Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Förbättra systemets prestanda genom att flytta dina loggfiler till RAM

Med programmet Ramlog kan du hålla ditt systems loggar i RAM när datorn är igång och kopiera dem till hårddisken när du stänger av. Om du använder en bärbar dator eller mobil enhet med syslog aktiverat, kan Ramlog hjälpa dig att öka batteritiden eller livet i flash-enheten på din mobila enhet. Som en bieffekt av att använda Ramlog, kommer du mindre troligt att bli fångad av en daemon som plötsligt börjar skicka meddelanden till syslog var 30:e sekund som suger batteriet och håller hårddisken igång.

Läs om hur du kommer igång med Ramlog på Ben Martins guide på Linux.com

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikehers bild

hmm att logga på ram har jag funderat på tidiagre men att man kan spara batteri har jag inte tänkt på tack för tipset. faktum e att man kanske borde lägga hela /var på tex. ett tex. flashminne.

emwiks bild

Jag gjorde gjorde något liknande med min mediadator. Den har ett Compact Flash-kort som systemdisk och jag tyckte det verkade onödigt att slita på det i onödan, även om det sägs att det sprider ut skrivningarna till olika sektorer varje gång.

I Debian finns automatiskt ett par RAM-diskar som man kan montera. Dessa heter /dev/ramX där X är ett tal. Montera på valfri plats i systemet med vanliga mount. Allt som sedan skrivs till denna plats lagras i RAM.

Nackdelen är förstås att loggfilerna försvinner så felsökningar blir jobbigare. Detta försöker Ramlog fixa genom att skriva till disk när datorn stängs av, men det hjälper fortfarande inte vid felaktiga avstängningar (strömavbrott, kernel panic etc).