Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Spotify tar upp frågan om en Linuxclient

Musiktjänsten Spotify har lagt upp en pool på sitt forum där de frågar hurvida det finns ett intresse för en Linuxclient. Om du tycker det borde finns en linuxclient för spotify finns länken här.
Det som måste fyllas i för att tycka till är email, nickname och varifieringskod(text som står i en bild). För den som vill finns förutom att ange sitt intresse även möjligheten att skriva en kommentar om varför man vill se Spotify på Linux.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

bittins bild

+1

zoooundss bild

Personen som startade tråden verkar dock inte ha med Spotify att göra. Lite missvisande beskrivet kanske.

Men självklart får det min röst.

extons bild

Behövs egentligen inte, eftersom programmet Spotify fungerar lika bra i Linux, som i Windows. D v s då i Linux med hjälp av Wine.


 

LINUX.EXTON.NET

Jarulfs bild

En klient som går att köra native i Linux vore på alla sätt och vis bättre än att som nu köra via Wine.

extons bild

Må så (egentligen) vara, men faktum är att just med Spotify så märker du ingen skillnad. Testa själv (om du inte redan gjort det) så får du se.


 

LINUX.EXTON.NET

Jarulfs bild

Jag tror dig(att man inte märker skillnad), men vidhåller fortfarande att native är att föredra.

suoss bild

En tänkbar skillnad.

Har upptäck att det inte går att klicka på sharelänken för att dela ut invites, direkt från spotify. Man (jag) måste surfa in på sidan för att kunna skicka "invites". Kör premiumversionen. Kanske jag som inte kan ställa in grejorna riktigt, förstås. I vilket fall som helst vill jag önska en God jul samtidigt.

 /urban Laughing out loud

/urban Laughing out loud

extons bild

suos!

Ja, det var en väsentlig funktionsnedsättning. (Jag kan dock inte testa din upptäckt själv).


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Kan hålla med Arne Exton om detta, dvs. att det inte behövs.

I varje fall inte att någon externt samlar in epostadresser.

Så jag har inte "skrivit på"

 

carls bild

Förstår inte att man inte ser vikten av att få native stöd för linux. I saken ligger så mkt mer än bara "det funkar bra just nu". Att ett program har sin hemvist på en plattform och att man är tvungen att köra något som wine för att få det att funka leder till att företag helst inte satsar på att utveckla till linux, utan låter det "duga" med wine. Detta i sin tur är dåligt för linux och fri programvara, ärligt kör linux för att emulera winapi och köra windowsprogram, och nöja sig med det. Måste jag ens förklara hur det skadar linux och fri programvara. Att öppna specar och standarder och låta utvecklingen ske fritt av mjukvaran är det som gynnar mest. Om det är aktuellt i det specifika fallet är ointressant. Men att tycka att det är ok att köra program i wine, visar bara på bristande insikt..

wine är skadligt för utvecklingen

linux är inte en billig windowskopia

 

HAL: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.

FoHs bild

Visar det på bristande insikt...? Visar det inte bara att man är av en annan åsikt? Smile

För mig är det givet att rena Linux-applikationer är att föredra. Wine är helt enkelt inte en tillräckligt smärtfri upplevelse för att fylla glappet. Däremot ser jag Wine som ett utmärkt komplement och en bro för utvecklare. Hellre Wine än inget alls, och om utvecklarna är medvetna och använder sig av Wine så kommer det i slutändan gagna Linux. Först gör de sina applikationer Wine-vänliga (torde kräva mindre ansträgning), bygger en användarbas för Linux och lägger sedan resurser på att utnyttja korsplattform-applikationer.

Givetvis ska man uppmuntra Spotify-utvecklarna att göra en Linux-version. Speciellt när de nu frågar efter intresset. Men faktum kvarstår att de har anpassat sin produkt väldigt bra för att fungera med Wine.

