Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linus Torvalds byter tillbaka till Gnome

För tre år sedan uttalade sig Torvalds mycket starkt emot Gnome och dess designfilosofi. Han uppmanade då användare att byta till KDE. Efter problem med KDE 4 (som han ser som en "halvbakad release") har han nu bytt tillbaka till Gnome

http://www.networkworld.com/news/2009/012209-open-source-identity-linux-...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jentins bild

Hade det inte varit lättare att stanna vid 3.5, som är mogen och stabil. Jag måste säga att de flesta artiklar med Linus Torvalds används alltid så starka ord som hata, o skit mm. Varje gång jag läser dessa direkta uttalande från honom känns det som det är en tjurig tonåring som skriker.

Personligen "skiter" jag i vilken skrivbordsmiljö han kör. Fast han får mig att tänka på Steve Jobs som också får äta upp diverse uttalanden då och då :=),

-------------------------------------

www.suselinux.se

pbs bild

Det var väl närmare sagt KDE 4.0 som han inte var nöjd med (när den ersatte 3.5 i Fedora 9).

Samtidigt säger han sig kunna ompröva saken när det nästa gång blir dags att uppdatera operativsystemet. Och han kan även förstå varför KDE-folket släppte 4.0 i så halvfärdigt skick som den var.

KDE-utvecklaren Seigo skriver om saken i sin blogg

hoths bild

Kavisst, KDE4 är halvbakad. Inget konstigt med det, att byta ut allt och sedan få tillbaka funktionen tar sin rundliga tid. Först med KDE 4.2 som kommer (när som helst nu?) så är KDE4 i närheten av KDE3. Vilket har varit planen redan från början.

Med KDE4.3 så lär KDE4 dra ifrån...

För övrigt så kör Ubuntu ha intresserat sig betydligt mer för KDE nu när den licensieras under LGPL, så snart kanske han är tillbaka i KDE4. Nu under Ubuntu flagg...

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

pbs bild


För övrigt så kör Ubuntu ha intresserat sig betydligt mer för KDE nu när den licensieras under LGPL, så snart kanske han är tillbaka i KDE4. Nu under Ubuntu flagg...

Vad menar du med detta?

Och för övrigt så är det Qt som ska få LGPL som ett av sina licensieringsalternativ, inte KDE.

hoths bild

Jag baserade min lösa gissning på denna artikel http://opensource.idg.se/2.1014/1.206884/ubuntu-mobile-sneglar-mot-nokia...

QT är väl grunden för KDE och det har av vissa (GNOME-folket) setts som ett hinder att QT inte var LGPL. Det hindret är nu undanröjt...

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Nu är jag inte ett dugg insatt i GNOME Mobile (är inte ens säker på att jag visste att det fanns innan jag läste den där artikeln) men jag får känslan av att QT ligger väldigt mycket längre fram på just det mobila områden. Då är det ju inte dugg konstigt om man funderar på det istället. Mobila enheter med endera plattformen kommer nog dessutom få ett ganska anpassat grafiskt skal, vilket därför inte har så mycket att göra med hela KDE vs GNOME-grejen. Med andra ord ser jag ingen vidare stark koppling till skrivbordsversionen av *buntu.

Som jag förstått det så handlar valet om KDE och Gnome inte om tekniklösningar, utan om just designmål. Jag vill minnas att anledningen till att Torvalds bytte från GNOME till KDE var att han då ansåg GNOME allt för fientligt inställt mot nymodigheter och avancerade funktioner till den grad att användare (enligt Torvalds) hindrades i sitt arbete med datorn, eller åtminstone inte kunde utnyttja hela dess potential.

Personligen känner jag mig inte bekväm med KDE, det ger mig Windows-vibbar. Jag gillar enkelheten hos GNOME, ävne om den stundtals kan kännas lite hindrande. Jag tror få klagar på vad som ligger under huven på KDE 4.x, och utvecklarna förtjänar definitivt beröm för hur de implementerat vissa funktioner. Jag skulle aldrig kunna säga att någon valt fel skrivbordsmiljö, för i mina ögon handlar det om tycke och smak. Ubuntu tror jag kommer fortsätta vara huvudvalet för Canonicals Linuxsatsning, det känns som ett säkrare allround-kort. Min känsla är att GNOME passar in bättre i målgruppen (där de vill tjäna pengar).

