Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

"Redhat och IBM ingår linuxpakt"

"Red Hat och IBM har samarbetat kring ett programpaket där både Linux Desktop, Lotus Notes och kontorspaketet Symphony samlats."

Låter som ett intressant LiveDVD-projekt.

"– I nästa vecka hoppas jag kunna ge dig namnet på en stor skattefinansierad verksamhet som nu valt att gå [över från Exchange till IBMs grupprogram]"

http://www.idg.se/17.108/2.1085/1.198728/red-hat-och-ibm-ingar-linuxpakt

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Projekt: Ja, om det inte vore för det att det inte är fritt. Se här: http://www.europe.redhat.com/mktg/LotusonRedHat/download.php

Såvitt jag kan förstå är det alltså fråga om en "gratis utvärderingsversion".


 

LINUX.EXTON.NET

amelias bild

Det är ju faktiskt frågan om en lösning baserad på RedHat Enterprise Desktop som också kostar pengar. Vad någon förutom stora företag ska med Lotus Notes och IBM's version av OpenOffice som är integrerad med Lotus Notes till för de har ingen mailserver att koppla klienten till.

Hurvida Lotus Notes är fritt som i öppen källkod det vet jag inte, däremot integrationen mellan OpenOffice och Lotus Notes måste vara det eftersom OpenOffice är GPL.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Lotus Notes och Lotus Domino är inte fri programvara.

Enda fördelen med detta paketet är att man kan välja ett fritt operativsystem, Linux, som bas för sina servers och desktops.

Men frågan är fortfarande om den ekonomiska fördelen är så stor eller om den ens existerar.

För att komma upp i samma manageability som Windows Desktop och Server har out of the box måste du i princip köpa på dig Novells svit, typ Open Enterprise Server.

Nästa problem som uppstår (problem är till för att lösas så det är ingen showstopper) är just interaktion med andra program. Att få ditt CRM-system att interagera med din katalogtjänst m m.

 

En desktoplösning med mail och office är första steget men för de stora stora företagen, som paketet riktar sig mot, krävs bättre dokumenterad och supporterad integration.

Vi närmar oss men jag har svårt att se att vi är där nu...

 

---

 Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

amelias bild

För mig är det uppenbart att företaget sparar pengar på en sådan lösning. Om ett företag har 500 arbetsstationer och RedHat-licensen kostar 1000kr mindre än Windows-licensen så tjänar de en halv miljon per år. Vet inte hur väl priserna jag hittade stämmer för Vista, men en Microsoft Windows Vista Business Edition fick jag till att kosta $214 och för RedHat Enterprise Desktop $80, hittade dock inget exakt pris på Lotus-lösningen, men som det ser ut nu skule ett företag spara massvis bara på att byta operativsystem.

Att alla stora företag måste ha mail, kalender och publik busy/free kalender kan vi nog vara överens om. Alternativen för system som klarar av att erbjuda detta till stora företag är ganska begränsat, egentligen finns det inga riktigt bra supporterade alternativ förutom Microsoft Exchange och Lotus-sviten så den kostnaden är svår att komma undan.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

Om vi utgår för hur verkligheten ser ut och inte hur vi vill att det ska se ut (säger detta i starten för att folk inte ska hoppa in och bråka om M$-skatt.... Inte du utan andra alltså) så "Ingår" Vista businesslicensen i de flesta datorköp.

OEM-licenser av Vista är inte så dyra som retail. VLP-avtal trycker också ner licenskostnader på Windows, Office och andra produkter från Microsoft.

 

Vad vi pratar om här är en i det närmsta omöjligt kalkyl. Vi kan båda ha rätt, beroendes på vilka avtal och produkter "testföretaget" har behov av.

Men jag står kvar vid mitt påpekande om att det är integration med andra system som Microsoft står stark. Kolla bara de CRMsystem som finns ute på företagen idag... De stödjer integration mot MS.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

amelias bild

Det stämmer att när man köper en dator hem så följer Windows oftast med, däremot om man köper 200 arbetsstationer så är detta absolut inte nödvändigt och går mycket bra att få utan licenser what so ever, iaf från HP. De flesta företag har dessutom inte en licens / arbetsstation utan en gigantisk licens som täcker det mesta. T.ex. hade vi på mitt gamla jobb en licens som täckte allt från Windows XP med Office 2003 till Windows Vista med Office 2007 och alla olika varianter av XP/Vista på vilket tänkbart språk du vill och därför köpte vi arbetsstationer utan licenser.

