Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Inte roligt längre

Jag kommer inom kort att förvandla LINUX.EXTON.NET | Boot- och körbara linuxskivor till en kommersiell sajt. D v s den som i framtiden till äventyrs vill ha en svensk extondist får betala för det. Jag kommer att producera ytterligare ett par varianter på min EXTON MultiBootDVD och min EXTON MultiBootCD. Dessutom kommer det gå att beställa varje dist/skiva styckevis. Så kan t. ex. EXTON-RHF10 Maxi LiveDVD (Fedora 10) - som jag hade tänkt lägga ut idag - beställas. Skivan finns i två varianter. En med Gnome och en med KDE. På skivan finns en detaljerad beskrivning av hur du gör din egen Fedora 10 live-skiva. (På samma sätt som jag gjort).

Tillägg 081204 kl 11.20
Alla extondistar (56 stycken) är nu borttagna från Phoneras och Svenska Linuxföreningens servrar.
Har man bestämt sig så har man!

Tillägg 081209
Den som läser alla svar (98 per idag) på mitt ursprungliga nyhetsinlägg och sedan tidigare inte vet något om LINUX.EXTON.NET kan lätt få uppfattningen att hela verksamheten bara handlar om svenska språket. Så är det nu inte riktigt. Minst 12 av mina remasters är unika. D v s det finns ingen annan remaster (för nerladdning eller beställning) av dessa 12 på något språk. De unika distarna (av totalt 57) är:

1. GRML-EXTON - finns ingen annan remaster
2. EXTON-PAR - finns ingen  annan remaster
3. ExTiX Exp - finns ingen annan remaster
4. Berry-Exton - finns ingen annan remaster (såvitt jag vet)
5. EXTON-OpSuS - finns ingen annan remaster av något SUSE-system
6. EXTON-CR - finns överhuvudtaget inte som live-skiva
7. Puppy-Exton KDE - finns ingen med KDE
8. Puppy-Exton Gnome - finns ingen med Gnome
9. Exton-Boll - finns ingen annan remaster (såvitt jag vet)
10. Puppy-Exton E17 - finns ingen med Enlightenment
11. Exton-Fore - finns överhuvudtaget inte som live-skiva
12. EXTON-MAN 2009 Maxi LiveDVD - finns överhuvudtaget ingen annan remaster av Mandriva 2008 - 2009. PCLinuxOS, som bygger på Mandriva, ligger därför (tror jag) kvar på 2007. Remastermetoden mklivecd, som PCLinuxOS använder, fungerar inte på Mandriva fr o m Mandriva 2008.

De 12 listas i slumpvis ordning.

Det ovannämnda meddelas för "fullständighetens" skull.

LINUX.EXTON.NET | Boot- och körbara linuxskivor på svenska

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

amelias bild

Jag förstår att du inte tycker det är roligt. Linux communityn är som ett gäng bortskämda snorungar, alla ska vara med och gnälla och klaga, men ingen vill göra något. Mitt råd till dig är att sluta försöka förändra världen ensam, din kompetens hade varit så mycket mer värd för en större distribution än den är nu.

Det tråkiga i ditt uttalande idag är att du själv säger att du vänder dig till folk som vill ha Linux på svenska vilket företrädelsevis är väldigt unga eller äldre närmre pension och framför allt är de nybörjare på Linux som vill kunna prova Linux utan att installera det. Så långt är allting bra, men vad får dig att tro att de kommer köpa en skiva av dig istället för att ladda ner Ubuntu/OpenSUSE/Fedora och köra deras live-skiva gratis? Tittar man på den totala andelen användare av en distribution mot andelen användare som köper en skiva så är det en extremt liten del. Jobbar du inte lite emot dig själv nu?

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

extons bild

amelia!

Du har nog i princip rätt, men saken är den att jag inte bryr mig så mycket om om någon köper skivor av mig eller inte. Det är upp till var och en.


 

LINUX.EXTON.NET

polters bild

"Linux communityn är som ett gäng bortskämda snorungar, alla ska vara med och gnälla och klaga, men ingen vill göra något"

Du har så rätt. Jag har gjort mig skyldig till gnäll sen jag började med Linux, det erkänner jag. Nu på senare tid har jag stött på sådana extrema exempel på gnäll, vilket har fått mig att ta en titt på vad och hur jag har argumenterat.
Det är så jäkla tråkigt med folk som hoppar på allt man säger. Nu tror jag inte att jag var sån, men jag har gått över gränsen ett flertal gånger. Jag vill bara uppmana alla andra att skära ner på gnället.

