Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

OSF2008: Öppen intern kommunikationsplattform med video och dokumentation

Lennart Hagberg från Tetra Pak berättade om hur de använder open source för att publicera egenproducerad film och hur de använder wiki för dokumentation.

Lennart började med att ställa frågorna Lägre kostnad? och Support? och gav svaret Collaborative Development! Open source har gett glädje till arbetet igen efter år av ROI och Gartnerrapporter. Open source bygger på standarder, och då menar han inte leverantörstandarder.

Lennart byggde upp i-Cast Video som är en tjänst för att komma ut med film mot marknaden. 150 länder på 200 platser finns Tetra Pak och de har olika förutsättningar i fråga om bandbredd. Streaming var ingen bra idé.

De ville ha en standardiserad plattform där de kunde skicka in ett videoformat och få ut flera olika format och kvaliteter. Lösningen skulle vara skalbar. Det de helst vill ha in är film i HD-kvalitet, kodad med H.264 (mpeg4?) med en bitrate på 15-20 Mbps.

De byggde en liten videoproduktionsstudio med 3 stycken 720p HD-videokameror. Kodningen av filmen körs på en Apple 8-core server. Storage körs på en virtualiserad (vmware) Red Hat installation med samba och nfs. Distributionen av filmerna sker med hjälp av Apache, MySQL, PHP, WordPress, RSS, Atom och man använder mycket Web 2.0.

Det fanns windowsservrar med vmware installerade så de virtualiserade Red Hat och lade in Apache och WordPress på den. För auth och upload av innehåll används IIS Server från Microsoft, anledningen är att alla användare finns i Active Directory (AD) och ett enkelt formulär på IIS-servern var allt som behövdes för att logga in användarna. XServe från Apple ordnar kodningen av uppladdad film och flyttar den sedan till webbservern.

Den egna utvecklingen består av ungefär fyra (4) stycken A4-sidor med kod. Allt annat är open source-projekt som de kopplat ihop. Kodningen av filmerna görs till flera format: först sparas originalfilen, H.264/AAC, 3GPP och Flash8 för mobila enheter som iPod och telefoner, H.264/AAC och WMV9 för nedladdning (visa offline) och H.264/AAC för social viewing som är ett koncept de håller på och bygger upp.

End-to-end är det ett mycket enkelt gränssnitt. De vill bygga set-top-boxar (typ Apple TV) som de kan ställa ut på de olika kontoren runt om i världen och för att distribuera film tittar de på BitTorrent (!) eftersom de kan begränsa hur mycket bandbredd en klient får använda för nedladdning respektive uppladdning.

Tetra Pak har börjat med en enkel MediaWiki som körs på en virtualiserad Red Hat. Tidigare fanns dokumentation lite överallt. De började med att lägga upp 300 artiklar själva 2007 och idag finns det 1500+ artiklar. Kostnaden för att driftsätta detta har varit 25 000 kronor på två år.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Snyggare wordpress har jag aldrig sett, synd jag inte har bilder på hur det såg ut Sad

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kimjohanssons bild

Helt underbart att läsa...

----------------------------------------------------------------------------------------------

David Miscavige:

"children in public schools run the risk of becoming educated," www.superkadavret.net