Wine är definitivt inte dåligt för Linux. Tvärtom tror jag att det ger många fler användare till Linux. Sen är ju Wine i sig inget hinder för fri mjukvara. Bara för att något är programmerat för Windows behöver det inte vara ofri mjukvara. Man kan inte tvinga utvecklare att släppa sin källkod fri. Jag tror att användarbasen är det som i slutändan är största incitamentet för mjukvaruutvecklare att stödja Linux. Sedan i vilken form det är, är sekundärt. Det är min åsikt.

carls bild

Tur att jag har insideinfo i frågan. Som jag förstod det jag då hörde, diskuterade man en linuxklient. Sedan testade man att köra windowsklienten i wine och tyckte att det fick räcka. Antar att du läste länkarna som jag tog med också. Verkar inte så på din argumentation, besvara det som står där och återkom med intellignta svar på det. Är öppen för slutenhet och dumhet bara försök göres till förnuftiga argument och inte bara en massa tyckande.

Hänger inte riktigt med i vad du säger "Bara för att något är programmerat för Windows behöver det inte vara ofri mjukvara." Du måste ha missförstått något jag sade. Jag har aldrig sagt att det måste vara ofri programvara för att det är gjort i windows. Även lade jag till "Om det är aktuellt i det specifika fallet är ointressant." Har väl redan svarat på ditt "Man kan inte tvinga utvecklare att släppa sin källkod fri."

Läs även länkarna som jag hade med. Tror att vi vill att saker på linux skall fortsätta bli bättre och inte vara en gratis windows. Om vi inte har samma åsikter om vägen dit är en annan sak. Så jag argumenterar med fredliga avsikter och inte för att bara bråka.

god jul Smile

HAL: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.

FoHs bild

Av mitt tidigare inlägg framgick det, hoppas jag, vad jag tycker om Spotifys beslut som du skriver om. Jag har full förståelse för att man för tillfället accepterar Wine-lösningen. Finns det inte en tillräcklig användarbas för Linux har jag svårt att se lönsamheten att utveckla en ren Linux-klient då Wine-lösningen fungerar tillfredställande (<- ett nyckelord i sammanhanget).

Angående länkarna (det är ju smidigt att ha länkar istället för att sköta argumentationen själv) ser jag inte riktigt hur Mark Shuttleworths uttalanden har någon relevans. Jag har inte pratat om att Linux ska vara ett billigt alternativ till Windows. Är det så du tolkar det har du inte nått insikt i mitt resonemang Smile Vad jag pratar om är att få användare att börja använda Linux, för att på så sätt skapa incitament för utvecklare att göra Linux-program. Utan användare, inget incitament.

Brad Choates(?) argument tycker jag missar. Hans tes verkar vara att man ska köra det operativsystem som har programmen man vill använda. Han tar alltså inte upp någonting om fri mjukvara. Om ett Windows-program går att köra till 100% på Linux förstår jag inte varför jag skulle vilja köra det på Windows. Varifrån kommer den logiken? Vidare bortser han från den rad av korsplattform-utvecklingsverktyg som finns att tillgå. Vilken öppen källkod-programmerare skulle frivilligt stänga in sig med Visual Studio/MFC (som BC skriver) när de kan uppnå exakt samma sak med korsplattform-verktyg? Hans artikel är FUD-baserad, anser jag.

"Du måste ha missförstått något jag sade. Jag har
aldrig sagt att det måste vara ofri programvara för att det
är gjort i windows."

Missförstod vet jag inte. Du skrev att det är dåligt med Windows-program i Wine för Linux OCH fri mjukvara. Att det är dåligt för Linux kan jag förstå att man tycker, men Windows-programmet kan ju vara fri mjukvara. Jag ser inte riktigt varför ett fritt Windows-program är dåligt för fri mjukvara Smile Är det fritt så är det fritt, oavsett plattform.

alberts bild

Det handlar inte bara om funktionen, det handlar också om principen. Även om wine skulle fungera bättre än Linux skulle Linux ändå vara att föredra. Det kan inte vara rätt att tvingas använda upphovsrätsskyddade DLL-filer från ett annat operativsystem bara för att kunna köra en applikation. Min åsikt är - Hellre ingenting alls än Wine. Om ingenting alls finns ökar motivationen att skapa ett fritt alternativ.

