Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ryssland funderar på ett eget nationellt OS, Linuxbaserat såklart

Linux kan bli rysslands nya nationella OS.

 

Mycket av koden finns redan klar ( linux ) och nyttan av ett eget nationellt os skulle vara bl.a vara oberoendet av leverantör samt stora ekonomiska vinster.

Ryssland är ett stort land och om detta blir verklighet kan det tänkas att ryssland kan ge stora bidrag i form av linux vidare utveckling. Enligt artikeln är redan linux på gång i ryska skolan.

Microsoft var dock måttligt entusiastiska över detta.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

danjeels bild

Fint, dock lär inte sverige hänga med förrns USA byter.. Såna USA-svansar som vi är..

ahlms bild

word Smile

alberts bild

Intressant att både Ryssland och Kina nu tagit fram nationella operativsystem baserade på Linux. Självklart är detta framtiden och dessa två giganter ligger i framkant. USA och Europa har hamnat på efterkälken. Det går oerhört trögt att få igenom Linux i den offentliga sektorn trots att det är det enda naturliga alternativet. Om Sverige hade legat i framkant skulle man lägga fram ett initiativ att EU ska ta fram ett eget operativsystem baserat på Linux specialanpassat för att användas inom offentliga sektorn i alla länder i Europa. Tyvärr är EU ägda av Microsofts lobbyister.

Att hyra in t.ex. RedHat för att ta fram ett sådant OS skulle kosta mindre än en hundradel av vad bara Sverige betalar i årliga licensavgifter till Microsoft. Det finns enorma pengar att spara här. Något som borde kännas naturligt, särskilt i tider av ekonomisk kris.

Lasps bild

Det är intressant att kolla in ett OS och ett antal applikationer för mindre organisationer än exempelvis Kina och Ryssland.

Många av våra storföretag skulle utan vidare vinna rent ekonomiskt på att gå över till en fsat bestäm datorrutin OS och Applikation.

Men att säga att EU med de böter som har dömts ut till Microsofts nackdel, skulle bestå av Microsoft lobbister känns helt fel.

Den sortens argumentation skadar Linux och Öppen källkod på sikt tror jag.

Låt oss glädjas åt dem som ser alternativ.

 

mindlights bild

"Många av våra storföretag skulle utan vidare vinna rent ekonomiskt på
att gå över till en fsat bestäm datorrutin OS och Applikation."

Vidarutveckla?

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

Bra frågeställning!

Eftersom jag har varit med "från början", långt innan Microsoft och framförallt Windows.

Vet jag att man kan bygga upp en struktur på ett visst antal program, kasnke inte de bästa idag, men grunderna när det gäller Intern kommunikation, databashantering, verksamhetsapplikationer osv. kan lösas med Öppen källkod och Fritt OS.

Naturligt finns det avancerade applikationer inom det som hoth nämner CAD och många tekniska användningsområden där den programvara som finns idag inte finns inom den fria världen.

Att vi, dvs användare, har tagit till oss många "gratis" program som istället har byggt in oss mot Microsoft gör ju att tanken är svår att få fram.

Men säkert skulle många företag kunna klara sig med fritt OS och OpenOffice, Firefox, Opera, Thunderbird samt de databashanterare som finns tillgängliga.

Man skulle då bättre kunna serva sina medarbetare och vara mindre åtkomliga för yttre hot.

Vilka är de nödvändiga applikationerna idag? När jag började med datorer kunde man bara köra mina applikationer plus något meddelandesystem och några små till'mplingsprogram.

Varför skulle man inte kunna starta om idag inom en viss branch eller annan sektor.

Det gäller ju bara att definiera behoven, de är de som skall tillfredsställas.

 

mindlights bild

 din tes verkar du generalisera, vilket man måste i ett resonemang typ det du för här.

Min erfarenhet är att för mindre organisationer med max 20-40 anställda funkar det lugnt med en ren OSS-miljö. Det är inte billigt men det går att bryta den stängda trenden inom företaget.

