Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Windows 7: Linux Terminator

http://www.pcworld.com/article/155924/windows_7_linux_killer.html?tk=rss...

 

Har kollat lite screenshots på kommande Windows 7, säger bara: Härm-apa kalle-ko-skit!

Tänker att microsoft darrar som asplöv när dom märker hur stor framgången med Linux har blivit och fortsätter och bli...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Ok, dags att ta stegt ut ur bubblan, för inte tusan har Linux rönt så stora framgångar att Microsoft är hotade på sin tron. Apple har lyckats ta marknadsandelar, men det är tveksamt vad som händer med Apples kurva om Steve Jobs inte kommer tillbaka. Vi kan hoppa och skutta över de framgångar Linux åtnjuter, och det bör vi, men vi bör samtidigt ta det lugnt med att utropa seger stup i kvarten. Windows 7 är för övrigt betydligt bättre än Vista, och har stora möjligheter att sno åt sig hela netbook-marknaden.

andys bild

Apple försvinner nog inte för att steeve tar en timeout, ungefär som att microsoft skulle gå under nu när bill gates inte är lika aktiv

polters bild

Det är inte alls samma sak, då Steve Jobs, enligt Apples anställda och människor med insyn i företaget är inblandad in i minsta detalj i det beslut som tas om produkter. Det är därför aktiemarknaden reagerar så starkt på rykten om Jobs hälsa. Gates och Jobs har alltid haft helt olika ledarroller, och Apple förlitar sig mer på Jobs än vad MS någonsin har gjort på Gates, på gott och ont.

leochingkwakes bild

Det finns en sak som microsoft aldrig kan göra i mina ögon för att locka över mig och det är att erbjuda windows gratis. Jag sitter hellre en månad och konfigurerar LFS än att jag betalar flera tusen för en windowsversion.

Ej heller kommer dom kunna erbjuda ett os med samma charm och glädje som linux gör. Att man fritt kan ladda ner en valfri dist och börja använda. Att man kan vara med och utveckla och föra en dist framåt. Och allt det där andra.

Så sorry Microsoft. Det är kört för er Wink

mikehers bild

Men hallå du får i princip windows Gratis när du köper en laptop tex!?För där är ju windows installerat från default och tror du vanligt folk orkar bry sig om att ringa Dell osv för att få bort det och kanske spara 300 kr som högst!? 

Och vad vi gör här på linuxportalen är inte hur verkligheten ser ut. Linux är forfarande bara för geeks tyvärr.

Det är forfarande ett problem att få det att funka med allt i linux. Grafikkikort visa film osv.

Sen kan vi ju hålla på och mala att det är tillverkarhnas fel för de inte släpper kodec som open source. Men likförbannat e det fakta LInux är inte redo för vanligt folk tyvärr.

Så artikeln är i mitt tycke larvig.

 

leochingkwakes bild

Jag kommer "få" vista home snart. Det är visserligen inte Windows 7 som skall vara så himla bra. Men det är första gången jag kommer få se/testa Vista och det skall bli kul att se om Vista uppfyller dom krav jag har Wink

Linux uppfyller mina krav på ett bra och funktionsdugligt operativsystem. Är ytterst tveksam till att Vista kan uppfylla mina krav. Ej heller Windows 7...

Sen ser jag bara saker ur ett visst perspektiv och det är bara det som är intressant för mig. Jag vill ha en bra servermiljö, en bra utvecklingsmiljö, samt grundläggande skrivbordsfunktioner.

tufftuffs bild

Det är ingen som får Windows gratis. Man tvingas betala mellan gissningvis 600 - 1500 eftersom alternativet naken maskin inte finns. Och på det sättet har massor med folk (privatpersoner) tvingats att köpa WindowsXP ytterligare en gång trots att dom redan har det (på den gamla maskinen som dom kastar). Och massor med företag får betala för ett Windows dom aldrig använder, dom lägger istället på en företagslicens.

mindlights bild

Okej Tufftuff.

Låt oss först klargöra att du inte köper windows. Du köper en av avtalet begränsad nyttjanderätt av Microsofts mjukvara Windows.

