Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

HP dumpar Linux från sina netbooks

HP har bestämt sig för att sluta sälja netbooks med Linux. Sannolikt därför att folk överlag inte vill ha Linux på sin netbook.

Varför lönar det sig inte att sälja Linuxnetbooks? Är folk rädda för saker de inte känner igen namnet på? Har säljare på Onoff, Siba m fl med saken att göra? Saknas någonting väsentligt som folk faktiskt har användning för?

Och vad hände med den massiva Linuxdominans som enligt vissa användare på LP skrämmer skiten ur Microsoft?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jentins bild

Nu vet jag inte vad för version/dist som HP slängde med. Men är den i närheten av Xandros skitet som Asus släppte så har jag stor förståelse varför folk inte vill ha det. Hade Asus levererats med en variant av Ubuntu som Eeebuntu eller någon annan tror jag det hade varit helt annat ljud i pipan.

-------------------------------------

www.suselinux.se

elwiss bild

Njä, HP har en moddad version av Ubuntu på sina små bärbara. Stod om den på idg i veckan

hoths bild

Microsoft är fortfarande livrädd för bara tanken på att Linux kommer in på bred front via Netbooks, även om vågen tycks ha kommit av sig. Sedan finns nog ett visst motstång, "men jag kan inte Linux". I praktiken syns knappt Linux utan allt du vill göra bara fungerar. Ser man på hur det ser ut på en Acer Aspire One så är det så förskräckligt lätt och enkelt att klarar man inte av det så skall man inte ha någon dator, alls. Punkt.

Men, som de skriver i artikeln

"Listen up, Linux users: if you want Linux, get out your wallet and
give HP demand it can't ignore. Otherwise, quit whining and buy an
Aspire One from Acer instead."

Det stämmer med vad jag brukar säga, sluta gnälla och köp Linux! Invändningen kommer ju genast då att "det är fel (läs, inte "min") Linux" och sedan fortsätter det med att blanda ihop gratis med fri. Vidare tycker man att det är "någon annan" är den som skall köpa Linux eftersom de själva minsann vet hur man tankar ner den gratis. Slutresultatet blir då att de köper en Windows-dator och tankar ner en Linux-dist utan att betala för den. Det är faktiskt det optimalt sämsta. Linux-företagen får inga inkomster och Microsoft skrattar hela vägen till banken.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Nu gör jag vad jag kan för att sprida Linux Netbooks bland vänner och bekanta. Vanligen så rekomenderar jag Acer Aspire One, eftersom det är den jag har. Bland annat så bearbetar jag arbetskamrater. De brukar tycka "att de inte kan Linux". Men en av dem gick och köpte en under jul-nyårs helgen, helt överaskande. Han kunde inte stå emot priset, sa han. Efter att ha kört en tid så var hans bedömning, "Jättelätt!". Nu fortsätter jag bearbeta släkt och vänne och även där ser det ut att lossna.

Kanske är det så här man måste bära sig åt för att få ett genomslag. Genom att "värva" några nya använadare och att de i sin tur blir förtjusta i enkelheten. Värvar de sedan nya så rullar lavinen igång, på allvar. Enda man kan hoppas på är då att Linux finns kvar tillräckligt länge på marknaden för att göra även leverantörer och säljare förtjusta.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Hittade en artikel som belyser Varför Windows vinner kriget om Netbook marknaden.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

extons bild

Ja, det här är väl det väsentliga: Linux was able to carve itself a niche because of a very temporary state of affairs. A year ago, netbooks couldn't run Windows. Now, they can and, despite the price difference (otherwise identical netbooks are more expensive if you plump for XP over Linux), Windows is what customers want.

Det ser rätt hopplöst ut (för närvarande).


 

LINUX.EXTON.NET

hoths bild

Kanske skall vi hoppas Obestämd på att krisen gör folk mer prismedvetna och att de då väljer en billigare Linux-dator. Men annars, ser det ju inte så ljust ut nej.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

polters bild

Ja jag antar att man skulle rösta med plånboken, men eftersom jag personligen sällan har pengar att köpa någon dator, så bygger jag från scratch istället, och netbooks.. tja, Jag tror inte jag behöver en. Det är frustrerande.

FoHs bild

HPs netbooks har väl, jämfört med andra, varit ganska mycket dyrare och en aning mer kraftfulla. Jag ser framförallt Linux som alternativet för de verkliga lågprisdatorerna (Acer Aspire One för 2000kr är ett typexempel). Jag menar, hur troligt är det att Sonys netbook för 900 dollar skulle köra Linux. SÅ bra är inte Linux Tongue Speciellt inte om kunderna förväntar sig Windows...