Dock blir det mycket knivigare när man hoppar upp i de större segmenten, 50 användare eller fler.

Saker som är behov och krav hos företag idag:

Mail.

Kalender med delning. Sätta upp en kalender kan vem som. Men jag måste i min roll idag kunna gå in och titta på mina kollegors kalendrar. Kanske t o m boka möten i dem.

Mötesbokningar med översiktsmöjligheter för mötesbokaren.

Resursbokning (t ex en projektor eller ett mötesrum. Resurs är alltså en mötesdeltagare som automatiskt tackar jag till mötet och där du ser tillgängligheten i samma översikt som de andra deltagarna).

Mobilsynk (har smygit sig in de senaste åren och det säljs blackberrys som bara den.)

Intranät där varje delansvarig själv kan administrera.

Mindre projekthantering, gärna med integration med officepaket och intranätet.

Manageability. Att kunna skjuta ut applikationer och uppdateringar och ha koll på vem som har vad.

Detta är bara en minimal del av det jag tvingats jobba med på IT-sidan de senaste 8-åren. Införandet av dessa funktioner har inte varit ett krav från IT-avdelningen utan ett krav från användare och ledningsgrupp.

Många av dessa funktioner finns inom OSS-floran MEN de är som små öar i ett stort hav. Ibland är det stora avstånd mellan och om avståndet inte är ett problem så saknas bron.

Jag vill poängtera att jag INTE säger att Microsoft är de enda som kan utveckla system och produkter som hanterar detta men uppenbarligen är OSS Communityt fortfarande mer intresserade av att utveckla texteditorer i alla former, färger och smaker än att faktiskt sätta sig ner och sy ihop en vettig groupwareserver som har en vettig klient.

Ett alternativ är väl att någon av de stora OSS-drakarna släpper något av sina stängda system (Domino/Notes och Groupwise) innan Microsoft dödat av dem helt så OSS kan dra nytta av koden...

Men det lär aldrig hända förrän produkterna är stoneage eller åtminstone helt utdöda...

Och nu sitter OSS-vänliga kommuner och kör 100% webbaserat vilket ställer ohyggliga krav på tillgänglighetssidan medans vi andra sitter och kör Mozilla Lightning / Sunbird och undrar varför vi inte, år 2009, kan dela kalendrar mellan varandra...

Och kom inte med nån sunkig envägs WebDAV-lösning... Det är bara en nödlösning och ett bevis på att man inte fattar anändarnas behov...

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

Bra översikt mindlight, javisst generaliserar jag, och jag erkänner att jag inte har hundra procent koll på hur det skall läggas upp för att möta kraven.
Min tes är att det går att styra upp Datoranvändning och krav, om alla vill sätta sig ned och ta tag i det!
Men jag erkänner, det är nu nio år sedan jag pensionerade mig, så den där verkliga kontakten med dagens företagsdatorisering har jag inte.

Du har onekligen en poäng med detta att det finns otal med editorer och otal sätt att skapa problem istället för att dra åt ett gemensamt håll.
Personligen är jag nog på väg att överge detta fria alternativ och ta ytterligare en MSDN period, med allt vad det för med sig.
Det känns inte meningsfullt att försöka få folk att gå över till Linux och fria program för sakens skull.
Men nu skall jag gå ner på stan, ta en Öl och lyssna på ett föredrag om lättja:
http://www.samuelwest.se/default.asp?pid=50
Så tillönskar jag Er löneslavar en treflig helg! Det är ju fredag säger Lasp

 

mindlights bild

Öl låter som en förträfflig idé.

Tror jag själv ska imundiga lite ikväll...

 

När det sedan gäller kraven så vill jag poängtera att jag också generaliserar hårt.