Oj detta blev utdraget, men kontentan är: Jag håller med dig.

För övrigt så tror jag även att det finns en andra sida av problemet, med människor som ibland har svårt att ta kritik, eller ens kritiska frågor. Detta bör vi också akta oss för.

Lasps bild

Tråkigt att höra.
Men jag har stor förståelse för beslutet.
Kanske kan det också vara så att man får en bättre respons, när man sätter ett pris på en tjänst.
Jag har ju handlat MultiBoot av dig och har testat den en gång, Tror inte att jag köper en till.
Men världen förändras, så jag hoppas att du finner ett koncept som passar.

extons bild

lasp!

Fick du inte igång skivan då, menar du, eller var inte ingående linuxsystem tillräckligt "bra"?


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Om du drar dig till minnes, eller kollar inlägg på portalen. Så ser du att det inte fungerade.

På den tiden visste jag nog inte hur jag skulle göra för att få mitt NVidiakort att ta reson.

Om jag minns rätt var det bara två av systemen som gick upp. Tror att det var fem annars på skivan.

Numera skriver jag nog ut instruktioner först, läser på lite innan jag testar.

Det gjorde jag inte på den tiden. Nu har jag dessutom bra bredband så jag tar hem direkt istället.

Men min tanke är fortfarande att jag skall köra igenom ett antal distributioner för att skapa mig en bild.

Jag vill veta vad distarna emanuerar ur, vilka skrivbordsmiljöer som följer med respektive dist sam vilka bindningar typ Editorer samt pakeethanterare som det är med.

När det gäller SverEX så var väl tanken att det skulle vara på svenska! När det uppenbarligen inte är det! Lägger man det bara åt sidan.

Jag kan tänka mig, att en liten handfull personer som samlas och testar en Distribution ganska snabbt kan konstatera vad som behöver åtgärdas.

Det gynnar ju alla distar som har dessa ingående komponenter. Så har min tanke varit.

Själv måste jag säga att jag inte är så flytande på engelska att jag kastar mig in i alla dessa vägar för att framföra felaktigheter i en programvara. Speciellt inte när det "bara" är det udda språket Svenska, se på våra grannländer vad de har! På norska så kan mina Barnbarn välja två språk!!

När det gäller felaktigheter!
Ta en så enkel sak som TetraVex under den svenska Ubuntuversionen. Det går inte att välja Nytt spel ens! Borde vara enkelt att åtgärda.

Jag kan skriva en gansska lång lista på konstigheter inom de flesta distar. Jag använder mig av "alt+Bokstav" ofta och de fungerar inte bra.

Och som avslutning kan jag väl påminna om den "enkla" uppdateringen av 8.04 till 8.10 i Ubuntu!

 

 

extons bild

lasp!

Nvidia-kort: Alla extondistar -liksom andra live system - igenkänner Nvidia-kort.

SverEX och svenska: Såvitt jag kan komma ihåg nu är det väl bara någon undermeny i Fluxbox som inte är på svenska? Detta p g a att jag (ännu) inte kommit på sättet att redigera den menyn. Att sedan Qt4 är på engelska rår jag inte för. Såvitt jag vet finns ännu inte någon svensk språkfil till det programmet. Jag översätter inga program själv. Det är ett "hästarbete", (som inte passar mig).

Nu kommer jag dock sannolikt att byta spår och göra SverEX så internationell som möjligt istället.


LINUX.EXTON.NET

Vad är det för undermeny som inte stämmer i fluxbox?

Det finns kommandot fluxbox-generate_menu men jag fixar det alltid manuellt i filen /usr/share/fluxbox/menu

Om du behöver hjälp så är det bara att fråga.

extons bild

nille!

lasp har hittat en undermeny till en undermeny som inte är på svenska. Jag vill minnas att den har att göra med de olika skrivborden (One, two osv). Kommandot fluxbox-generate_menu förstör ju min svenska meny, (som jag manuellt fått till).


LINUX.EXTON.NET

Som sagt brukar även jag editera manuellt.

