Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux förinstallerat på 2.8% av Storbritanniens nya datorer?

Det är The Inquirer som skriver om de siffror som presenterats av analytikerfirman Context, som visar att datorer förinstallerade med Linux har multiplicerats med 28 sen Windows Vista presenterades. Den siffra som sägs gälla nu är 2.8% av den brittiska marknaden, som tydligen skeppas med Linux-baserade operativsystem.

Andel datorer med Linux förinstallerat

(Bilden från The Inquirer)

Extra intressant är att när man säljer datorer med Linux, så går man miste om det bidrag som Microsoft ger till företag som säljer deras produkter, vilket uppgår till 3% av Microsofts vinst.

 

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/08/01/linux-preloads-ro...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikehers bild

Folk kommer gå tillbaka till Vista igen när nya patchar komnmer ut och lobbarna ä igång. Har några polare i skolan som ratade vista och gick över till Linux. Men nåt saknas forfarande i Linux för de går tillbaka igen Sad ACPI är ett av själen Sad

 

Ett annat är nog faktiskt Gnome tyvärr kör de flesta distarna default gnome och trots jag kör gnome börjar jag inse det e ett döende desktop projekt.

 

KDE borde kanske vara bättre om man kommer från windows värden.

hoths bild

Ja, KDE är helt klart mycket bättre om man kommer från Windows KDE är mycket mer likt Windows så inlärningströskeln är klart lägre.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

polters bild

Jag förstår inte varför något ska vara likt Windows om det inte är Windows. Det må finnas fördelar, men folk får väl för tusan ta och förstå att Linux inte är Windows.

FoHs bild

Jo, precis. Kanske kan det rent av vara ett problem om för många människor har den förväntningen, eftersom Linux då på användarnas efterfrågan kommer utvecklas att bli allt mer Windows-likt. Å andra sidan tror jag att de som sitter och kodar till Linux är så pass vana vid det att de inte kommer göra någon Windows-klon. Ändå de som bestämmer i slutändan, och använder sina egna produkter Smile

hoths bild

Kan man tycka, men så enkelt är det ju inte. Antingen man gillar det eller inte så har Microsoft satt standarden för hur en "dator" ser ut och fungerar. Linux ÄR olik Windows men det gagnar ingen (jo, Windows faktiskt) att ha en så stor skillnad att det skrämmer bort användare med en gång. Bättre att välkomna in nya användare med något som påminner om det de redan kan. När de väl är inne som Linux-användare så kan de ju naturligtvis byta till nått annat. Men det viktigaste är ju att få nya Linux-användare och det är viktigare än att de kör just desktop "X".

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Ptja, nu är det ju inga ljusår mellan Gnome och Windows. På det hela taget tror jag inte att det är själva utseendet som skrämmer bort användarna, utan faktiskt själva användandet.

Finns många som brukar skylla på fulheten hos Gnome som ett av skälen, men jag har aldrig hört det som en anledning. Det brukar alltid vara "Hur får jag igång X? Jag ger upp (efter några försök)! *reboot till Windows*"

Men däremot så kan ju en tilltalande och mycket användbar skrivbordsmiljö locka dom till att stanna kvar lite längre, och försöka övervinna problemen lite hårdare. Kanske rent av stå ut med några av problemen. Det tror jag nog.

valdermans bild

Vad är fel med ACPI-stödet? Jag fick sisådär en 50% längre batteritid på min ThinkPad när jag bytte Vista mot Debian.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Har du testat Suspend och Hibernation? Brukar i regel vara det som är problemet Smile

Pettmans bild

Efter lite rotande fick jag båda att fungera felfritt och jag misstänker att bristen på tidigare funktion berodde på att jag meckat lite för mycket.

___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

valdermans bild

Suspend funkar (tror t o m det funkade utan mackel,) men inte hibernate. Spelar mig ingen större roll, då det går precis lika fort att bara stänga av och slå på datorn (vilket inte heller kräver en gigaplex swappartition,) men jag kan förstå om andra saknar det. Bra poäng.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Möjligt att fler tilltalas av KDE, speciellt 4.1. Men Gnome är långt ifrån döende Smile Det finns en marknad för båda i och med att de är så olika. Kanske Gnome är bättre på tillgängligheten t.ex., de verkar fästa väldigt stort fokus på text-to-speech och sådant. Sen kommer ju GTK att uppgraderas förr eller senare, och då kanske man får en väldigt stor förändring. Det ska mycket till för att det ska dö.

Nån som har någon statistik över användarantalet förresten? Har aldrig sett någon sådan. Känns som endera skrivbordsmiljö kan ha flest användare.