Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya EXTON-MAN 2009 Maxi LiveDVD med Spotify kan hämtas gratis

Nya EXTON-MAN 2009 Maxi LiveDVD på svenska innehåller bl a OpenOffice.org 3.0 i skarp version (original-skivan innehåller release candidate 2), Gimp 2.6.3 - photoshopdödaren? - installerat från källa/source (originalet innehåller version 2.4.7), Miro 1.2.7 (webb-tv), Vlc 0.9.8a (spela upp alla mediafiler), aMSN 0.9.7.2 och det eminenta programmet Spotify. Hyllat bl a här på Linuxportalen.

KDE 4.1.3 (senaste) och kernel 2.6.27 används. Du får efter uppstart från skivan - så gott som "automatiskt" - ett 3D-skrivbord med CompizFusion förutsatt att du har ett nyare grafikkort installerat.

EXTON-MAN Maxi 2009 har "bättre" autokonfigurering än originalet, eftersom många uppdateringar skett sedan originalskivan Mandriva One 2009 släpptes (081009). Systemet kan lätt installeras till hårddisk (av den som så vill). Installationsprogrammet är på svenska.

Du kan installera program från källa/source. D v s erforderliga kompileringsverktyg är installerade. Eftersom jag installerat Gimp 2.6.3 och Vlc 0.9.8a från källa/source torde de flesta andra program också kunna installeras så. Gimp och Vlc är erkänt "svårinstallerade". Vlc installerades från källa p g a att Vlc-utvecklarna i senare versioner förbjudit rootkörning av programmet. Observera: Du kan installera program även när du kör från skiva.

Mina remasters av Mandriva Linux 2009-2008 är alldeles världsunika (såvitt jag vet). Remastermetoden mklivecd, som utvecklats av folket bakom PCLinuxOS (som alltså bygger på Mandriva/Mandrake), fungerar inte på Mandriva fr o m version 2008. Inte heller Mandrivas egen remastermetod fungerar. Även EXTON-MAN 2008 var därför unik.

Det här får bli min julklapp till alla. Jag blev själv alldeles överväldigad av Spotify. Det körs lika bra i Linux som i Windows. Observera att du givetvis behöver ett konto hos företaget Spotify (spotify.com) för att kunna använda musiktjänsten.

ISO-filen ligger på Svenska Linuxföreningens server.

LINUX.EXTON.NET | Boot- och körbara linuxskivor på svenska

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

zoooundss bild

Jag antar att du har tillåtelse att distribuera Spotifys inte fria mjukvara på din snart kommersiella sajt?

extons bild

zooounds (och alla andra vänner av ordning)!

Företaget Spotify kan omöjligen förlora pengar (eller något annat) p g a det jag gjort. Tvärtom måste det ju rimligen vara bra för dom. (Programmet Spotify kan alltså inte användas utan inloggningsuppgifter. Dessa måste givetvis var och en skaffa på vanligt sätt).

P g a din fråga har jag nu kontaktat företaget Spotify. Om företaget (mot förmodan) skulle ha något att invända mot mitt förfaringsätt kommer jag genast att "dra tillbaka" skivan. Det blir ju isf lite tråkigt. Om inte annat så har jag ju lagt ner några timmars arbete i onödan.

"Snart": Min sajt är (i huvudsak) "kommersiell" redan. Detta ända sedan den 4 ds. Två av 57 distar kan laddas ner. Resten måste beställas för hemleverans i form av färdigbrända skivor.


 

LINUX.EXTON.NET

zoooundss bild

Jag är en förespråkare för fri fildelning för privat bruk men jag tycker man går över gränsen när man tar betalt för att folk laddar ned skivorna. Att då lägga mjukvara på dessa man inte har rättigheter till tycker jag är riktigt fult.

Jag räknar kallt emd att dessa små "reklamnyheter" du lägger in här på Linuxportalen upphör i och med att du blir kommersiell. Ska du löpa den linan får du följa den hela vägen - och då ingår inte att få gratisreklam på en sajt som denna.

Om administratörerna här låter dig hållas med din reklam så kommer då jag avsluta mitt medlemskap.

Därmed inget ont sagt om det du gör (många uppskattar det) men jag tycker du gör ett dåligt beslut i och med att du blir kommersiell.

extons bild

zooounds!