Olika företag har olika verksamhetsområden och agerar på olika marknader och detta medför helt skilda behov.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Kostnaden för operativsystemet, vilket det än må vara, är en marginell del av kostnaden för en dator i ett företag. Till varje dator kommer krav, och licenser för, som att datorerna skall köra valt office-paket och det emd förtagets malalr. Det tillkommer även CAD/CAE/CAM/CAAD/(och allt vad de nu heter) samt affärssytem och dess kopplingar till OS, office och alla andra myriaders program och dataformat som finns i företaget.

Så, det låter ju omöjligt att byta? Det är det inte riktigt, men det kan vara svårt och dyrt. Det börjar nog inte med att byta OS utan snarare i infrastuktur som servrar och att skaffa sig applikationer som även fungerar på en alternativ platform. Detta kan man göra ett steg i taget i den takt som det passar bolaget. På så vis kan man på ett säkert sätt och med bra kontroll så sakteliga migrera till en annan platform. Det har gjorts förut och det kommer att ske igen. Frågan är bara när och till vad.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

valdermans bild

Jag förmodar att du har lite källor som kan backa upp dina påståenden?

Seriöst, den här typen av inlägg är anledningen till att folk ser på Linuxförespråkare som fradgatuggande stollar utan verklighetsförankring.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Jarulfs bild

Ligger Kina i framkant med sin nationella Linuxdist‽‽‽

alberts bild

Att införa Linux på bred front anser jag vara att ligga i framkant. Även Brasilien och Indien ligger före de flesta länder i Europa på Linuxfronten. Testa att göra en sökning på google trends. Av toppländerna är det endast Tjeckien och Norge som ligger i Europa. Sverige är inte med bland de tio första. Jag har analyserat trenderna med olika sökningar och det är i Brasilien, Indien, Kina och Ryssland som Linux växer snabbast. Många spår också att just dessa länder kommer få större inflytande över världsekonomin i framtiden. Hur det står till på Linuxfronten i olika länder är en bra mätare på hur flexibla de är att anpassa sig till ny teknik. USA och de flesta länder i EU får se sig akterseglade.

mindlights bild

Hahahahaa.... Underbart självmål.

Verkar som att du inte riktigt läst nyheterna på ett tag eller så blundar du för nyheter med negativ klang som berör OSS?

Menar du verkligen att detta är framtiden? [Länk]

"Om Sverige hade legat i framkant skulle man lägga fram ett initiativ
att EU ska ta fram ett eget operativsystem baserat på Linux
specialanpassat för att användas inom offentliga sektorn i alla länder
i Europa."

Vad kommer härnäst? Planekonomi i 5års-intervaller?

Nej.

Canonical, Red Hat och Suse räcker för mig och några nationella distar där folk som röstat fram FRA-lagen styr och ställer är jag inte intresserad av.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

alberts bild

Jobbar du på Microsoft?

polters bild

Osedvanligt barnslig kommentar. Kritik mot det egna lägret är det mest patriotiska man kan göra, kom ihåg det.

alberts bild

Jag tillhör inget läger utan är helt fri. Det är därför som jag gillar fri mjukvara. Patriot är inget jag strävar efter att bli. För mig har det ordet en enormt negativ laddning.

alberts bild

Aha, nu förstår jag vad du menar. Själva ordet patriot menade jag inte i betydelsen nationalist, utan i betydelsen "att blint försvara sitt läger utan att vara beredd att tumma en millimeter på sin åsikt". Det är något negativt för mig. Att ta in nya fakta och ständigt omvärdera sina åsikter med dessa nya fakta, det är positivit och så försöker jag göra hela tiden. Och det verkar vara ungefär den betydelsen du lägger i ordet patriot. Att vara beredd att kritisera det egna lägret för att åstadkomma en förbättring och vara beredd att införa radikala förändringar om något fungerar dåligt. Det är precis vad Ryssland och Kina håller på att göra när de inför Linux. Jag gillar kanske inte att Kina tvingar folk att gå över till Linux, men man måste komma ihåg att de har en annan kultur där. I Sverige tvingas den offentliga sektorn att använda Windows och jag är inte så säker på att det är mycket bättre. Om jag skulle tvingas att installera ett operativsystem så ser jag hellre att bli tvingad att installera Linux än att bli tvingad att installera Windows. Men helst vill jag vara fri och välja själv vad jag ska installera. Då väljer jag Linux Flört

mindlights bild

"Att vara beredd att kritisera det egna lägret för att åstadkomma en
förbättring och vara beredd att införa radikala förändringar om något
fungerar dåligt. Det är precis vad Ryssland och Kina håller på att göra
när de inför Linux."