Hur som helst så står det ju några Linux-positiva saker i artikeln som jag tycker är intressant: 1) HP fortsätter erbjuda Ubuntu på skrivbordsdatorer i US 2) HP erbjuder netbook-versionen av Ubuntu för nedladdning om man vill installera det.

hoths bild

De HP Netbooks som jag har sett ute har haft rent otroligt uselt och sladdrigt tangentbord. Att de sedan kördes med Vista och VIA-processor gjorde inte upplevelsen bättre. Kombinationen fick allt att gå mycket varet och fläkten konstant på högvarv.

Ja, fortsätter de erbjuda Linux så innebär det att det finns stöd för hårdvaran och det är mycket bra, givetvis.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikehers bild

Nånvet om detta  bara gäller sverige?

Har fått för mig att just sverige är mer antilinux än i utlandet eller rättare sagt sverige åär ett Microsoft älskande land.

funderar nämligen på att köpa en stationär liten burkt typ http://eu.shuttle.com/en/DesktopDefault.aspx/tabid-72/170_read-14978/

Sverige har jag då inte sett den med linuxversion däremot finns den i Danmark och övriga europa?

Samma med Asus EEE (jo den finn forfarande på exemeplvis komplett men verkar försvinna allt mer som linux version Sad

FoHs bild

Jag tror att den största anledningen till motståndet i Sverige (och andra mindre länder) beror på att det blir en väldigt stor kostnad att starta upp en svensktalande Linux-support, vilket skulle vara något av ett måste. Finns det ens något alternativt företag att lägga ut Linuxsupport-jobbet på när det gäller hemanvändare?

mikehers bild

med att det blir billigare än att köpa det med windows preinstallerat.

Jämför det med hur mobilmarknaden ser ut. Du kan tom tjäna på att köpa en mobil med abbonemang än utan.

Så frågan är. Är vi ens beredda betala för en linuxlaptop som kostar lika mycket eller kanske mer än windows versionen?

Har llänge funderat på att starta upp en företag och importerar ett visst märke och sälja linux preinstalled inkl. support men jag tror tyvärr inte det finns nån bussines i det.

Vi är helt enkelt inte beredda betala för det. Och därmed förstår man att de stora aktörerna med lägger ner verksamheten och satsar på windows versionen i stället.

Många har försökt och gott i graven rätt snabbt. Bland annat linuxbutiken.se :-/

 

 

 

 

 

FoHs bild

Microsoft subventionerar väl inte något av datorpriset, utan bara priset på operativsystemet. Det är ju inte frågan om att köpa en dator med ett Windows-abonnemang. Om Microsoft subventionerade priset på datorer skulle de nog helt plötsligt gå back på förinstallerat Windows istället.

mikehers bild

Hur vet du det? Tror du inte  ofta HW tillverkaren går han i hand med Microsoft? Det tror helt klart jag. De är beroende av varandra.

 

FoHs bild

Klart de är. Det har dock inget med ekonomisk subventionering av datorhårdvara att göra. Jag vet inte att det jag säger är sant, men jag tycker det vore fullkomligt ologiskt om Microsoft BETALADE för att pytsa ut sitt operativsystem till kunder. Var får de intäkterna på det? De sparar ju i så fall pengar på att inte skicka med sitt operativsystem med datorerna. Har du själv något belägg för dina funderingar? Smile

mikehers bild

Har strul med linux portalen innan skrev ett längre svar än det jag ser här.

Och JA Microsoft skulle mycket väl kunna betala för att lägga in sitt OS i laptopen.

Microsoft tänker inte kortsiktigt då vore de korkade. Får forsatt beroende ställning köper användaren nästa version av deras OS eller deras andra programvara.Därmed får de tillbaka sina pengar på längre sikt.

Microsoft skänker tex. studentlicenser av Windows Vista och Office paketet till många studenter på högskolan. Framförallt de utbildningar som håller på med IT etc... Kortsigtikt tjänar de inget med på+ lång skt gör de det.

Vi vet tex. inte om det rent av var taktiskt av tillverkaren att tillfället köra Linux. Detta för att sätta press på Microsoft att förbättra WIndows Vista eller få bättre eknomomiska vilkor. Som nu i förlängingen lett till att Windows 7 kommer installeras på deras senare Minilaptops.

Vi vet inte hur avtalen ser ut nu det kan man bara spekulera i men personligen tror jag de redan har avtal med Microsoft om att WIndows 7 ska vara standard i nextgen version kanske mot pengar kanske inte men det kommer helt klart slöå undan fötterna för eventuell Linux i framtiden också.