Vilken under meny är det så kanske det går att lösa och hur hittar jag den?

amelias bild

Det låter som det är menyn för att byta desktop som är på fel språk, anledningen till det är att man i huvudkonfigurationen ger namn till alla desktops. Det var ett tag sedan jag körde fluxbox, men jag vill minnas att de heter One, Two...o.s.v. Kolla i huvudkonfigurationsfilen efter inställningar av workspaces, du ska kunna ange hur många du vill ha och vad de ska heta. Fyra brukar vara default.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

pluns bild

Men släng ut Fluxboxskräpet och kör LXDE

Finns väl inga normalt funtade användare dvs icke nördar som

uppskattar det ihopkoket ?

http://lxde.org/

Tack... !

---------------

Theos song          "You can Fly"

Fluxbox är väl bra.

Men det är väl lite galet att jämnföra en Desktop Environment med en window manager.

Frågan är ju vad man är ute efter.

 

pluns bild

Nej det är rent skräp för 99.9% av alla användare.  Testa LXDE som

moderna distar lägger in.... kolla länken !!!

Blodiga Debian wallpapers brukar det också vara inkl hata Novell hos användarna...  Tungan ute

nVidia ej att förglömma.

---------------

Theos song          "You can Fly"

Jag ska testa LXDE lite mer än jag gjort tidigare.

Det skickas inte med i slackware men det finns SlackBuild skript eller färdiga paket om det önskas.

http://www.slackware.com/~alien/slackbuilds/lxde/

Men jag ska vänta någon vecka först bara så tills slackware 12.2 släppts (den är rc1 nu och snart rc2 då det är en massa uppdateringar gjorda).

extons bild

Tack för tipset plun! Jag har aldrig tidigare hört något om LXDE. Nu ska jag se om jag kan få igång det i SverEX. Snyggt/modernt ser det ut att vara.


 

LINUX.EXTON.NET

Om du ska ha det på svenska så blir det lite jobb.

Det är inte översatt på svenska.

Nu är det en hel del filer att översätta men alla verkar rätt små så det går nog hyfsat snabbt.

Sedan verkade även .desktop filerna sakna [sv] men det går snabbt att fixa.

Så du får nog lite jobb med att fixa till det.

extons bild

nille!

Jag har inte bestämt mig riktigt ännu, men som läget är nu (sedan igår) så kanske jag satsar på att göra SverEX "internationell" istället för svensk. (Nu har jag ju ytterligare ett skäl till det).


 

LINUX.EXTON.NET

extons bild

plun och nille!

Nu har jag installerat LXDE i SverEX. Skrivbordsmiljön kan inte bli så mycket bättre. Otroligt snabbt och funktionellt. Det märkliga var att jag var tvungen att installera OpenBox (också). Fick först för mig att det ingick i LXDE. Innan jag installerade OpenBox kunde dock inga fönster flyttas. Inget kunde heller läggas på skrivbordet. Så här ser skrivbordet ut nu i SverEX.

Får jag nu bara till ett installationsprogram så kommer SverEX vara ganska "fulländat" redan nu. (Sen må mindlight och valderman m fl tycka vad de vill om den saken).

Tack än en gång för tipset plun!


LINUX.EXTON.NET

mikaeljs bild


Hur lång tid tar det för dig att fixa en extondist? Kanske kan köra "pimp my dist" till nån vettig summa och låta folk få en vald dist anpassad efter sina önskemål. Är väl iofs rätt mycket arbete.

Hoppas du finner glädjen igen... i vilken form det nu än blir...~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

extons bild

mikaelj!

Ett sådant erbjudande ("Custom-Linux") har jag haft stående sedan starten år 2004. V g se här: http://linux.exton.net/content.php?content.6

Mycket arbete: Beror på vilken dist det är fråga om. Många kan remastras lätt enkelt.


LINUX.EXTON.NET

mikaeljs bild


Ok, jag har inte så bra koll på exakt vad det är du erbjuder. ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jeps bild

Exton !

Allt behöver inte vara fel eller rätt i världen.

Det här med Linux är din Hobby - en Hobby kan vara mindre kul - under en tid och sedan släpper det igen.

andys bild

Du borde satsa på att få ner mängden text, när man kommer in på sidan så möts man av text överallt.

 

 

Eller det kanske bara är jag som tycker att det är svårt att läsa.

extons bild

andy!

Min sajt riktar sig till sådana som är (riktigt) intresserade av Linux (och heller inte är rädda för att ta till sig information). Det finns massor med andra linuxsajter med annat upplägg.


