Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Asus Eee i Metro

I dagens Metro kan vi läsa att Onoff har sålt slut hela lagret av Asus Eee och att ”netbooks” har vänt upp och ner på marknaden.

http://metro.se/se/article/2008/08/17/22/5755-57/index.xml

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Detta fick mig att fundera.

Vi på Linuxportalen borde kanske agera och sätta upp en specialsite för just eeePC.

En wiki är bra men föga attraktivt ur ett estetiskt perspektiv.

Detta är bara en fundering men att bygga en snygg sida med FAQ och med kopplingar in i wikin på saker som "så gör du för att installera Ubuntu på din eeePC", "hur gör du för att..." etc etc

En enkel fråga, hur många är det här på LP som har en eeePC?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Jag har en Smile

Jag gjorde ett försök att starta en irc-kanal med för EeePC men har inte gjort så mycket reklam än...~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jentins bild

Tja att jag har en kan väl knappast undvikas att märkas :=). Dock har jag väldigt svårt att formulera o få ner dokumentation och guidelines till wiki nivå.

Jag har meckat rätt mycket, skapat egna flikar, ikoner, menyer, testat olika distar mm, och håller på att skriva ner så gott det gå till wiki, men tyvärr tar det lite tid.

 

-------------------------------------

Linux e skitkul

mindlights bild

Nej nej... nu snackar jag inte om "hardcore users" som ska tweaka systemet.

Jag snackar om att tipsa användare om de där vardagliga problemen som oerfarna eller windowsanvändare får när de får den PCn.

Att visa hur enkelt det är med Linux.

Så vad vi isf behöver är att du och de andra tänker igenom vilket som du fick göra "rätt" och eventuella irritationsmoment du/ni kan komma på och eventuella workarounds till detta.

Något som alla förr eller senare kommer på och saknar är appar. Så bra sätt att få in alla de appar som OSS-communityt njuter av dagligen kan man kanske också tipsa om.

 

För att detta ska lira och vara värt engagemanget behövs en minicommunity på en 6-10 pers som är kärnan.

Jag kan driva projektet men jag har ingen eeePC och det gör att jag måste ha pålitliga och engagerade eeePC-användare i ryggen.

Mitt ändamål med detta projektet är att få in fler engagerade medlemmar till LP.

Sen har ju Asus kontrat med en motsvarighet som är baserad på Atomprocessorn... och fler tillverkare är på G in på detta spåret så vi kanske inte ska kalla sajten eeepC.se utan komma på ett bättre namn som bättre motsvarar det pc-segmentet.

Märk väl, detta ska, om Jonas m fl är entusiastisk till idén, vara en del av LP och inte en konkurrerande sajt.

Anpassat för nyblivna ägare av ett riktigt operativsystem... de som inte vuxit upp ännu men har tagit första steget Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Håller med dig helt här, det måste vara för den vanlige användaren. Den som kör datorn som den kom och bnara vill lösa det vardagliga.

Jag har heller ingen Eee PC, än. Men, mot slutet av året så hoppas jag skaffa en. Så jag är intresserad av att det finns guider färdiga redan från början. Därför hjälper jag till i den (lilla) mån jag kan.

Det finns många ägare av Eee PC och nya linux-människor därute. Det rapporteras exempelvis att On OFF sålt slut på sitt lager av EeePC's! Alla dessa skall vi locka in på LinuxPortalen!

Kanske räcker det med en ny sektion i det blå bandet ovan eller i menyn till vänster. De skall se "Eee PC" så fort de kommer in på LinuxPortalen och att det är en prioriterad platform!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

jentins bild

Jag måste nog hålla med Polter här att det inte bara skapas till eeepc, utan en allmän "netbook" sida. Det kommer ju som sagt finnas många olika modeller ute. Sedan under denna netbook sida, kan man har undermenyer för de olika modellerna så fort någon skaffat en och känner sig hågad att producera massa fakta.

Jag är som ni vet inte pedagogisk lagd, men hjälper gärna till med att ta fram info och delge de problemlösningar som jag har kommit fram till, i den andan som mindlight talar om.

 

-------------------------------------

Linux e skitkul

En netbook sida tycker jag låter bra

 

Lasps bild

Jag har en liten vit 700.
Tror att en särskild avdelning inte hade varit fel.
Ser att det har varit många bra inlägg här om EeePc.

Marcuss bild

Att sätta upp en speciell EEEPC avdelning hade inte varit fel! Frågan är hur länge de kommer vara poppis?

Kom gärna med förslag. Egna kodstycken hade varit bra också. Utgå från drupal 5.8. Det är drupalversionen vi kör, utan specialanpassad kod i API:et

mindlights bild

Vad jag var ute efter var mer att skapa en statisk websajt där den vanligaste infon fanns i punktform med länkar in i Wikin och på LP.

Det handlar mer om att smida när järnet är varmt. Nu finns det folk som inte är geekar som helt plötsligt kör Linux utan att ha valt just Linux (precis som folk som kör Windows Vista Home Basic efter att ha köpt en dator med det) och det är dessa vi ska få att stanna kvar i Linuxträsket.

 

Det är ju nu det händer.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

Kan ni inte bara sätta upp en eeepc.linuxportalen.se?

