Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vänsterpartiets kongress

I helgen hade Vänsterpartiet kongress, och tog bland annat beslut om några motioner som är intressanta för anhängare av open source och fri programvara.

 

Först har vi motion A103 - Ta ställning mot DRM. Partistyrelsen förslog att denna motion skulle bifallas av kongressen, med följande motivering:
"DRM är ett försök från storföretagen inom bl.a. databranschen att begränsa användandet av den egna datorn i profitsyfte"

Och beslutet från kongressen blev bifall.

 

Den andra motionen är A104 - Ta ställning mot mjukvarupatent. Här skriver motionsförfattaren "Vi har redan agerat tydligt mot mjukvarupatent, men vad jag vet finns det inget kongressbeslut i frågan.
Det kan vara värt att förtydliga att det här inte påverkar upphovsrätten för mjukvara. Mjukvarupatent handlar om att monopolisera vissa praktiska lösningar, ofta sådana som är grundläggande för all programmering."

Kongressen valde även att bifalla denna motion.

 

 

Till sist har vi A105 - För fri programvara.
Vänsterpartiet har länge varit en annhängare av öppen källkod. Med denna motion så ville författaren att Vänsterpartiet istället ska börja använda sig mer av begreppet fri programvara, och även att partiet ska se Free Software Foundation som en viktig drivkraft, och en organisation vars målsättning Vänsterpartiet delar.

Partistyrelsen valde i sitt svar att påpeka att partiets stöd för öppen källkod redan är tydligt, men att även begreppet fri programvara är viktig. Däremot skriver man att "motionären vill också att vänsterpartiet i förlängningen skall se Free Software Foundation som en allierad och viktig drivkraft i denna utveckling. Partistyrelsen anser att en sådan stödförklaring leder alldeles för långt och går in på en detaljnivå som inte passar i ett kongressbeslut."

 

 

Utöver dessa motioner kan någar här på Linuxportalen säkert också vara intresserade av att kongressen efter en tuff debatt beslutade sig för att stöjda fildelning även av upphovsrättsskyddat material, för icke kommersielt bruk.

 

De motioner som bifölls i dessa frågor var A100 och A102.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Bra jobbat av vänsterpartiet. Synd att de inte alls passar mig i övriga politiska frågor. Jag tycker det är rätt komiskt att vänstern ser FSF som en viktig drivkraft, då många av FSFs högt uppsatta sätter 'fri marknad' högt på listan över viktiga mål. Stallman har ju uttalat sig på sådant sätt som svar på beskyllningarna om kommunism. Ironiskt, men visst, bra.

mikaeljs bild


Vänsterpartiet är ju inga kommunister så det spelar ju inte så stor roll. Sen är det svårt att veta var stallman står politiskt ibland. Jag har ju sett honom stödja socialistiska projekt sydamerika.~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

polters bild

Om man kikar på hans personliga hemsida så står det (eller har stått, om inte annat) att han är medlem av "The Green Party".

mikaeljs bild

Jo jag har sett nåt om det också. Behöer inte betyda så mycket egentligen. Jag är medlem i Vänsterpartiet men delar inte alla deras värderingar. Vänsterpartiet råkar vara det parti av dom etablerade som ligger närmast mina åsikter. Kan ju vara så för fler Smile ~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

magnis bild

Sedan är det på sätt och vis väldigt svårt att jämföra politik mellan USA och Sverige sådär rakt av bara. Alltså, det är långt ifrån självklart att en person som är medlem i The Green Party i USA skulle välja Miljöpartiet om de bodde i Sverige. Precis som många liberaler i USA antagligen inte skulle välja Folkpartiet om de bodde i Sverige (liberal i USA har ju en lite annan betydelse än vad det har i Sverige..)

polters bild

Jag har inte sagt eller skrivit att "Green Party" i USA är samma som Miljöpartiet i Sverige. Det var helt enkelt ett svar på mikaelj's uttalande "det är ganska svårt att veta var stallman står politiskt".

Kristians bild

Kör vänsterpartiet fria operativsystem inom sina egna organisation?

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

www.vansterpartiet.se säger

Apache/2.0.59 (Win32) PHP/5.2.3 Server at www.vansterpartiet.se Port 80

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild


Vänsterpartiet har börjat använda fri programvara mer och mer. Men med linux är det fortfarande rätt illa vad jag sett. Om det kommer in mer linuxkompetens bland dom som har hand om it osv så tror jag ändringar kan ske. Just nu sitter det många gamla "it-rävar" som är uppvuxna med Windows och allt vad det innebär. Som med så mycket annat så är det även i detta fall svårt att lära gamla hundar att sitta Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

magnis bild

Jag vet faktiskt inte riktigt hur det ser ut.

Webbsidan verkar ju ligga på en Windows-server, skulle dock tippa på att den servern inte ägs av Vänsterpartiet, även om jag inte har kollat upp det.

 

Jag tror dock att det är såhär. På de flesta ställen sitter man nog med Mac eller Windows (Linux används nog på flera ställen där det finns datorintresserade vänsterpartister dock).Detta är inte så konstigt, eftersom det är ett parti byggt på medlemmar, och då väljer ju förstås medlemmarna i första hand att använda sådant de själva är vana vid. (Det är ju ett parti, och inte en företagsorganisation där ledningen bestämmer vilken mjukvara lokalorganisationerna ska använda). Men med takt på att medvetenheten om vikten av FOSS börjar sprida sig runt i partiet så dyker det upp mer och mer Linux datorer. Jag tror besluten på den här kongressen var stora steg i rätt riktning.

 

 

Men oavsett. Det viktiga här är att ett parti i riksdagen aktivit tar ställning i viktiga IT-frågor, och gör det på ett bra sätt (enligt mig).

jonasbjorks bild

Jag håller med. Även om jag aldrig röstat på (v) och troligen aldrig kommer göra det heller glädjer det mig att de politiska partierna upptäcker fördelarna med detta.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild


Vänsterpartiets IT-avdelning har en egen hemsida som inte är så imponerande och som får en att känna att kompetensen inte är allt för hög. Man får hoppas att det kommer in nytt blod där med vettig kompetens och stort intresse för GNU/Linux och fri programvara...

 

http://www2.vansterpartiet.se/it/~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~