Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Säkrare bilar?

Ja säkrare bilar är mitt påstående efter att ha läst detta:

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article355484.ece

Det är väl på tiden att bra datorprogram hjälper oss med elektroniken i bilarna.

För många många år sedan var jag inne på helt andra distributionssystem för bilar och elström.

Men nu kanske det lossnar lite.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jentins bild

Var det inte Novell som för herrans massa år sedan ville introducera "One Click login". I sin reklamfilm så visade de en kille som loggade in på företaget när han startade firmabilen. Via skärmen på bilen kunde han titta på senaste informationen, sätta på kaffekokaren på kontoret där även dagens kaffekopp automatiskt drogs av på hans lön. Företaget var konstant inloggat i hans alarmklocka, så började han 08:00 räknade den automatisk ut när han skulle behöva gå upp för att hinna till jobb i tid. Vilket resulterade i att han aldrig kunde skylla på att han glömt att sätta på alarmet.

När han väl var på jobb, så mailade hans kyl och frys till honom att det behövdes fyllas på matvaror. Samt undrades vad som skulle köpas in till middag. Väl ifyllt så gick det automatisk en beställning till grossisten som levererade hem det hela så att det var på plats vid hemkomst. inga pengar behövdes då samtliga betalningar drogs automatiskt på lönen. Flextid sköttes med gps-sensor som hela tiden registrerade var du var. Nu överdriver jag kanske lite vad som egentligen fanns i filmen, men det var inte långt ifrån och det mesta var med :=)

 

 

-------------------------------------

www.jentin.com

mikehers bild

Nu förstår inte jag nånting varför skulle bilen bli "säkrare" för man kör linux????

Lasps bild

Hänger ihop med den gamla skrönan "Om en bil var som Windows, skulle man..."

 

Jag googlade på just de orden och fick denna länk som första svar

http://hejbilist.nu/win.htm

Behövs ytterligare förklaring så kan jag ordna detta med Wink

Men just nu går LP så långsamt att jag inte ids att kolla inlägg längre, så godnatt säger Lasp

mikehers bild

 

Men för sjutton, du tror väl inte på fullt allvar att de kör WIndows OS för krtiska tillämningar i bilen såsom ABS bromsar/styrreglering osv?

OM de nu kör windows nånstans är det möjligen grafiska gränssnitt i DVD:n/stereon eller GPS-navigatorn och javisst  ja det tänkte jag inte på kanske folk är så korkade så de litar på vad som står på GPS kordinatorn och kör ner i diket om det nu skulle visa sig att navigatorn får bluescreen Wink

 

Nej seriöst... frågan kvarstår varför skulle bilen bli säkrare om man kör linux?

Jag ser fördelar med att de kör linux med men vad jag vänder mig emot är att du skrev bilen blir säkrare. Står ju tom i Nytekniks artikel att det handlar om de saker jag nämner ovan eg: DVD/stereo/GPS etc... och inget av det har ju med säkerhet att göra.

alberts bild

Jo, det är vanligt med Windows CE i inbyggda system, även i fordon. Men Linux och VxWorks är de vanligaste. Volvo kör en annan lösning som heter Rubus. Ska man köra Linux kanske man får fundera på en lösning med realtidstillägg till Linuxkärnan som RTAI.

mikehers bild

I vilka sammanhang då? Jag menar om det använder windows CE i för "underhållning" är jag inte förvånad men för kritiska grejer såsom styrsystem/ABS/Antispinn etc.. där har jag svårt att tro de använder varken linux eller windows CE.