Sen ska vi ta tag i det här med OEM-licenser.

Microsoft ger dig en valfrihet genom att erbjuda dig att köpa en licens som du kan flytta mellan datorer, en s k "retail" eller "boexed edition" och en licens, "oemlicens", som du kan köpa med en ny dator och som endast får nyttjas med denna. Tilläggas bör också att Microsoft med den billigare OEM-licensen lämnar över supportansvaret åt datorbyggaren / tillverkaren. Dessa två parametrar gör att Microsoft kan sänka priset på licensen.

 

Alltså, du äger inte ditt Windows. Du äger nyttjanderätten så som den är beskriven i avtalet mellan dig och Microsoft.

När det gäller företagslicensen får du gärna vidarutveckla ditt resonmang.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tufftuffs bild

Det framgår klart och tydligt av konsumentköplagen att programvara är en produkt som alla andra produkter. När jag som privatperson köper Windows har jag därmed rätten att använda det på valfri maskin eller sälja det vidare separat från maskinen. Och jag äger faktiskt den produkt jag köpt. Att kalla det oem-licens är bara ett försök att gå runt lagen, programvaran är i allt väsentligt densamma som retailversionen och skall därför behandlas likadant, nämligen som en produkt.

Alltså: Jag KÖPER mitt exemplar av Windows, därmed ÄGER jag exemplaret. Microsoft har inget rätt att hindra mig från att tex sälja MITT exemplar.

Allt det du dillar om är bara giltigt för företag och myndigheter etc.

Företag kan ha en licensform där de tex vid månadsskiftet betalar för de antal maskiner där programvaran finns installerad. Detta sköts av en licensserver. De OEM-licenser som datorerna levereras med utnyttjas inte, ändå får man betala för dom.

Visa företags licenser kräver att du köper en dator med en oem version av windows.

valdermans bild

Jo, Microsoft måste verkligen darra över Linux halva procent av desktopmarknaden. Oavsett hur mycket du önskar att verkligheten var annorlunda så är Linux på mainstreamskrivbordet i dagsläget dött, och kommer att fortsätta vara det i åtminstone 10 år till.

Dock instämmer jag i att det finns en hel del imitation där; jag har svårt att skilja Windows 7 och KDE 4 åt. Men varför hetsar du upp dig över detta? Är FOSS-världen de enda som har rätt att kopiera andras funktioner och gränssnitt?

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

uffe_nordholms bild

Jag tror inte att Microsoft bryr sig så mycket om det faktum att Linux har kapat åt sig 0,X% av desktopmarknaden. Däremot bryr de sig om Linux av en annan anledning: Linux är en konkurrent som de inte på något sätt kan döda!

Tidigare har Microsoft kunnat köpa upp alla kunkurrenter för att senare lägga ner dem, eller döda genom genom att köpa upp allt reklamutrymme som konkurrenterna kunnat tänkas använda. Men dessa medel fungerar inte mot Linux: vem kan sälja något de inte äger? Och vilket annonsutrymme skulle de hindra Linux från att komma åt?

Lägg till det faktum att Linux smygs in lite här och var i många apparater vi har i hemmen så ser nog (eller borde se, tycker jag) Microsoft anledning att oroa sig.

Vi är långt ifrån den dag då Linux kommer att betraktas som "mainstream", men den dagen kommer. Och när det väl händer kan det hända väldigt fort, jag tror det ligger lite "ketchupeffekt" i det: det händer ingenting på lång tid, men när det väl händer så går det väldigt fort. Och anledningen är något som Microsoft har svårt att tackla: något är gratis och fungerar bra.

krippas bild

Mycket bra sagt... uffe:)

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

hoths bild

Ja, detta är de hemskt rädda frö. Det är ju inte alltid som konsekvenserna av Linux kontra Windows blir så här tydliga som i detta exempel.