LINUX.EXTON.NET

petroleums bild

Sidan ÄR svår att läsa. Riktigt grötig.

"Följande linuxsystem på svenska kan beställas:" Är som en myrstack. Jag vill inte uppfattas som en gnällis, bara att "så är det".

extons bild

petroleum!

Tänk på att den som söker skola finna.

Börja med att läsa lite längre ner i samma stycke: Läs gärna mina korta beskrivningar av alla
"extondistar"
.


LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

Exton!

Tänk även på att "den som söker på internet har ett attention span på ungefär 10 sekunder, sen ger h*n upp och söker sin information någon annanstans".

För de som är intresserade av att formulera sig på internet för att bli förstådd rekommenderar jag useability-gurun Jakob Nielsens utmärkta sajt:

http://www.useit.com/papers/webwriting/

Ännu mer relevant i sammanhanget är att 79% av läsarna i en studie som gjorts scannar av sidan efter viktiga ord, medan bara 16% läser ord för ord:

http://www.useit.com/alertbox/9710a.html

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

extons bild

Tråkigt för dom som ger upp (så lätt). Tänk vad dom missar!


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Tråkigt för dig som går miste om intäkten, snarare. Det finns gott om lättläsliga Linuxresurser på nätet; jag tror inte just din erbjuder något så unikt att det är värt att plöja sig igenom MASSIVE WALL OF TEXT för.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

valderman!

Nu motsäger du väl ändå dig själv. Nyss var det ju ingen som skulle köpa mina distar.


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

OH SHIT, I SURE GOT TOLD THERE BRO!

Allvarligt, sluta tramsa dig. Jag tror inte särskilt många kommer att köpa dina distar i vilket fall, men det hjälper dig ju knappast om din sida är onavigerbar.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Onavigerbar? Det beror ju på vem som försöker navigera. (Våra förmågor är ju olika).


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Tips: det är en rätt korkad ide att tänka "mitt interface är bra nog, för jag förstår det" om man vill sälja. Jag har inte försökt navigera själv, utan går bara efter vad andra postat. Din oförmåga att ta till dig kritik är verkligen utan like.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

För dom som har svårt att hitta (det som ev. söks) vill jag tipsa om min navigeringssida. Dessutom har jag 2-3 sökmotorer på sajten. (En av dom söker av allt som finns på exton.net).

Vill sälja: Jag har ju redan i mitt första svar (till amelia) gjort klart att jag inte bryr mig så mycket om om någon köper mina distar eller inte.

Jag tar alltid till mig befogad kritik. Vad som är befogat avgör jag själv (alldeles oavsett vad du tycker om det).


LINUX.EXTON.NET

andys bild

extonSå enbart för att jag tycker att sidan är rörigt med mycket text, (det är ju text överallt). så gör det mig mindre intresserad och rädd för att söka information?

 

Säger du samma sak till dina kunder om dom kommer med den åsikten efter att ha köpt en produkt av dig?

 

 

Jag tycker sidan och ditt jobb är jättebra, jag gav bara min åsikt som en av dina besökare.

FoHs bild

Det är typ jättemycket text på valfri Wikipedia-sida också Tungan ute

Sidan är något svåröverskådlig vid första anblick, men det är inget fel på strukturen. Allt har sin plats.

extons bild

andy!

Jag har inte sagt/påstått att du inte är intresserad m m. Jag bara talade om att min sajt riktar sig till sådana som är (riktigt) intresserade av Linux (och heller inte är rädda för att ta till sig information). Om du nu är intresserad och ger det hela lite tid så är jag ganska säker på att du kan hitta en del som tilltalar dig. Observera alltså också att det finns en sajtkarta och tre sökmotorer på LINUX.EXTON.NET.

Sammanfattningsvis: Sajten är inte så "rörig" som den möjligen kan tyckas vara vid en första anblick. Kom ihåg att 57 olika linuxsystem behandlas av mig. Då har jag inte plats med stora "tomrum" eller bilder på förstasidan.


LINUX.EXTON.NET

andys bild

Har ägnat lite mer tid åt sidan ikväll och bla använt sitekartan.

valdermans bild

Inte för att vara sådan, men vem i hela fridens namn skulle betala för en osupportad hemmapularvariant av en gratisdist? Vill man betala för Linux gör man det väl sannolikt till någon som dels ger en support på kalaset, och dels faktiskt bidrar med någonting till utvecklingen?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

valderman!