Med allt det sagt så hoppas jag definitivt att utvecklingen av GNOME fortsätter och att man förnyar sig utan att för den skull bryta mot sina designmål.

tux-svens bild

Jag har en provinstallation av KDE4.2 RC1 men jag tycker nog att det finns mycket kvar innan det närmar sig KDE 3.5. Jag behåller 3.5 tills KDE 4.3 kommer...då får vi se...Tungan ute

Men förbättringstempot har i alla fall varit högt i 4:an.

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Har kört samma release som du. Ja, en bit kvar. Men de är närmare nu än någonsin... ;-)Allt emellan så är jag inne och kolalr hur KDE4 ser ut, just nu.

Jag kör också vidare på KDE3.5, tills vidare.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Jag kör numera KDE4.2 RC1 på min laptop och det känns snabbare än kde3.5 (utan onödiga effekter).

Och det är inte mycket jag hittat att klaga på än men lite saker finns ju alltid.

I och med 4.2 så är det stabilt nog att använda enligt mig.

Jag undrar vad ni har haft för bekymmer med KDE4.2 RC1?

hoths bild

Jag har inte kört det tillräckligt mycket för att ha problem. Men tidigare versioner har exempelvisa saknat Kontact och Kalender-funktioner etc. En mängd andra funktioner och program från KDE 3.5 har också först nu portats över. Onödiga effekter har också sin plats, att locka nya användare. Sedan är det ju en smaksak vad som är onödiga effekter.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Jarulfs bild

"Med KDE4.3 så lär KDE4 dra ifrån.."

2009 blir året då KDE4 slår igenom på Linuxdesktopen Flört

valdermans bild

Jag blir så trött på KDE-fanboys som konstant tutar ut att "det är inget konstigt med att KDE 4 är halvbakat, mjukvara är komplicerat, speciellt när det rör sig om framtidens wolfensteinintegrerade skrivbord - lol bakåtsträvare." När ska ni inse att man helt enkelt inte utnyttjar sin användarbas till oförberedd pre-alfatestning?

Hade Linux helt plötsligt saknat hårdvaruaccelererad 3D-grafik, USB-stöd, hälften av sina drivers, samt grillat Intel-nätverkskort till höger och vänster i 2.6.33 till följd av en rejäl omorganisation hade det sannolikt blivit annat ljud i skällan; varför ska inte KDE hållas till samma standard? Det var ett himla liv om hur dåligt Vista var när det kom, men inget annat än bortförklaringar när KDE:s nya release ger diverse Linuxdistar tio gånger så stora problem.

KDE4 må ha en drös intressanta och innovativa koncept, men ser man på det som ett mjukvarupaket som alla andra så ser man ganska fort att det i dagsläget är ett riktigt pissigt mjukvarupaket. Ett praktexempel på FOSS-mentalitetens värsta baksidor. Vem bryr sig om att få saker att fungera när man kan slänga in nya koncept, ett par tusen inställningar som användare kan leka med istället för att få jobb gjort och integrera sin skrivbordsmiljö med Wolfenstein 3D istället?

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

hoths bild

Men, KDE4 är en ju en utvecklingsversion. En offentligt släppt och hanterad version, på sätt och vis lik den första releasen av Linux. Ingendera var stabil och lämplig för driftsystem. Man måste släppa något för att därifrån ta sig vidare. I och med att det släppts offentligt så ökar andelen testare som kan komma med feedback och buggfixar. Alternativet hade varit att sitta på sitt hemliga labb och fila på koden tills den var färdig. Knappast en bättre lösning.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

darus bild

Precis hoth.

Men sen är det ju trist att vissa distributioner använder KDE4 alldeles för tidigt som standard.
Ha den som "extra" eller liknande för folk att prova på om de vill.

valdermans bild

Ifall KDE4 nu bara är en utvecklingsversion tycker jag det är lite märkligt att droppa support för version tre. Eller minns jag fel nu? Gjorde de inte det nyligen?

