Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

BIOS-jätten Phoenix släpper Instant-on Linux

Phoronix har en artikel om BIOS-tillverkaren Phoenix svar på SplashTop för ASUS-moderkorten. Phoenix version av instant-on Linux heter HyperSpace och beskrivs av Phoenix såhär (direktöversatt av mig):

"Phoenix HyperSpace är en kompakt och säker programmiljö för PC-datorer som kör sida vid sida med traditionella operativsystem som till exempel Microsoft Windows Vista. Denna nya miljö möjliggör för användarna att ha produktivitets- och livsstils-applikationer tillgängliga direkt vid uppstart på ett väldigt förutsägbart sätt, medan användaren samtidigt har möjlighet att köra alla Windows-applikationer med bästa prestanda.

Potentiella program för HyperSpace innefattar webbläsare, multimediaspelare, IP-telefoner, e-post och snabbmeddelandetjänster, fjärrstyrning av datorer, reparationsprogram och inbäddad säkerhet."

Enligt Phoronix (inte Phoenix) innehåller HyperSpace en lättviktig virtualiseringsmotor. Detta gör att man kan växla mellan HyperSpace och sitt "vanliga" operativsystem genom att trycka <F4>. HyperSpace ligger också lagrat på hårddisken, inte i ett chip, vilket gör att det inte är lika snabbt som SplashTop, men videon i artikeln visar ändå en uppstartstid på mellan 20-25 sekunder på testdatorerna, en IdeaPad S10 och en ThinkPad T400.

Enligt artikeln verkar bland annat filhanteraren dras med några tröttsamma begränsningar, som att inte kunna komma åt några filer utanför hemkatalogen, men det lär väl inte dröja länge innan någon knäcker det.