Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya versioner av den allra första "extondisten", som kom år 2004

KNOPPIX-EXTON v5.3.1 LiveDVD på svenska är en remaster av KNOPPIX v5.3.1 DVD. Originalsystemet är på 4200 MB. Jag har bantat det till 1290 MB. Trots det finns alla stora väsentliga program med i KNOPPIX-EXTON. Bl a OpenOffice.org 2.4.1 på svenska. KDE 3.5.9 och kernel 2.6.24.4 används.

Systemet kan lätt installeras till hårddisk. Du kan också (eller alternativt) spara dina gjorda inställningar under körning från skiva så att dessa är kvar nästa gång du startar upp datorn från skivan.

KNOPPIX kan sägas vara grunden för alla andra live linuxsystem. Frågan är om det fortfarande är "bäst"? KNOPPIX 5.3.1 släpptes redan i mars 2008. Jag har uppdaterat alla väsentliga program i KNOPPIX-EXTON till senaste version per 080914. Programkällor är Debian stable/unstable/testing lenny.

KNOPPIX-EXTON kan alltså lätt installeras till hårddisk (av den som så vill). Installationen blir (förhoppningsvis) ännu enklare om man läser och följer min installationsinstruktion med bilder.

OBSERVERA: I version 080912 av KNOPPIX-EXTON fanns några mindre fel. Version 080914 av KNOPPIX-EXTON är felfri (såvitt jag vet). Nu kan dessutom alla ni med nyare Nvidia-grafikkort i datorn lätt få ett 3D-skrivbord med Compiz. (Även under körning från skiva). Se HÄR hur 3D-skrivbordet kan se ut.

Se en skärmdump av nya KNOPPIX-EXTONS skrivbord HÄR. Läs mera HÄR.

LINUX.EXTON.NET | Boot- och körbara linuxskivor på svenska kan ytterligare 54 Linux live system hämtas.

Tillägg 080917: CD-versionen (687 MB) av KNOPPIX-EXTON v5.3.1 är nu klar för hämtning. Läs mera HÄR.