Du tycks ha missat att EXTON-MAN 2009 Maxi LiveDVD ligger på Svenska Linuxföreningens server. (För gratis nerladdning). Frågan är hur tydlig man måste vara?


 

LINUX.EXTON.NET

mikaeljs bild


Ett stort plakat... gärna textat och inte nån skrivstil. Extra bra om du skriver med hjälp av lysdioder som blinkar starkt...  Wink~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

zoooundss bild

Om du har EN ENDA skiva på din sajt du tar betalt för är det en kommersiell verksamhet och fel i mina ögon. Jag tycker inte reklam hör hemma här då och jag tycker definitivt inte du kan distribuera annans mjukvara som om den vore din egen.

extons bild

Jag kan inte hindra dig från att tycka vad du vill, (men du borde lära dig att läsa innantill).


 

LINUX.EXTON.NET

zoooundss bild

Jag har läst det och ja, jag ser att den ligger på Svenska Linuxförenings server. Du länkar dock till din egen sajt precis under.

 

extons bild

Ja, EXTON-MAN 2009 Maxi LiveDVD (Mandriva One 2009) finns givetvis att hämta GRATIS även från min sajt. (Dessutom vill jag ju gärna tala om att det är jag som har gjort disten/skivan).


 

LINUX.EXTON.NET

zoooundss bild

Det finns många sajter med visst gratisinnehåll men de är fortfarande kommersiella. Listan kan göras lång (speciellt inom Windowsvärlden).

Jag tycker bara du ska skippa dina fräcka "reklamnyheter" ELLER sluta ta betalt för saker på sajten. Jag tycker inte de båda går bra ihop.

Dessutom är det ju en självklarhet att man ska få tillstån distribuera sin mjukvara innan man börjar göra det.

extons bild

Jag kommer inte att skriva något nyhetsinlägg här på Linuxportalen om de remasters/distar jag producerar i framtiden om de inte kan hämtas gratis. Efter den 4 ds har jag producerat EXTON-RHF10 (Fedora 10) i två versioner. Det har jag alltså inte postat någon "fräck" nyhet om här.

Svenska Linuxföreningen - som jag särskilt frågat - vill inte ge mig några sådana restriktioner, som du efterlyser.

F ö: Du tycks vara väldigt intresserad av mina göranden och låtanden. Då kanske du orkar läsa HÄR.


LINUX.EXTON.NET

zoooundss bild

För övrigt är det enda rätta att skapa om skivan UTAN Spotify tills du fått rättigheterna att distribuera det.

extons bild

Du tycker det. Läs ovan en gång till. Alltså: "Om företaget Spotify - mot förmodan - invänder mot mitt förfaringssätt kommer jag att dra tillbaka skivan". Räcker inte det?


 

LINUX.EXTON.NET

zoooundss bild

Jag tycker som sagt tvärt om. "Om Spotify ger dig tillåtelse lägger du upp det".

extons bild

zooounds!

Jag tyckte saken var så självklar, att jag inte ens tänkte tanken att be om tillåtelse. Jag kanske har fel. Då blir du väl glad? Vi får se. (Jag har ännu inte fått något besked från Spotifys jurister).

F ö kan jag nämna att det var en annan förståsigpåare här på Linuxportalen som ifrågasatte min rätt att lägga med webbläsaren Opera på mina skivor. När jag svarade honom på sätt som inte föll honom på läppen "anmälde" han mig till Opera. Det där var över ett år sedan. Jag har ännu inte hört av Opera.


 

LINUX.EXTON.NET

pluns bild

Svårtolkat enligt min mening...

http://www.spotify.com/en/legal/end-user-agreement/

Det är ju själva kontot som är kärnpunkten

Förbenat bra är det iaf....Skrattande

---------------

Theos song          "You can Fly"

fredentofts bild

Den där licensen gäller användande, inte distribution.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

pluns bild

Det är ju det som är det svårtolkade angående vad som gäller för mjukvaran.

Jag kan inte hitta något som reglerar hanteringen mer än att man underförstått laddar ner den, sedan vad som gäller för den nedladdade mjukvaran regleras inte mer än för själva tjänsten.