 

En annan sak som säkert spelar roll är hur konsumenterna taggit emot Linux. Asus EEE har tydligen fått rätt många returer vad jag läst (minns inte var dock). Vi vet inte om dettta beror på Håprdvbaran i sig, Linspire eller linux i övrigt. Men helt klart har linux en stor faktor. Är folk vana vid sitt Xp är det svårt få dem att byta till nåt helt nytt.

Ska vi ha in Linux måste det helt klart hända nåt drastiskt. Massiv marknasdöring ala Apple. och så måste det bli slut på tramset med Gnome vs KDE vs FCE och femtielva dependies vad gäller GRUND API:erna. Därmed inte sagt det e fel ha olika skrivbord API:er men EN standard för Virtuellt filsystem och media  osv.. det är ett måste.

 

 

FoHs bild

Länge leve konspirationsteorierna!

Jag vidhåller min åsikt i frågan, tills jag ser svart på vitt att avtalen Microsoft har med datortillverkare innebär subventionerade datorpriser. Det finns kanske enstaka undantagsfall där Microsoft, som du säger, vill skapa ett mer långsiktigt beroende hos kunderna och därför på något vis subventionerar datorpriset. I utvecklingsländer har ju Microsoft sänkt priset ännu mer eller skänkt bort Windows för att skapa detta, kanske har de även donerat hela datorer men då rör det sig om, just det, donation. (Är man cyniker kan man säga en del saker om detta förstås.)

Angående utbildningsversioner: De versionerna får bara användas till utbildningen och gäller inte längre när utbildningen är slutförd. Med andra ord är det inte direkt en långsiktig ekonomisk investering, utan naturligtvis en varumärkes-indoktrinering (som kan leda till ekonomiska vinster längre fram förstås, när den fd studenten faktiskt köper en Windows-licens).

De fall där man kan få en dator utan Windows och med Linux är inte så många, men en majoritet av dom fallen får man pengar tillbaka (gäller exempelvis de som lyckats blivit av med Windows-licensen på datorer de köpt på elektronikkedjor) eller så har man fått köpa datorn billigare (exempelvis Dell). Har inte hört talas om någon som fått betala mer för att de inte vill använda Windows-licensen Smile Det kan även finnas ett undantag till detta och det är de datortillverkare vars tillverkningsprocess är så oflexibel att det blir en stor kostnad för dom att ta bort Windows från datorn.

Hur som helst, ponera att Microsoft faktiskt subventionerade priset på datorer. Med hur mycket? För att det ska vara tal om en subventionering så måste de förstås skänka bort Windows-licensen och därefter erbjuda datortillverkaren lite extra pengar. Säg att det gör 1000 kr på datorpriset, totalt ett värde på ungefär 2000 kr (inkl licens). Låt oss räkna på ca 5 år, och att användaren under den tiden köper ett Office-paket (en vanlig användare investerar väl inte mer än så på 5 år? Finns folk som fortfarande använder Windows 2000!). Inte bara har Microsoft skänkt sin licens, utan de går även plusminus noll när användaren köper Office-sviten för ca 1000 kr (hemanvändarlicens). Efter 5 år köper användaren högst troligt en ny, subventionerad(?) dator!

Så länge Microsofts produkter ser ut som de gör så kommer de inte subventionera datorer. Om de, som de talat om, släppa oftare och mindre uppdaterade versioner av sitt operativsystem så kanske de kunde tjäna pengar på subventionerade datorer. Möjligtvis säljs datorn med någon slags prenumerationsservice som berättigar användaren till uppdateringar under X antal år, inkl annan Microsoft-mjukvara (de skulle ju faktiskt kunna bryta ut DVD Maker och allt vad de skickar med).

mikehers bild

Du kan idag köpa en dator för under 3500 kr med Windows installerat förklara då för mig hur den INTE skulle vara subventionerad av Microsoft?

En ren Windows licens kostar ju: 1000 kr

Tror du på fullaste allvar Microsoft får 1000 kr för licensen och tillverkaren 2500 kr? Knappast.

Alltså subvetionerar Microsoft dator indirekt genom att sälja licensen för ett lägre kostnad!!!!

Har då Linux företagen en chans att ens försöka konkurrera!? Knappast!

 

Och du få pengarna tillbaka det är INTE många som fått det vad jag vet och du får kämpa hårt för att få det med i så fall! Det är nog snarare för att företagen känner sig illa tvungna än att de tjänar på det.  Förresten vet du nån som fått tillbaka hela priset på vad WIndows Vista Home kostar? Får du tillbaka nåt så är det väl på sin höjd MAX 500 kr.

 

Sen kan du ju tro det är en "konspirationsteori"

 

FoHs bild

Tror du på fullaste allvar Microsoft får 1000 kr för licensen och tillverkaren 2500 kr?

