Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

JFS släpps under GPL

Tidigare i år bestämde sig JFS för att släppa sina program JFS Bokföring och JFS Administration gratis. På hemsidan kan man ladda ner både programvaran och produktnycklar till programmen.

Nu går JFS ett steg längre och släpper källkoden fri under GPL . Projektplatsen för JFS finns på SourceForge.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Nu händer det saker med Linux! Smile

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tux-svens bild

Det här är väldigt positivt.  Plattformsoberoende t.o.m.   Alltså låter man kunden bestämma själv vilket operativ den vill köra på!!!  Det är många programföretag som borde följa efter detta goda föredöme!  Glad

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mikaeljs bild


Synd bara att dom inte gjort det utav fri vilja utan utav nåt tvång för att dom inte kunde sälja programvaran och inte såg nån ekonomisk möjlighet att driva det vidare själva. Dom ångrar ju att dom ens startade programmen...

Men kul för F/OSS... hoppas det kommer till bra kodare och sånt nu då Smile~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

"Alltså låter man kunden bestämma själv vilket operativ den vill köra på!!!"

Allvarligt. Har du inte läst pressreleasen på deras hemsida? Min fråga blir självklar: Vilka kunder är det du snackar om?

Äh, jag blir så trött.

"Det är många programföretag som borde följa efter detta goda föredöme!"

Att göra sin mjukvara till abandonware och släppa den som GPl...i hopp om att "någon open source-utvecklare" ska ta koden och utföra magi?

Det är bara att surfa in på SourceForge.net så hittar du hur många sådana projekt som helst. Som dog för flera år sedan och som fortfarande är döda...

 

Om man vill ha boföringsprogram för sitt lilla företag så finns det möjligheter även om man kör Linux eller Mac OSX.

Hansa World erbjuder sina program på just dessa plattformar och även Windows.

 

Men ring och fråga hur stor del av deras försäljning Linux-versionerna står för...

 

---

 

är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

cryingfreemans bild

Det händer på så många fronter samtidigt att jag blir glad i hela kroppen. Nästan så att jag vill utropa "2009 - The year for Linux on the Desktop". Tungan ute

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

Denna nyheten gillade jag.

Detta täpper till ett hål som har funnits angående denna typ av program.

Synd bara att dom inte lyckades med att sälja programmet.

Jonas vet du om eeebox orkar köra detta program bra?

 

jonasbjorks bild

Jag har inte kört JFS på eeeboxen, men kan berätta att jag idag har beställt fler eeeboxar för att ersätta maskinerna på kontoret. Kommer bara köra eeebox där. Tror att de klarar JFS utan problem. Annat vore konstigt.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Ni som hurrar över detta tillägg till öppen sås-familjen, har ni själva laddat hem och tagit en titt på källkoden?

Det första man möts av är en kaotiskt strukturerad tarbomb, med zip-filer och annat kul utspridda lite här och där. Tar man sig en titt på koden ser man att den i det närmaste helt saknar kommentarer, utöver de standardkommentarer för metoder som toString, equals, etc. som deras IDE stoppat in automatiskt. Eller vad sägs om följande godbitar?

Så bra, jag som alltid velat ha ett nummer! ?-operatorn är dessutom en WTF i sig själv.

/**
<br />     *
<br />     * @return
<br />     */
<br />    public Integer getNumber() {
<br />        return iNumber &lt; 1 ? null : iNumber;
<br />    }

 

Här använder de programmets titel för att bestämma dess beteende. Detta är bara den första satsen i en lång if..else if full av jämförelser med bl a programmets titel.

                if(!SSDB.getInstance().getLocking() &amp;&amp; !SSVersion.app_title.contains("JFS Fakturering")) {
<br />                    iConfirmDialog = new SSConfirmDialog("helpmenu.cleartransactions.warning",new SimpleDateFormat("yyyy-MM-dd").format(iDate));
<br />                }
<br />

Några insiktsfulla kommentarer verkar de dock ha:

// Om...
<br />// *****************************

Där finns även en klass vars enda uppgift är att räkna upp ett nummer med ett.

Kan någon påminna mig, exakt varför är vi exalterade över det här?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

? hittar du i många källkoder även i "kända" projekt. Det är ett enkelt sätt att skapa ett villkorsstyrt beteende. Det du kommenterar är egentligen samma sak som

if( iNumber < 1 ) {
   return null;
} else { 
   return iNumber;
}

Att använda en dialogs titel som villkor ... verkar lite dumt ja.

Att inte kommentera sin kod är ju knappast något att skrika över. Det är open source nu (GPL) och det finns en bra grund att stå på.

Varför vi är exalterade? Vi slipper skriva allt från grunden och kan putsa på detta som faktiskt är fungerande.

Låt inte din egen okunskap inom programmering bli ett argument för "detta suger".

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Om du nu är duktig nog att känna till den treställiga operatorn borde du även vara duktig nog att veta varför läsbar kod i allmänhet inte använder den.

Att inte kommentera sin kod är ju knappast något att skrika över.

