Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SymbianOS goes OpenSource

Något gammal nyhet kanske men jag tror inte det nämnt här fakiskt Smile

SymbianOS släpptes som OpenSource under Juni och vad jag förstått är det Nokia som äger största delen Symbian.

Intressanta är att se att Nokia ju även har köpt Trolltech QT så nåt har de på G de där finländarna Smile

Det ska intressant att se hur de står sig mot WindowsCE i framtiden.

Kan även tipsa er att om ni har Nokia mobiler med Symbian S60 OS (N9x E61 E71 etc...) så kan man enkelt skriva python applikationer till den Smile Även den python intrepetern för S60 är släppt som OSS förståss Smile

Så håll utkik det lär hända en del på OpenSource fronten på mobilmarknaden också Smile

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Pettmans bild

Verkar som om min nästa telefon kommer köra symbian och ha pythontolk.

___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

polters bild

Faktum är att Nokia, som tidigare var den störste av flera aktieägare, köpte loss den sista delen nyligen, till synes enbart för att kunna släppa Symbian som open source.

danjeels bild

Oavsett om nyheten va gammal eller ej var den ny för mig.. Trevliga nyheter dessutom..

skitapas bild

Jag hade inte heller sett att symbian blivit GPL:at, tackar för nyheten. Känns jättebra, jag gick och pratade med en kompis bara för en vecka sen att jag inte skulle köpa en telefon med symbian igen pga av att det är slutet och att de program som finns är skitdyra. Istället skulle jag köpa mig en linuxtelefon, men nu kan jag tryggt köpa en symbianbaserad en och veta att mjukvaran fortsätter att utecklas.

Stort tack till Nokia då Smile

 

Jag använder GNU/Linux för att det är roligt

Jag använder GNU/Linux för att det är roligt

Kristians bild

GPL:at har det inte blivit. De har valt Eclipse Public License, den har svagare copyleft än GPL och tillåter propriotära utökningar så länge de inte är ett direkt "derived work" av det som redan finns i kodbasen.

---------------------------------------

 

jeffs bild

Nokia är framtiden. Nokia verkligen dränker FOSS i smicker och beröm just nu. De är platinum sponsorer för Akademy som pågår just nu och står för mat och dryck, delar ut N810-maskiner till utvecklare för att prota maemo till Qt osv osv. Nokia är bra skit!

------

mikehers bild

Smicker och smicker man måste inse att det är Nokias enda alternativ!!!

Betänkt att Microsoft mobiler och framförallt Iphones framfart. Då måste de köpa upp QT och släppa Symbian Open Source (OBS! inte alltid GPL) för att kunna konkurrera.

Skaffade som sagt en E71 och det märks att det släppt den i all hast för den e VÄLDIGT buggig. Dock e  jag rätt så nöjd ändå med själv "hårdvaran", Kameran suger dock men beror kanske på mjukvaran det med.

 

 

 

jeffs bild

Nokias enda alternativ? Du inser själv att det låter på dig som att Nokia är på ravinens kant? Nokia, som har över halva mobilmarkanden i världen och som säljer tre mobiltelefoner i sekunder världen över? Vad de har insett är att öppen källkod är en marknadsnisch som alla andra och som de har valt att satsa på för att få ett övertag mot konkurrenterna. Det enda stora mobilföretag som satsat på öppen källkod tidigare har varit Motorola, som haft ganska stora ekonomiska bekymmer de senasre åren och inte är en stor motståndare längre. Därav satsar man så mycket man kan på att få in ett stadigt grepp kring just denna marknadsnisch, och med de resurser och det kunnande som Nokia har är jag glad att det blev Nokia som tog steget.

------

hoths bild

Försprång är något flyktigt. Du tappar det i samma stund som du tror du har en ointaglig ledning. Det märks inte med en gång vilket gör det extremt farligt. Vanligen inses det inte förän konkurenterna är ikapp, och då är det så dags. Det har drabbat så många genom historien.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Jag har en bekännelse:
Beställde en HTC Touch Diamond igår. Windows Mobile 6.1! Men eftersom jag lämnat Windows på skrivbordet så rubbas ju inte balansen allt för mycket Flört iPhone var inget alternativ, den är rent av mer ofri.

Marcuss bild

Du kommer inte bli besviken. Den är en pärla!

FoHs bild

Kanon! Enda riktiga nackdelen som folk tar upp verkar vara att den är seg, men jag har fått rapporter om att med lite tweakande så blir den snabbare Smile Ja, en eventuell nackdel till är väl att den saknar minnesexpansionsportar, men personligen klarar jag mig på 4GB skulle jag tro Smile

elwiss bild

vill mä ha Sad

FoHs bild

Huhu, telefonen har skickats så jag får den nog på måndag eller tisdag Glad