Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hjälp till att återuppliva serverdiskussionerna på LP

Jag vet att de flesta här på Linuxportalen använder Linux på skrivbordet, men jag är övertygad om att det finns en hel del gamla rävar som har sina egna servrar i garderoben eller faktiskt arbetar med serverdrift nuförtiden. Arbetsmarkanden för folk med Linuxkompetens är minst sagt ljus och de flesta IT-avdelningar och IT-konsultbolag är på jakt efter mer Linuxkompetens. Samtidigt är det allt fler som går KY-utbildningar för att bli UNIX/Linux-administratörer dels för att de faktiskt finns nuförtiden och dels för att kompetensbehovet är stort i branchen. Vad kan Linuxportalen och du spela för roll i detta läge?

Min tanke är att vi ska få in diskussioner om serverdrift och allt som är relaterat till detta som t.ex. nätverkskonfiguration med VLAN, lastbalansering med t.ex. Varnish, Pen, Apache-modulen eller annat, Apache Tomcat och MySQL. Ingen fråga om serverdrift är för enkel eller för stor/svår för att posta här, jag tror vi har precis rätt resurser här på Linuxportalen för att kunna täcka upp de flesta områden inom serverdrift. Har du frågor som rör serverinstallation, drift eller bara konfiguration av någon häftig serverapplikation du hittat så skriv en tråd i forumet, jag kommer personligen läsa så många trådar jag hinner med och svara på ALLA som jag kan svara på.

Serverdelen i forumet hittar du här: http://www.linuxportalen.se/forum/90

Ge oss gamla rävar som gjort detta i 10-15 år något att bita i, jag vet att ni har problem ni behöver hjälp med för det har jag också. Ska vi hjälpas åt?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

timmys bild

Trevligt Smile

Har jobbat med Solaris/BSD/Linux dom senaste 5-6 åren nu, mycket med kluster och lastbalansering och kör med alldeles för många servrar där hemma Wink

Hoppas att jag kan hjälpa till med något framöver.

amelias bild

Vad roligt att det finns någon till som är intresserad. Själv har jag jobbat i branchen i två år och driftar en hel del stora webbsidor som ni säkert besöker både en och två gånger varje dag. Som jag misstänkte sitter det fler sånna och gömmer sig i hörnen här på Linuxportalen, hoppas bara fler tar tillfället i akt och drar igång lite roliga diskussioner. Det finns ju alltid någon som kan det man sysslar med lite bättre än man själv gör.

Vad gäller servrar hemma kan jag bara peka på mitt galleri... det står en del i mitt datorrum. Smile

http://gallery.linuxchick.se/prev/3/dsc00100.jpg

P.S Det är bara den coola högen som syns på bilden. Tongue

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Fotografering är nog inte din grej och nallen du har måste vara från 1900-talet Wink

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fredentofts bild

SE W880i != 1900-tal.
Men 1/4 sek exponeringstid med mobilkamera förklarar ju en del.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

amelias bild

Tyckte herr mindlight att hans kommentar tillförde något vettigt till den här diskussionen?

Snälla, kom med något konstruktivt istället för massa bullshit. Vilken kvalité det är på bilderna spelar mindre roll för diskussioner om serverdrift. Det är tråkigt att det finns personer som måste kommentera helt oväsentliga saker för sammanhanget för att hävda sig när de känner sig osäkra på diskussionens område.

Jag hade hoppats att vi iaf under diskussioner om serverdrift kunde hålla det på en professionell nivå eftersom det är något som skulle gynna alla oss som arbetar med Linux/UNIX och de som kommer att arbeta med det i framtiden. Tyvärr satte mindlight punkt för det ganska snabbt vilken leder mig till att fundera på om LP verkligen är rätt forum för en seriös diskussion inom något ämne överhuvudtaget.

Jag har varit aktiv på forumet ett tag nu och jag tycker mig börja förstå varför Jonas inte lägger lika mycket pengar på LP längre och varför han syns till allt mer sällan...