Vill du då antyda/påstå att min support på LINUX.EXTON.NET är dålig?

"Hemmapulade": Den enda extondist som kan sägas vara hemmapulad är SverEX Linux. Mina remasters är precis lika "bra" (eller dåliga) som originalsystemen. Jag ändrar nämligen aldrig grundfunktionerna i systemen. Jag bara ser till att allt (eller det mesta) blir på svenska. Dessutom lägger jag till (eller tar bort) några mer eller mindre nödvändiga program. F ö: Det händer att jag t o m förbättrar en originaldist. Genom att t. ex. lägga till Ndiswrapper och Madwifi när det stödet saknas. Underlättar lite. Ibland.

"Vara sådan": Jag vet precis var jag har dig. Du behöver inte hymla med vad du tycker.


LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Garanterat har dina svenska remasters gjort att flera testat Linux, och du har ditt forum där frågor kan ställas (jag tror även du besvarar det mesta). Det ska du ha all heder för, det är inget dåligt.

Somliga är tydligen bara bekväma med den höga nivå de själva befinner sig på, där det inte räknas att man hjälper nya användare till Linux. Istället krävs det mer handfast bidragande, i form av "utveckling" Smile

valdermans bild

I ärlighetens namn är jag mycket tveksam till hur mycket ytterligare distförvirring hjälper Linux framåt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag tror inte det förvärrar saken. Om användaren har 100 Linuxdistar att välja mellan så kanske 1 av dom åtminstone verkar intressant. Om man då testar och inser att det är så här Linux kan vara så forskar man nog vidare i distdjungeln. Till det får man lägga till att Extons distar är på svenska, något som säkert kan avskräcka annars.

Problemet är inte att det finns för många olika distributioner, utan att de sinsemellan kan vara inkompatibla. Användaren kan således bara välja "fel" dist om det visar sig att de inte kan göra något med den. Det är där tröskeln är, tror jag. Vem vill sitta och lära sig ett nytt operativsystem om det i slutändan ändå innebär att man inte kan installera program X för att det inte finns ett paket för det osv.

valdermans bild

Reality check. Tror du på fullt allvar någon som inte är hardcorenörd skulle sitta och byta och testa olika distar? Glöm det. Snarare tänker de "oj, en sån massa olika... vad ska man ha? äh, orka..."

Att språket skulle vara en barriär låter heller inte särskilt sannolikt. Om vi befunnit oss i Kina, Japan eller Ryssland, visst, men nu gör vi inte det, utan vi är i Sverige, där var och varannan invånare slår sig för bröstet om sin avancerade engelska, med eller utan belägg för den saken.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Reality check: det är en myt att svenskar är bra på engelska. Fråga exempelvis lasp här på LP vad han tycker om saken, och vad medlemmarna i hans SeniorNet har att säga om det. Det är JÄTTEviktigt att operativsystemet finns på svenska. Hur många känner du som kör XP/Vista på engelska och hur många gör detsamma på svenska? Finns möjligheten att välja tror jag de flesta fortsätter på det svenska, förutsatt att det är en bra och komplett översättning (som extons distar).

För övrigt har jag inte pratat om att testa olika/byta distar, utan att testa EN dist som man tycker är lockande. Om det är ett problem att det finns många olika distar så är det oberoende av extons bibliotek. Vilket jag poängterade i mitt tidigare inlägg.

Min far är en som är dålig på engelska.

Om jag skulle installera ett program som var på engelska till honom så skulle han aldrig använda det.

Han kan engelska i tal och så men han känner sig osäker och får problem och förstå vad en fuktion i ett program gör om det står på engelska.

Så jag håller med foh fullständigt.

jonasbjorks bild

En gång var jag på semester med min familj på kanarieöarna. Pappa och jag gick på stranden då vi fick syn på en bar. En cola till mig och en öl till pappa skulle beställas.. Pappa visade grabben vart skåpet skulle stå när han beställer.. "One big beer and a small cock".

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Den va klockren, asgarvar.

Men här ser vi ju att svenskan behövs för många hanterar inte engelska tillräckligt väl.

 

laves bild

Men det kommer ju inte att hjälpa pappa nästa gång han ska till kanarieholmarna.