Jesus christ!

Läser du inte dagstidningar och rapporteringen av just detta du pratar om?

Tror du på fullt allvar att Kina dumpat Windows om Microsoft varit Kinesiskt? ? ?

" I Sverige tvingas den offentliga sektorn att använda Windows"

Jaså? Kan vi få lite källor på det där?

--

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

alberts bild

Bara för att jag tycker det är bra att Kina väljer Linux istället för något annat alternativ behöver inte betyda att jag försvarar allting som alla kineser gjort i historien eller att jag försvarar de kinesiska förbrytelserna mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Men igen, allt det där hade hänt även om de hade valt något annat alternativ än Linux. Jag förstår inte varför det skulle vara bättre om Kina bryter mot de mänskliga rättigheterna med Windows än att de gör det med Linux. Och precis som i fallet med Ryssland så tror jag de negativa skriverierna är överdrivna. Jag tror att det finns en annan kultur där som inte är kompatibel med de moderna mänskliga rättigheterna, men jag tror inte att Kina är helvetet på jorden. Vi har haft flera kineser på de jobb jag vart på och ingen av dem har varit överdrivet kritiska mot det kinesiska systemet. Det har sina fördelar och sina nackdelar och det är väldigt annorlunda jämfört med vårt system. Men även om de skulle valt Windows som OS så betyder inte det per automatik att de helt plötsligt skulle börja respektera de mänskliga rättigheterna...

mindlights bild

Hade jag varit ute efter att sänka mig till din nivå hade jag väl kontrat med "Har du överhuvudtaget haft ett jobb längre än 6 månader?"...

Men självklart skulle jag aldrig sjunka så lågt att jag frågade det.

Men då du frågar så snällt kan jag svara dig.

Nej, faktiskt inte. Jag har i min "karriär" arbetat 5 år på IBM och är / var serverspecialist på NetFinity-serien.

Jag har fler cert från Novell än från Microsoft och har bedrivit häxjakt mot HPs support för att de inte stödde hårdvarustyrningskomponenterna (fläktar och varningssystem för HW-fail) på sina Proliantmaskiner när det gällde kernel 2.6 när den kom.

Jag har även jobbat med serverdrift på ett av de bästa och mest kompetenta hostingbolagen när det gäller high avail-solutions på Windows OCH Linux.

 

Så sluta bjäbba om att jag är Microsoft-hjärntvättad, jobbar på Microsoft etc bara för att jag inte sväljer Linuxpropaganda som är urbota korkat argumenterad eller utförd. När folk här på LP är chockade och oförstående till varför företag köper dyra MSOffice-lösningar och inte tankar ner gratis OOo så sitter jag med huvudvärk och är oförstående till varför man inte har tillräcklig mognad o fatta att MSOffice har miljarder brister men jämfört med OOo finns det bara möjligheter och det "bara funkar".

Favoriten var när en "högt uppsatt" person på LP var asnöjd med sin Microsoft Activesync mot sin nalle...det bara funkade... eller när samma person faktiskt var rätt impad över enkelheten med Sharepoint...

...och det enda folk kommer fram till här är att enda anledningen till ovanstående produkters existens under 2000-talet är att folk är hjärntvättade, är tvingade och andra urbota korkade och förenklade förklaringar.

Att ta Kina som exempel när man pratar om framtidsland för öppen källkod är inte att arbeta för idén med öppen mjukvara.