Acer Aspire One

  1. Med Linux, kostnad 1990:-
  2. Med Windows, kostnad 3409:- även om den vanligare ligger runt 4000:-

Men, säger någon. Det är ju inte "samma" dator. Nummer två är ju mycket bättre för den har både hårddisk och mer RAM. Ja,det är just det som är grejen. Linux behöver inte detta för att fungera utmärkt, medans Windows uppenbart behöver det. Du tvingas alltså betala mer för något du inte behöver!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

valdermans bild

Detta är dock knappast en fördel. Folk har blivit skolade att de får vad de betalar för, och att deras program alltid kommer att kräva den fetaste dator de kan få tag i. Vad tror du folk tänker när de ser en, i deras ögon, sämre maskin med något obskyrt budget-OS?

Du kan se effekterna av detta här på Linuxportalen med, där vissa dundrar om hur Intel "håller tillbaka utvecklingen av framtidens skrivbord," eftersom deras grafikkretsar inte pumpar lika många trianglar per sekund som nVidias dito. Är detta för att Intelkort inte duger till vad folk gör med en Linuxlaptop? Nej, det är för att nVidia-korten har väldigt fina siffror. De är ju "bättre," så varför ska man ha en laptop med grafikkrets från andrasorteringen?

OSX succe kommer sig (bland annat) av begagnandet av motsatt taktik: lura i folk att de säljer en jäkligt exklusiv produkt, bl a genom att ta hutlöst betalt för den. Tror folk att en produkt är exklusiv kommer de att vilja ha den, även om det bara är för att bräda grannen/slippa bli brädad av grannen, trots att den kommer med ett konstigt OS de inte vet hur man använder.

Om Linux skiljer sig från Windows är det negativt; Linux är ju ett budgetalternativ för den som inte har råd med ett riktigt OS. Om OSX skiljer sig från Windows är det däremot positivt; OSX är ju ett exklusivt alternativ, för lyckade människor som är lite bättre än andra, skillnaderna beror på att det är nyare, finare och bättre än Windows, såklart.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

Det stora problemet för Linux är att ingen säljer det.

Ja. Jag är allvarlig.

Idag har du en miljon återförsäljare i sverige som tillsammans bildar en väldigt stark kör när det gäller Microsofts produkter.

- Du behöver mail och kalender. Outlook, vassego.

- Ahhh, webbaserad grupparbetsplats som ditt office kopplar sig till och där du lätt kan sätta upp projektplatser? Inga problem: Sharepoint

- Senaste spelen? Windows Vista *kaching*

Linuxfolket:

- Du vill ha en dator? Allt är möjligt.

 

Vad är fel? Inget... mer än att Svensson vet att allt är möjligt med en sked också. Svensson vet också att han inte vill sitta och lära sig "the inner works of mitt-jävla-fucking-3G-modem-nu-köper-jag-fanimej-en-Windows-licens". Typ.

Produktifiering är att förenkla för folk. Så att de enklare kan ta till sig budskapet och framför allt möjliga tillämpningar.

 

Jag säger det igen. Om Dell, Acer, Asus m fl engagerade sig hårt i t ex Canonicals Ubuntu och pushar för den så får de, vilket är i linje med deras core business, sälja mer hårdvara... Steget Asus tog med att ge bort eee med Linux billigare var rätt... men det måste bli tydligare och någon måste börja sälja Linux.

Netbooks var första steget. MS vann första slaget men definitivt inte kriget.

(Såja. Om nån nu kan fixa till en fungerande Gnome Network Monitor så skulle jag bli glad. Trådlöst nät man sätter på med switchen på sidan av burken under drift visar hur illa dynamiken är i den appen Tongue )

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikehers bild

Det är inte det enda problemet. Problemet är som jag och andra sagt tidigare att Communityn inte kan enas.

Nu kan man ju tycka att jag återupreppar mig då jag sagt det tidigare men varför jag tar upp det igen är för att jag fick ytterligare en tankeställare idag:

Nämligen bankID:

Tydligen har det släppts en linux klient i dagarna vilket ju är positivt. Problemet är bara att den i dagsläget bara finns stöd för Ubuntu :-S

Efter artikeln idag på IDG blev jag fundersam varför nu denna dumhet!?

