Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft stoppar Pidgin

Enligt Mac World har Microsoft stoppat alla chattklienter som använder sig av version 15 av MSN-protokollet vilket berör bl a Adium och Pidgin.

http://www.idg.se/2.1085/1.204856/microsoft-stoppar-adium

-- Senare --

Nu fungerar det att logg in med Pidgin 2.5.2 igen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

holmens bild

Pidgin 2.4.1 fungerar felfritt och för de som använder senare varianter tillsammans med någon Ubuntu distrubution går det att lösa genom att:

  1. Ladda hem msn-pecan.
    sudo apt-get install msn-pecan
  2. Starta om pidgin.
  3. Sedan att gå in i inställningar för pidgin och ändra protokoll ifrån "MSN" till "WLM"

Jag har inte behövt göra detta själv men kompisar har fått det att fungera.

Sedan till frågan om det verkligen är Microsoft som blockerar något och vad de blockerar låter jag vara osagt. Ett annat problem sägs vara att man kan logga in men inte hitta vännerlistan vissa säger att just det felet är serverrelaterat.
trappskis bild

Ska man tro aMSN-folket var det en protokolländring man gjorde. Det berör bara MSNP15. (Lagat i senaste SVN-revisionen av aMSN fö.).

Den enda ändringen som gjorts där verkar vara att man slagit av stödet för roaming-content.

jentins bild

Kmess/KDE4 slutade också att fungerar. Men Pidgin funkar bra här också. (2.4.1)

-------------------------------------

Linux är Linux, valet av distribution beror oftast på hur lång tid det tar för dig att nå dina mål.

amelias bild

Jag vet inte vilken version de ligger på i SVN för tillfället med jag kör aMSN 0.97.2 (07/25/2008) och den har inte haft det här problemet iaf, min MSN har fungerat utan uppgraderingar hela tiden.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

trappskis bild

Stable release kör med ett äldre protokoll. Därför den fortfarande funkar problemfritt.

 

mikehers bild

Hur är det har M$ släppts specarna fullt ut ännu eller. Om inte kan man ju tycka  det e illa att de "stoppar pidgin" men har specarna släpps e det ju inget man ska klaga över Pidgin får väl skärpa sig i så fall.

 

trappskis bild

Ännu?Har Microsoft sagt något öht om att slääppa specarna på MSNP?

mindlights bild

Öhhh... varför ska Microsoft släppa specarna öht?

ca 2005 gick Microsoft ut och sa att man inte kommer ta hänsyn till 3:e partsklienter när man gör förändringar i sitt system om inte 3:e partsklienterna tar ett ekonomiskt ansvar.

Det borde vara nog för att få OSS-världen att agera i form av att t ex göra reklam i sina klienter för öppnare system ELLER hitta en finansieringsmodell för att säkerställa sina användares möjlighet att ansluta.

Live Messenger finansieras delvis av reklam, delvis av att användarna hittar fler användningsområden av de tjänster som finns i Microsoft Live network och delvis av att Microsoft aktivt stöttar med pengar från t ex licensintäkter från bl a Windows och Office.

Genom att använda en klient som inte visar reklam som genererar intäkter som kan gå till drift av Live network så känns det inte som att man kan klaga.

Jag kör själv Emesene, som är en 3:e partsklient och jag åker snålskjuts på Live Messenger.

 

Med den skillnaden att jag är redo att använda Jabber den dagen någon utvecklar funktionalitet i de klienterna som matchar Live Messengers.

Jag är inte ett stort fan av animerade flashsnuttar eller skakande fönster med oljud... men kidsen gillar det och så länge majoriteten av mina bekanta kör Live Messengernätet kommer jag nog också göra det.

Men jag får en tjänst grats och när jag inte kör Live Messengers klient så gnäller jag inte om tjänstens tillgänglighet odyl.

 

Jämför det med de problem som Jonas har haft / har med att få bärighet i finansieringen av LP-driften.

Folk åker snålskjuts genom att filtrera bort den lilla reklam som råkar finnas på sidan...

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Bara när den reklamen påverkar min möjlighet att få tillgång till sidan Smile

valdermans bild

Tja, filtrerar folk bort reklamen kanske det kan vara ett tecken på att, jag vet inte, REKLAMEN INTE FUNGERAR? Om jag ogillar reklamen tillräckligt för att filtrera bort den, tror du då verkligen jag skulle klicka på den om jag inte gjorde det?

Istället för att gnälla på att användare filtrerar bort reklam som tiodubblar sidans laddningstid eller drar upp CPU-wakeups hos användaren med ett par hundra tusen procent (ja, jag har personligen upplevt båda - dagligen - om än inte på LP,) så kanske det vore idé att göra som Google och satsa på att utveckla reklam som inte stör användarna?

