Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

FSF: Fem anledningar att inte köpa IPhone

En bloggare på Free Software Foundation (FSF) listar fem anledningar att avstå från Apples nya telefon, IPhone.

 • IPhone blockerar helt fri programvara. Utvecklare måste betala en skatt till
  Apple, som blir den enda "myndighet" över vad som kan och inte kan vara
  på allas telefoner.
 • IPhone stöder Digital Restrictions Management (DRM) teknologi.
 • IPhone ger möjligheter för andra att spåra dig utan din kännedom.
 • IPhone kommer inte att spela patent- och DRM-fria format som Ogg Vorbis och Theora.
 • IPhone är inte det enda alternativet. Det finns bättre alternativ vid
  horisonten som respekterar din frihet, inte spionera på dig, spela fria mediaformat, och låter dig använda fri mjukvara - precis som
  FreeRunner.

Läs mer på 5 reasons to avoid IPhone 3G.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

trappskis bild

Första punkten är väl egentligen den enda punkten som faktiskt är värd något...

DRM kommer tyvärr andvändas i kommersiella sammanhang och för Apple vore det rent affärsmässigt riktigt dumt att inte stödja DRM. Finns inget som säger att man behöver använda det liksom.

Problemet med de fria formaten är att det inte finns hårdvaru-avkodare för dem. Lite strömsnål hårdvara och inte mjukvaru-avkodare så ska du se att fler vill göra spelare som stödjer dessa format också.

 

Själv äger jag inte och kommer aldrig äga en iPhone om jag inte får en...

Hysterin för iPhone är något jag inte riktigt förstår.

 

polters bild

Sant. Det var en lite slarvigt skriven lista. Jag tror säkert att man hade kunnat gräva upp något bättre än de sista fyra punkterna, om man bara hade ansträngt sig.

mikehers bild

öhh jo det finns hårdvaru avkodare nu minns jag inte vad företaget heter men såg det i samband med en som byggt en hemma mp3 spelar med an AVR 8bitars och et DSP chipp med stöd för vorbis.

 

Men om du menar i dagens mobiler har du iofs rätt verkar inte ens som nokia har det i sina chip Sad

pluns bild

Jo en Nokia är ett bättre alternativ...Glad

http://www.businessweek.com/globalbiz/content/jun2008/gb20080612_288518.htm

The world IS commercial..... iaf de flesta mediaströmmarna...Cool

Hårt för RMS men han nyttjar nog inte huvudströmmens

små behov....

 

---------------

Theos song

jonasbjorks bild

Betala skatt till Apple för att få in sin programvara? Vad för skatt? Är inte skatter sådant som stater sätter? Är Apple en stat? Kanske menar de avgiften för att få vara med i Apples utvecklingsprogram? Vilket skiljer sig noll från Microsoft (MSDN) och Novell med flera.. Sen kör vi på med att kasta "DE KOMMER SE DIG"-argumenten igen. Som om inte ALLA mobiltelefoner som är anslutna till ett GSM/3G nät går att spåra? Oavsett om de kör Symbian, Linux eller OSX.. DRM är väl si så där med, orkar inte argumentera för eller emot det just nu. iPhone är absolut inte det enda alternativet, men valet måste väl ligga hos användaren? Vill man ha en iPhone och köra den skall man väl få det? Vill man inte ha en iPhone skall man väl slippa en också? För mig är det valfrihet. Annat vore det om iPhone var den enda telefonen i världen, då hade jag nog varit lite sur jag med Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

magnis bild

Håller till stor del med dig. Men tror dock att många som köper en iPhone är helt omedvetna om de begränsningar som finns inbyggda. Och Apple kommer knappast satsa på att sprida information om dem, så då är det ju bara bra att olika bloggar agerar konsumentupplysning tycker jag. Sedan är det självklart upp till konsumenten själv att välja vilken mobil man vill ha (själv har jag för tillfället bara behov av en som kan ringa och skicka sms te.x), men om man inte är upplyst om hur de olika alternativen ser ut så är ju den valfriheten värdelös.

