Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EeePC Konfigurator version 0.0.4 är ute!

 

 

Nu har version 0.0.4 av EeePC Konfigurator kommit ut. Programmet har fått lite fler skrivbordsmiljöer och vi närmar oss ett mer genomarbetat grafiskt gränssnitt.

Nu kan du installera och använda följande miljöer:

  • KDE
  • Gnome
  • XFCE
  • IceWM
  • Fluxbox
  • Openbox

Jag har lite idéer inför nästa version vilket gör att det förmodligen dröjer ett litet tag innan version 0.0.5 kommer. Om det nu inte sker nåt som gör att jag behöver släppa en version till innan mina idéer är klara.

Jag är fortfarande intresserad av mer kommentarer kring programmet. Det är inte lätt att gissa sig till vad det är folk behöver. Eller om det är nåt som folk inte gillar med nuvarande versioner. Jag är en person som lever med terminalen så jag ser saker på ett helt annat sätt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Hur löste du det där med KDE och Gnome?

leochingkwakes bild

Hittade guider för hur man aktiverar dom i EeePCn. Så jag plockade lite därifrån Smile

FoHs bild

Ah, ok. Var det väldigt många paket då? Smile

leochingkwakes bild

Nej, enligt guiderna jag hittade så räckte det med så skulle det räcka med gnome-core till gnome (jag la till lite till), och till kde behövde man kicker och ksmserver (här la jag också till enstaka paket)

Kristians bild

Sjukt bra initiativ! Har själv ingen eeepc och förbaskat lite tid i nuläget men önskar dig all lycka med projektet.

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Tack så mycket Smile

Är du riktigt nyfiken så kan du köra Xandros EEE virtuellt. Finns en guide i linuxwiki och en på wiki.eeeuser.com Smile

ninnas bild

Tänkte testa senaste versionen men..... när jag skulle starta synaptic (för att ev använda för att ta bort förra versionen) så dök det upp ett felmeddelande igen! och Synaptic fungerar inte. Det jag gjorde sist var att testa det som fanns i förra versionen utom installera annan skrivbordsmiljö och sedan gjorde jag pinningen. Kollade i Kate och jag hade gjort ett skrivfel i pinningen, missat ett e i sista package, kan det vara orsaken? Har rättat felet men det hjälpte inte. Har inte använt datorn sedan sista testen. Vad gör jag nu ? Ska jag installera om den igen eller går det att rätta till?

leochingkwakes bild

1. EeePC Konfigurator installeras inte egentligen utan en mapp skapas och filerna kopieras dit. Vill du testa en senare version så är det bara att köra setup.py för den version som du vill testa.

2. Skulle du vilja ta bort tidigare version innan du installerar den nya så öppnar du en terminal, ser till att du står i /home/user och sen skriver du sudo rm -rf .eeepckonfig/

3. EeePC Konfigurator fixar både källor och pinning så allt du behöver göra är att trycka på knappen. Du behöver inte skapa egen pinning eller göra ändringar i sources.list. Mer än om du skulle hitta fler repos/paketförråd som du vill lägga till.

4. Gällande felet så har jag inte sett det förrut. Prova att starta EeePC Konfigurator och kör funktionen för att lägga till fler paketkällor. Prova sen att starta pakethanteraren Synaptic.

ninnas bild

Nej tyvärr felet kvarstår. Men, konfiguratorn kom snällt och fint, paketen lika så en del.

leochingkwakes bild

Är det kopieringen där i mitten du tänker på?

ninnas bild

Ja ärligt talat, har inte en aning vad som är fel (känner mig som den novis jag är) Synaptic starta men visar inte någon info, har sökt på sådant jag vet finns och knapparna "Avsnitt" "Status" ... ger heller inget. Men felmeddelanden kommer det i allafall *ler*

Kan man installera om enbart Synaptic om det är i den det blivit något fel?

leochingkwakes bild

Vet inte om man enbart kan installera synaptics eller om det krävs en total ominstallation av hela systemet.

