Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

openSUSE 11.0 släppt för nedladdning

Så var openSUSE 11.0 äntligen här. Massor av nyheter i en trevlig och lättanvänd distribution.

Skrivbordsmiljöer

GNOME 2.22 i openSUSE 11.0 inkluderar GNOME Virtual File System (GVFS) med bättre stöd för nätverksfilsystem, PulseAudio för bättre ljudhantering, förbättrad mailhantering med Evolution samt notisar med Tomboy och mycket mer.

KDE 4 - openSUSE 11.0 inkluderar även denna skrivbordsmiljö som även omfattar det nya skrivborsskalet kallat Plasma. Även ett nytt utseende (kallat Oxygen) samt många förbättringar. KControl har ersatts med Systemsettings som gör konfigureringen enklare. Fönsterhanteraren KWin stöder nu 3D-effekter.

KDE 3.5 finns fortfarande tillgängligt för den som önskar.

Skrivbordet i 3-D! Compiz Fusion är nu förvalt i openSUSE 11.0. Du hittar många Compiz plugins styrda av förenklad "Simple CompizConfig Settings Manager
(CCSM)"

 

Firefox 3.0 för web-läsning med massor av förbättringar och nya funktioner. Observera att openSUSE 11.0 skeppas med Firefox 3.0 beta 5 som därefter uppdateras till "final release" genom "online update".

Firefox 3.0

Mediaspelaren Banshee 1.0 är omskriven för bättre prestanda och har ny funktionalitet inklusiver video, shuffle, iPod, MTP samt Last.fm-stöd.

Banshee 1.0

 

Kontorssviten OpenOffice.org 2.4 Novell Edition importerar nu OpenXML, 3-D övergångar i Impress, SVG import och har förbättrad prestanda jämfört med vanliga OpenOffice.org. Även tillägg för Excel avseende VBA-makros.

NetworkManager har förbättrats och har nu stöd för flera samtidiga nätverksinterface, UTMS samt EV-DO-kort.


Under huven...

 • Linux kernel 2.6.25
 • glibc 2.8
 • GCC 4.3


Mer information

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sundmarks bild

För er som tankar från mina länkar här ovan just nu...
Ger dessa er en bra nedladdningshastighet?

Midsommarhälsningar,

Micke

 

Mikael Sundmark

jonasbjorks bild

Jag körde mot novell.com och hade 180.81K/s  ETA 2:40:42 . Om drygt en timme skall vi köra installationen på träffen ikväll... du ger mig 1.25M/s  ETA 1:06:02  vilket innebär att du troligen räddade kvällen Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

sundmarks bild

Perfekt!

Precis vad jag ville höra! Lycka till ikväll och rapportera gärna här om era framsteg och kommentarer. Min installation tog 20 minuter i Gnome-läge vilket är rekord. Uppdateringssystemet verkar också mycket snabbare och smidigt.

 

Mikael Sundmark

Lasps bild

Har nu nästan fått hem DVD tog drygt en och halvtimme för 4,3 Gb

Så imorgon blir det installation, försökte ikväll med Jonas skiva men min maskin ville inte läsa den.

Rapporterar imorgon säger Lasp som drar till sängen nu.

Lasps bild

Ibland blir man nog bara nojjig.

Kollade skivans checksumma och det stämde inte.

Läste licensavtalet och fann stavfel från en översättning gjord 1991.

Så då funderar man mer än en gång om man verkligen skall installera denna version!

Hur många utgåvor skall det vara för att det skall vara värt att testa?

Eller skall jag tanka ner en ny DVD och bränna den?

Nu försökte jag finna snabba kompletta länkar på Disa.nu

 • Snabbare nedladdningslänkar:
 • openSUSE 11.0 DVD i386 - installationsmedia som ISO-fil för bränning - 4,5 Gb
 • openSUSE 11.0 DVD x86 64-bit - installationsmedia som ISO-fil för bränning - 4,5 Gb
 • openSUSE 11.0 KDE 4 32-bit Live CD - kör från CD
 • openSUSE 11.0 GNOME 32-bit Live CD - kör från CD
 • openSUSE 11.0 KDE 4 64-bit Live CD - kör från CD
 • Men de två DVD ser ut att vara bar runt 290 -340 Mb!!! Måste vara fel va?

   

  Haha  Helt fel av mig  Jag såg inte att jag stod i IE så därför blev det fel.