Det går även att få offerter från RedHat med rabatter om det handlar om flera hundra licenser. Som företag kan man ställa lite fler krav när man gör upphandligar och därmed få ner priset, däremot kan jag inte argumentera emot att Microsoft med största sannolikhet hade dumpat priserna till halva priset mot RedHat oavsett om de förlorar pengar på det, för de får affären och tar igen det nästa år.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

På mitt förrförra jobb hade vi en liknande licens, fast den krävde att du köpte en dator med någon version av Windows förinstallerat.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

denkas bild

Så för att använda en redan köpt licens var man tvungen att köpa en extra per klient?

Låter som ett klipp. hahahhaa

annes bild

Om vi ska utgå från verkligheten så blir support/tekniker-organisationen ett problem också. I den kalkylen som ni räknar på här så utgår ni från att en certifierad *nix-tekniker kostar lika mycket som motsvarande MS-tekniker och det tror jag inte är helt rätt. Om man sen skulle tänka sig att man behöver byta ut personal så tillkommer kostnader för att köpa ut personal och sen en initial kostnad för överlämning och "företagsindoktrinering" innan den nya personen kommer igång.

amelias bild

Nu är det ju inte på servernivå vi pratar om utan om arbetsstationer, vad som inte framgåt tidigare är t.ex. att i RedHat's licens ingår support där man kan ringa/maila till supporten och få svar på sina frågor. Det är supporten, uppgraderingar och säkerhetspatchar de säljer, inte systemet.

Vet gäller tekniker så kan de tekniker som tidigare jobbat där jobba kvar, de får bara lära sig lite nytt. Ville de inte lära sig nytt är det deras problem och kommer inte kosta företaget något. Supportpersonal kostar nog varken mer eller mindre oavsett om det är Linux, Windows, diskmaskiner eller rakapparater de ska supporta, däremot teknikerna kan variera även om skillnanden inte är så stor när det gäller in-house tekniker på ett företag utan mer förekommer när det gäller konsulttjänster eftersom det finns färre Linux/UNIX-konsulter på marknaden än det finns Windows-konsulter.

Ska vi titta på själva kostnaden för ett byta så blir den enorm oavsett hur man gör och det kommer bli stökigt ett tag, men vad gör en utgift på 500.000kr extra ett år när du spara lika mycket de närmsta 3 åren? I ett sånt här sammanhang får man ju se de långsiktiga fördelarna/nackdelarna för det är så ledningsgruppen/styrelsen i ett företag jobbar och i slutändan är det deras beslut.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

annes bild

Om jag tittar på den organisationen som jag jobbar i idag så skulle vi behöva omfördela tekniker till fler linuxkunniga, både på vår "serversida" (som innehåller lite mer än bara servrar) och på den vanliga supportsidan om vi skulle gå ifrån windows på klienterna. I det fallet så skulle vi behöva göra oss av med några som inte längre behövs, vilket kommer att kosta i sig (pengar och system-kunskap). Sen kommer vi att behöva personer med dokumenterad erfarenhet om linux, vilket också kommer att kosta.
Jag kan inte se att vi i varje fall kan nöja oss med en dussintekniker som lär sig på plats, det har vi varken tid, /tåla/mod eller pengar till. Det måste bli så rätt som det bara går redan från första början.

Jag vet inte faktiskt om jag just nu i lågkonjunkturen håller med om att styrelser/ledningar är så himla rationella. Jag tycker det verkar som om folk är väldigt kortsiktiga och inte offrar pengar på långsiktiga lösningar idag trots att det är just idag som man kan få tag på kompetenta nyligen uppsagda personer och dessutom ganska så billigt.

Om jag tänker att vi skulle ha rätt personer på plats idag, och vi bestämmer att gå över till en linuxbaserad plattform så kommer "stöket" ändå inte att ha lagt sig på flera år. Vi har processer som behöver arbetas om (ja, jag vet att jag som tekniker hatade de orden men det är ju bara ord för hur vi jobbar och det måste ju fungera så att vi inte gör dubbelarbete, missar viktig info, följer regler och lagar, osv), licenser som är köpta på flera års tid, applikationer som kanske inte alls fungerar längre och måste byggas om eller bytas ut. Mellan tummen och månen så skulle jag tippa på att en övergång i praktiken skulle ta allra minst drygt två år, troligtvis tre.

amelias bild

Det är ju givetvis individuellt om man kan genomföra ett sådant byte överhuvudtaget. På ett företag som mitt skulle det förmodligen inte ta mer än någon månad att byta ut Windows på arbetsstationerna för Linuxkompetens finns redan bland de anställda och vi har redan ett antal anställda som använder sig av Linux, UNIX eller Mac OS på sina arbetsstationer.