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Nej faktiskt inte.

Du hänvisade till en taskigt tagen bild på en hög med några HP G1or (DL320?), någon Sun och en HP UX (helt osäker men den kändes som de jag pillade på med på Lunds Datacentral på 1900-talet). Då den var suddig och kornig framgick det inte speciellt tydligt vad det var för maskiner du hade om man inte jobbat med dem. Gissningslek.

Min kritik var verkligen inte seriöst menad och tyvärr insåg jag inte hur fruktansvärt viktigt det var för dig att diskussionen endast handlade om seriös serverdrift (som t ex hemma-NASar typ Bubba m m) och liknande.

Nog kunde säkerligen en tillsägelse vara på sin plats men varför ta till storsläggan? Mig veterligen har jag inte drabbat samman med dig tidigare så din hårda attityd känner jag mig inte ha gjort mig förtjänt av.

Om du har något problem med min närvaro, eller tillvaro för den delen, är du välkommen att ta upp det med mig separat.

Bara en sån sak som att jag, i egen hög person, skulle ha satt punkt för diskussionen är ju en grav överdrift. (Den har ju bevisligen inte dött av efter mina inlägg)

...eller varför inte antydan om att jag skulle vara osäker på diskussionens område... Det må vara din tolkning av mitt kompetensläge men inte alls relevant för vare sig diskussionen eller sakfrågan.

Ps. Dina funderingar angående Jonas engagemang är säkerligen befogade men låt mig tillägga att jag i omgångar de senaste 2-3 åren varit på Jonas om att skapa en sidosajt för företag som undrar vad Linux är och där placera den typen av diskussioner du efterlyser. Vi som förstår näringslivsperspektivet ser att diskussionerna på LP inte riktigt har fokus på affärsnyttan med mjukvaran.

Som jag har förstått har problemet varit att det inte funnits tillräckligt många av oss som aktivt arbetar med OSS i arbetslivet som hänger på LP. Kanske har det förändrats nu?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

amelias bild

Det var en onödig kommentar och du själv säger att den inte var seriöst menad. Det är så onödigt och du är inte den enda, sänker någon nivån på diskussionen följer hela diskussionen efter. Jag vet att bilderna med min kamera blir dåliga, men jag har inget som helst intresse för fotografering så jag ser ingen anledning att köpa en digitalkamera eller ny mobiltelefon bara för det.

Om du nu själv vill att vi ska ha en sida för såna här diskussioner, varför hjälper du inte till då? Det är väl ett ypperliggt tillfälle att få som du vill utan att Jonas säger ja eller nej, eller har jag fel? Jag tyckte bara kommentaren var så onödig i sammanhanget och det är inte första gången jag ser någon (inte specifikt du mindlight) komma med sånna kommentarer vilket sänker diskussionerna. Mindlight, du får själv välja hur mycket du vill ta åt dig av min kritik. Dock skulle jag tycka det var trevligt om diskussionerna kunde hålla sig till ämnet även om någon har dålig kvalité på bilder, halvtaskigt paste:ade loggar eller liknande, det kostar inte mer att fråga efter en bättre bild eller logg istället för att berätta hur dålig den som finns är.

Vad gäller Bubba Server så ser jag inte det som en riktig server, men det har mer med servrar att göra än bildkvalitén på bilder från en mobilkamera. Det är ändå roligt att folk kör en burk som inte har så mycket grafiska gränssnitt och ändå använder saker som Apache, Dovecot, Cups och andra serverprogramvaror. Om det är genom att köra en Bubba Server de introduceras till serverapplikationerna så kan jag tycka att det gör nytta för våra diskussioner iaf.