-- Blog

Sun Ultra10 med tangentbord och mus bortskänkes. PM:a mig.

siflaxs bild

Jag tycker att du är helt rätt ute...jag har jättesvårt att förstå hur Linux fungerar...känns som om jag snart får använda min eeePc som skrivmaskin, vilket känns lite tråkigt...men än har jag inte gett upp...kämpa vidare för oss som inte är så kunniga och duktiga. Smile

Du ska nog kunna använda den som du vill.

Vad är det som du har problem med.

Du är ju en ovan ny användare och det är dom probleman som en sådan får som vi måsste hjälpa till med.

Ser därför gärna att du är med och presenterar problem som du kan få.

Sådand som är självklara för en van Linux användare.

polters bild

En specialsite enbart för eeepc är nog inte någon vidare idé. Expandera det att inkludera samtliga kommande netbooks så är jag med. När väl Acer Aspire One kommer ut lite mer i de vanliga elektronikkedjorna så har jag svårt att se argumentet för en eeepc, och Dell och många fler har liknande modeller på gång. netbook.linuxportalen.se kanske?

kimjohanssons bild

Och Lenovo ideapad S10...

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends. www.superkadavret.net

mikehers bild

Japp håller med ska bli intressant att se när VIA chipset baserade minilaptops kommer till sverige. Sägs ju vara strömsnålare än Intel Atom tom Smile

danjeels bild

Mer strömsnål e den nog inte.. Men Prestanda/Watt var väl bättre?. Sedan kommer Amd med en modifierad k8 (Athlon 64) med ett TDP på 8w vid 1ghz. Som dessutom passar i AM2/AM2+ socklar ska också bli intressant.

Jag läste att via:s processor drar 3,5watt på en 1,6ghz processor.

Detta stod i specen för en via baserad netbook jag tittat på.

TDP stod tyvärr inte.

Men läser man lite om själva precessorerna så ska dom konsumera mellan 0.1-20W vid olika belastningar för en 2,0GHz processor.

 

pappaws bild

Jag har precis inskaffat en Acer Aspire One och har redan skaffat mig lite hangups som jag vill hacka bort, men jag raknas som newbie och hade definitivt gillat att hitta tips och tweaks hos LP. Bland problemen som finns ar att jag har svenskt tangentbord men det marker inte systemet! Blogg (kanske) dyker upp snart

Skapa en ny tråd om den och berätta vilka bekymmer du upplever och vad du behöver hjälp med.

annes bild

Ska du inte göra detta till ett eget /blogg/inlägg eller upprop eller något så man/du kan börja beta av vad som behövs och vem som vill vara med? Själv är jag gärna med och korrekturläser guider eller vad jag kan vara till hjälp med.

distens bild

Jag kan tänka mig att installera Xandros igen på min eeepc 900 för att skriva guider. Men det bör ju gå att ladda ner den versionen och köra VirtualBox? Ska prova det ikväll.

Lasps bild

Jag har ju skivan som följde med EeePc. Kan man läsa in den till en Virtuell enhet på något sätt så att man kan köra det hela i en stor maskin? VMWare eller Xen eller kanske allra bäst Virtualbox då!

distens bild

Gick inge vidare med VirtualBox. Klienten krashade under uppstart. Men jag ska prova vidare..

Kristians bild

Kraschade? Var det inte bara så att den gnällde på att du inte laddat modulen vboxdrv eller att du inte är med i gruppen vboxusers?

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Jag tycker det låter som en bra ide, tyvärr kan jag nog inte hjälpa till själv - jag har ingen netbook och har massor av jobb att göra. Däremot kan jag bidra med underdomän på linuxportalen.se (netbook.linuxportalen.se) låter som en bra ide. Vet inte hur vi har det med FTP, har vi FTP på servern marcus? (jag kör bara ssh själv).

--
Vi har ingenting att förlora och jag vet att det lönar sig att kämpa. Ingenting har vi att förlora och jag vet att det lönar sig att vänta. (Mange Schmidt)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Marcuss bild

vi har inte ftp som det är nu. enkelt att fixa förvisso.

mindlights bild

Vi
som kommer jobba med netbook.linuxportalen.se kommer behöva någon slags
projektplats där vi kan diskutera och dela information som inte ska
finnas tillgänglig för "allmänheten". Inte för att den är hemlig utan
för att man ska kunna spåna idéer fritt utan att de nödvändigtvis är
rumsrena eller något i den stilen.

Marcus: Finns det möjlighet att göra det ENKELT inom ramen för LP och drupal?

Alla
som känner att de vill jobba med en specialsajt för netbook / eeepc kan väl slänga iväg
ett LP-mess till mig så jag får se vilka som är beredda att offra lite
tid på detta.

Som sagt, jag har ingen Netbook men är villig att lägga tid på detta. Om det sedan blir något av det får vi se. Min målsättning är att många ska bidra med lite, inte ett fåtal som jobbar arslet av sig.

Märk väl, alla kan hjälpa till och det gäller
alltså inte bara de som äger en Netbook. Allt från korrekturläsare till
nybörjare som kan hjälpa få ner skrivspråket från nerdnivå behövs.

Ps. Formattering i Drupal och på LP är något som INTE är kompatibelt med mig Tongue

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Vad sägs om en gammal enkel mailinglista? Verkar lämpligt för en sådan sak

---------------------------------------

 

mindlights bild

Ja.

Men vi börjar med att alla mailar mig (det gör mig glad för då känner jag mig viktig) här på LP och så får vi se om intresset är tillräckligt. Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...