Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Öppen källkod i komun och landsting, BSA skitskraj!

Computer Sweden rapporterar att både Verva och Sveriges Komuner och landsting (SKL) tittar på hur öppen källkod används i verksamheten.Vidare skriver de i sin artikel att Undersökningen är ett led i det stora initiativ som EU-kommissionen dragit i gång för att få större interoperabilitet mellan de program som medlemsländernas myndigheter använder.

Detta har fått Business Software Alliance (BSA), skriver Computer Sweden, att bli livrädda och vilja överväga rättsliga aktioner för stoppa det! Tydligen ser de ett stort hot i öppna standarder och källkod. Business Software Alliance anser att EUs direktiv kring öppen källkod bara ställer till förvirring och överväger nu rättsliga åtgärder för att stoppa initiativet. De anser i ett öppet brev att användning av öppna standarder ken ge en situation "där europeiska myndigheter inte kan godkänna produkter som är vitt spridda på marknaden".

Vad står B och S för i BSA? Här! Det är din tur att städa efter BSA!BSA verkar vilja beskydda propritär mjukvara och inte bara se till att relevanta licenskostnader betalas in. Är det verkligen så så borde de byta namn och beskrivning på verksamheten! Sammantaget är detta egentligen ett godkännande av open source och öppna standarder. Utgör de inget hot så kan man negligera dem. Men, utgör de hot mot den egna verksamheten så måste de bekämpas. Med alla medel! Bättre och tydligare godkännande av användbarheten kan man egentligen inte få.

Samtidigt med detta så har riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) skrivit en motion till riksdagen där han kräver svar om öppen källkod inom statlig förvaltning, rapporterar TechWorld. Karl Sigfrrid, som privat kör Ubuntu, pekar på att det finns mycket pengar att bara på ett byte och pekar på några exempel där rikspolistyrelsen har sparat 200miljoner per år genom att gå över till öppen källkod Nederländska staten har sparat 45miljoner per år bara för administrationen av ett litet register. Men den största fördelen är att minska beroendet av stängda format och försäkra sig att man kan garantera tillgången till sina data. Karl Sigrids hela motion kan läsas här.

En rad myndigheter har förstått att öppna format är viktig för långtidslagring och åtkomst, rapporterar Computer Sweden i en artikel. I en annan artikel så rapporterar de om att 10 västsvenska komuner överväger att gå över till Openoffice. Komunerna räknar med att vardera spara miljoner på att byta till Openoffice istället för MS-Office 2007. Dessutom, inte minst viktigt, så kan de garantera åtkomst av sina data och dokument för framtiden.

---

Linux växer snabbast

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

larsemils bild

Guld ju!

Jag började häromdagen jobba på en skola i falu kommun och de kör open office som officepaket! rektorn var mindre nöjd då det gick lite segt, men jag sa att det blir bättre i nästa version. Smile så hoppas det blir det.

pluns bild

Jo jag vet inte vad som är så upprörande med det här ?

BSAs utspel är ju enbart ett beställningsverk från Redmond och enbart en fråga om att skapa osäkerhet kring öppen källkod. Steve Ballmer har ju kallat oss för en samling tjuvar och därför så fixar de stora distarna nu till tex kommersiell codecshantering.  "No room for piracy..."  Flört  Sen finns det då vissa som grymt blandar ihop begreppen.

.

I det här ligger även Novells lilla deal med MS....

Oavsett vad BSA tycker och tänker så är ju utmaningen att skapa upphandlingsregler samt standarder så att öppen källkod kan konkurrera.  se liggande utredning.  (vet även Karl Sigfried)

.

Sen finns det en liten klick som driver sin agenda utifrån politiska mer extrema åsikter dvs att det ska inte vara någon mix...i det ger jag då BSA rätt eftersom det slår ut frisk o sund konkurrens på lika villkor.

---------------

Theos song