Själv  har jag kopierat min nedladdade mjukvara till 4 datorer.

---------------

Theos song          "You can Fly"

extons bild

Du kan installera programmet Spotify på 100 datorer om du så vill. För att kunna använda Spotifys tjänster på de olika datorerna behöver du dock också 100 konton. Två eller flera personer kan inte använda samma konto samtidigt. Av det följer...


 

LINUX.EXTON.NET

jeffs bild

Det går alldeles utmärkt att vara inloggad på två konton samtidigt. Just nu är jag inloggad både på jobbet och hemma.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

extons bild

Va bra! Det har inte jag lyckats med. Faktum är dock att företaget Spotify inte hindrar dig från att installera programmet Spotify på hur många datorer du vill. (D v s du behöver ingen "programlicens" för resp. "extra" dator).

Tillägg 081212 kl 13.15
Din uppgift verkade för bra (för att vara sann) så jag gjorde en test. Så här är det: Du kan mycket riktigt vara inloggad i Spotify på två datorer samtidigt med samma kontouppgifter. Du kan dock bara använda Spotitys tjänster på en dator i taget (med samma konto). Om du ändå försöker så stoppas tjänsten med "felmeddelandet": Spotify has been paused because your account is used somewhere else. Logiskt!

Mitt första inlägg i denna "undertråd" var alltså korrekt.


 

LINUX.EXTON.NET

jeffs bild

Jasså? När jag byter låt på jobbet så byts det även hemma. Kalla mig haxor, men så går det för mig iallafall.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

extons bild

jeff!

Kontotypen kanske spelar roll? Jag har bara ett s k invite-konto.

Någon annan som kan använda samma konto på två eller flera datorer? D v s inte bara logga in utan också använda Spotifys musiktjänst.


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Jag kör just nu från Spotify på min MBP och är samtidigt inloggad med WinXP på en annan  maskin

Jag kan se att låtlistorna synkas direkt. Däremot är inte utsändningen synkron.

Ett alternativ till Spotify skulle kunna vara denna

http://www.tunerec.com/

extons bild

Menar du alltså att du kan höra samma låt på båda datorerna inloggad på båda datorena i Spotify (med samma kontouppgifter)?

Tacksam för om du isf testar att köra olika låtar på de olika datorerna och rapporterar här. (Kanske t o m från två olika spellistor). Vad har du för typ av konto?


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Det är möjligt att spela olika låtar samtidigt.
När jag drar en låt till playlist så dyker den låttiteln upp på den andra datorn. Kvittar i vilken ordning
Jag har bara ett invitekonto. Iof ett som jag har fått direkt från Spotify! Och ja, det är samma sign

extons bild

Det betyder bl a att flera personer i en familj (med varsin dator) kan använda ett och samma konto. Blir ju billigt och bra! Jag måste testa själv igen.

Det är ju iofs följdriktigt när du skriver: "jag drar en låt till playlist så dyker den låttiteln upp på den andra datorn". Allt du gör gör du ju i samma konto/inloggning. Detta att du kan spela upp låtar på olika datorer samtidigt är mera märkligt. Kan rimligen inte vara Spotifys avsikt att det ska vara möjligt.

Andra som har samma erfarenhet som lasp?

PS: Tunerec ligger "ljusår" efter Spotify i allt.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Du har rätt lasp! Det går att spela precis så som du säger. Mycket bra, men fortfarande märkligt att det går. Jag vet inte varför jag inte kunde det förut. Nu testade jag iofs på två andra datorer, men ändå i samma nätverk. Man kan alltså ha ett enda Spotify-konto, bl a i en familj med flera datorer.

Tillägg 081213
Den enda rimliga förklaringen jag kan komma på är att vi båda har s k invite-konton som är gratis och reklamfinansierade. Om även de som har premium-konton kan använda det på flera datorer samtidigt är det riktigt illa. För företaget Spotify.


LINUX.EXTON.NET

extons bild

Det finns inget annat avtal som reglerar användandet/distributionen. D v s såvitt jag vet.


 

LINUX.EXTON.NET

mikehers bild

Zounds men för sjutton! Sen när bvlev det olagligt att tjäna pengar på OpenSource?