Gud i himlen, snälla, snälla, snälla, säg att du inte undervisar i några programmeringskurser? Till och med nötterna jag hade i gymnasiet förstod vikten av att dokumentera kod; att någon som du, som ändå är lite av en tungviktare i svenska FOSS-förespråkarsammanhang, inte verkar göra det är djupt oroväckande.

Varför vi är exalterade? Vi slipper skriva allt från grunden och kan putsa på detta som faktiskt är fungerande.

Att sätta sig in i en odokumenterad, dåligt strukturerad kodbas är inte trivialt. I det här fallet kan det nog tänkas gå lite fortare än att skriva om hela rasket från grunden, men det är på intet vis ett sådant jättekliv framåt som du vill få det till. Det här rör sig inte om någon sorts gåva eller marknadsstrategi för förbättrad kod, det här är ett företag som lägger ned sin mjukvaruavdelning och dumpar koden de aldrig lyckades sälja på FOSS-rörelsen.

Låt inte din egen okunskap inom programmering bli ett argument för "detta suger".

Du vet, det där talesättet om att den som kan han gör, den som inte kan, han undervisar? Jag har aldrig trott på det. Var snäll och sluta försöka bevisa att jag har fel om det.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

Fantastiskt att du drar in min yrkesroll i detta. Men visst har du rätt, jag kan inte så jag undervisar. Därför kommer jag lämna utbildningen till sommaren så att andra personer - som du själv till exempel - kan ta över och lära eleverna hur det går till på riktigt.

Jag tycker inte detta med JFS är ett jättekliv frammåt, men jag är inte heller så negativ som du verkar vara. Det känns bra i hjärtat att veta att det finns kod där ute som kan användas för att skapa ekonomiprogram för företag i Linux. Jag väger inte in en jäkla massa trams om "företaget kunde inte sälja produkten så de dumpar den på FOSS-rörelsen". Jag skiter fullständigt i vad anledningen till att koden hamnade som GPL på Sourceforge. Jag vet att den är GPL och att vi kan ta emot den med öppna armar och förädla den. Eller så gör vi som du, sitter hemma och tycker det är skit, pest och elände och beklagligt att företag kan göra så här mot den öppna och fria världen.

För din kännedom underkänner jag uppgifter som är inlämnade och saknar kommentarer. Oj oj vilken Hitler!! Nej, det är ett krav från Skolverket för betyget G i programmering "eleven skriver välstrukturerad och dokumenterad kod".

Vill du ha referens för att kontrollera hur jag är som lärare kan du gladeligen ringa Helsingborg Stad och be att få prata med Per Olsson som är den rektor jag jobbar under på Teknikprogrammet i Skolstaden. Telefonnumret till kommunens växel är 042-105000. Vill du prata direkt med mig finns jag på 042-105772. Jag är inte ett dugg rädd för att ta detta med dig, men jag ber dig att hålla personangrepp som rör min yrkesroll utanför LP - speciellt när det inte ens är relevant för den diskussion vi har kring JFS.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Jag ber om ursäkt om du tog illa upp. Dock måste jag tillstå att jag verkligen såg rött när du fullkomligt diskvalificerade min åsikt i frågan genom att förutsätta att jag är en för pissig programmerare för att ens känna till den treställiga operatorn.

Förutsätt inte en massa saker om folks kompetens om du inte vill att de i sin tur ska förutsätta en massa saker tillbaka. Den typen av förutfattade meningar är ofta helt och hållet felaktiga och inte helt kul att bli utsatt för, som du säkert märkte.

Jag menar heller inte att det är någon sorts förolämpning att de dumpar sin kod till FOSS-rörelsen. Kul för dem, kul för oss. Dock är påståenden som "nu händer det saker för Linux" sanslöst överdrivna. Ytterligare en odokumenterad tarbomb i mängden gör ingen sommar, eller hur nu talesättet går.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

En fluga gör ingen sommar, hetere! Och som alla vet dras flugor till skit, och om JFS är skit så kommer säkert många öppen källkods-flugor dras till den! Wink

mindlights bild

Personligen känner jag, som inte är utvecklare, att dokumentation i form av kommentarer, om ingen annan dokumentation av koden finns, är av yttersta vikt i OSS-sammanhang.

Om du inte förklarar vad du gör när du gör det finns det en väldigt stor risk att folk missar vilket problem du löser och hur du löser det.

Speciellt som att vi pratar ett ekonomisystem och inte "hello world".

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

Bra kommentar valderman!
Oftast kommer det kommentarer utan kunskap. Detta att granska koden är ju det väsentligaste om det skall kunna ske en utveckling av projektet.

Men mkom ihåg att man kan lära sig mycket av ingående delar i koden.

Så ett steg är det dock ändå. Så det behövs mer säger Lasp

jonasbjorks bild

Eftersom de inte lagt upp koden i CVS/SVN fixade jag upp den på https://code.launchpad.net/~jonasbjork/+junk/jfs . Och ja, den är rörig. Skall försöka få det att kompilera med ant till att börja med så man har något att gå vidare från, sen lär jag börja rensa ut och se hur det fungerar. Sugen på att hjälpa till?