För er andra som kanske är intresserade av vad det är för servrar så är det, uppifrån och ner:

2x Compaq DL360 G1 (2x 1Ghz, 2Gb RAM)

2x Compaq DL360 G2 (2x 1.4Ghz, 2Gb RAM)

2x Compaq DL380 G2 (2x 1.2Ghz, 2Gb RAM den ena har 3Gb RAM)

1x Sun Enterprise 420R (4x 450Mhz SPARC, 4Gb RAM)

1x AS/400 9404 F10 (5.5 - 177.4 CPW 48-bitar)

Cisco-switchen är en 2950 med två gig-portar.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Vi får fixa en nyare AS/400 till dig... svart/rött är snyggare...

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

amelias bild

Men de är inte lika coola. Det som är roligt med den jag här är att den skiljer sig så enormt från alla andra datorer jag någonsin stött på. Dels för att den helt saknar filsystem i vanligt mening och för att den har en processor som är 48-bitar och inte 32- eller 64-bitar som är det vanliga. Att den dessutom bara har single address spacing är riktigt facinerande eftersom den gör jobben så de känns som den jobbar med flera saker samtidigt, men det gör den aldrig för den kan inte.

Skulle jag titta på ett nyare alternativ hade valet fallit på en System Z istället som är efterträdaren till S/390 som är lite intressantare nuförtiden än de gamla AS/400 och de nya System i.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Vet du om IBM tryckt i en Cell i någon av sina highendburkar ännu?

Jag är lite sugen på en burk som kör Cell...

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

amelias bild

Joda, de använder PowerXCell i8 i IBM Roadrunner, en superdator som har en prestanda på 1.7 petaflops. Någon annanstans har jag inte hört att de ska använda sig av Cell-arkitekturen, däremot kanske Toshiba och/eller Sony gör någonstans eftersom de var med och utecklade den.

Annars är det POWER (inte samma som PowerPC) som gäller för System I och System Z iaf, men den är riktigt trevlig att virtualisera på då den är byggd för att skyffla data och därmed har gott om I/O-kapacitet jämfört med x86 arkitekturen. POWER7 skulle vara kul att leka med när den kommer.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

FoHs bild

Kan just ingenting om servrar, så vet inte om det här räknas: http://en.wikipedia.org/wiki/BladeCenter#Cell_based_Blades

Har för mig jag läst om bladservrar som är cell-baserade i datortidningar och dylikt. Det brukar alltid intressera mig eftersom jag har ett visst intresse för Cell-processorn, PS3-ägare som jag är Tongue

Charlies bild

Jag vet exakt vad du menar! Driftar en IBM i5 på jobb. Helt otrolig burk..

mindlights bild

När vi ändå är inne på seriösa serverdiskussioner.

 

Hur gör ni (Inte bara Amelia) för att lära er nya system.

En sak jag har funnit svårt genom åren är att lära mig nya system i driftsmiljö.

Alltså, vad jag menar är att när jag en gång i tiden fick tag i en kopia av Netware 4.1 och skulle testa det här ascoola med katalogtjänst så visst... att sätta upp servern var piece of cake... att skapa ett användarkonto och ett par grupper...no porblemo... en skrivare jepp...

Men sen då?

Det är en viss skillnad på att läsa om en produkt, gå kursen och pilla lite hemma med systemet jämfört med hur det egentligen ser ut "där ute" och vad som egentligen används.

Ett typexempel på att det beräknade användningsområdet inte alltid riktigt stämmer överrens med vad det kommer användas till är när jag gick CNE-spåret på Netware 4 och instruktören förklarade det fina med NDS och katalogtjänst med att man kan lägga in allt i en katalogtjänst som t ex hissar... och då kan man ju styra hissarna via katalogtjänsten.

