Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dell breddar Ubuntu-sortimentet

Techworld berättar att Ubuntu kommer bredda sitt utbud av datorer som levereras med Ubuntu förinstallerat. Ytterligare två modeller kommer gå att köpa med det Debian-baserade operativsystemet i paketet, och totalt finns det nu fem olika modeller. Dessvärre kan man inte köpa dessa via Dell Sverige (ännu?).

Vill man ändå dra nytta av det arbete som Dell utför så finns ISO-filer att ladda hem med de anpassade avbilderna av operativsystemet, dock utan den proprietära DVD-spelarmjukvaran (vilket inte är något problem för användare i Sverige, eftersom det inte är olagligt att kringgå skyddet här). Man tvingas förstås betala för Windows Vista-licensen om man köper en dator via Dell Sverige, men de anpassade avbilderna fungerar riktigt bra om man i efterhand vill installera Ubuntu på sin dator. Snart kommer även Dells anpassade avbilder av Ubuntu 8.04 göras tillgängliga, vilket förhoppningsvis kommer innebära att ytterligare hårdvara fungerar utan handpåläggning.

Som användare av en XPS M1330 så kan jag tala om att det är en riktigt fin Linux-burk. Har kört Ubuntu (först 7.10 som jag sedan dist-upgrade:ade till 8.04) i snart ett halvår. Kommer förmodligen ladda hem Dells 8.04-avbild och göra en ren installation, och kommer säkerligen blogga om det också. Stay tuned Smile

Källa: Techworld - Öppen källkod

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Låter mycket intressant med din kommande uppgradering.

Jag är nämligen väldigt nyfiken på om man får någon vinst i att köra tillverkarnas "supportade" Linux istället för en egeninstallerad av samma kvalisort.

Saker som jag stör mig på idag är hårdvarustödet som tyvärr i vissa fall är förvånande dåligt.

(99% av du får 3D-stöd men t ex videouppspelning är ibland så man gråter. Ett Nvidia GeForce 8800GTX ska inte ge tearing på Xvidrullar)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

När jag fick datorn testade jag först 7.10 från Canonical. Hade lite problem med den, så som att ingen bild visades vid uppstart och lite annat som jag inte kommer ihåg. Det var inte klockrent så att säga. Dells "remaster" av 7.10 fungerade mycket bättre. Att mitt 8.04 fungerar bra nu beror nog till viss del på dist-upgrade:n från Dells 7.10. Ska bli intressant med nästa version. Ska även testa att dra in Intrepid Ibex Alpha3 och se hur den beter sig. Den kärnan innehåller ju drivrutiner för USB-videoenheter samt en nyare drivare för iwl4965. Min förhoppning är att det kommer innebära att webcamen och WiFi-lampan kommer fungera out-of-the-box Smile Båda dessa saker går tämligen enkelt att få igång ändå (ladda hem uvc-drivare för webcamen samt installera ett paket från backports för att få igång led:en). Ska också bli intressant att testa nya Xorg. Det är lite bökigt med tv-out på hdmi-utgången (även om jag numera inte behöver starta om X).

Angående videouppspelning så kommer det nog inte bli någon skillnad mellan de olika versionerna. Dells remaster innehåller drivrutinen från start, men jag tror inte de gjort något ytterligare för att förbättra den. Det är ju nVidias drivrutin. Personligen har jag haft problem med tearing (som väl inte är något prestandaproblem, jämför med hackande video), men det verkar helt beroende på omständigheter. Har jag tvn inkopplad, vilken spelare, vilken output-modul som är aktiverad etc. Min tolkning är att det inte är något prestandarelaterat till drivrutinerna, utan kanske något med Xorg och Compiz. Använder jag GL-moduler för outputen brukar det i regel inte vara något problem (kanske för att jag har Compiz aktiverat). Kör jag x11 eller någon annan modul så brukar det lösa sig om man ändrar uppdateringsfrekvens, har jag för mig.

mindlights bild

Min teori angående tearing är att den beror på att det glitchar i rapporteringen av vad skärmen klarar av, grafikkortet kör och Ubuntu tror körs som V-sync.

Det är bara en känsla / misstanke jag inte kunnat få bekräftat. Mitt grafikkort kan i Windows köra BF2 i 1920x1200 med nästan fulla effekter... så nog är Xvid inga problem prestandamässigt.

Men tearing på en modern dator är ändå obegripligt.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Ja, det kan nog stämma. Det känns inte riktigt som att de inställningar man gör i nvidia-settings alltid tillämpas på X-servern, åtminstone inte med två skärmar inklopplat.

En annan lustig effekt jag haft är att på min laptops skärm så kan vissa sidor (exempelvis Techworld) gå väldigt segt att scrolla om man bara har den skärmen på. Men kör jag ut på tvn (fullHD) så går det smidigare. Jättekonstigt.

mikehers bild

dist-upgrade inte till intrepid nån buggigare beta får man leta efter fiorefox krachar konstant och X11 broken (harkel ovanligt NOT)

jonasbjorks bild

Var hittade du betan? Den senaste Cannonical släppt är Alpha 3 som kom den 24 juli (http://www.ubuntu.com/testing/intrepid/alpha3). En alpha är sällan stabil, en beta brukar vara lite mer stabil.. Ingen rekommenderas att uppgradera till Intrepid ännu, den finns för att man skall kunna testa mot den nya versionen och följa utvecklingen. Att köra in den på en maskin man behöver arbeta med verkar bara vara korkat.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Testade Intrepids LiveCD (som jag bloggat om) och det fungerade bra den lilla stund som jag hade igång det. Inga krascher eller andra otrevligheter. Det var Alpha3:an. Vet inte om det är den du testat eller om du råkat testa en tidigare alpha, eller rent av en nightly build.