Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

OSF2008: Development with a scalable open application server for a business-critical environment

Eirik Maus från Bankenes BetalingsSentral AS (BBS) i Norge berättade om hur BBS gick över från WebSphere till egenutvecklad programvara baserad på open source.

BBS ägs av alla banker i Norge och hanterar check, giro, kortterminaler i butiker, eFaktura och autogiro. Alla transaktioner mellan bankerna går via BBS. De satt med system byggda i COBOL för 30 år sedan (inte alla system men delar av dem) och bestämde sig för att bygga nytt. De använder Oracle Realtime Application Cluster som databas för lagring av allt och började utveckla plattformen med WebSphere.

"WebSphere was horrible". Eirik visade antalet träffar på google.no när man söker efter "websphere problem". De kastade ut WebSphere och började bygga nytt baserat på Jetty. All J2EE-teknik togs bort och det fanns inget behov av en applikationsserver längre.

Fördelen är att nu kan de använda samma miljö på en vanlig PC för att utveckla och testa applikationerna de bygger.