Felen du får i den grafiska rutan är inget jag känner igen och verkar heller inte ha med EeePC Konfigurator att göra. Programmet gör inget annat än att ersätta sources.list och skapa preferences i /etc/apt/ och jag ser inga fel på dom filer jag lagt till.

Exakt vad som hänt för dig vet jag inte, svårt också att felsöka när man får felmeddelanden på svenska. Har inget att referera till då.

FoHs bild

Fel #2 på senaste bilden tolkar jag som att flera paketförrådshanterare försöker arbeta samtidigt, och att den inte kan få exklusiv tillgång till något. Kan ju hända att flera instanser ligger kvar i minnet om det buggat ur på något sätt. Starta om datorn, om det inte redan testats Smile

leochingkwakes bild

Gör följande:

Öppna /etc/apt/sources.list i Kate och kopiera all kod. Klistra sen in det på http://paste.pocoo.org/ ... ge mig länken dit sen som du får.

Gör samma sak med /etc/apt/preferences...

ninnas bild

Hoppas det blev rätt. Var osäker om de skulle vara på samma eller var för sig, så det blev tre länkar. När jag skulle klistra in suorces.list enskilt så gick det inte utan att verifiera en text då den påstod att det var spam med?

Jodå, jag har startat om, det brukar ju vara "magiska tricket" men det fungerade inte denna gången.

http://paste.pocoo.org/show/97764/

http://paste.pocoo.org/show/97765/

http://paste.pocoo.org/show/97766/

leochingkwakes bild

din sources.list saknar dom paketförråd som jag har i den sources.list som följer med eeepc konfigurator.

se till så att din /etc/apt/sources.list har följande:

deb http://update.eeepc.asus.com/p900 p900 main
deb http://update.eeepc.asus.com/p900/sv p900 main
deb http://xnv4.xandros.com/xs2.0/upkg-srv2 etch main contrib non-free
deb http://dccamirror.xandros.com/dccri/ dccri-3.0 main
deb http://www.geekconnection.org xandros4 main

Testa sen att starta synaptic...

ninnas bild

Nu ser det ut så här: http://paste.pocoo.org/show/97774/

Men ändå kommer felmeddeelandet: E: Ogiltig post i inställningsfilen, "Package"-huvud saknas. Och vidare: Kunde inte ta status på källkodspaket för att de inte finns.

Undrar om det är enklaste alternativ att installera om ?

 

leochingkwakes bild

Ok, då är det nåt annat som strular som inte har med konfigurator eller så att göra. En ominstallation kanske är enklast...

FoHs bild

Vad säger Synaptic om du väljer Settings -> Repositories? Tänkte om det kunde vara något konstigt tecken som smygit sig in någonstans i sources.list-filen.

ninnas bild

Nu har jag hunnit installera om så jag vet inte... Men om det tjorvar till sig igen ska jag ha det i åtanke. Vid närmare eftertanke borde det varit något sådant men ibland blir jag lite för ivrig. Trots allt så kommer jag nog att utsätta denna liilla favorit för en del försök i fortsättningen. Kanske kommer jag en dag att förstå lite mera, försöker sansa mig och slå upp i wikins ordlista då och då. Nu ska jag ta tillbaka min pingvinbild på flikarna och göra ett nytt försök med senaste konfiguratorn så får vi se om jag skriker på mera hjälp igen snart.

Synpunkter på Konfiguratorn, skrivs helst till mailadressen på hemsidan eller?

leochingkwakes bild

Helst i forumet på http://leochingkwake.se/forum

ninnas bild

Ok har lagt några synpunkter. Men det primära just nu är: Jag lyckades med lite list packa upp och installera konfiguratorn, hitintills har repos och synaptic fungerat. Men vad jag inte kan lista ut är hur startar jag om den? Det är ju lite gamla anvisningar som finns eller hur? Eller oxå har jag inte hiittat de nya.