 

Så... how do you get prepared for the reality?

och om ni har en AS/400 med 48-bitars CPU... vad körs det på den nu? Smile

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fsns bild

IBMs maskiner av den kalibern är binärkompatibla med varandra sedan slutet av sextiotalet. Så svaret på din fråga om vilka program man kör är, alla som skrivits sedan dess. Dessutom har alla IBMs maskiner numera nån form av Java RE vad jag vet, så du kan köra javaprogram också.

mindlights bild

Frågan var inte vad kan man köra på den utan vad körs nu? :)---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fsns bild

Aha, frågan du ställde var alltså "Ameilia, på din specifika AS400maskin, vad kör du på den?"?

Lasps bild

Precis så står det ju i Mindlights fråga! Eller har jag missuppfattat den också Wink

mindlights bild

Nja. Det var mer riktat till alla som kör udda hårdvara, som i fallet med Amelias AS/400.

Som exempel kan jag ta den gången  jag satt på IBM och lekte med en av deras monsterservers på PC-sidan. Det var en burk med 2x 486 och den hade 512MB ram (tror jag)... Det som var coolt med den var att den hade asymetrisk multiprocessing... Tror den hette IBM PS/2 Server 295... Endast OS/2 och NW3.11 var certade på den burken.

Så när den var installerad med OSet (Jag är ju Novellare så valet var självklart NW, speciellt som att jag jobbade på IBM och min personlighet inte inte alls är en 5-årings trotsålder...) så ... ja... coolt med en burk som kör multiprocessing i en tid då inga appar multiprocessade....men...

...för att citera fiskarna i plastpåsarna i slutet på "FInding Nemo":

Now what?

 

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fsns bild

Mot bättre vetande fortsätter jag kommentarstråden.

Jag kör mot ganska många AS400or. Har aldrig sett dom själv, men kan tänka mig att dom är av nyare snitt än Amelias. Men eftersom dom är binärkompatibla inom sin familj med allting tillbaka till 60talet så torde inte det spela så stor roll. Man kör allehanda ekonomisystem, både köpta och skrivna för organisationen i fråga. I de organisationer jag jobbar för är inte AS400 udda hårdvara direkt. Ganska ofta kör man Windows som filserver, mailserver etc. men allt som får företaget att gå runt, order/lager/faturering, PLM (Product Lifecykel Management) etc etc. går i järn som AS400.

amelias bild

Jag kan bara hoppas att era är nyare för det där är ingen snabb maskin direkt och den fyllde 15 år detta året. Smile Den är alltså tillverkad och levererad 1993. Det som förmodligen skiljer min från de du har på jobbet är:

1. Min är 48-bitars CISC, era är most likely 64-bitars POWER

2. Min kör OS/400, era kör förmodligen i5/OS

3. Min kan bara göra en sak åt gången (single address spacing i processorn), era kan säkert göra flera saker samtidigt (multi address spacing) d.v.s. den kan fork:a processer och liknande vilket gör att den kan köra ett UNIX-liknande system. Min är det fysiskt omöjligt att köra Linux på eftersom den inte kan fork:a processer.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

fsns bild

Du har så rätt, så rätt.

Det krävs i princip bara ett timerinterrupt för att kunna köra flera processer, till C64 finns ett OS som kör flera processer. Eftersom den, precis som din maskin, har en single address space så får man koda sina program så att dom blir relokerbara. Och så får man klara sig utan minnesskydd, dvs. att alla processer kan skriva över varandras minnesareor.

Att man har single address space beror på att maskinen saknar MMU, vilket krävs av de flesta versioner av Linux. Det finns vissa minimala versioner av Linux som inte kräver MMU, och dom skulle, teoretiskt sätt, gå att portera till din maskin. Men, det är koolare att ha en faktiskt AS400, tycker jag.

amelias bild

De distributioner som körde på 286 t.ex. Elks skulle teoretiskt sett gå att portera till min maskin, det stämmer bra. Dessa är dock så gamla att man förmodligen inte skulle kunna göra något roligt med dem hur gärna man än ville.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

amelias bild

På min AS/400 kör jag OS/400 V3R5 som förmodligen har varit installerat på den hela tiden. Den kör även Movex och jag hade den stora äran att få ta över ALL data som fanns på den när de skrotade den. Utan all data hade den inte varit lika kul att leka med för då hade jag själv varit tvungen att hitta data att stoppa in istället för att ha ett komplett lager med delar, färdiga produkter och lagerstatus på allt o.s.v.