Jag kör visserligen själv Ubuntu så jag skulle ju kunna låta bli och klaga. Men jag anser dock att ALLA ska kunna använda BankID varesig OS eller dist.

 

Gjorde därför en liten koll. Min polare kör Suse så med lite efterforskning visar det sig att kärnproblemet är curl-gnutls.so filen. Många distar har tydligen inte stöd för curl med TLS. Vad jag förstått har det med kryptering att göra och används bland annat av pakethanterana (antagligen vid verfifiering etc,,,) och det jag fick fram var:

Fedora väljer NSS som default

Suse SSL

ARch/Gento likaså

Debian/Ubuntu TLS

 

Och tydligen bankerna också TLS.Vad jag förstått är det en nyare standard än SSL. Vilket som är bäst eller inte vet jag inte och tänker iunbte ödsla energi på heller.

Vad vill jag nu ha sagt med detta? Jo det är rent ut sagt HOPPLÖST för företag myndigheter, banker osv. att ens kunna satsa på linux när det är så här splittrat i communityn.

Linux måste ha en grund API för att kunna locka företag att satsa på linux.

Ett annat exempel är ju Skype, vare sig man gillar det eller ej så används det tydligen allt mer bland internt/externt i företag. Denna har halvfärdigt stöd för linux men del orsaken kanske är att det inte finns ett vettigt framework för multimedia i linux? Eller halvfärdiga API som ändras stup i kvarten och då är det ju knappast lätt för Skype developers att göra en klient. Nu säger säkert nån "Ja men släpp det fritt så ficar communityn det" men så enkelt är det uppenbart inte för då hade de väl redan släppt det?

Jag har sagt det tidigare och säger det igen även här är det för mycket splittrat med X antal halvfärdiga API för multimedia elller andra grund API:er som inte är kompatibla gör inte saken bättre.

 

FoHs bild

"Om nån nu kan fixa till en fungerande Gnome Network Monitor så skulle
jag bli glad. Trådlöst nät man sätter på med switchen på sidan av
burken under drift visar hur illa dynamiken är i den appen :P"

Vad menar du (med dynamik)?

valdermans bild

Det verkar som att han inte gillar att hans RF-kill switch fungerar som den ska. Tror jag.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

hoths bild

Jo, det tenderar ju att finnas en känsla "att du får vad du betalar för" så dyrare är automatiskt bättre. Men, bara till en viss gräns och bara tills det blir ett paradigmskifte 1). Sedan finns det hela tiden en press neråt som just nlev ändå värre. Nu kan du få en dator för 200kr(sic!) se bifogad länk http://www.idg.se/2.1085/1.209308/i-morgon-visas-200-kronorsdatorn

1) Exempel på paradigmskifte:  "Alla" vet att Solaris och Sparc är snabbare än PC och x86. Även om den är dyrare så är den i alla fall snabbare. Det fortsatte att vara sant även efter att det inte längre var det, dvs. känslan fanns kvar att det var snabbare trots att det gick att mäta och bevisa att det inte var sant, längre. Så hände det sig då att för kanske fem år sedan att alla insåg att det inte längre var sant. Då rasade Soalris och Sparc till förmån för Linux och x86.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

leochingkwakes bild

Ibland känns det ju inte riktigt som att ju dyrare nåt är ju bättre är det. Jag har suttit och kollat lite på olika IDE till python och hittat bland annat ett som heter Black Adder. Detta kostar allt från $60 för personliga licenser till $400 för företagslicenser. Jag har tittat på programmet och det känns sämre än fria alternativ jag tittat på.

Lite samma med Komodo IDE som kostar $295. Tycker inte det finns något speciellt med det programmet heller i jämförelse med fria alternativ som gör att man skulle vilja betala.

Dock tittar man på Wingwares WingIDE så får man mer om man betalar då det är ett riktigt trevligt IDE. Men hade dom inte funnits och man bara hade Black Adder och Komodo vs fria IDE så hade valet varit enkelt. Varför betala för dom när man kan få bättre gratis?

mikehers bild

Haha ditt resonemang faller pladask.

