Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Asus eeePC släppt i Sverige!

Asus mini-laptop med Linux är nu släppt i Sverige. Den säljs dessutom av stora återförsäljare som ON-OFF och Dustin!

Datorn kostar ca 3000. Väger 0.9 kg och är stor som en vanlig bok

http://eeepc.asus.com/global/product.htm

http://www.pricerunner.se/pl/27-1101871/Baerbara-datorer/ASUS-EEE-PC-4G-...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Jag gjorde en "swäng" in till "PåAv" idag för att kolla på "underverket"- Hos PåAv visste man egentligen ingenting om maskinen. De hade ingen aning om att ett office-paket medföljde t.ex. De hade inte haft igång den själva. Ja ungefär på den nivån låg det... Obestämd Fast de visste faktiskt att den hade Linux som operativ.

Däremot hade de sålt 7 st. "Kunderna hade sagt att den fått bra recensioner".

För övrigt kan jag bara säga att den såg väldigt trevlig men pytteliten ut bland de andra "lapp-topparna". Som sagt köra den gick ju inte men jag kunde prova fingersättningen. Den kan nog gå att skriva på, trots det lilla tangentbordet. Jag skriver "nog" för just nu har jag bandage på 4 fingrar efter att ha hällt smältlim över dem av ren "klåpighet". Just nu passar inget tangentbord. Rynkar på näsan

Hade kunnat tänka mig att köpa en, men jag vet fakiskt inte riktigt vad jag skulle ha den till. Skäms

 

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

emwiks bild

Jag köpte min idag och är än så länge nöjd. Det går att skriva på tangentbordet utan större besvär. Det tar kanske några dagar att komma upp i fart men det är inte som att storleken är någon showstopper. Skärmen känns inte heller så fasligt liten som jag hade trott.

Den kör en modifierad version av Xandros och det fungerar oftast alldeles utmärkt att installera programvara från Xandros repositories. Jag kör på Xandros server 2.0 som enligt uppgift ska ligga nära Debian Etch. Även Debians repos går att använda. Men man bör förstås undvika att blanda.

Det finns många hack och mycket dokumentation om maskinen så det är inte alls svårt att till exmepel byta fönsterhanterare. Personligen valde jag Fluxbox istället för det medföljande IceWM, bland annat för flikfunktionaliteten.

En liten besvikelse är att Asus valt att göra systemdisken skrivskyddad. Den medföljande Flash-disken är partitionerad med två partitioner vilka sedan monteras ihop till en partition med hjälp av UnionFS. Detta gör det jobbigare att ta bort förinstallerade program eftersom det inte ger tillbaka något diskutrymme. Å andra sidan är det säkert bra för att man inte kan förstöra maskinen helt.

Det känns lite tråkigt att det inte finns någon blåtand i maskinen. Det hade varit smidigt att kunna koppla ihop den med telefonen när man inte är hemma (och det är nog sällan man är hemma när man använder en Eee PC). Det verkar vara rätt så lätt att montera in egna interna USB-platser i ett av expansionsfacken vilka sedan kan användas för just blåtand och liknande, men det kräver ändå lödning och riskerar att förstöra datorn.

Tydligen ska det även vara problem med WPA2-nät. Okrypterade nät fungerar däremot problemfritt.

Värt att notera är att även strömadaptern är lätt och liten, ungefär som två mobiltelefonladdare.

Jag är nöjd med mitt köp. Jag kommer använda datorn när jag åker till och från jobbet, samt befinner mig någon annanstans än hemma. Den är lätt värd de 3000:- den kostar.

ekirs bild

Jag skulle köpt en också om jag hade haft 3000 kr extra. Nu har jag dels en väldigt bra fungerande macbook med Linux, och dels så har jag inte massa pengar till övers från mitt studiemedel Tongue. Detta gör det tyvärr svårt att motivera, men annars är den sjukt het!

tardiss bild

Jag bokade min Asus Eee på Onoff.se. Fick den med posten den 3/6.

Det negativa med min Eee är att den fungerar dåligt med skyddat
trådlöst nätverk. Jag var tvungen att göra mitt skyddade trådlösa
nätverk till oskyddat. Vad kan det vara för fel? Har kollat på Asus Eee forum. Där stod det att man skulle göra en uppdatering. Jag gjorde det, men det blev inte bättre.

svenduss bild

 En fråga bara?

    Hur hög skärmupplösning kan man ställa in på datorn ?

---

Svendus

ekirs bild

Inte så hög. (Kommer inte ihåg siffrorna, men någon lägre widescreen upplösning). Men man behöver inte så hög heller eftersom skärmen är liten så det ser skarpt ut ändå.

 

tux-svens bild

Angående krypteringsproblemet hittade jag det här:

"Ok had some conversations with tech support and I have got my eee working on my WEP enabled network!

Now we made only ONE change to the usual procedure of setting up the eee for wireless.
In the box WIRELES SETTINGS there are TWO boxes which are pre set to AUTO.

Change the MODE box to INFRASTRUCTURE from AUTO. REPEAT INFRASTRUCTURE.

Seems the eee does NOT like the standard Auto setting.

My goodness you would think tjhat such a small change would be all over the Internet.

Please someone else with the same issue make that change and let us know if it works for them:)

Last edited by IRJ (2008-01-18 11:22:16 am)"

Prova, så får vi höra sedan hur det gått.Glad

EDIT:

Hela den aktuella länken: http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=10042

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

larsemils bild

800x480 och det är helt okej.

 

 Xandros var det värsta jag har varit med om någonsin, så det klarade jag inte av. Har kört min i ett halvår nu snart och tycker den är grymt fin. Jag kör med ubuntu på min och då fungerar alla trådlösa nätverk hur bra som helst. Jag rekommenderar att uppgradera till 2gb ram, det kostar nästan inget alls med en sticka och du får en betydligt piggare dator.

 

Att skriva på den är en vanesak, första dagen så var det jättejobbigt men efter det går det lika bra som med alla andra tangentbord.

 

Trots detta så säljer jag min om någon är intresserad, då jag är intresserad av lite annat Smile