Så klart är det inte heller en skatt i riktigt mening. Men det är väl ungefär en skatt i samma mening som att jag har fått betala "skatt" till Microsoft varje gång jag köpt en dator (nu börjar det ju dock komma bra alternativ utan windows förinstallerat, men så har det ju inte alltid varit...)

distens bild

Håller med dig till viss del att de är lite väl hårda kanske. Jag tror de menade GPS under punkten att bli spårad. Kanske bloggaren är lite väl paranoid. Men vem vet när källkoden är stängd.. *paranoid* Glad Men att den är låst håller iaf jag med dem om. DRM och och låsningen till en viss operatör gillar inte jag iaf. Är inte heller ett större fan av Apple men klart att de som vill ha en iPhone ska skaffa en. Smaken är som baken.. delad.

Tycker det är viktigt att ta upp lite negativa sidor om en pryl/företag som "vanligt folk" kanske inte har tänkt på och inte bara gå på hypen. Men visst fan är den snygg.

mikehers bild

Hmm även om jag håller med dig i en del av ovan tycker jag det e bra att det tass upp.

 

Dock saknar jag en punkt.

 

* Det går inte byta ut batteriet utan att skruva sönder mobilen. och jag misstänker att då bryter man också garantin?

* Likaså vad gäller SIMkortet misstänker jag fast det spelar ju iofs ingen roll eftersom mobilen e låst till Telia Sad (På tal om valfrihet :-/

 

 

Lasps bild

Vad menar du med Simkortet! Det är lätt att byta. När jag var i Teliabutiken för ett par månader sedan fick jag tom ett nyare SIM kort gratis till min iPhone.
Men visst är allt låst av ondo.

jonasbjorks bild

Sju anledningar att inte köpa en bil:

 • Den drivs bara med en typ av bränsle, antagligen bensin, gas eller etanol. Inget annat.
 • Du får inte kompilera ditt egna bränsle till den.
 • Du måste betala skatt varje år för den. När du fyller på med ditt propretiära bränsle betalar du dessutom skatt - varje gång.
 • Du får inte ritningarna till bilen med på köpet.
 • Om du trots avsaknaden av ritningar vill modifiera din bil, måste den godkännas av staten - mot en avgift!
 • Mjukvaran som sitter i bilens styrdator är sluten, källkoden finns ej att få.
 • Du är låst till att använda de reservdelar som passar just den modellen och det märket du köpt.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Just ja. Har du tur (?) och får med sidokrockkuddar (SRS) i bilen får du inte ens klä om sätena själv om du tröttnar på utseendet. Enbart en auktoriserad verkstad får göra sådant.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Nu är det ju så att moderna bensinmotorer klarar av att köras på de flesta lkoholer, såsom exempelvis etanol och de kan ganska enkelt modifieras för att drivas på andra bränslen också. Elbilen har slagit sig fram de senaste åren, som ett bra alternativ till klimathysterikernas favoritbarn etanolbilen. Utöver det finns proof-of-concept-bilar som drivs på det mesta, såsom exempelvis rent vatten. Men din poäng går fram.

Dock vill jag ändå passa på att poängtera att alla de där sakerna du skriver upp är saker som du som konsument tar ställning till när du köper bilen. Du vet att mjukvaran i bilens dator är låst, du vet att det är en bensinbil, du vet vilken leverantör som gör reservdelarna, och om du inte gillar det kan du välja en annan bil. Vad du inte kan välja bort är statens tvångsskatter och besiktningar, oavsett hur du försöker eller byter bilmärke.

------

brakjollers bild

Läste ni artikeln eller bara listan? Nog för att ett par av punkterna är en aning tillskruvade, men resten av artikeln är ganska sansad. I min mening, förstås... Men så är jag ju en ravande mångalning som diggar GNU, FSF och kampen för fri programvara och mot proprietär inlåsning i form av DRM och annan skit. DRM valbart? Pft, ni spelar dem rakt i händerna. Om vi alla resonerar så kommer vi inte att kunna välja alls snart... Sad

IngeSvs bild

Dom missade att nämna att den inte fungerar med 3G IDG.se

http://www.ingesvensson.mine.nu

Marcuss bild

eh?