Vad jag hoppas och förstått är att Exton är modifierade och har support för x antal distar och det är kanske det många icke linux geeks som du och jag vill ha. SUpport alltså...

Det är inte alla ur t.e,x. äldre generationen som hinner eller kan/vill springa på femtielva foru/google för att få svar på frågor när linux strular.

Kanske är då Exton ett allrenativ till dem där man kan få support/stöd och hjälp. Åtminstone är det vad jag Hoppas syftet är i Extons fall.

Så lägg ner ditt fanatiska kommunistlinuxflummfilosofi.

 

 

 

FoHs bild

Tror han syftade på det "omoraliska" i att göra reklam för affärsverksamheten här på LP medelst nyheter Smile

amelias bild

Men det vore väl inte den första som säljer opensource som gör reklam på linuxportalen, vi har historiskt sett haft bl.a. OP5 som gjort reklam på Linuxportalen och Novell lägger upp information om nya versioner av SLES och nya ServicePack's till densamma. Det har även gjorts reklam för kommersiella mässor där opensource är grundstenen för mässan. Så jag förstår inte varför det skulle bli omoraliskt så fort Exton gör det... Sen att han lägger upp en nyhet i veckan om nya distar kan väl anses lätt irriterande efter några år, men det är inte omoraliskt på något sätt.

Hur Linuxportalen sen hanterar sådan reklam vet jag inte och det kan mycket väl vara så att både OP5 och Novell har fått betala för sig för att få skriva om sina saker. OP5 hade dock banner som de med största sannolikhet betalt för. Det enda ärliga mot Linuxportalen vore att kommersiella parter betalar för sig då det är dyrt att driva en sida som Linuxportalen och då borde man faktiskt bidra till sidans överlevnad om man vill göra reklam för sina kommersiella produkter. Att det skulle vara omoraliskt att på något sätt tjäna pengar på opensource eller göra reklam för det på en fri sida tar jag dock avstånd från, men reglerna ska vara olika för ideell och kommersiell reklam.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

extons bild

Tack ändå för ditt godkännande av min "kommersiella" verksamhet amelia! (Jag hade nog inte kunnat fortsätta utan det).

 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Ett i mitt tycke felaktigt agerande! jmf Råna banken, kommer de på dig så lämnar du tillbaka pengarna!
Vad jag vet är det bara två kategorier som inte kan göra om sina misstag,  Jungfruer och Fallskärmshoppare.
Så Arne Exton, släpp upp sidan igen, eller bli "kommersiell" på lika villkor.
Men gör inga halvmessyrer. Du kan bättre än så tror jag.

extons bild

Nu kommer du med ett konstigt inhopp (igen) lasp. Jag tjänar ju inget på aktuell skiva. Den är ju GRATIS!


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Nä konstigt är det väl inte. Du har tagit in programvara som inte är fri och säger att du lämnar tillbaka det om de vill!
Så kan man nog inte göra enligt upphovsrättslagstiftningen!

Det andra i mitt inlägg är att du fortfarande har popråer om dina distar som du nu tar betalt för. Jag har inte sett att du har dragit tillbaka detta.

Så säg inte att det är konstigt! Eller hur.

Skall jag skriva i klartext så gäller mitt stycke din inkorporation av icke fri programvara.

I andra stycket hävdar jag att du på LinuxPortalen gör reklam för en kommersiell programvarusajt.

Man kan väl skriva om två saker i ett inlägg va?

extons bild

Gäsp.


 

LINUX.EXTON.NET

filipjanssons bild

Haha, jag som trodde att advokater från danderyd inte kunnde vara roliga Wink

You'll Never Walk Alone

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

Lasps bild

Skall jag tolka detta "gäsp" som om att du håller med mig?

extons bild

Du får tolka det hur du vill.


 

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Eftersom skivan finns för fri nedladdning anser jag att Exton har rätt att publicera information om detta här på LP. Om inte skulle ingen få skriva om något företag alls, t.ex. Red Hat. Varför skall vi tillåta nyheter som "Nu är RHEL 5 släppt" ? när RHEL är en komersiell produkt...

Hurvida Exton har rätt att distribuera Spotify på skivan eller inte skall vi inte bry oss om. Det är Exton som får skiten om Spotify anser att han gjort fel. Det är enbart de som kan göra något åt det.