Hur man gör för att lära sig ett nytt system är egentligen inte alls speciellt enkelt, det handlar om envishet, vilja och tålamod. Man börjar så smått, tar till vara sina erfarenheter och försöker återanvända så mycket av sina kunskaper som man kan. Sen är det bara att pilla loss och försöka göra saker, när du får systemet att göra som du vill trycker du in massa data och väntar på att något ska gå sönder så du kan laga det. Alternativ två är att börja ta sånna ärenden på jobbet när det går sönder, det är mest så jag lär mig nuförtiden. Jag jobbar dagligen med minst 50% problem jag aldrig hört talas om förut så det är en del av min vardag att klura ut vad som egentligen har gått fel, varför och vad det var meningen att den skulle göra egentligen.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Att ärva med en befintlig datamiljö måste väl ändå räknas som fusk i sammanhanget Wink

Det är just alternativ två som är min vardag och mitt sätt att lära mig också men det är den biten som är få förunnat. Speciellt folk som vill in och lära sig ett nytt system.

Min vardag är Microsoftbaserad, något som jag kanske inte alltid är så nöjd med då jag "längtar" efter en mer fri miljö s a s, och då tar jag de kraven mina kunder ställer på oss och ställer på Linux.

På så sätt ser jag affärsnytta etc och hur detta speglar sig i en fri miljö.

Men då jag inte har driftat Linux/*Bsd sen 2005, och då på juniornivå, så har jag idag luckor i min kompetens ur ett arbetslivserfarenhetsperspektiv på Linuxsidan...

Mina funderingar och frågan rörde inte bara mig själv utan även alla de entusiaster som idag inte jobbar med IT men har det som allra främsta hobby.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

amelias bild

Ser du det som fusk så får du väl bygga ihop någon kul lösning, stoppa in lite egen data och köra massiva lasttester tills något går sönder. Smile Det tar inte många minuter att smälla upp en Linuxserver i Amazon-molnet och det kostar inte alltför mycket att köra ett par stycken för ett lasttest under några timmar. Skitkul grejj att använda när man behöver några burkar som belastar din webbsida, svn-server eller annan applikation du vill lasttesta.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

fsns bild

Har den inte ett IFS-filsystem? Kan den köra qsh?

 

amelias bild

Min kan inte köra qsh eftersom det är en del i i5/OS. Vad gäller IFS så finns det, men det är egentligen bara en funktion som gör att DB2/400 ser ut som ett filsystem för andra operativsystem t.ex. Unix eller Windows som ansluter sig till den. IFS använder man inte till applikationerna som kör lokalt på burken, de är glada över DB2/400 en integrerad relationsdatabas där allt lagras. Jag har inte pillat så mycket med detta då jag inte har några coola applikationer att ansluta till min AS/400.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

fsns bild

Mm, alla Javaapplikationerna som vi kör jobbar mot IFS-filsystemet. Likaså lämnar den version av JDEdwards jag kör mot lämnar sina filer i IFSfilsystemet. Så att säga.

Aha, så det är bara från V5 det funkar? Ja titta detta var en V5R3-maskin. Ja där ser man...

andys bild

synar jag en burk med äkta flexskive-enhet på bilden?

amelias bild

Det är en 8" floppy drive, ganska vanlig pryl på de riktiga minidatorerna, som inte alls är så mini...

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

holmens bild

Kommer mer än gärna hjälpa till med frågor...när jag får mer tid.

