Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Foxconn moderkort kraschar (avsiktligt?) Linux

Enligt tråden http://ubuntu-virginia.ubuntuforums.org/showthread.php?t=869249 så har Foxconn avsiktligt lagt kod i ACPI BIOS i sina moderkort som detekterar att Linux körs och därefter kraschar Linux genom att bla ge ut trasiga ACPI-tabeller, medan Windows får fungerande tabeller. Själva tycker Foxconn att läget gott, "Vi supportar inte Linux"!

Senare framkomm liknande ACPI-kod från AMI (BIOS-tillverkare), även om denna kod inte gav trasiga ACPI-tabeller. Så jag tror nog att det i grunden är ett misstag. Men som ändå borde fixas, eftersom man annars inte följer ACPI-standarden.

Eftersom Foxconn är OEM-tillverkare av moderkort åt tex Intel, HP och DELL, så har någon undersökt ett DELL-system, men där fanns inga val beroende av OS som körs.

Ska bli intressant och se utvecklingen av detta!

EDIT:

Det har dykt upp någon som säger sig vara "UK Technical Manager", och som lovar att felet är oavsiktligt och att det ska fixas. Kanske redan i slutet på nästa vecka.

EDIT:

Foxconn har tydligen uppfattat allvaret i detta. Man har på ungefär ett dygn fått fram ett nytt BIOS som korrigerar en del, men inte alla fel.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sol77s bild

Oj vilken miss. Bra att det inte var planerat, jag brusade nästan upp lite innan jag läste dina ändringar.

fedors bild

Lite mysko ändå. Varför ska bios agera olika beronde på OS?

mikehers bild

 

Det e inte ovanligt avsikligt eller ej det vet jag inte men fick patcha min barebone bios innan den funkade Sad och gissa om det var KRÅNGLIGT!

jag fick leta upp en j*vl* floppydiskdrive och en  MSDOS formaterad disk för freedos dög inte Sad gissa om jag var förbannad!!! Vet inte hur det e med de nya Shuttle Barebone men jag var vansinnig. Begriper inte heller vad de lägger i bios som ställer till det så förb***.

Vad gäller ACPI så är det ju forfarande strul på vissa laptops också.

Verkar inte finnas nån standard där inte Sad

Nu minns jag inte om det var ACPI problem på min barebone men tror inte ens jag kunde boota nån linux dist på den alls innan bios patchen Sad

FoHs bild

En anledning kan ju vara att det är dåligt kodat, som de skrev i originaltråden. De ville prompt få till Vista Certifieringen, och det enklaste för det är väl att helt enkelt göra specifik kod för Vista. Har man börjat med ett OS så kanske fler följer på det.

tufftuffs bild

Lite mysko ändå. Varför ska bios agera olika beronde på OS?

Det ska det inte. Men eftersom olika versioner av Windows har olika buggar så anpassar man BIOS efter det! Dessutom finns det inget vettigt sätt att kommunicera vilka delar av ACPI som finns eller som man kan/vill använda. Därför testar BIOS efter alla tänkbara kända versioner av Windows. Nu är det ju normalt tänkt att defult skall alla ACPI-funktioner finnas, men den pathen är ingen som testar, så den delen brukar vara buggig. Alla kör ju ändå Windows... Som följd av detta så provar Linuxkärnan med att låtsas vara olika Windowsversioner till man hittat det nyaste som BIOS känner till. Därefter emulerar man alla kända Windowsbuggar för den versionen... http://mjg59.livejournal.com/85923.html

Problemet med Foxconn-kortet är att man inte nöjt sig med identifikationen ovan, utan använt en annan metod för att indentifiera Linux. Dessutom hade man lagt till någon slags låsning på olika ställen som påverka Linux.

mikehers bild

ren skandal rent ut sagt man ska inte behöva patcha bios för att köra linux Sad :-( det om nåt kommer leda till att folk inte vågar testa linux Sad

Är det Microsoft som ligger bak detta tro?

 

Jag menar fulspel har vi sett förut Sad

bbautos bild

Jag har läst orginaltråden, Jag tycker inte det liknar ett misstag från Foxconn, tycker snarare att det ser ut som ett medvetet sabotage. Att låsa en normalt reserverad minnesarea är inte klumpigt utan utstuderat. Dom slår ifrån sig med att moderkortet inte är Linux certificerat!? Varför detekterar dom det då?? Hade varit bättre om dom inte gjort något, utan bara returnerat valfri DSDT-Table. Som jag ser det så tillhör Bios hårdvaran, och bör sålunda uppföra sig likadant oavsett operativsystem.

tufftuffs bild

Nu finns ett test-BIOS som fixar det mesta utom ett par problem som kräver att man kör 2.6.26 kärnan. Så dom kanske är Linuxbuggar.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=877721

FoHs bild

Skönt att se att det ordnade sig. Det intressanta här tycker jag är att väldigt många hotade med bojkott när problemet uppdagades, men nu har vindarna vänt och många tänker tvärtom skaffa ett Foxconn-moderkort. Personligen är jag nog inte så förlåtande utan tenderar nog att hålla mig borta från sådant som en gång visat sig hålla låg kvalitet. Men kanske borde man tänka om och belöna beteendet genom att köpa hårdvaran.

FoHs bild

Hittade den här posten på Planet Gnome som beskriver uppkomsten på problemet ganska bra:

http://www.advogato.org/person/mjg59/diary.html?start=151