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

darus bild

Jaha, men nu är KDE 4.2 rc1 en helt annan sak än KDE 4.0 (som jag antog vi pratade om).
KDE 4.2 RC1 fungerar tillfredsställande för mig iaf. Självklart kan (och ska) den bli bättre än såhär...

Vet inte om de droppat kde3 supporten? Och vad det i så fall innebär...

fredentofts bild

KDE 3 series
KDE 3.5 is the more mature version of KDE. For more conservative users, this
is the recommended version of KDE.

Ovanstående, hämtat från http://kde.org/download/ tycker jag tyder på att 3.5 är supportat. Men har du nån källa på att supporten skulle vara släppt får du gärna presentera den.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

Då hade jag uppenbarligen fel för mig.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Dom stoppade väl utvecklingen av 3.5 och inte supporten om jag inte har helt fel för mig.

LAltinells bild

Var inte det för att porta allt såfort som möjligt de tillfälligt släppte supporten på 3.5an? Så uppfattade jag det iallafall!

Ja, jag blev lite småsur att kubuntu slängde i KDE4 utan att ha möjligheten till KDE3.5 som valmöjlighet. Kubuntu 8.04 kunde man iallafall välja mellan KDE3.5 och KDE4. Det är mycket i *buntu 8.10 jag vill ha kvar, men jag vill inte ha KDE4, jag antar att det finns möjlighet att migrera till KDE3.5 men det är för mycket jobb för mig just nu! Jag tycker att KDE4 är allmänt buggig, och strular sågott som hela tiden.

 

Jag vill egentligen inte klaga, jag har stor förståelse för att den fortfarande är under utveckling. Annars hade jag bytt för länge sedan! Jag hoppas bara att en stabilare version kommer snart!

 

--------------------------------------------------------------- www.selan.se -Lan i Borås!

Kubuntu har väl en äldre version av kde4.

KDE4.2_rc1 är mycket stabilare.

pbs bild

Om du vill kombinera 3.5 med de nyaste programmen och funktionerna så gäller det att byta dist. Wink

Åtminstone openSUSE, Mandriva och Arch Linux har både 3.5 och 4.1 i sina nyaste versioner.

tux-svens bild

Eftersom KDE 4.2 skall släppas offentligt 29/1 (tror jag att jag läste nå'nstans) så skulle jag inte hålla för otroligt att det kommer en SUSE live-CD med nya 4.2. Obestämd

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Jag hörde på irc att den skulle släppts idag men att den antagligen blivit lite försenad pga vissa saker som dom vill rätta till först.

Men den kommer nog innom den närmsta tiden.

tux-svens bild

Jo det är att föredra om de prioriterar kvalitet före tidplan. Det är ju en av fördelarna med öppen källkod - det är inte behovet av kassaflöde som bestämmer vilket datum en produkt skall släppas! Glad---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Det va som f**n, den kom idag ändå.

http://www.kde.org/announcements/4.2/index.php

Någon som kan skriva bra kanske kan skapa en nyhet om kde4.2

 

tux-svens bild

För den som vill prova senaste kde 4-versionen rekommenderas denna länken: http://en.opensuse.org/KDE/KDE4

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Kanske borde förtydliga mig.

4.0 är för utveckling

4.1 för entusiaster

4.2 först här är den lämpligt för vardagligt bruk.

4.3 (och framåt) allt blir bättre! Wink

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikehers bild

Är gnome bättre på detta menar du?

Forfarande efter X antal år med gnome 2 dras vi med dependies som borde skrotats för länge sen och ny innovationer som ska ersätta gammalt men ändå hänger kvar.

libgnome-print

libbonobo

libgconf

libpopt

libgnomecanvas

libgtkhtml som aldrig vatrit kompatibelt med sig självt

för att nämna några...

 

Kristians bild

libgnome är (nästan) helt utrensat, det har bloggats en del om det på planet gnome. libpopt har en god ersättare inbyggd i GLib, har dock inte sett hur stor utbredning libpopt fortfarande har.

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

mikehers bild

Jo men det är ju det jag menar. Jag har hängt med i blogarna i flera år med. det finns femtielva ersättare hit och dit i gnome med men gamla libbarna dör inte helt nya implementeras men har inte alla gamla features till följd att de gamlaa blir kvar.