Har du sett hur Asus EEE gjort? där får man MER SSD Hårddisk om man väljer linux versionen än om man välkjer XP.

Min polare köpte därför linux versionen men troligen kommer han ändå installera XP på den för det är det han är van vid och som funkar.

 

 

 

valdermans bild

En enda modell från en enda tillverkare frångår mönstret. Helt klart ett bergfast bevis på att han har fel. /facepalm

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

Okej.

Nog för att du brukar vara sansad.... Men vad jag kan få fram så får man 8GB SSD på linuxvarianten och 160GB på Windowsvarianten.OM så är fallet, och det känns konstigt men det är de konfigurationerna jag får fram, så har du fan så mycket mer nytta av den senare datorn.

Min lillsyrras mp3-samling knäcker de där 8GB lätt  och det utan OS.

 

Hemskt ledsen men jag ser det som självklarhet att folk väljer den senare datorn och då inte för att det är windows på den....trots att de flesta skulle räkna det som ett plus (jaja...tagga ner nu, alla ni mina antagonister... jag menar att folk hellre betalar extra för att få det de redan kan och vet vad det är än att tjäna en tusing på att få något som kan vara bättre...eller sämre...)

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Bortser vi från operativsystemet så beror det ju fortfarande på vad man ska ha datorn till. Personligen är jag inte intresserad av en gigantisk mp3-spelare även om den har 160GB i lagringsutrymme Smile Ska jag ha en ultraportabel dator vill jag gärna ha lång batteritid och gärna så lätt som möjligt. Det är lätt att stirra sig blind på GB:en, men en SSD är trots allt en nyare teknik och kostar därefter, så det är ju inte frågan om att man får mer hårdvara för pengarna om man väljer datorn med 160GB. Man får bara mer lagring.

Marcuss bild

Och ett fullständigt operativ, med alla möjligheter (förutom att läsa källkod, som tydligen är så viktigt. . .) och inte en nerbantad version av ett gammalt skit som kör med gammalt skit som ser ut och fungerar som skit. Men ja, som det har sagts tusen gånger, man får vad man betalar för..
Signaturer är nice!

polters bild

Man får vad man betalar för? Nej, det stämmer inte, om det nu inte är så att ingen någonsin har betalat mer än vad de borde för en produkt/lösning, men det ser jag som relativt otroligt.

Jag är ingen zealot, men jag tycker det ordspråket är skitsnack. Det mesta är relativt, och 'beroende på', och av den anledning är sådana överdrivna generaliseringar helt åt helskotta.

mindlights bild

Nja.

För min del handlar det väl om att kunna dra med mig ett par filmer och tvavsnitt på mina resor och sitta och hushålla med 8GB är inget jag är intresserad av.

 

Kom igen när vi pratar 32GB...då börjar det bli intressant.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Tja, med tanke på vilken sorts batteritid netbooks tenderar att ha spelar det ju ingen större roll om du kan dra med 8 eller 108 gig data på den, du kommer ändå aldrig hinna längre än 10 minuter in i filmen.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Exakt Smile Allt sådant där passar i mina ögon bättre på dedikerade enheter, så som mediaspelare.

mindlights bild

Det där lät !"#¤% deprimerande.

Man vill ju ha minst 2 timmars batteritid på sin dator om man ska jobba på den... eller titta tv.

(Vi snackar Mpeg4/Xvid nu, inte Matroska/h264.

 

Stämmer det att batteritiden är så kass alltså?

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

min klarar sig ivf i 2 timmar.
Signaturer är nice!

valdermans bild

Om du nöjer dig med två timmars batteritid kan nog en netbook duga, de brukar vara specade till tre timmar eller så, vilket innebär 1½-2 timmar i verkligheten.