FoHs bild

Jag skulle inte föredra Linux-alternativet om Wine-alternativet fungerade bättre. Jag hoppas du gör som du säger, dvs inte använder dig av Wine (och därmed program som Spotify), om det är din övertygelse. I övrigt får det väl anses vara dubbelmoral? Så vitt jag vet tvingar ingen dig att använda upphovsrättskyddade DLL-filer. Lika lite kan man kräva att det ska finnas ett fritt alternativ. Bara önska Smile

Om användarna för Wine-applikationer (dvs en tillräckligt stor användarbas) finns tror jag motivationen ökar att skapa ett fritt alternativ, det är min åsikt. Med andra ord ser jag det lite mer ur ett ekonomiskt-realistiskt perspektiv, än ur ett idealiskt. Tycker jag det är alltså Smile Målet torde vara detsamma för oss två, bara att vi ser olika vägar dit.

polters bild

Ja det ter sig ganska självklart att om en stor del av användarna skulle använda Spotify genom Wine, så skulle företaget göra vad dom kunde för att få bort Wine-kravet eftersom det minimerar risken att tjänsten helt plötsligt blir oanvändbar efter nästa uppdatering.

extons bild

carl!

Har någon påstått/hävdat att Linux är en billig windowskopia?


 

LINUX.EXTON.NET

Pettmans bild

Enligt min mening finns det ett användningsområde där wine är bra att ha och det är i lägen där man vill köra något som endast finns till windows. Vanligaste exemplet på sådant är spel, visst det finns en del bra FOSS spel men ibland vill man köra starcraft eller något annat som troligen aldrig kommer portas till linux. Då är wine ett bättre alternativ än att ha en windowsinstallation på datorn (man slipper starta om och slösa hårddisksutrymme på undermåliga operativsystem).
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

mindlights bild

Jo, i en svart och vit värld som står stilla är det väl så att företag inte kommer utveckla native versioner för Linux när deras Windowsversioner går att köra i Wine.

Men där jag lever stormar Mono fram då dagens melodi verkar vara att skriva program mot klassbibliotek i ramverk som medger körning på vitt skilda plattformar.

 

...men jag kan ju ha fel.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Förstår inte riktigt vari hotet ligger. Förutsatt att man når 100% kompatibilitet i Wine så finns ju definitivt inget utrymme för Windows längre. Mao Instant Win Linux.

mindlights bild

Mer realistiskt är att man når 80-90% kompatibilitet... och 10-20% är en stor osäkerhetsfaktor för företag att förlita sig på så för dem är det billigare att köpa licenser och få support.

 

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

Visst är det bättre med rena applikationer som fungerar direkt i Linux.

Men att stödja någon som utanför Spotify samlar upp Epostadresser är väl inte rätt!
Eller hur.

 

fredentofts bild

Det är ju inom plattformen spotify valt för sin support som man lagt upp denna fråga, så visst är det tredje part, men ändå en part som "krävs" för att föra supportkommunikation på det sätt spotify vill.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Lasps bild

Tack
  Man skall inte bara läsa utan också förstå!! ;-(
Nu kollade jag att det fanns personer bakom denna sajt som tillhörde Spotify
Så nu! Äntligen ! Har jag signat för en Linux version.

 

lundatoks bild

Läs första kommentaren på supportforumet.

-- Blog

Sun Ultra10 med tangentbord och mus bortskänkes. PM:a mig.

jentins bild

Det måste nog vara det mest ogenomtänkta svar jag sett från dig Exton. Det var särdeles det dummaste jag hört, att program som fungerar via Wine inte behöver utvecklas till Linux...

Framtida utvecklingar o övrig integration då? Native Linux.

Tänk, Dreamweaver fungerar klockrent i Linux med Wine också, så nu slipper de utveckla html program för linux.

-------------------------------------

Ibland när jag förklarar måste man bo i min hjärna för att förstå.

extons bild

Har jag nu iofs sig inte påstått. Spotify är på ca 1 MB. Inte något program som fordrar speciellt mycket precis...

