Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON-CR (CRUX 2.4) LiveCD med Gnome 2.23.6

EXTON-CR Gnome Linux live cd på svenska bygger på CRUX 2.4 (senaste version). CRUX is a lightweight, i686-optimized Linux distribution targeted at experienced Linux users. EXTON-CR Gnome använder Gnome 2.23.6 (senaste utvecklingsversion - släppt 080806) och kernel 2.6.24.3. Läs om nyheterna i kernel 2.6.24 HÄR.

Bland alla installerade program kan nämnas AbiWord 2.4.6, Vlc 0.8.6c (mediaspelare), Samba, Apache (webbserver), RealPlayer 10, Firefox 2.0.0.16, Opera 9.51, SeaMonkey 1.1.7 och Gimp 2.4.6 (photoshopdödaren?). Vidare kompileringsverktyg så att du kan installera program från källa/source. Även win32-codecs finns med. Det innebär att man i Vlc och/eller Gxine kan spela upp de allra flesta typer av mediafiler. T. ex. AVI-filer.

EXTON-CR Gnome är världsunik. D v s det finns ingen annan CRUX live cd på svenska (eller något annat språk) med Gnome eller KDE. D v s i vart fall inte för nerladdning. (Förutom EXTON-CR KDE4 LiveDVD då givetvis). Faktum är att det överhuvudtaget inte finns någon annan live cd baserad på CRUX.

Du som har ny/ovanlig hårdvara bör testa EXTON-CR Gnome. Detta emedan den installerade kerneln 2.6.24.3 har stöd för "all slags" hårdvara. Jag har vidare installerat Madwifi drivrutiner och Ndiswrapper för att förbättra stödet för trådlös körning.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR. Systemet hämtas gratis på LINUX.EXTON.NET | Boot- och körbara linuxskivor på svenska.