Själv tycker jag det är fullständigt patetiskt att marknadsföra något med mindre än 12 timmars batteritid som en mobil enhet; min ThinkPad ger för guds skull mellan åtta och nio timmar på ett (1½ år gammalt) batteri, så det finns ingen som helst ursäkt för nätböckernas pissiga mobilitetsprestanda.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

jag sa minst 2 timmar Smile

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

leochingkwakes bild

Min 900 klarar ungefär 2,5 timmar på batterikraft. Detta varierar lite grann, ibland är det mer ibland något mindre. Detta har jag dock inte testat med film men med andra sysslor. Har då haft flera applikationer igång (firefox, amsn, wing ide, m.fl.) och aktivt arbetat med datorn under hela denna tid. Jag har standardbatteri i...

mikehers bild

Asus EEE 901 med stora betteriet ska ju klara 8h men klart säkert standby då. men åtm borde den ju då klara 6h aktiv då. Nån som har en sån oc h kan bekräfta?

misiu_mps bild

Jag har en eee 901 och bekräftar minst 6h batteritid.
När det gäller lagrinsmedia, så vill jag påpeka att för en ultramobil enhet är en konventionell hårddisk ett stort problem.
Hårddiskar brukar vara det första som går sönder i en laptop och detta pga mekaniska vibratoner och stött.
En sdd är definitift ett måste i en portabel maskin för mig och 20gb räcker även för en 8gb mp3-samling.

hoths bild

Ja 160GB är mer än 8GB. Visst är det så, men om man inte behöver det så betalar man ju helt i onödan.

När man får sin dator med 8GB disk så var den inte ens full. Det var bara ca. 6GB använt vill jag minnas. Det är också enkelt att lägga till nya applikationer. Inte point-n-click men bra enkelt i alla fall.

Det finns SDHC-kort på 16GB för runt 400:- och på ett sådant så får man plats med en hyffsad MP3-samling. IOntegrationen av ett minneskort är suveränt enkel. Du märker inte ens att det finns en extra disk. Den bara slås ihop med den befintliga disken, madgiskt och enkelt! Köper man sedan en lös USB-disk på 1TB för mindre än 1000kr så har man en oerhörd lagring samtidigt som det fortfarande är minst 500kr billigare den med Windows. OK, en extern disk är ju inte riktigt Netbiook men ändå, och prisvärt.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

fnurrs bild

Jag har en Asus Aspire med 8 GB disk och 512 MB minne, den är mer än tillräcklig för det jag använder den till. Jag tittar på film på pendeltåget morgon och eftermiddag. Filmen har jag på ett sd-kort. HD är bara för program och 8GB är mer än nog för det.

Jag laddar varannan dag efter ca 2h användning med filmvisning. Den är verkligen lätt att ta med, ibland undrar man om den verkligen ligger i ryggsäcken för det känns inte.

 

hoths bild

Jag har en likadan, en blå! Flera på jobbet har också en sådan och den kallas allmänt för "den lille söte". Till den har jag stoppat på ett 16GB SDHC-kort och dessutom lagt till snart sagt alla applikationer som fanns tillgängliga från Acer. Fungerar precis hur bra som helst, min bästa dator någonsin!

Nu funderar jag på om man inte skulle skaffa ett snörre batteri för att få upp drifttiden till en hel daag. Ett litet(nåja) sött 9-cells batteri borde göra susen.

Hur bär du dig åt att få in en film så den kan ses på "den lille söte"?

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

valdermans bild

dessutom lagt till snart sagt alla applikationer som fanns tillgängliga från Acer

Alla tre?!

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

hoths bild

Du har inte varit hos Acer, eller hur?

Det finns bra många fler att installera. Visserligen inte i närhet av det som finns i ett traditionellt programförråd på Linux, men ändå. Dessutom så kan man aktivera Linux eget arkiv och då kommer man åt än fler. Det har jag inte gjort, än i alla fall.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

valdermans bild

Oj, var det Acer? Jag läste fel och trodde det var Asus det rörde sig om. Acer vet jag ingenting om.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

fnurrs bild

Min är också blå. Jag har installerat vlc, den mplayer som följde med var cripplad och kan inte spela upp allt. Att få in vlc var lite trixit, jag fick lägga till extra paketföråd.Se tex denna länk

http://www.datormagazin.se/expertpanelen/linux/mjukvara/article404597.ece

Sen är det bara att öppna sdkortet och spela filmen. Har klarat allt jag försökt med.

