Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

HP Mini Mi. Linux med inaktiverat CLI (Command-Line Interface)

HPs nästa netbook HP Mini 1000 Mi kommer med HP's nya användargränssnitt Mobile internet (kort Mi). Som i botten är baserat på linux.
Vad som är märkbart här är att kommandorad-gränssnittet är inaktiverat som standard.

 

Detta för att målgruppen för Mi är användare som vill kunna utföra sina vardagliga sysslor utan att behöva tänka på vad som finns under huven så att säga.

The HP Mini 1000 with Mi is designed for the consumer who wants to
do the main activities with their computer such as email, browsing the
Internet, and chatting without worrying about operating systems or what
is inside. HP is focused on the user experience and developed the HP
Mini 1000 with Mi for the mass consumer market that wants a complete
mobile Internet experience and not just a Linux computer. As this is
HP’s first product with a custom user interface built on Linux, HP is
very open to customer feedback that could help improve the experience.

Personligen tycker jag att det är ett intressant och väldigt bra drag av HP. Detta kan om inte annat kanske få till följd att folk väljer att pröva Linux och märker att det inte behöver vara ett avskräckande system med massvis med mystiska kommandon man måste knappa in.

Mer att läsa finns på:

Arstechnica

Hos HP

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

Nu fick kommandoradshatarna på LP (AKA 75% av användarbasen) kollektiv orgasm.

Personligen tycker jag det är fullständigt efterblivet att faktiskt lägga ned extra ansträngning på att skeppa ett kastrerat system, istället för att antingen fixa ett bra grafiskt UI åt folk som vill ha det och bara lämna CLI som det är, eller också helt enkelt skicka med Windows XP på burken.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Håller med, otroligt korkat att ta bort möjligheten att använda CLI. Denna datormodell hamnar definitivt på min köp ej lista. Att man vill få fram ett bra grafiskt gränssnitt som låter användare utföra sysslor utan CLI är positivt eftersom det finns människor som önskar detta.

Skall bli intressant att se reaktionerna från dom som köper denna maskin. När folk fått möjligheten att se hur allt fungerar med diverse hårdvara etc.

mikehers bild

Felet att folk inte vill anvämnda CLI är bristen på okunskap. Och dessutom det faktum att folk fått för sig att Musen och grafiska GUI alltid är rätt.Finns hittils inget GUI filhanteringsprogram som kan ersätta find, cp, mv,ls för i princip alla är GUI är på tok för slöa i jämförelse.

Nu menar jag inte att man alltid ska köra CLI för filkopiering etc... Men jag skulle vilja se en filblädrare som har båda delar inbyggt och som är lika snabb som kosnolen som har stöd för TAB komlpletion filtreing regex stöd osv...

Men det är nog en utopi. Därmed är konsolen ett måste om man ska kunna använda datorn ordentligt. Även "vanliga" användrare har ibland behov av specialfunktioner vid tex. filflyttning etc..

 

cryingfreemans bild

"bristen på okunskap"

Hehe, den var fin. Glad

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

mikehers bild

Något överdrivet jag vet men ändå inte för vad är det som gör att folk är så jäkla rädda för CLI?

Man borde vara mer rädd för musen för mycket musanvändande leder till musarm har jag hört har inte hört nåt motsvarande om tangetbordarm Laughing out loud

 

Marcuss bild

vem fanken har en "köp ej lista". Är det inte lättare att utebli produkten från "att köpa listan". Du måste ha en jävla massa prylar i din "ej köpa lista"!. Btw, varför reggade du  dig igen? Du ville ju inte vara kvar.
Signaturer är nice!

Lasps bild

Bash  $  ## 

Man behöver inte kommenteras "Nu fick kommandoradshatarna på LP (AKA 75% av användarbasen) kollektiv orgasm."

Bara för att man vågar ifrågasätta viss hantering ikring Terminalen och framförallt vissa LP medlemmars nedlåtande kommentarer om de personer som inte kan alla kommandon till alla typer av distributioner.

Att helt göra "disable" på Terminalhantering tror även jag är helt fel att gå.

Kunskap är makt, i alla lägen!

polters bild

Jag förstår inte detta beslut. De hade kunna gömma undan terminalen till nån tangentbordskombination eller nåt, men att avaktivera helt? Jag är inte intresserad av en dator utan terminalmöjligheter. Jag använder terminalen till rätt många saker, och det hade varit fruktansvärt svårt att klara sig utan.

carls bild

Detta låter efterblivet, MS logik i detta beslut. Även på Windows kan man ju öppna en prompt. Nej .... Trodde jag skulle kunna säga mer än så här, men jag förstår inte ens syftet när jag tänker på det längre så jag kan bara ... ... ... idiotförklara helt enkelt ... ja ...

