild

Ja, men en vettig jämförelse är att jämföra två äppelsorter för att komma fram till vilken äppelsort som är godast... inte att ta fram ett äpple och jämföra det med ett päron.

Så självklart kan du säga att Foresight i386 är slött jämfört med i686 men att hoppa över dist-gränsen och jämföra upplevd hastighet och sedan påstå att orsaken är i386 kontra i686....är kanske inte det som ger dig Nobelpriset i framtiden.  Wink

"Systemet är uppbyggt på i686, den passar på datorer som är snabbare
än 1 Ghz. Har inte än förstått varför inte andra distar har börjat
använda det som standard."

Svaret är skitenkelt: Det handlar om pengar. Linux är inte ett amatörOS med glada entusiaster som hjälps åt längre... det är företag som pumpar in pengar och resurser i utvecklingen och de är inte ute efter att göra världen till en fredligare värld utan svält... de vill tjäna pengar.

Ingen tjänar pengar på desktoplinux idag. Men man räknar med att göra det sen och då är det inte någon som är intresserad av att köra i386 eller i686 utan då är det AMD64, IA64 m fl som gäller. Därför fokuseras det mest på att ha ett alternativ som funkar för alla och ett som ligger i frontlinjen. 4GB är en gräns som idag börjar bli trång för många företag.

Alltså: Jag har inget emot Foresight Linux. Säkert en jättebra dist men att din lista publicerades som en objektiv presentation på förstasidan på Linuxportalen är det jag vänder mig mot. Inte ditt fel dock, inte du som publicerade den.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

sämts bild

Det är väl inte enda anledningen. T.ex. ubuntu tog ju bort alla olika -k7, -i386, -i686 osv av den enkla anledningen att skillnaderna mellan att ha den generiska och den specifika kerneln var svår att ens mäta för den var så liten.

----

Sievert Ämtholm

Sievert Ämtholm

prafjessors bild

Foresight är säkert en bra dist, men hemsidan, full av särskrivningar och felstavningar, ger ett ganska oseriöst intrryck och avhåller åtminstone mig från att testa den.

jelhs bild

Klurigs inlägg är också fullt av "sär skriv ning ar och felstavningar" vilket inte ökar mitt intresse för distributionen...

zindens bild

Du kanske borde kanske kika på andra forum som är ännu värre. Förlåt att vi inte kan skriva ordentligt.

valdermans bild

Jag förstår inte varför du jämför med Ubuntu. Det är ungefär som om jag skulle försöka bevisa att en ny Toyota är bra genom att jämföra med en Lada från 1950-talet.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

zindens bild

kanske är på grund av att båda kör Gnome?

Men kanske ska ändra till fedora och låta fedora användarna påpeka varför vi jämför med den istället Smile

Men visst borde man ha skrivit andra distar på alla ställen istället för att nämna namn på distarna. + Den här diskutionen känns väldigt offtopic.

extons bild

Den som vill kontrollera hur rätt eller fel mindlight/klurig har kan hämta hem Exton-Fore och testa live. Exton-Fore är en unik svensk remaster av Foresight Linux 2.0. (Foresight sets itself apart by eliminating the need for the user to be familiar with Linux). Exton-Fore kan inte installeras till hårddisk, men väl till USB-sticka.
Under körning från skiva eller USB-sticka kan nya program installeras.
Alla ändringar av systemet (inkl. programinstallationer) kan
enkelt (automatiskt) sparas om man kör Exton-Fore från USB-sticka. Läs mera HÄR.

 


 

LINUX.EXTON.NET

sämts bild

Om jag ska jämföra ett äpple och ett päron så är det väl dumt att skaffa ett kanderat äpple och ett kanderat päron?

----

Sievert Ämtholm

Sievert Ämtholm

klurigs bild

Jag förstår inte vad du argumenterar i mot? Är det du som avgör var och hur jag väljer att publicera min text? Sen är en del kommentarer ganska dåliga. Författaren vill visa i punkt form varför Foresight Linux är en bra distribution. När man sen vänligt bemöter dig med att dina argument inte är fel eller att mina är mer rätt en dina. Får man bara otack tillbaka. Då frågar jag mig själv? Är det du eller jag som skall landa. Tänk också på att här kan vara fler en mig som är delaktiga i texten. Om du vill såra mig. Gör det när jag ensam står som författare för texten. Jag personligen tar inte illa upp.

 

Tänk också på att skrivna ordet kan vara vasst och såra.