Ett skenande exempel är alla mediaspelare som kommer från just Kina där man trycker in en Linuxvariant som är tweakad för just den hårdvaran och sen skiter i allt vad GPL heter.

 

Ps. Anledningen till att Linux inte kommer någonstans och att vissa måste ändra årtalet i sin signatur på LP från "Linux slår igenom på desktopen 2008" till 2009 är att ingen säljer linux och öppen mjukvara som matchar behoven.

Med den brandbomben inväntar nästa anfall Smile

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

alberts bild

Jodå, jag har haft jobb mer än 6 månader:

http://www.linkedin.com/pub/dir/albert/veli

Faktum är att jag jobbat i 12 år som mjukvaruutvecklare och aldrig varit arbetslös. På samtliga ställen jag vart på har jag försökt lobba för Linux och på en del ställen har jag lyckats, vilket lett till att det sitter Linux lite både här och där, ofta där man minst anar det. När du blir scannad i tullen av en elektronisk näsa som letar efter narkotika, då sitter det Linux i maskinen och det är min förtjänst. Hade jag inte lobbat hade det antagligen suttit qnx eller vxworks i den istället, och det är bara ett exempel.

jonasbjorks bild

Blanda inte in mig i dina diskussioner! Smile

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikehers bild

Ligger mycket i det Mindlight skriver...

OSS communityn måste sluta vara så förbannat fanatiska och se bristera i Linux!!! Annars kommer vi ingen vart!!!

Heller inte med "Hata Microsoft"/FUD

Ska dock erkänna att jag själv ibland av ren frustration också gjort de emmelanåt tyvärr. Men inser att det förvärvar mer för OSS än vad det gör nytta...

 

alberts bild

Vad har det där med fri mjukvara att göra? Man kan använda både proprietär och fri mjukvara för att övervaka folk. Menar du att det inte går att övervaka folk med proprietär mjukvara? Kommer du ihåg DLL-erna som NSA lade in i windows? http://www.heise.de/tp/r4/artikel/5/5263/1.html

Om windows hade varit öppen mjukvara skulle det vara mycket enklare att upptäcka sådana bakdörrar. Självklart går det att lägga in bakdörrar i Linux med. Linux är ingen magic bullet som automatiskt garanterar personlig integritet och säkerhet. Men det är bra mycket enklare att upptäcka bakdörrar med Linux än med ett proprietärt system som det är närmast omöjligt att få insyn i. Om ett nationellt Linuxsystem helt plötsligt blir stängt kommer det lida av samma begränsningar som windows. Fördelen med Linux är att det är öppet, tar man bort öppenheten försvinner fördelen.

mindlights bild

Snacka om att göra det bekvämt för sig i sin argumentation när man "glömmer" de övergrepp som sker mot normala sunda demokratiska värderingar varje dag i dessa stater.

Politiker i USA må ha tvingat mjukvaruföretag som Novell och IBM att implementera diverse bakdörrar m m på 1900-talet men det handlar om övervakning och är självklart något som är vardagsmat i dina framtidsexempel... Vad som skiljer sig är just hur man implementerar sitt nationella operativsystem på "marknaden".

"Om windows hade varit öppen mjukvara skulle det vara mycket enklare att upptäcka sådana bakdörrar."

Jodå. Om det inte vore för att du bor i ett land där de skjuter dig om du försöker berätta om det och föreslå en patch som tar bort det.