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Holy smokes! De använder Alloy Look and Feel (http://lookandfeel.incors.com/) som är en komersiell produkt för att skapa GUI:et. Detta är inte något vidare bra :/

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild
se.swedsoft.bookkeeping.license.*

Verkar hantera licensen för produkten (produktnyckeln) men tyvärr är filerna inte med, vilket gör att applikationen är omöjlig att kompilera. Detta kommer ta tid att fixa. Mycket tid. Har iaf konverterat filerna till UTF-8 istf ISO-8859-1, då Java gillar UTF.8 bättre...

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Valderman kanske hade någon substans i sin kritik av koden, med andra ord?

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

jonasbjorks bild

Äh, han sköt ju helt från luften. Det finns inte en enda zipfil ! Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Det här var ju kul att kolla... så j-igt ser det väl inte ut.. ???

Vilka filer är inte med ?

Jag kan ju titta i installfilen här:

http://bazaar.launchpad.net/~jonasbjork/%2Bjunk/jfs/annotate/1?file_id=j...

 

EDIT

IDn

1

1

Bokföring: 3578-5168-2679-3575

2

Administration: 0877-8891-7591-7780

3

Fakturering: 8935-7796-7698-3696

Hackerläge..

http://bazaar.launchpad.net/~jonasbjork/+junk/jfs/files

---------------

Theos song          "You can Fly"

valdermans bild

 

Det här var ju kul att kolla... så j-igt ser det väl inte ut.. ???

Dokumentation är överskattad!

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

maccaddams bild

 

Jag har just installerat Ubuntu på en gammal maskin och försöker testa om det finns några bra fakturerings- och bokföringsprogram som är hyggligt lätta att installera och som kan fungera för ett mindre företag.

 

Så här långt har jag hittat har jag hittat HansaWorld FirstOffice som jag installerat direkt i Ubunto 8.10 utan att använda några komplicerade kommandorader utan bara klickat mig fram. En förutsättning för att småföretagare som inte är i iT-branschen ska kunna använda programmet. Hansa-programmen utvecklades först för Mac men finns nu även för Windows och Linux. Det är ett bra program för de flesta mindre företag när man kommer underfund med det. Det är inte gratis, det kostar några hundralappar för den enklaste versionen.

 

SPCS lär inte finnas för Linux, däremot har Elicon, som tidigare programmerade SPCS-programmen, gjort fakturerings- och bokföringsprogram för Linux. när jag mailade en fråga om installationen under Linux fick jag svaret: "Dessvärre har jag tvingats till att driva Elicon på fritidsbasis tillsammans med två tidigare anställda. Vi arbetar med att åtgärda ett par kända fel."

 

Om man vill köra sin fakturering och bokföring i "molnet" finns numera ett antal alternativ, till exempel Fortnox och 24SevenOffice eller Sparbanken. Hos Fakturan.nu kan du få gratis fakturering direkt från webben. Då spelar det ju ingen roll vilket OS man använder.

 

Jag tog en titt på GnuCash Finace Management som finns med som alternativ i Ubuntu. Här finns faktiskt det mesta som behövs för många mindre företagare, fakturering, leverantörer, bokföring, grafik etc. Faktiskt delvis på svenska, men kan knappast användas av svenska företag förrän det utrustas med SIE-export, svensk kontoplan och lite till. Borde inte vara särskilt jobbigt för en kunnig programmerare. Att försvenska ett bra (?) fakturerings- och bokföringsprogram borde vara ett klart bättre alternativ än att försöka få ordning JFS. 

 

Jag kommer att fortsätta att testa, jag kommer att publicera detta löpande på på http://www.programguiden.se/linux.htm . Jag kör nu Ubuntu 8.10 och Windows XP Home på samma gamla dator, 400 MHz, 256 MB RAM.

 

maccaddam

 

 

maccaddam

FoHs bild

Vad betyder "SIE-export" och "svensk kontoplan"? Tongue

SIE är en standard för att denna typ av program ska kunna prata/förstå varandra.

Det är ju bra om du kan läsa in information från ett program i ett annat.

http://www.sie.se/omsie/default.asp

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kontoplan

http://www.bas.se/

FoHs bild

Intressant, säger vi Tongue Nä men, du har givetvis helt rätt i att det där är något som ett sådant här program för svenska användare bör ha.

mickes bild

Jag tror inte det behöver vara så mycket jobb, jag kan meddela att jag åtminstone lyckats
*konvertera JFS till ett eclipseprojekt
*byta look and feel, till en icke proprietär variant och:
*lyckats kompilera och starta programmet genom att kommentera bort koden som frågar efter licensnyckel

Kolla skärmskottet nedan.

Detta diskuteras också borta på ubuntu-se.org:

http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=186&t=29942&p=274969#p274967

/Micke Nordin

Jag väntar på en verion jag kan kompilers själv.

Tack till jonas för allt jobb hittils.

Men den har en del bra saker men jag missar en dael saker med.

Kristians bild

Grymt! Vart finns koden?

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------