  Nu är de rätta på väg ner

  jonasbjorks bild

  Jag vill göra reklam för vår release-fest i Helsingborg för openSUSE 11 som sker om en timme drygt. Mer info på http://www.linuxportalen.se/articles/2008/06/13/fira-opensuse-11-med-hlug .

  --

  Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

  --
  Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

  pettssons bild

  Länken för gnome-livecd x64 är fel, den länkar till kde-versionen.

  Rätt adress ska vara ftp://ftp2.disa.nu/opensuse11/cd/openSUSE-11.0-GNOME-LiveCD-x86_64.iso

  In Coffea veritas - Sanningen finns i kaffet.

  In Coffea veritas - Sanningen finns i kaffet.

  sundmarks bild

  Fixat!

   

  Mikael Sundmark

  jensos bild

  Trafikinformation från en spegel, där man använer rTorrent.

  http://ftp.halifax.rwth-aachen.de/opensuse-june-2008/

  ---

  Registered User # 259689 http://counter.li.org

  Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

  ---

  Registered User # 259689 http://counter.li.org

  Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

  svenduss bild

  1861KB/S 1861KB/S  Cool

  ---

  Svendus

  darkoos bild

  Hej all!

  Hade en liten fråga, Har tittat runt mycket på http://software.opensuse.org/.. jag ser att man kan ladda ner OSet även här ser jag att det finns länkar. Det som gör mig förvirrad är att man kan även köpa den på online shopen hos de...!? vad är det frågan om kostar det eller kan man ladda ner och avnända hur länge som helst.

   

  Äntligen har jag gått över till LINUX... nu är det dags o börja lära sig. Vill gärna ha tips på snabb inlärnings method samt litteraturer för nybörjare.. Tongue

  Jag valde openSuse mellan ubuntu och fedora, anledningen var att jag läste mycket om att det är bra med support o komatibilitet. Jag hoppas kunna går över till linux fulltsändigt så fort som möjligt orkar inte mer med Windows!! Jag använder främst program som maya, zbrush, photoshop, after effects, uvlayout, bodypaint, samt några andra.. och även spelar en del.. men det är inte lika viktigt.

   

  Go Midsommar ska ni alla ha!

  sundmarks bild

  Du har rätt - openSUSE 11.0 finns även att köpa som boxad version. Den är gjord för att förenkla för den som önskar installera, genom att alla skivor och språk finns i samma paket. Du behöver inte ladda flera CD/DVD:er och du får även en tryckt start-up manual. Det ingår även 90-dagars installationssupport via telefon eller e-post.

  Du kan se en tabell över olika nedladdningsalternativ här.

   

  Mikael Sundmark

  jonasbjorks bild

  De programvaror du skriver att du använder "Jag använder främst program som maya, zbrush, photoshop, after effects, uvlayout, bodypaint" är ju inte direkt de billigaste man kan få tag på.. så jag undrar lite vad det spelar dig för roll om du får betala knappt en femhundring för ett komplett operativsystem med en hel del programvara för diverse saker inkluderat?

  Du kan ladda ner openSUSE själv, eller betala för en boxad version där du, förutom installationsskivorna, får lite tryckta instruktioner och 90-dagars support. Det kan vara värt de pengarna. Själv laddar jag ner openSUSE från nätet direkt när det kommer och sedan beställer jag boxen när den är tillgänglig i Sverige. Jag behöver varken tryckta instruktioner eller support, så vad är anledningen? Det kostar pengar att bygga en linuxdistribution. Folk jobbar med detta och jag tycker jag kan visa min uppskattning genom att bidra genom att köpa deras box. Förutom detta är jag ganska involverad i openSUSE själv i diverse former..

  --

  Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

  --
  Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

  darkoos bild

  Jag förstår vad du menar, och kan säga att jag betalar gärna för suse även om det kostade ~2000 kr. Smile jag låter rätt snål där då jag påpekar vilka programvaror jag kör och om suse kostar eller inte... men anledningen till att jag har de alla är på grund av mitt plugg den enda jag äger själv är photoshop de andra är student versioner.. Du kan lite på mig när jag säger att även jag kommer köpa min linuxversion bara för att supporta tillverkarna och (skryta för mina vänner Tongue) så fort jag har kommit ut ur utbildningen och börjat jobba.

  mikehers bild

  Jag förstår inte varför alla distar idag måste läggas på DVD eller rättare sagt varför BARA DVD. Vad är det för fel på netboot/usb install?

  Eller varför inte en minimal USB boot"disk" där man sen hämtar programmen över nätet eller om man nu installerar på flera maskiner kan lägga packeten på sin server HD:n och bara boota miniISO från USB.