HAL: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.

mikehers bild

När Microsoft faktiskt insett att CLI inte är fel ibland och inför powershell då tar vissa bort det i linux Shock

Pettmans bild

Jag hoppas verkligen att man kan återaktivera terminalen på något vis, annars är ju systemet stympat. Visst är det bra med GUI men till vissa saker är terminalen det enda vettiga alternativet och då ska man inte tvinga användaren att använda GUI.
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

mikehers bild

Varför tar man bort kommandtolken!? Mest korkade man kan göra!!! Begriper inte varför man ska Cut&Paste windows konceptet i allt och få det att se ut som windows GUI! Följden blir  att man 99% av gångerna misslyckas fatalt för saker inte funkar och när det blir fel går det inte rätta till. 

Tom. Microsoft har ju insett att konsolen ibland inte är fel. Windows7 kommer väl ha sitt powershell som standard.

Ibland är konsollen bra och de är inte fel lära sig vissa kommandon även för ickenörden.

 

tux-svens bild

Nu har ju inte "Linux" tagit bort CLI. Det är EN datorleverantör som som gör ett provskott på EN av sina modeller.... Jag använder kommandoraden själv emellanåt, så jag vill gärna ha access till den, men det är väl fantastiskt att det är upp till datorleverantören att själv utforma sitt operativsystem! Det kallar jag frihet! HP får ju dessutom själva stå för konsekvenserna. Målgruppen är säkert helt andra människor än de som håller till här på linuxportalen.

HP kanske anser att man har ett så bra operativsystem att CLI inte skall behövas? Glad (win hade infört ett.....?) Obestämd

Jag kan inte låta bli att jämföra lite med när bilarna slutade att ha startvev, eller när kicken försvann på mororcyklarna. RIKTIGA entusiaster förfasade sig då med. Flört

Det här är del av det fantastiska med Linux, inget bolag "bestämmer" hur det skall vara eller vad som är rätt eller fel! Skrattande

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Många reagerar väl kanske på att man nångång i livet fått använda sig av CLI vare sig man vill eller inte. Och Linux är ju inte riktigt där än, där man "slipper" använda terminalen.

Min första reaktion när läste det var givetvis hur jag själv skulle reagera om jag köpte datorn eftersom jag arbetar rätt mycket i terminalen. Jag behöver säkerligen inte det i alla lägen men jag trivs där. Så ett köp av HPs dator känns inte alls aktuellt.

Min andra reaktion kom kort efter och då undrade jag hur det kommer bli för dom som köper datorn och som stöter på nåt som "kräver" terminalen. Har HP lagt ner tillräckligt med tid och pengar på att skapa grafiska gränssnitt som enkelt guidar igenom användaren det som kan behövas göras för att fixa problemet.

trappskis bild

Målgruppen är säkert helt andra människor än de som håller till här på linuxportalen.

Som sagt. Målgruppen är de som inte pillar överdrivet mycket under huven sas...

Så användningsområdet för CLI här ska vara minimalt.
Men självklart finns det potentiella problem som kan uppstå som kanske enklast hade lösts mha en terminal.

Nu vet man iofs. inte fulla innebörden av inaktiveringen...
Det kanske är jättelätt att aktivera igen om man vill det.

 

mikehers bild

Problemet som jag ser det är att hittils har jag inte sett en enda dist som klarat sig utan CLI. (Inte ens windows. EN av anledningarna jag inte kör windows är bristen på ordenlig CLI)

Visst om HP lyckats e det ju trevligt. Men jag tvivlar skarpt lika skarpt som när asus EEE och dess kloner kom med egna varianter av olika Linux distar.

Följden blev halvtaskiga versioner som inte funka till följ att folk la in windows XP eller annan linux dist istället eller lämna tillbaka datorn för de blev förvirrade av operativsystemet.

PS. Angående "windows inför..." syftar på windows nya Powershell men vid närmare eftertanke är det kanske bara windows server som kommer ha det till att börja med men kanske även windows 7?

Visst det är sant valfrihet är bra men med valfrihet behgöver inte betyda att alla företag ska börja köra sina egna varianter för då lär det bli lika segmenterat som Unix är till följ att konsumenterna flyr fältet och kör windows istället.

valdermans bild

Ingen lyckad jämförelse, det där med startveven. CLI är någonting man kan använda om man vill; att ta bort den kräver extra jobb men fyller inget syfte. En startvev, däremot, är ett osmidigt sätt att starta en bil; att ha den på nya modeller ger högre materialkostnader och krånglar till designen.

Jag trodde alla var överrens om att bilanalogier är korkade och borde dö?

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Är det nån som vet med säkerhet att HP liksom ansträngt sig för att verkligen inaktivera terminalen? Vad jag menar är, om det helt enkelt inte är så att de gjort som med Asus Eee och gömt den. Två väldigt olika saker, förstås.