Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Din dator blir TV, och licenspliktig

Sveriges Television är nära att lansera fullständiga kanaler på nätet. Därmed skulle alla landets datorer över en natt förvandlas till avgiftsbelagda tv-mottagare.

Det positiva i sammanhanget är att tjänsten fungerar från start även på Linux.

Läs mer på

http://www.idg.se/2.1085/1.210273/foretagen-ska-betala-tv-licens

samt

http://zattoo.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Zattoo

---

Linux växer snabbast

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Tyvärr kan man inte ladda ner och installera ZATTOO genast eftersom de ännu inte sänder till Sverige. Man kan dock anmäla intresse och få ett mail när de börjar sända.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

polters bild

De har tydligen SVT, men som sagt, de sänder inte i Sverige.

FoHs bild

Det är ju fullkomligt absurt att SVT med egna mått kan ändra vilka prylar som är licensförpliktigade. Det visar ju hur urbota korkat tv-licenssystemet är.

Hur ska kontrollapparaten se ut? Om Zattoo kräver en uppkopplingshastighet på 500kbit/s är inte automatiskt alla uppkopplingar (och därmed datorer) licensförpliktigade. Det vore ytterst tveksamt att kunna kräva användare av mobilt bredband på licensavgift exempelvis. Hoppas verkligen att systemet görs om, när detta blir verklighet.

mikehers bild

Det där är bara en nyhet för att reta upp Svensson. Klart de inte kommer ta ut en avgift för varje företag i de summor som det pratas om.

Att vi betalar TV licens som privatperson tycker jag däremot inte är fel (om man tittar, vilket de flesta gör). För SVT måste kompletera de kommersiella skiten. Går ju inte se en film/dokumentär på de andra kanalerna utan att bli förbannad näår det bryter för den där s*?t*ns reklamen.

Och då är det heller inte fel att det ges möjlighet att streama via datorn. Helt klart rätt väg att gå för SVT.

Sen kan man diskutera om det är rätt att de som inte tittar alls ska betala licensen.

 

 

fnurrs bild

Det är inte rätt att tvinga folk som inte har tv att betala. Jag slutade med tv för ett par år sedan, när de la om till digtaltv. Har inte ångrat mig en sekund.

Film ser man inte via tv utan på dvd.

 

dholms bild

skitapas bild

Det är helt galet att man ska straffa folk för att de har en TV, det hörs ju på namnet hur hemsk tanken är, licens för att ha TV, rena sovjethistorien om ni frågar mig. Nej släng in skiten i vanliga skatten istället, att ha den utanför så att ensamstående mammor och människor med svag ekonomi får lida verkar istället vara modellen för regimen. Det är ju ett måste att trycka dessa på plats. Nog för att vissa människor vill ha ett elitkulturutbud, men att tvinga mig och andra som inte vill ha det är fel. Dessutom kan vi slopa hela TV-maffian och alla dess lakejer, finns massor att spara på att skippa TV-licensen. Men inte heller det här är i regimens intresse, nej då ökar ju arbetslösheten det är ju hemskt, så låt oss behålla alla i arbete som i forna Ryssland... Snart ska man väl ha licens för att ha en åsikt också.

Jag använder GNU/Linux för att det är roligt

Jag använder GNU/Linux för att det är roligt

Lasps bild

Tack skitapa!, för ett både viktigt och nyanserat inlägg!

Det är mer sånt här vi behöver på LinuxPortalen Wink

 

FoHs bild

TV-avgiften skulle säkert bli 33% billigare bara man la över den på vanliga skatten istället (eller baka in den på momsen för nya tvs och datorer kanske), eftersom man kan lägga ned hela Radiotjänst! Och dessutom blir det så klart billigare om kostnaden för licensen slås ut på alla medborgare, istället som nu där X tusentals smiter undan från licensen (jag är en, civil olydnad kallas det).

mikehers bild

Sovjet haha kan bara skratta åt parallelen. Problemet e folk inte har ett dyft koll på vad tvlicensen går till och varför. .

Men det är ju så förbannat populärt nu att tro att den "fria marknaden" löser allt. Så är inte fallet. För en apa kan räkna ut att om TV kanalen har reklamintäckter från ett visst företag kan den heller inte granska de företagen.

Och bakar vi in det i skatten då är det helt plötsligt statligt ägt och då näörmar vi ju oss ännu mer sovjettänket så du säger ju nästan emot dig själv?

Men visst vill vi ha dem amerkanska modelen där företagen/poltiker/kristna högern äger TV kanaler ja då är det ju perfekt...

Själv ser jag dock det viktigt att ha en kommersiellt fria kanaler som SVT och ett mer blandat utbud än skiten som sänds i de kommersiella kanalerna såsom TV4, kanal5,Tv6 osv.

