Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Billig Laptop utan Windows

Prylportalen rapporterar att HP råkade beställa fel och fick 3000 HP 530 utan operativsystem.

"Butiker som säljer HP 530 för 2990 kronor är bland andra Dustin och Inet. Näst
billigast bärbara modell på Prisjakt just nu är Zeptos olika varianter från 3350
kronor. Men de saknar förutom operativsystem även trådlöst nätverk och
dvd-brännare."

Läs hela artikeln Prylportalen

Hur Linux kompatibel HP 530 är kan bl.a Linux on Laptops hjälpa till med.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

smygiss bild

Det är nice. Köpte en från dustin förra helgen.

tufftuffs bild

Har du fått igång wlan? Det är tydligen BCM4310 USB, man måste använda ndiswrapper. HP 530 kan visst ha ett par olika typer av Broadcom WiFi, eller ett Intek WiFi. Jag försökte med HP:s drivrutiner för XP amd64, jag kan se ett par andra nätverk men ej ansluta till mitt. Jag använder WPA-PSK och TKIP, SUSE 11.0 x86_64.

smygiss bild

Det är en väldigt intressant historia.

Ja jag fick igång WLANet (Tyvärr har jag inte kvar ubuntu pga en liten miss i min partition som gjorde att jag vart tvungen att ta bort det för att kunna installera windows. Och jag har inte orkat installera om det än). Jag finner det väldigt intressant att alla säger att man måste installera ndiswrapper för att det ska fungera. För det gjorde inte jag. Fast jag kommer inte ihåg vad jag gjorde. Jag satt och pillade runt lite och helt plötsligt fungerade det bara.

Efter som alla billiga HP530or är beställda med exakt samma konfiguration borde det vara samma kretsar i dem. Tycker jag rent logiskt. Men ibland har logik inget utrymme i verkligheten. I windows enhetshanterare ser jag att jag har ett Broadcom kort i alla fall. Men inte vilket. Och jag kommer inte ihåg exakt vad det var för kort från det att jag satt och pillade i ubuntu.

tufftuffs bild

Tja, enl http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43 så är inte 4310 stödd. Enligt en utvecklare på ett forum jag läste så är specifikationsarbetet gjort till 25%, sedan väntar implementationen. Möjligen funkade den gamla bcm43xx, men den är inte med i nya kärnor, de referenser jag httat kallar kortet BCM4310 UART, vilket påstås vara ett BCM4312.

andys bild

Kan även bekräfta detta då jag har ett broadcom.

Tittar man i yast så syns ett felmedelande, om att det ej är configurerat.

Men kör man en ifconfig så syns vlan0 och det fungerar utmärkt med knetworkmanager.

En gissning är att något i den senaste kärnan löser detta då undret uppkom efter en sådan updatering.

mawes bild

Samma dator säljs nu med Windows Vista Basic för 896 kr mer (3895kr, http://www.dustinhome.se/pd_5010145317.aspx) Det betyder att den som lämnar tillbaka sin Windowslicens kan kräva så mycket pengar tillbaka!

Pettmans bild

Helt off-topic men: vad har du för tema installerat på ditt ubuntu?
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

tufftuffs bild

Jag fick Ubuntu 8.04.1 32-bit att fungera med WLAN till slut. Jag var tvungen att ändra så att SSID inte är gömt samt WPA-nyckeln fick bli lite kortare och utan mystiska tecken. Obs, orginalnyckeln (slumpgenererad) skall fungera, och har gjort det med andra enheter, tex en trådlös HP-skrivare. Men dock inte med Ubuntu, som använder closed-source-drivern wl.ko.

Jag gick då tillbaks till Suse 11.0 x86_64, fick det fungera med den nya nyckeln och start av WLAN vid boot. Använder här ndiswrapper. Några systemuppdateringar har jag gjort sedan förra försöket, så något tycks ha blivit fixat. Kanske ska prova med networkmanager sedan.