Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Windows har ökat med mer än 400% på superdatormarknaden

Glyn Moody har på sajten Computerworlduk publicerat ett intressant blogginlägg om superdatorer, och så särskilt kring statistiken gällande  vilka operativsystem dessa har. Det var ett tag vanligt att påståenden från Microsoft om Linux handlade om att Linux är ett leksaksoperativsystem som kanske lämpar sig för små uppgifter men absolut inte skalade väl för större tillämpningar. Företag skulle hålla sig borta från Linux om de visste vad som var bäst för dem. Men hur ser det ut egentligen. Det Glyn sköt in sig på nu, är www.top500.org där världens 500 kraftfullaste superdatorer listas.

Det är en riktigt rolig läsning. För fem år sedan fanns Linux på 36,8% av dessa maskiner och Microsofts superdator-OS Windows HPC kördes på 0,2% av monstren. Men så hände något. Nu har Windows HPC ökat med 400% på denna lista. Från en superdator till fem superdatorer. Så nu körs hela 1% av superdatorerna på top500-listan på Windows HPC-power. Under tiden har den procentuella utvecklingen för Linux legat på 51%. Linux har ökat från 36,8% till 87.8% av superdatorerna på listan.

Det kan iofs se ut som att Windows HPC kommer att börja äta andelar, men då skall man komma håg att det för ett år sedan fanns 7 stycken Windows-superdatorer på listan. Men det finns ingen anledning för Linux-folket att slappna av för det. Men vad var det nu igen de sa om att skala väl för större tillämpningar?

Artikeln: http://www.computerworlduk.com/community/blogs/index.cfm?blogid=14&entry...

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Det finns inga siffror på hur många av maskinerna som kör ubuntu/Suse?

----------------------------------------------------------------------------------------------

David Miscavige:

"children in public schools run the risk of becoming educated," www.superkadavret.net

kimjohanssons bild

http://www.top500.org/stats/list/32/os

----------------------------------------------------------------------------------------------

David Miscavige:

"children in public schools run the risk of becoming educated," www.superkadavret.net

Jarulfs bild

Jag fattar inte den där listan. 77.80 % kör alltså Linux, dessutom kör 0.6% Red Hat Linux, 1.40% SuSE osv. Är inte Red Hat och SuSE Linux?

fredentofts bild

Jovisst är de det.

Skillnaden är väl den (just i OS-listningen) att vissa "bara" listas som linux medan andra har ditsributionen definierad. Om du istället väljer att se statistik per OS-familj så ser du att alla Linux-varianter "klumpats ihop" till bara Linux, på samma sätt som de två olika Windows-varianter du ser på OS-listan klupats ihop till Windows

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Jarulfs bild

Statistiken per familj var lite lättare att greppa. Danke.

kimjohanssons bild

Ha ha, är ju ett blogg-inlägg jag hänvisar till.... Får nog rätta det där.

----------------------------------------------------------------------------------------------

David Miscavige:

"children in public schools run the risk of becoming educated," www.superkadavret.net

popstrs bild

"Microsofts superdator-OS Windows HPC kördes på 0,002% av monstren"

 

0,002% motsvarar 0,01 av de 500 datorerna. Hur tänker du här? Smile

kimjohanssons bild

Procenträknat efter kl 00:00? Ja, jag missade att flytta kommatecknet. Tack för påpekandet.

----------------------------------------------------------------------------------------------

David Miscavige:

"children in public schools run the risk of becoming educated," www.superkadavret.net

helioss bild

Vill påpeka att det är inga dator som helst som kör Windows HPC utan en av dom är nummer 10 på listan, Dawning 5000A http://www.top500.org/system/9787 , den mest kraftfulla kärran utanför USA. Varför just chineserna, av alla, valde Windows är till mig en gåta. Fick väl mjukvaran gratis för att MS har något att marknadsföra med, typ.

--------------------------------

Quis custodiet ipsos custodes?

--------------------------------