 

För att styrka möjligheterna med ett nationellt operativsystem (av öppen sort) och just styrka idén med att svenska staten borde stötta ett sådan använder du två diktaturer (jaja, Ryssland är inte en officiell diktatur men Putin har gjort en hel del lagändringar för att säkerställa sin position som ledare för landet) och samtidigt verkar tycka att det är en självklarthet att vi bortser från allt det som skiljer vår demokrati från deras.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

alberts bild

Du verkar ha en negativ inställning till Ryssland, och det är inte konstigt med tanke på allt negativt som skrivs och sägs om Ryssland. Som tur är så är inte allting som skrivs i media sant, det finns en dold agenda bakom den svartmålningskampanj mot Ryssland som pågår. Men visst, allting är inte perfekt i Ryssland. Det finns problem med antidemokratiska strömningar i samhället. Fast jag förstår inte hur du kan koppla det till Linux... Tror du det skulle vara annorlunda om de valde Windows som nationellt OS?

leochingkwakes bild

Frågan är ju vad som är värst egentligen. Den "påstådda" landsdiktaturen i Ryssland eller den världsdiktatur som USA ständigt försöker få till...

extons bild

"Världsdiktatur... USA". Vilken planet bor du på?


 

LINUX.EXTON.NET

mindlights bild

Den där en president lätt håller sig kvar vid makten trots att andra kandidaten hade fler röster ?

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

leochingkwakes bild

I den värld där USA borde sluta leka världspolis, stödja militära kupper, jaga resurser i länder som inte tillhör dom, etc. USA borde förövrigt inte få vara med och rösta i FN.

extons bild

Verklighetsförankringen?


 

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Det är bara att läsa historieböckerna... sen att diskutera detta med dig som verkar tro att usa är världens frälsare känns egentligen onödigt för du kommer endå aldrig tro på sånt som kritiserar usa... du verkar vara en fanboy...

extons bild

Var har du läst din historia?


 

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

I skolan... genom historietidningar etc.

Det finns ju massor av exempel på hur usa lägger sig i andra länders politik bara för att det inte passar dom. Dom stödjer organisationer, diktaturer... bygger upp dom med ekonomiska stöd etc.

* Dom hjälpte pinochet till makten i Chile vilket ledde till år av elände.
* Dom gav ekonomiskt stöd till Contras som var en omänsklig terroristorganisation.
* Dom försökte få bort Hugo Chavez från makten med hjälp av militärer i Venezuela.
* Dom hjälpte Saddam att bli den han blev genom att ge honom pengar och vapen.
* Dom hjälpte Bin Laden att bygga upp sin terrororganisation.
* etc..

extons bild

Jag vill bara säga att utan ett starkt USA under 1900-talet hade Sverige (med 99,99 procents säkerhet) varit ett nazistiskt eller kommunistiskt lydrike. USA är alltjämt en garant för att världsutvecklingen inte går käpprätt åt helvete.


 

LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

Måste USA vara antingen skit eller frälsare? Kan vi inte bara enas om att de gjort både bra och dåliga saker? Den här onyanserade hyllningen och kritiken går mig på nerverna.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

extons bild

Ja, ok då. Bara vi är överens om vad jag skrev i mitt förra inlägg.


 

LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

Vi kan i alla fall vara överens om att de flesta amerikaner är överens med dig om det. Glad Jag skulle nog tona ned procentsatsen en aning och tillmäta de andra allierade en del av äran också, och hävda att USA har gjort saker som gjort att världen har gått mer åt helvete, samtidigt som de gjort mycket bra saker det senaste århundradet.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

mindlights bild

"USA är alltjämt en garant för att världsutvecklingen inte går käpprätt åt helvete."

Det beror nog mest för att du inte bor i Irak eller någon annan stat USA varit inne och råddat runt i.

Jag tycker att USA varit en bra vägvisare i både goda saker som dåliga genom tiderna men... man undrar ju om det alls finns någon statsangelägenhet USA inte lagt sig i för och på grund av egen ekonomisk vinning...

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

extons bild

Man blir trött...


 

LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

Peka på de rena felaktigheterna vetja. Smile

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

extons bild

Det är lönlöst. Det går inte att diskutera med folk som är fostrade i den svenska flumskolan. D v s alla ungdomar under 40. Värderingarna är nihilistiska på gränsen till antidemokratiska. (Demokrati i västerländsk mening är ingenting för människorna i Irak och andra skumma länder tycks man bl a mena).