Jag menar "det kommer" håller uinte som argument hur länge som helst. Gnome panelen har pratats om att slänga ut bonobo i minst tre år nu. Likaså ersätta gnome-canvas med nåt annat här bråkar man forfarande om vad som ska ersätta det.

Kristians bild

Jo visst är det så. Finns det ett sätt att skriva gnome applets utan att röra bonobo?

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

valdermans bild

Vad har gamla dependencies med regressioner att göra?

F ö vill jag inte ge mig in i debatten GNOME vs. KDE. Personligen kör jag wmii som fönsterhanterare och Thunar som grafisk filbläddrare (när jag nu använder sådan funktionalitet... en gång i månaden?) och tycker att båda är ganska pissiga, marginellt bättre än Windows grafiska gränssnitt. Varför måste alla som ogillar KDE vara GNOME-fans och vice versa? FOSS-världen skulle vara så mycket bättre om båda lägren kunde sluta vara så värdelösa istället för att besvara kritik med "OH YEAH?! men kolla på de andra då!!!!11 de är ännu sämre!!!!!!111111" Debatten MITT SKITGRÄNSSNITT ÄR BÄST FÖR DET ÄR INTE LIKA DÅLIGT SOM DITT känns inte jättekonstruktiv.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Varför överhuvudtaget bry sig om det man nu inte vill använda? Jag kör openbox och xfce som råkar vara det som passar mig bäst i dagsläget. Jag ogillar inte KDE eller Gnome. I alla fall inte i sin helhet. Dom har väl vissa saker båda två som jag inte är fullt förtjust i men jag behöver ju inte köra nån av dom.

valdermans bild

Varför? För att andra bryr sig om ett välfungerande, estetiskt tilltalande grafiskt gränssnitt, förslagsvis? Utan ett kan vi titta i månen efter mainstreamacceptans, vilket betyder att jag får fortsätta köra Oblivion och Perfect Cherry Blossom i Wine med massiva grafikbuggar och frekventa krascher, istället för att få fina nativebinärer.

Ett realistiskt state of the union-tal för GNOME eller KDE skulle i dagsläget se ut något i stil med "shit sux, vi borde ta livet av oss," trots det är det viktigare att bråka internt eller leka med experimentella idiotfeatures som inte har någon användning i verkligheten än att faktiskt göra någon verklig nytta.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

välfungerande, estetiskt tilltalande grafiskt gränssnitt

låter som en bra beskrivning av openbox Wink

sen menade jag mer i stil med:
"jag ser ingen anledning varför jag skulle bry mig om KDE eller Gnome eller dess utveckling eftersom jag inte har någon användning av dessa. Jag spenderar hellre min tid till att vara med och diskutera och utveckla sånt som jag använder. Vilket dom flesta borde göra också på ett positivt sätt. KDE användare gör vad dom kan för att få KDE att gå framåt, Gnome användare likaså... osv..."

Gillar man exempelvis KDE så behöver man egentligen inte sitta och gnälla om Gnome utan man lägger istället den tiden på att stödja KDE projektet och tvärt om.

mikehers bild

Jag det ligger väl lite i det du säger.

Men nu kör jag gnome så är nog självkritiskt till Gnome alltså varken en Gnome eller Kde fanboy för tillfället dock börjar det luta mer åt KDE sista tiden, då jag tröttnat på de interna striderna i gnome communityn.  Känns som de fastnat i utvecklingen av gnome/gtk+. Jag menar ska man få icke geek att köra linux måste det fungera. Och som det är idag verkar KDE fungera bättre för "vanligt folk".

Men ofta är det som du säger fånigt krig mellan KDE vs Gnome.

 

 

mikehers bild

Lite fånigt att det blivit sånt liv för det här.

Jag är säker på att Linus redan bytt tillbaka till KDE när han upptäckt hur buggig och slö Gnome är i jämförelse...

 

 

Då han ominstallerar när det kommer en ny fedora version så får vi se vad han vill köra då.

Han får använda vad han vill men vill minnas att han inte gillade gnome så mycket.