Givetvis finns det anställda inom vår organisation som inte skulle kunna vara med i ett sådan byte p.g.a. att programvaror de använder inte finns till Linux. För andra organisationer kan det vara rejält annorlunda omständigheter, men generellt sett är inte problemet teknikernas löner utan att organisationen är uppbyggd efter Microsoft-produkter istället för en tjänst oavsett hur den levereras.

Vad gäller lednings-/styrelsebeslut så måste de flesta i en lågkonjuktur fatta kortsiktiga beslut för att långsiktigt överleva. Står man inför en upphandling där licenserna går ut snart kan det kanske vara värt att titta på Linux istället, men har man licenser för några år framåt är det bara dumt att byta, speciellt i en lågkonjuktur.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mindlights bild

IBM går i bräschen för att bevisa att closed source är framtiden... Det är tydligen lätt att släppa OSS-produkter inom produktområden där man själv inte har investerat... men inte lika lätt att släppa till när det gäller sina egna closed source-appar...

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pluns bild

Njau... nu saknas bara IBM/Novells erbjudande från Augustidealen....Flört

http://opensource.idg.se/2.1014/1.173266

Men Novell kanske är för MS vänliga för IBM just nu.... ?

Du tror väl inte på något RMS-Bullerby flummigt Debian koncept  ????

(det skrattar ju "marknaden" åt efter flera debacle, bla Wien)

---------------

Theos song          "You can Fly"

tux-svens bild

MS-junk går aldrig att ersätta med alternativa UNIX/Linux lösningar, enligt mindlight. Jag tror alla hans inlägg här på LP bara handlar om att basunera ut hur överlägset MS är. Jo förståss ibland handlar det om hur mycket hans enorma skicklighet kostar om du skulle anlita honom. Jag anser att mindlight (ödmjukt nick förresten!) är ett MS-troll - och nu slår jag på mitt filter igen! Skrattande

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

filipjanssons bild

Och varför skulle vi bry oss om ditt filter? Känns det inte lite fånigt att varje gång nån inte riktigt håller med dig blockera personen och sen skrika ut det till hela portalen? Menmen du gör ju hur fan du vill...

You'll Never Walk Alone

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

tux-svens bild

Nej det är riktgt filip, ingen behöver egentligen bry sig om den detaljen. Flört Ingen behöver hålla med mig heller, men det är kanke lämpligt att vara lite grand FÖR Linux någon gång, om man är medlem på denna portalen? Är man kroniskt negativ till allt som har med Linux/öppen källkod att göra är detta kanske fel forum?

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mindlights bild

Tux-Sven.

För en gångs skull vågar du tala klarspråk med vem du avser vara "microsoft-fanatiker", något du uppenbarligen haft svårt med i andra trådar där du allt som oftast verkar hänvisa till "vissa individer".

Vad jag kan se så är det inget i denna tråden som understryker dina påståenden att jag basunerar ut "hur överlägset Microsoft är", "hur mycket min enorma skicklighet skulle kosta" och att "MS-junk aldrig går att ersätta med alternativa UNIX/Linux-lösningar"?

Vad jag kan se så är det enda som jag diskuterat är Microsofts licensmodell och IBMs dubbelmoral. Faktum är att du inte synts till i den här debatten ö h t förräns du hoppade in och var tvungen att a) spy galla över min person som vanligt och b) deklarera för omvärlden att du (i vanlig ordning) ska sätta på ditt filter.

Du verkar i det närmsta lida av mani när det gäller min person. Jävligt oroväckande.

Vi kanske skulle be Marcus komplettera filtermöjligheten med en varningsikon på menyraden som indikerar i vilket läge ditt filter är i för tillfället?

 

ÄH förresten, ge oss alla en tidig julklapp genom att behålla ditt filter på så att vi slipper se ytterligare pinsamma bevis på din fixering vid min person.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...