Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dirac - en (patent)fri codec för strömmnde video.

Utvecklad av BBC, Dirac är en högklassig, wavelet-baserat video codec med en kompressionsförmåga jämförbar med H.264-kodaren.

BBC presenterade kodaren 2004 och gav ut en proof-of-concept referensimplementation samma år (tillgänglig på sourceforge). Den slutgiltiga specifikationen av Dirac blev färdig januari 2008. Den första högprestandaimplementationen, Schrödinger släpptes mars 2008 och redan då hade förmågan att dekomprimera en levande ström av HD720p, 25fps på en core duo processor. Schrödinger är tillgänglig under GPL2, LGPL2, MPL1.1 eller MIT-licensen.

BBC, som anser sig själva vara förespråkare av öppna standarder, har inte tagit några patent på tekniken. Det är ytterst osannolikt att några andra patent inkräktas men även om det skulle visa sig fallet, kan man koda runt dessa, tack vare Dirac's modulära design.

Stöd i de flesta mediaspelare/bibliotek finns (ffmpeg, gstreamer, vlc).

http://www.diracvideo.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_%28codec%29

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Är det inte så att denna codec utvecklades för att användas i BBCs iPlayer (deras online-lösning för TV) ? Har för mig att sådant var fallet.

jeffs bild

Ursprungligen, ja.

------