Microsofts prat om "ekonomiskt ansvar" är i själva verket skitsnack och en mycket tunn ursäkt för att jävlas närhelst de önskar med fria klienter. MSN är en del av deras inlåsningseffekt, och de tänker definitivt inte släppa den fördel det innebär att själva kunna bestämma när och hur alla klienter utom deras egen ska sluta fungera.

Personligen tycker jag det är lite märkligt att inte MSN-protokollet gick in under antitrust-vevan som resulterade i att bl a en hög SMB-specifikationer släpptes (mer eller mindre) fria.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

"Microsofts prat om "ekonomiskt ansvar" är i själva verket skitsnack
och en mycket tunn ursäkt för att jävlas närhelst de önskar med fria
klienter. "

Jag är övertygad om att du när som kan lämna in ett erbjudande till Microsoft om att ta över driften av deras Messengernätverk med tillhörande serverpark utspridda på olika geografiska platser.... till det facila priset av 0 kronor.

 

Om någon där eller här sedan skulle ta dig på allvar återstår att se.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Mycket lustigt. Jag förnekar inte att MSN-nätverket kostar pengar att driva. Vad jag däremot förnekar är att det skulle vara någon sorts förlustaffär. Det gynnar Microsoft betydligt mer än det kostar, i form av inlåsningseffekt och reklampengar, effekter som blir starkare och mer givande ju fler som använder sig av nätverket.

Jag ser inte riktigt varför de som skriver tredjepartsklienter skulle ha någon sorts "ansvar" betala för privilegiet att stärka Microsofts marknadsdominans och kassakistor.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

Och ännu en gång gör du en analys över någon annans verksamhet och egendom. Trevligt...

Trist bara att de som driver verksamheten vi pratar om har en annan åsikt, och förhoppningsvis mer kunskap, om just deras verksamhet och marknad.

Återigen, oavsett vad du, jag och alla andra tror och tycker så är Microsoft Live network en verksamhet uppbyggd, utvecklade och ägd av Microsoft. De må vara ondskans axelmakter men det finns inget som hindrar dig från att lägga energin i ett OSS Jabber-projekt istället för att gnälla om att Microsoft gått om den IM-klient som tidigare hade monopol på IM.

 

Men det är väl det som är problemet... OSS motsvarigheter till Live messenger fokuserar på att hänga med och springa i den riktningen Microsoft pekar åt... inte att erbjuda bättre funktionalitet än vad Live Messenger gör på Windows.

 

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Det var ett fasligt ordvrängande på dig. Jag sitter inte och gnäller, jag lägger bara fram vad som borde vara uppenbart för vem som helst. Ja, jag gör en analys över någon annans verksamhet och egendom. Och? Jag förmodar att du aldrig någonsin uttalar dig om något du själv inte äger?

Om du på fullt allvar tror att det går att konkurrera med MSN på features är du bra blåögd. Precis som med operativsystem så handlar det inte om tekniska meriter, utan helt enkelt om marknadsandelar och "the power of default." Eftersom MSN är "good enough," kommer förinstallerat på alla nya datorer som säljs och alla har det, så kvittar det fullständigt ifall någon skulle komma på ett konkurrerande protokoll som botar cancer och stoppar folkmord.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

Ledsen om jag förvränger dina ord. Ska försöka att inte göra det i detta inlägget.

"Om du på fullt allvar tror att det går att konkurrera med MSN på features är du bra blåögd."

Nja, ICQ hade ju på sin höjd grafiska smileys och där stannade utvecklingen (de behövde inte utvecklas då de var ensamma på marknaden och för att undvika klagomål på sin produkt släppte de inte en skarp version på 3-4 år utan lät det hela vila i betaträsket. Absolut inget hände med produkten förrän en värdig konkurrent klev in på banan. Känns det igen, någon? FX vs. IE?).

Snacket om "the power of default" är ju en vanlig "missuppfattning" man stöter på i Microsoftdiskussionen av OSS-förespråkare, mest för att det är den enklaste vägen att ta efter Microsofts bevisade fuskande med webbläsare... men i detta fallet är det faktiskt haltande.

Du verkar, som så många andra, (medvetet?) blanda ihop MSN Messenger med Windows Messenger.

För att klargöra:

Windows Messenger är den klient som kommer förinstallerat med Windows XP (år 2002 alltså). Det är en generell IM-klient som stödjer MSN Messenger (i klienten kalla .net-messaging), SIP och Exchange Instant Messaging. Utvecklingen av Windows Messenger ligger nere sen senaste uppdateringen som kom 2004.

MSN Messenger (senare Live Messenger) är den klient som Microsoft erövrat världen med. Det är den folk började ladda ner manuellt, av egen fri vilja, på 1900-talet när Windows 98 och senare var "teh shit". Folk valde den p g a att Microsoft levererade en produkt med fler features varav en var att kontaktlistan lagrades centralt. Du kunde logga in hemma, hos Kalle eller på jobbet och dina kompisar kom upp. ICQ vägrade införa detta. Hoppande animationer och  avatarer var annat som folk ville ha men bara Microsoft levererade.