  För några veckor sen försökte jag hitta en länk till den där nya disten som nån skröt om kommer inte ihåg distens namn nu men inget netboot install där inte...

  Sen försökte jag med fedora samma där men samma grej där ingen ordenlig länk till en mirror med netboot image.

  För ett tag sen med Suse samma där (jo jag har inte ansträngt mig nu för att kolla  eftersom jag inte är intreserad av den disten sist jag körde den disten kändes GUI som en windows kopia hitta knappt ifconfig i kosnolen dock verkar ubuntu gå samma väg så jag säger INTE ubuntu är bättre trots jag kör den idag)

  Men varför e det så svårt för alla dessa distar att lägga en länk till netboot install???

  DVD går bort för min del eftersom det alltid krånglat för mig med CD/DVD diskar. Infact i hate that media. Skrota skiten DVD är förlegat old crapformat. Likaså BlueRay...

   

  hoths bild

  Alla distar bara på DVD...

   

  Nu har ju inte 11:an bara DVDer utan även den nätverksinstallation som du efterfrågar, eller? Se sista länken posten överst på denna sida.

   

  Nu är ju inte DVD dåligt överlag. Det är inte alltid som man har tillgång till ett nätverk när man skall installera och då behövs en fristående installationskälla. Ibland kan det även vara så att nätverksinstallationen inte vill fungera av diverse olika orsaker.

  ----

  Linux växer snabbast!

  ----
  Linux växer snabbast!

  mikehers bild

  Hmm kanske jag som skrev lite fel.

  Jag vill INTE ha CD överhuvudtaget! Thats my point 20 disk lösningen går naturligvis också bort.

  Vad jag var ute efter var en PXE boot installation, vilket jag borde ha klartgjort bättre, det är det jag kallar netboot Smile

  Kanske fel av mig att kalla det netboot. men det är vad den heter i debian värden.

   

  Så frågan är var man hittar dem för fedora, suse etc...

  Naturligvis inser jag att DVD funkar bättre för vissa dock anser jag forfarande formatet är crap rent ut sagt.

  DIsken är för stor, knappast ett media jag litar på för fem öre. Tog backup på all min musik på fem DVD skivor två av dem var korrupta när jag skulle återställa backupen. Så så mycket ger jag för det skräpmediat.

   

  Marcuss bild

  Nu tycker jag att du tar i lite grann Tongue. Så dåligt är inte DVD skivor. att du köpt skräpdvd och sedan inte kontrollerat skivorna får du skylla dig själv för. Jag har aldrig haft en söndrig DVD skiva under de åren jag använt dem.

  tux-svens bild

  Ja Marcus har rätt.  Om man kollar MD5 (automatiskt i K3B) och dessutom kryssar i "verifiera" (bränd skiva) så har man fullständig kontroll på sin DVD (CD). Jag brukar dessutom sänka brännhastigheten ett steg (Manuellt) så vet jag att det alltid lyckas.  Glad  (Sänka bränn-hastigheten kan vara bra om man har "långsam" busskabel eller om någon av komponenterna i brännkedjan kanske inte håller måttet fullt ut.)

  ---

  ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

  ---

  Windows are for houses, Linux is for computers!

   

  tufftuffs bild

  Jag kör med Suses lilla NET CD, har alltid gjort så. Jag speglar hem FTP-disten först och installerar över NFS på LAN:et. Har du inte ens CD-läsare så finns fortfarande boot-disketter! Visserligen 20 st, så det är inte så praktiskt längre, man behöver inte alla med det kan vara lite svårt att veta exakt vilka man behöver. Om du vill lägga ner lite jobb så finns instruktioner för andra installationssätt, tex PXE boot. Så nog finns det möjligheter!

  sundmarks bild

  Du kan skapa en USB-disk och boota från denna för att göra din installation. Du behöver någon form av grund-image såsom den lilla boot-CD iso-filen som finns för nedladdning (71 Mb). Därefter initierar du din USB-sticka och kopierar filerna dit och bootar. Se instruktioner från openSUSE.

  Du kan även bränna ut denna boot-CD och exempelvis installera direkt från Sunet vilket inte kräver konfigurering av någon USB-sticka. Se min blogg på Disa.nu om detta alternativ med installation från Sunet.

  PXE-boot med openSUSE finns också som alternativ se:
  http://en.opensuse.org/SuSE_install_with_PXE_boot

   

  Mikael Sundmark