Köpte i augusti en ny serverburk som jag längtar att få sätta tänderna i ordentligt, har bara hunnit installera Ubuntu 8.04 i stort sett men målet är att köra KVM med diverse guests. Just virtualisering lockar riktigt mycket just nu för att slippa skapa en garderob med allt för många fysiska burkar =) Utöver virtualisering så skulle det vara skoj att få igång IPv6 till alla burkar här hemma och försöka få någon insikt hur det egentligen det ser ut i det svenska nätet(och övriga världen) med just IPv6.

Målet är att ha två fysiska burkar här hemma, en för brandvägg och routing sedan ovannämnda burk till allt övrigt. Det som tar min tid är mattekurserna på universitet(Luleå) just nu...allt för mkt tid går åt till att räkna.

Alltid trevligt att höra ifrån andra som är intresserade av att hjälpa till...på återseende!

FoHs bild

Nu har jag faktiskt köpt en server, så det kanske kommer lite frågor Tongue DMZ recenserade Bubba Two i senaste numret, så jag blev lite sugen på en sådan. Den är dock tillfälligt slut, och Bubba #1 fanns på rea istället. Det blir en lekserver helt enkelt. Beroende på hur bra den fungerar så kanske jag använder den för UPnP.

amelias bild

Mina föräldrar har en Bubba Server som de kör på hemma för skrivar- och filserver, fast skrivardelen fungerade aldrig och har inte gjort så efter att jag försökt laga den heller tyvärr så mest filserver/backup. Bubba Two har jag själv kollat på av den anledning att den har två nätverksinterface, men jag skulle hellre ha OpenBSD på den och köra pf för att bygga en stealth brandvägg av den.

Hade ett projekt med några kompisar att försöka få in NetBSD, men när vi insåg vilket heltidsarbete det skulle vara rann det tyvärr ut i sanden eftersom ingen av oss egentligen har tid med ett jobb till. 

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

jeffs bild

Jag förhandsbokade en Bubba2 och fick den för ett par månader sedan. Den är väldigt lättskött och smidig och är rolig att leka med. En bra leksak. Smile

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

Bubba Two lät spännande tackar för tipset.

Jag har även sneglat lite på eepc b204 den verkar också spännande den har ju även inbyggd UPS.

FoHs bild

Kan ju slänga in lite länkar utifall folk vill köpa en eller läsa mer om den: http://www.excito.com/

Kan även meddela att min server redan har skickats. Kanske rent av har den imorgon faktiskt. De verkar mycket snabba på excito!

mindlights bild

Om det är någon som är sugen på att sätta tänderna i riktiga servrar så har jag några gamla som jag måste göra mig av med.

Har tre stycken ML-370 (generation 1, inte senare alltså) med 2xCPU (P3 800Mhz),1-2GB Ram och riktig raid med bay för 6 hotswap diskar. Ingår en sisådär 3-4x18GB disk. Kan slänga in en iLO också. Smile

Har även två DL-320 (eller var det 360...hm...) med 1-2GB ram etc etc.

Hårdvaran finns i Sthlm.

Hör av er och lämna bud via privmess.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

amelias bild

Det finns utrymme i forumet att Köpa/Sälja/Byta hårdvara och annat, din kommentar skulle nog passa mycket bättre där än under en tråd om att få igång diskussioner om serverdrift på en avancerad nivå.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Du har så rätt så.

På din uppmaning har jag nu lagt upp en annons och där kan man gå in och läsa. Hade jag kunnat hade jag raderat mitt förra inlägg men det går inte eftersom det finns en kommentarstråd under den.

Om en moderator ser detta är det helt okej för mig om ni tar bort , i denna tråden, ovanstående annons etc.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

IngeSvs bild

Jag kör en openSUSE server, webb-, fil och skrivarserver hemma. Jag är även intresserad av ämnet då jag söker jobb och har märkt att en del arbetsgivare blir intresserade när jag berättar att jag kör openSUSE och även nosat på Ubuntu.

http://www.ingesvensson.mine.nu