Alltså: MSN Messenger har inte levererats med Windows. Windows Messenger som har stöd för bland annat MSN Messenger-nätet levererades med Windows XP. Ingen leverantör har släppt någon stor lösning för SIP-stödet i Windows Messenger. Utvecklingen av applikationen lades ner 2004 till förmån för:

MSN Messenger / Live Messenger (för konsumentmarknaden) och Microsoft Office Communicator (för företagsmarknaden som vill ha intern kommunikation med egen server).

Windows Messenger som levererades med Windows XP 2002 är en, numera nerlagd, IM-klient som kan ansluta till flertalet typer av IM-nätverk. Något som den delar med t ex Pidgin.

 

Men fine, Microsoft är störst och ja, de levererar med en Live network-ikon i Vista vilket ger dem vissa fördelar.

Du skaffar troligtvis inte ett IM-konto om inte dina kompisar kör IM och du väljer oftast det de kör.

 

Som fotnot kan vi konstatera att du i din Y! (Yahoo Messenger) kan addera dina MSN-kontakter då Yahoo slutit avtal med Microsoft om detta. Värt att notera är också att i Sverige är MSN störst (baserat på egna erfarenheter och inget vettigare) men i många andra länder dominerar ICQ eller Y!.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

Tack mindlight, Tack valderman.

Det är denna typ av diskussion som gör det värt att vara kvar här på LinuxPortalen.

Här kan man få en allmän översyn och kunskap som kan vara nyttig.

Tack båda och ha en bra Helg, det är ju fredag idag, jag har ju Helg jämt säger Lasp

 

valdermans bild

Mycket informativt inlägg, jag hade faktiskt ingen aning om denna skillnad, då jag själv aldrig använt mig av Live Messenger. Jag är fortfarande skeptisk till hela "ekonomiskt ansvar"-retoriken, och jag hävdar fortfarande att det är mycket svårt att konkurrera med marknadsledaren, oavsett hur bra produkt man har, på ett område som IM, men ditt inlägg kastas onekligen lite nytt ljus över hela diskussionen.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Och nu när ni verkar nått slutet kan Kim låsa tråden! Skrattande

Låsa tråden varför det?

Låsa trådar tycker jag endast ska ske när dom spårat ut totalt, och så sällan som möjligt.

Finns inte mycket jag hatar mer än forum som låser alla trådar.

Marcuss bild

Kim gjorde inget fel i Exton-tråden. Det spårade ur totalt. Hade inte han gjort det hade någon av oss andra gjort det!
Signaturer är nice!

Nä den tråden var det nog inget fel med men denna.

FoHs bild

nille:

Det har hänt förut. Anledningen till att tråden låstes var ungefär "Nu har alla fått kommit till tals så nu kan tråden låsas" (samma kriterier gäller för denna tråd, därav min kommentar). Den hade inte spårat ur, utan det hade bara varit en frisk debatt.

Jag håller helt med dig om hur forum bör modereras. Sen håller jag inte med om att Spotify/Exton-tråden hade "spårat ur totalt". Man sätter ribban väldigt lågt om man tycker att "sluta med ditt babbel" är läge att låsa en tråd, anser jag. Det känns som man på något vis antar att det eskalerar och rätt som det är så kommer det dödshot.

Edit: Nu vet jag förstås inte om enstaka meddelanden tagits bort också. Den kanske var totalt urspårad.

mindlights bild

Äh, det var business as usual mellan mig o Valderman.

Jag vågar nog påstå att varken mitt eller hans liv påverkats nämvärt av våra hårklyverier Laughing out loud

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Exakt. Och ingen annans liv heller troligtvis Smile

valdermans bild

Mood: crying

Music: My Dying Bride - A Cruel Taste of Winter

Jag skär mig med smörkniven varje kväll! ;_;

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

Bara ett litet tips, MSN Messanger, Live Messenger har aldrig vart default i ett windows system det kräver faktiskt att man laddar ner och installerar det.

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

nows bild

Jag kör Pidgin 2.5.2 i Ubuntu 8.10 och det fungerar inte.

I väntan på en automatsik uppdatering som löser problemet kör jag MSN Web Messenge.

http://webmessenger.msn.com

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

beowulfs bild

pidgin 2.5.2 i ubuntu 8.10 funkar nu igen, i alla fall hos mig.

nows bild

För mig med. Jag hade dessutom problem med MSN Web Messenge som loggade ut hela tiden, så kanske var det något mer omfattande som hade hänt.

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

valdermans bild

Pidgin 2.4.3 under Debian fungerar i alla fall utmärkt.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

nikkes bild

Bitlbee har alltid fungerat för mig Smile

bittins bild

+1

hoths bild