Men visst låt dem som inte tittar på SVT slippa betala inte mig emot så slipper man gnället.

 

FoHs bild

Det är nog inte så många i den här diskussionen som är emot tv-licensen som sådan och vad den går till, det verkar du missat. Vad som man med rätta kan vara kritisk till är systemet för att ta ut licensavgiften.

Sen har ju jag nämnt det här med den sk "fria televisionen" förut, och att den inte alls är särskilt fri från politiskt inflytande idag heller (dvs det är statligt "ägt"). Staten bestämmer t.ex. avgift och vem som ska vara styrelseordförande (tar från minnet nu, så det kan vara någon annan viktig post).

mikehers bild

Skulle den bli "mer" fri om vi betalar den via skatt då eller?

Jag menar vad är alternativet? Man kan inte båda ha kakan och äta den.

Som
sagt gör det frivilligt betala och koda kanalen fine for me bara de
inte går samma idiotiska väg som de andra kanalerna där man prackas på
massa reklam en gång i kvarten.

 

FoHs bild

 

Jag hävdade inte att det skulle bli mer fritt att ta det via skatten. Det var du som hävdade att det skulle bli "statligt ägt" och kontrollerat. Jag påpekar bara att det redan är det Smile Med andra ord skulle det vara status quo med tanke på friheten om man tog ut avgiften via skatten.

Lite saker att begrunda:

  • Public service-bolagen SVT, SR och UR har en årlig budget på närmare 6,7 miljarder kronor. Det motsvarar 18,6 miljoner kr per dygn. Public service har därmed en större budget än samtliga privata svenska TV- och radiostationer tillsammans.
  • Ett argument mot en TV-avgift är att den är att anse som en regressiv skatt, som utfaller oproportionerligt. Eftersom hushåll med låginkomsttagare tvingas att ge bort en proportionerligt större del av sin disponibla inkomst för att betala TV-avgiften har de mindre pengar över att köpa den tekniska utrustning som krävs för att fullt ut nyttja möjligheterna (flera TV-mottagare, modernare teknisk utrustning, betalkanaler etc). Ensamhushåll missgynnas mot hushåll som har flera medlemmar, eftersom de endast behöver betala en TV-avgift. Likaså äldre tittare som har dålig syn eller hörsel och använder tv:n endast för att lyssna på eller att titta på tvingas att betala samma avgift som alla andra.
  • Kritik har också riktats mot det sätt som Radiotjänsts kontrollanter jagar licensskolkare. Bl.a. att man använder ett provisionssystem där kontrollanten får ekonomisk vinning för varje licensskolkare som börjar betala.
  • Man kan göra en jämförelse till det stöd som ges med statliga medel, exempelvis filmstöd från Svenska Filminstitutet. Inom det systemet subventioneras produktionen och inte sändaren. I takt med att allt mer av sändningarna på de reklamfinansierade TV-kanalerna innehåller engelskspråkiga program kan det finnas ett behov att värna om det svenska språkets ställning. Men detta mål kan också uppnås genom att ge programstöd till individuella produktioner. Programstöd skulle dessutom göra det möjligt för privatägda etermedier att konkurrera om möjligheten att sända program i allmänhetens intresse och samtidigt bryta den monopolställning som SVT, SR och UR har för närvarande på medel från TV-avgiften.

Med andra ord finns det flera alternativ.
Källa: Svenska Wikipedia

distens bild

Skandal! Speciellt för de som inte har TV-mottagare (som jag). Ska dra iväg ett mail till min internetleverantör för att se vad de ska göra åt saken. Min interneträkning ökar ju ett antal procent.

Skulle vara nice om de kunde blockera svt så man slipper betala.

iaidokas bild

Precis, eller att man får användarnamn/lösenord till internet-tjänsten med fakturan på tv-avgiften.

Så att vi white-dot anhängare slipper sponsra eländet.

 

Test.

Test.

jnylins bild

Radiotjänst finansierar förvisso även Sveriges Radio.

iaidokas bild

Jag lyssnar iofs inte på radio heller, men det är för att formen inte passar mig. Dock anser jag inte att radio är förkastligt på samma sätt som TV.

Men om TV-avgiften bara skulle gå till att finansiera SR så hade den kunnat sänkas betydligt.

 

Test.

Test.

jnylins bild

Där sa du nåt. Lägg ner SVT, sänk avgiften betydligt och satsa på SR. Jag gillar idéen Glad

Pettmans bild

Kan man inte separera avgifterna så att man betalar avgift för radio och tv separat?
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

iaidokas bild

Ännu mer byråkrati att försnilla pengar i?  Det låter inte som någon bra ide.

Test.

Test.