 

När man har personlig kontakt så registrerar man så mycket mer i personens kroppsspråk. Det är en av anledningarna till att det kan bli rent tokigt i bland på ett forum. Jag själv gör också detta misstag då och då. Det gör vi alla. Vi är bara människor. Människor gör misstag. Men vad man då kan göra är att hela tiden upprepa detta för varandra på ett fint sätt. Så glömmer ingen att det skrivna ordet kan såra någon.

 

M.v.h

Max Klurig

valdermans bild

Herregud, om du blir ledsen i ögat av så mild kritik som Mindlight framförde är det här med Internet definitivt ingenting för dig.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

prafjessors bild

Samtidigt så måste man berömma klurig och zinden för att de lägger ner en massa tid på att sprida Linux till allmänheten. Det är mer än vad de flesta av oss gör. Tack ska ni ha, pojkar/flickor! Men snälla, fixa till hemsidan.

zindens bild

Vad har du för idé för hemsidan?

Forumet är iallefall helt ok. Cool

magnis bild

Tycker kritiken i kommentarerna är onödigt hård. Jag har då aldrig läst en recension av en dist som är "objektiv", vad det nu betyder.
Att jämföra med Ubuntu känns inte så konstigt heller, med tanke på att det är den dist som på många ställen lyfts fram som "The Distribution".

Sedan kan man självklart diskutera hurvida det stämmer att i686 snabbar upp eller inte, själv har jag faktiskt ingen aning. Jag tycker detta var intressant att läsa, eftersom jag i princip aldrig hört talas om Foresight. Trivs för tillfället väldigt bra med Ubuntu dock, och ser ingen anledning att byta.
Och som Mindlight säger, detta är knappast en dist för affärskritiska system, so what? Finns många ute i Linuxvärlden som gärna offrar stabilitet mot att ha det allra nyaste.

 

Kristians bild

Pojkar och flickor, sluta basha och gläds istället åt att klurig hittat en dist som passar honom som handen i handsken Smile Vill ni skriva av er eller analysera detaljer i andras texter så är en lämpligare adress http://wiki.linuxportalen.se


---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

wiki.linuxportalens.se, jag har sagt upp imbumba.se Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Och endast vi V.I.P kommer in på den länken Jonas visar (wiki.linuxportalens.se)... för er alla andra dödliga, som inte kommer in där, så gäller wiki.linuxportalen.se Cool

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

zindens bild

Du glömde påpeka 2 saker klurig:

1: Du har möjlighet att välja extlinux el grub som bootloader, för grub utvecklas inte längre och det är bara fixar som kommer från andra användare till den. Så många rekommenderar att ta extlinux som bootloader om man kör bara 1 os.

2: Installationen tar ca 8-12 minuter från att man börjar tills man är klar med installationen, då är det inklusive formatera hårddisken.

klurigs bild

Jag har nu gått i genom vår hemsida Forum/Portal. Tro mig jag vet vad jag talar om. Jag anser att inga omfattande ändringar är nödvändiga. Vi gjorde en del ändringar på vår sida Pardus Linux. Men liknande ändringar är inte nödvändiga att genomföra i sammanhanget Foresight.se. Lite små fel och engelska som inte är översatt. Det kan förbättras. Men inget som motiverar kritiken från vissa enskilda medlemmar på LinuxPortalen.

 

Det som står här i den undre texten är bara Max Klurigs åsikter inget som har med Foresight Linux hemsida att göra. Inget som andra medlemmar är delaktiga i.

 

Men vem vill vi ha som medlemmar inte är det akademikerna. Det är i nittionio av hundra fall de som kritiserar. Det är en regel inom den akademiska världen att man sågar och mobbar. Man lär sig ganska fort att i stället för att svara på sammanhanget så delar man upp texten i delar. Tar delar av texten och kritiserar. Det är effektivt och man får oftast den effekten som man tänkt sig. Tro mig jag bor Lund. Man skall skriva så folk förstår. Jag skriver så här även om jag förmodligen är akademiker. Men jag tillhör de två procent fri tänkande som övriga akademiker hatar. Som inte alltid är korrekt eller mobbar andra. Obestämd

 

M.v.h

Max Klurig

mindlights bild

"Det är en regel inom den akademiska världen att man sågar och mobbar."

Jo, nog är det åsikter du framför, för inte är det fakta i varje fall...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Vågar man gissa på att någon här blev stenhårt kuggad på sin examensuppsats och är en aning bitter?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

sämts bild

Så ni vill inte ha akademiker för att de kritiserar texten istället för personen? Bra att veta! Laughing out loud

---

Sievert Ämtholm

Sievert Ämtholm