F ö har jag svårt att tro att Dreamweaver "fungerar klockrent" i Linux. Lite större windowsprogram känns/upplevs slöa i Linux/Wine.


 

LINUX.EXTON.NET

jentins bild

Nej du måste säkert ha rätt. Jag har kört Dreamweaver så länge nu i Linux o aldrig haft problem varken med program eller hastighet. men det är säkert något jag inbillar mig.

-------------------------------------

Ibland när jag förklarar måste man bo i min hjärna för att förstå.

extons bild

Ja, inte vet jag...


 

LINUX.EXTON.NET

jentins bild

Precis

-------------------------------------

Ibland när jag förklarar måste man bo i min hjärna för att förstå.

extons bild

jentin!

En förklaring till att våra upplevelser av Wine skiljer sig kan vara att nyare versioner av programmet blivit bättre (med avseende på snabbheten). Det var ett tag sedan jag använde Wine till annat än Spotify. Hur som helst så måste det ju ses som väldigt positivt om ett så pass stort program som Dreamweaver kan köras smärtfritt i Linux. Program av den typen kommer (sannolikt) aldrig att utvecklas särskilt för Linux. (Dreamweaver kostar idag 5 575 kr).


 

LINUX.EXTON.NET

falconixs bild

Jag håller med om att Spotify fungerar riktigt bra genom wine men tänk vad Spotify skulle kunna göra om det kördes native i Linux med D-bus stöd. Bara att få Spotify att skicka ut information angående vad som spelas via D-bus kan vara en bra grej, eller att styra Spotify genom D-bus, att få den att byta till nästa låt, eller pausa. Eller då man får ett samtal genom Empathy så pausas musiken.

Att få program att kommuniciera med varandra skapar oändliga möjligheter.

 

 

fedors bild

Det här med hur fria implikationer av windows-apier stödjer spridning av open soruce och Linux kan diskuteras mycket länge. klart är nog att det behövs till viss del. Men frågan är hur enkelt det blir för Spotify att göra en ren linux-klient. Måste det då inte göra två en i QT och en annan i GTK för att alla ska bli nöjda?

Själv skulle jag helst vilja se en klient skriven i java(FX) då skulle Spotify kunna bli helt paltformsoberonde.

polters bild

Jag ska skriva på, då Spotify under Wine hänger min dator så att jag måste hålla inne powerknappen. Regressionsbuggar i inteldrivarna ftw! Whoho!

nikkes bild

Tror det kommer i framtiden, men tror inte det är något dom prioriterar då det fungerar utan problem i wine och inte mkt att pilla för att få det att fungera heller.

clfns bild

Hade de (företaget bakom spotify) gjort rätt från början (skrivit programmet i java) hade det ju inte blivit något mer-arbete för en linuxversion....

ein.anderssons bild

De gjorde rätt från början. De valde inte java
Killen bakom spotify klienten är kodskaparnas davinci. Den kod han gör är så perfekt en människa kan skapa.
Förslag på andra produkter samma person har gjort är:
scummvm
open transport tycoon delux
µTorrent

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Tänkte samma sak, det kan väl diskuteras om "rätt från början" kan definieras som att koda i Java Tongue

mindlights bild

*sniff sniff* luktar bränt...

 

Flamewar på g eller? :9

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Nej, inte från min sida. Har inget emot java per se, är nog det språk jag använt mest själv. Men det är inte definitionen på "rätt från början" Smile

kimjohanssons bild

Verkar som det blir mörkrostat...

----------------------------------------------------------------------------------------------

APOLOGIZE, v.i. To lay the foundation for a future offence.

www.superkadavret.net

Jarulfs bild

Nämnas kan att även µTorrent fungerar i Wine.

kimjohanssons bild

Det mesta verkar ha sagts nu i kommentarerna så jag tar fram Gaffan.

----------------------------------------------------------------------------------------------

APOLOGIZE, v.i. To lay the foundation for a future offence.

www.superkadavret.net