Det är kört. Man kan bara invänta undergången.

Jag tackar för mig i denna "debatt".


 

LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

Jag tror snarare det handlar om åldriga gubbars övertro på förmågan att överleva på gamla meriter. Om man varit snäll för över sextio år sedan kan man inte leva på det hur länge som helst. Man måste ju bedömas även efter vilka handlingar som har begåtts sedan dess. Redan 1951 varnade Dwight D. Eisenhower för det militärindustriella komplexet.

Demokrati var tydligen heller inget för Irak när Donald Rumsfeld var USAs speciella sändebud under Iran-Irak-kriget, när de tillsammans med Frankrike och andra länder helt öppet kallade Saddam för "vår kille", sålde honom massvis med vapen med förhoppningen att länderna skulle förgöra varandra, medan de vände bort blicken då Saddam gasade ihjäl kurder i bland annat Halabja på löpande band. Faktisk demokrati var heller inte så högt på prioritetslistan när runt två miljoner vietnameser dog under 1960-70-talet, eller när man störtade sydamerikanska (demokratiskt valda) regeringar på löpande band från 1954 och framåt. Men det var utan tvekan använt som förevändning.

Nämn ett land efter 1950 där man bombat befolkningen och dess infrastruktur och fått demokrati på köpet. Det kanske finns något som jag inte kommer på just nu.

Jag betvivlar inte att USA, eller åtminstone deras befolkning, har ärliga intentioner att skapa demokrati och rättvisa i världen (för en lättsmält genomgång, se exempelvis Adam Curtis BBC-dokumentärer The Power of Nightmares, annars finns det gott om böcker i ämnet), men ser man till vad de faktiskt åstadkommit med sina krig så är det så gott som tvärt om i samtliga fall. Kapitalismen som system har enligt många lyft halva jordens befolkning ur fattigdom och det är beundransvärt på många sätt och där har USA säkert mycket att tackas för.

Men let's agree to disagree om att USA är världens frälsare. Smile

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

You're so consumed with how much you get, you waste your time with hate and regret. You're broken... when your heart's not open.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

cryingfreemans bild

Madonna? Det trodde jag inte om dig Jonas.. Wink

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

cryingfreemans bild

Världsdiktatur vet jag väl inte om jag håller med om, men definitivt hegemoni. Och Sverige svansar efter som den 51:a delstaten. Smile

För mig är det en gåta att USA fortfarande fungerar, med tanke på den enorma utlandsskuld och det budgetunderskott som de har. Någon nämnde BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, China) förut och att de är de som är längst framme med Linux. Det är ingen tillfällighet. Huawei (Kina) har gått om Ericsson i antal patent och Kina äger hur mycket skuld som helst för USAs räkning, tillsammans med bland andra Japan och Indien.

Jag kan rekommendera filmen I O U S A, om ni inte har sett den:

http://www.youtube.com/watch?v=O_TjBNjc9Bo

Johan Galtung, som förutspådde Sovjetunionens fall på ett par månader när 1980, medan hela världen skrattade åt honom, har förutspått USAs "fall" innan år 2020. Ska bli intressant att se om han får rätt den här gången också.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

extons bild

Om USA "faller" ligger vi risigt till. Dags att börja gräva skyttegravar?

(Galtung och hans idéer ger jag f ö inte mycket för).


 

LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

"(Galtung och hans idéer ger jag f ö inte mycket för)"

Det var det å andra sidan inte så många som gjorde när det begav sig i början på 80-talet heller...

Men jag håller med om att om botten går ur USA så ligger vi riktigt illa till.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

extons bild

Om nu Galtungs spådom gick in var det högst sannolikt en ren sinkadus. Jag  t r o r  också hans förutsägelse baserade sig på felaktiga grunder. Det var Ronald Reagan som knäckte Sovjetunionen. Det har knappast Galtung fattat (ens idag).


 

LINUX.EXTON.NET