Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

FreeBSD 7.1-RELEASE släppt

Ett par dagar gammal nyhet, men det fria Unix-liknande operativsystemet FreeBSD har nått version 7.1-RELEASE.

Det största nyheterna är bland annat ULE är default schemaläggare och introduktionen av cpuset(1)-kommandot. Fullständiga releasenotes finns här.

Ni kan hämta ISOs från projektets hemsida på http://www.freebsd.org.

För er som inte är bekanta med FreeBSD, så är FreeBSD ett fritt operativsystem som har utvecklats ifrån AT&T's UNIX via Berkeley Software Distribution, eller BSD, genom 386BSD och 4.4BSD. Operativsystemet är inte lika populärt, men är fullt dugligt som desktop (enligt min mening) men används vanligast i servrar och liknande.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

skitstövels bild

Det var, förövrigt, chockerande enkelt att uppgradera från 7.0-STABLE till 7.1-RELEASE. Inga problem, 4 kommandon körda och 2 omstarter. Följde den här guiden:

http://www.cyberciti.biz/faq/freebsd-update-70-to-71/

tobiers bild

Bra att höra. Jag hoppas att fler folk faktiskt prövar FreeBSD, det är ett trevligt alternativ till Linux!

leochingkwakes bild

PC-BSD har lyckats få ut en version som bygger på 7.1 releasen för dom som vill ha det lite enklare när dom testar BSD. Synd bara på dera PBI-system som inte gör en speciellt glad. Bortsett från PBI så har dom lyckats få en riktigt användarvänlig installation och miljö.

Nytt i 7.0.2 skall vara:

  • KDE 4.1.3
  • Improved desktop performance with Nvidia Cards
  • Improved NTFS write support
  • HAL fixes and improvements
  • Installation bugfixes

gooners bild

Men hur är användarvänligheten i BSD jämfört med låt oss säga Ubuntu? Är det värt för en Ubuntuanvändare att ens prova på FBSD?

-- -- --

-- victoria concordia crescit

leochingkwakes bild

Ser du till FreeBSD, NetBSD och OpenBSD så är det inte så användarvänligt. Men både PC-BSD och DesktopBSD har kommit riktigt långt med just den biten. Enkla grafiska installationsprogram, några klick och det är installerat.

Installation av program i PC-BSD sker via nåt som dom kallar för PBI och påminner mycket om programfiler i windows. Du hämtar hem en PBI fil, klickar på den och genomför en installationsguide (likt windows). Så jag vågar påstå att dom kommit tillräckligt långt för att en mindre van användare skall kunna testa BSD.

Tror att både DesktopBSD och PC-BSD även har en pakethanterare som skall fungera ungefär som pakethanterare i Linux. Så vill du prova BSD utan att ta på dig en massa konfigurerande så rekommenderar jag att du kollar just PC-BSD.

gooners bild

Och hur är programutbudet med just PBI? Att apt-get har enormt många program i deras reps är ju ganska känt. Även så Gentoo. På den gamla goda tiden när jag använde Slackware (många år sen visserligen) så var det ju kompilering som gällde, även fast apt-slack kom lite senare, men då var det ju inte direkt så stort utbud av program. Jag har nämligen blivit lite lat på senare år. Wink

-- -- --

-- victoria concordia crescit

leochingkwakes bild

Det har väl inte kommit speciellt mycket PBI än. Men du har ju tillgång till hela FreeBSD biblioteket som har över 15000 filer om jag minns rätt. Det är det pakethanteraren i PC-BSD skall vara till. Ports kallar dom det i FreeBSD...

gooners bild

Det är uppfattat! Jag ska testa och ser hur det artar sig. Tack för informationen!

edit: så hade jag inga cdr/dvdr skivor hemma. typiskt. imorgon blir det då. Smile

-- -- --

-- victoria concordia crescit

danjeels bild

Fotnot: Ports var förebilden till Gentoos Portage.

apt-slack slapt-get mm rekommenderar jag inte på slackware.

Jag anser att man bör använda sbopkg och slackpkg istället.

Ciphers bild

Uppgraderade två brukar utan problem Smile

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se