 

hoths bild

Det finns två olika officiella och enkla programkällor. En snygg grafisk variant som nås via http://www.acer.com/aspireone/ och därefter får man välja färg och "Drivers & support" innan man kommer till nerladdningarna. Finns ingen snygg direktlänk dit, tyvärr.

Den andra vägen resulterar i denna länk http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_one_110.html och här finns faktiskt en officiell källa för VLC.

Hur får du ner DVDn på SD-kortet?

Edit:

VLC finns numera i den snygga nerladdningen som också
har fått ordentliga sökvägar, se
http://www.acer.com/aspireone/support/files/fun.html

Tack för det andra tipset från DMZ!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

fnurrs bild

Rippa dvd tex med k9copy.Kan göra både dvdkopior och koda om till divx.

Själv tittar jag faktiskt mest på föreläsningar till en distanskurs i linux adminstistration vid kalmar universitet.

Tack för tipsen om programkällor, de ska jag kolla.

mikehers bild

Linux communityn är beroende av Novell, RedHat, IBM och SUN och diverse andra företag.

Så Microsoft kan köpa in sig via Novell, Sun, RedHat och IBM.Patentavtal osv... och det är ju vad man redan gjort.

Det är så marknaden ser ut vare sig vi vill eller ej.

Hade Linux på riktigt tagit marknadsandelar kan du ge dig sjutton på att blivit stämd bakvägen via ovan företag.

Skulle även kunna gälla andra OSS projekt som exemepvis OggVorbis vs MP3. Nu har visserligen den senares patent gått ut men ändå.

valdermans bild

Hade Linux på riktigt tagit marknadsandelar kan du ge dig sjutton på att blivit stämd bakvägen via ovan företag.

Tjuravföring.

Ditt grepp om det juridiska känns inte helt stadigt, minst sagt. Jag tycker du borde läsa på lite, förslagsvis om patentlag, mjukvarupatent, patenttroll och vissa företags patentportföljer.

Och om någon vill gå i patentkrig mot IBM, Sun eller Novell önskar jag dem lycka till. De kommer att behöva det.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Vill  bara klargöra att Jag kritiserar inte att IBM, Sun, Novell osv att de är delaktiga i Linux utrvecking!

Jag ställer mig dock emot naiviteten då vissa i Communityn tycks tro att linux överlevet utan företagens inverkan men så är inte fallen.

Linux är trots allt beroende av företagen för att överleva.

Vare sig jag har fel eller rätt i frågan om patent/eventuella stämingar. Men det kan nog varken du eller jag avgöra för vi har inte sett hur patent/avtal mellan företagen ser ut i verkligheten. Dessa är ju knappast alltid offentliga handlingar.

 

 

 

mindlights bild

"Tidigare har Microsoft kunnat köpa upp alla kunkurrenter för att senare
lägga ner dem, eller döda genom genom att köpa upp allt reklamutrymme
som konkurrenterna kunnat tänkas använda."

 

Exakt vilka konkurrenter är det vi pratar om i detta fallet... Inte för att Microsoft är ett snällt bolag men mig veterligen så är de företag Microsoft konkurrerat med på persondatormarknaden alla i allra högst grad levandes och inte uppköpta av Microsoft vad jag vet.

(Tänker då närmast på Apple (deras död är ju betydligt överdriven), IBM (OS/2 må vara utkonkurrerat men ni som kört OS/2 och kan historien bakom vet att IBM grävde sin egen grav med korkade beslut och försök att få ensamrätt på PC-världen) och Novell (Nja, svårt sargat är de men att säga att de är döda är okunnigt. De har rest sig som fågeln Fenix och lyckats ta tillbaka lite av strålkastarljuset genom medvetna satsningar på plattformsoberoende (främst Sun, Windows och Netware) och senare Linux i form av bl a SUSE))

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...