Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nu byter Nederländerna till öppen kod

Nederländska riksdagsbeslutet om att öppen kod ska väljas i de fall det är möjligt träder nu i kraft. Bland de första att byta är patentverket som bygger hemsida såväl som infrastruktur med öppen kod.

Läs mer på

http://opensource.idg.se/2.1014/1.182108

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Nu rullar bollen; första staten som byter? Vem är näst på tur att byta?

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

danjeels bild

Man kunde ju hoppas på nån stad i sverige.. Men när vi har en vända-upp-a:t-åt-lobbyisterna-regering så lär det ju inte det hända..

hoths bild

Det händer redan i sverige, allt behöver inte upp till regeringen. Det finns en komunal nivå också. Se artiklar om Mönsterås och Kristinehamn.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

I Sverige så finns det drygt 300 kommuner, landsting, stift och liknande administrativa enheter att bearbeta. Alla är möjliga att påverka med tid och hårt arbete. En förebild för detta är tux-sven vars outtröttliga arbete till sist gav utdelning. Det svåraste är att ta det första steget, för både den som vill påverka och dem man vill påverka. Tillsammans gör vi skillnad!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Mönsterås: Det tragiska med Mönsterås-caset är att man i detta caset har retirerat till att använda "Groupwaresystem" istället för att namnge produkterna man valde mellan.

Det allra skönaste är att funktionsmässigt så ligger de stängda systemen Lotus Notes (IBM), Groupwise (Novell) och Exchange (Microsoft) ljusår före det system som Mönsterås valde... E-groupware. E-groupware är utmärkt, och i vissa fall funktionsmässigt överlägset, om man bara har behov av ett webbaserat groupwaresystem.

Men det är ju inte så världen ser ut. Vi har mobiltelefoner och bärbara datorer som rör till det. Därför har vi fått klientapplikationer, pushmail och tillochmed iptelefoni som ingår i de stängda systemen.
För att det finns behov av att kunna jobba offline på flyget eller sjukhuset. För att det finns behov av att få mail rakt ner i nallen eller att mötesbokningar som görs av en medarbetare inte ska vänta på att poppa upp i nallen förrän jag har kommit in på kontoret för att synkronisera.

Men såna påhitt är inget för Mönsterås tydligen... där sitter alla uppkopplade mot webben 24/7?

Kristinehamn: Inlägget är ett bevis på att man ibland borde läsa igenom mer än överskrift och de två översta raderna i en artikel innan man drar allt för stora slutsatser.

Författaren drar slutsatsen att Microsoft minsann nu, till mitt (???) förtret, fått stryk av Opensource. Visserligen var det Novells Netware som slängdes ut till förmån för Linux... men det har väl ingen betydelse i sammanhanget?

Att Kristinehamns kommun sedan anser att stängda Groupwise, ZENworks och eDirectory saknar motsvarighet inom OSS-världen och därför helst väljer att fortsätta med dem är kanske också betydelselöst i sammanhanget?

Men, och detta är viktigt att poängtera, den stora besparingen var inte open source som sådan utan att man kunde gå över till s k tunna klienter.

D v s slippa PCs ute på arbetsplatserna och på så sätt få stordriftsfördelar.

 

Alltså, den ena jämför äpplen och päron och anser att man gjort en enorm vinst. Den andre hissas som OSS nuvarande flaggskepp inom svensk kommun.

 

Ursäkta mig om jag hostar till lite.... men är det bara jag som blir deprimerad över att detta är de mest framstående exemplen på open source "segrar" i Sveriges kommuner när STAKO-avtalet i 10 år haft en regel som säger att man ska ta OSS i beaktande.

10 jävla år och detta är vad vi kallar för "seger"?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Alltid kommer du med dina fakta ifrån verkligheten.. Wink

Nej, jag håller med dig. Det är synd att det inte finns bättre öppna groupware alternativ som funktionsmässigt kan matcha de stängda alternativen, får hoppas att ngn stor aktör tar tag i det snart.