I övrigt instämmer jag med att "listan med 57 distar som numera går att köpa" inte hör hemma på LP. det är ren reklam för en komersiell tjänst och vill du (Exton) annonsera om detta på LP får du höra av dig till mig om ersättning enligt reklam-modellen. Detta skiljer sig inte ett dugg mot hur vi behandlar andra.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

zoooundss bild

Jag är ingen expert på området men jag tycker inte det låter otroligt att även Svenska Linuxföreningen ansvarar för vad som ligger på deras servrar.

Noterat dock att det vore ganska skumt på någon på RH gick in och skrev en nyhet "Nu är RH släppt". Så jag tycker inte ditt exempel är riktigt korrekt.

Jag tänker låta ämnet vila nu, jag har sagt min åsikt och andra sin.

amelias bild

Novell har historiskt sett skrivit om SUSE-releaser och servicepack's på Linuxportalen och det tycker jag att RedHat också kan få göra för det är intressant och jag ser egentligen inte hur det skiljer sig från att jag skulle skriva om en ny release av ArchLinux. Visst är både RedHat och Novell kommersiella sidor precis som Exton (numera) och det är väl klart att de ska få annonsera om det.

Dock finns det en markant skillnad mellan Novell, RedHat och Exton som jag tror är det som egentligen sticker i ögonen på de flesta här. Novell skriver kanske fyra eller fem inlägg per år, RedHat har nog bara skrivit ett par stycken under hela LP's existens medan Exton skriver en nyhet om en ny dist varje vecka och det är inga nyheter för oss att han tagit ytterliggare en dist och lagt på en CD-skiva och stoppat in mer program. Det blir tjatigt i längden, mycket tjatigt...

När det gäller reklam handlar det om mängden, att skriva en nyhet om en kommersiell mässa en gång kanske är ok eller att skriva om en ny release av SUSE som kommer en gång om året eller så kan också vara ok och t.o.m. ett trevligt inslag oavsett om det var en privatperson som är anställd på företaget eller en som inte är det. När det kommer nya "reklam"-inlägg varje vecka om olika distributioner med i princip samma information en gång till, då är det dags att ta betalt eftersom det är regelbunden marknadsföring och inte information längre.

I just Extons fall ser jag att det är själva verksamheten som sticker i ögonen på opensource-världen trots att det är det helt ok licensmässigt att göra såhär, även om jag personligen inte förstår nyttan med det hela. Att det sticker ännu mer i ögonen när verksamheten görs kommeriell har jag inga problem att se, men det är fortfarande helt ok att göra så.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

extons bild

Jonas!

Jag kan inte läsa din kommentar nu när jag är inloggad, men jag ska givetvis ta bort min cd/dvd-lista (om inte du redan gjort det). Tankefel av mig. (Å andra sidan verkar inte Linuxföreningen eller Linux.nu att vilja ta bort motsvarande lista).


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Tack för Klappen. Jag har laddat ner och bränt den!

 

En bit in får jag följande felmeddelande:

'"failed to download dkms-2.0.19-11 mdv 2009.0.noarch.rpm"

Sedan följer ytterligare två felmeddelande av liknande karaktär, men programmet går upp snyggt ändå.
Jag gillar meny och utseende i Mandriva.

Sedan provar jag med Spotify och ser att jag saknar password till "jsandvall"  Kan man få det också?
Det vore väl världsunikt!

 

 

extons bild

Ja, jag glömde att skriva att det (ibland) blir något fel med anslutningen till Mandrivas server vid uppstart från skivan. Påverkar dock inte körningen m m. Tryck bara ENTER ett par gånger så fortsätter uppstarten.

Passwd: Det måste du alltså köpa. Annat sätt: Skaffa/få en s k invite.


 

LINUX.EXTON.NET

zoooundss bild

Du är inte bara fräck utan otrevlig också.

extons bild

Men du är jättetrevlig zooounds!


 

LINUX.EXTON.NET

zoooundss bild

Jag svarar inte "gäsp" på kommentarer.

extons bild

Det brukar inte jag heller göra, men vissa inlägg förtjänar inget seriöst svar. (Jag vill ju inte vara riktigt otrevlig).


 

LINUX.EXTON.NET