Nej, det tror jag inte. Men att subventionera datorn innebär att Microsoft skulle betala en del av datorns (hårdvarans) kostnad, vilket de inte gör. Inte indirekt heller (köper du datorn utan operativsystem kostar den ännu mindre, med andra ord är den INTE subventionerad!). Att de subventionerar en del av licenskostnaden råder det inga tvivel om, och det står det dem fritt att göra. Det ingår i de avtalen de tecknar, men de tjänar som sagt pengar på det. Det är en väldig skillnad mellan dessa två saker: att Microsoft får in pengar oavsett hur lite för licensen, eller att betala en ytterligare kostnad för datorn. Det första tjänar de på, och de andra förlorar de på.

Och du få pengarna tillbaka det är INTE många som fått det vad jag vet
och du får kämpa hårt för att få det med i så fall! Det är nog snarare
för att företagen känner sig illa tvungna än att de tjänar på det. 
Förresten vet du nån som fått tillbaka hela priset på vad WIndows Vista
Home kostar? Får du tillbaka nåt så är det väl på sin höjd MAX 500 kr.

Ja, man brukar få kämpa hårt med det. Förmodligen för att det är ovanligt och innebär att det blir bökigt för leverantörerna. De har helt enkelt inte processer för att hantera det. Jag har inte heller påstått att företagen skulle tjäna på detta (därmed inte sagt att de skulle förlora pengar på det heller). Allt detta har förstås ingenting med subventionerade datorpriser att göra.

Vet inte vad du menar med hela priset. En retail-licens av Home kostar säkert ett par tusen, men det är ju inte heller frågan om en sådan licens. Microsofts intäkt från OEM-licenser till sådana datorer vi pratar om nu ligger nog någonstans runt 500 kr. Det är inget konstigt, och återigen har det ingenting med subventionerade datorer att göra. Microsoft får naturligtvis ta hur mycket de vill i betalt för sina licenser, om det är 100 kr eller 1000 kr har ingen betydelse.

andys bild

Håller med linux har sina egna inbördeskrig, när det borde läggas ner tid på annat.

 

Lasps bild

Nu när KimJ har hittat en anfallsvinkel måste jag få bidraga med Hans Lindströms:

http://www.bonton.se/dagens/bild/index.htm#n5.html

 

frilas bild

Som ny på Linux kan jag konstatera att Linux aldrig kommer att bli något reellt alternativ till Windows. Det är helt enkelt för krångligt! Det finns för många distributioner som är till förvillelse lika men ändå allt för olika för att fungera tillsammans.

Man måste ett fruktansvärt tålamod om man skall få sitt system att fungera riktigt bra om man inte nöjer sig med att surfa och mejla. Hade det inte varit för farbror Google och några portaler med hyggliga människor så hade min maskin inte varit användbar till mycket. Vilket företag skulle våga sätta sig i den situationen att man skall garantera support med alla dessa problem?

Ett exempel som får mig att rysa: Satte i en bootbar CD med en distribution i en bärbar dator - funkade strålande. Gjorde samma sak med en annan bärbar dator - total katastrof, havereade redan före uppstarten med kommentaren "sorry this shouldn't happen..." Jag tycker det säger mycket. Man måste kunna lita på att det funkar!!

Nä, Linux är för den glade nörden och problemlösaren som tycker om lite utmaningar och vill forma sitt system själv, INTE för den breda massan eller Elgiganten, ONOFF m fl.

Kristians bild

Det är väl klart man inte kan lita på nybakad "freeware". Vill man ha något att lita på får man köpa supportavtal av red hat, novell eller någon annan. Annars får man sköta sig själv, installera något gammalt och beprövat som debian stable eller köra modernt och "betala" genom testning och buggrapportering. There is no such thing as free lunch

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

bbautos bild

Jag är inte ett dugg förvånad, lika lite som jag blir förvånad varje gång jag öppnar det Röda kuvertet med min pension. Bluff och båg från början till slut... Meen MS Blöder, Open source ökar radikalt... Även fast M$ lyckas muta ett fåtal så kommer det oundvikligen slå tillbaka förr eller senare (annars ringer jag Nellie). Till Frila säger jag Hahaha Du har Noll Koll... Flört

mikehers bild

Men hallå Microsoft blöder? Varför då??? För att Linux har 1% av marknaden?!? knappast...

OM de "blöder" är det möjligen för att Apple börjat ta marknadsandelar knappat pga Linux.

 

leochingkwakes bild

Om Microsoft är ute efter total kontroll och vara det ända operativsystemet så är linux i alla fall ett skrubbsår och jag funderar på att skicka ett kalle anka plåster Wink

Nu kan man ju inte generalisera med 1% av marnaden, frågan är ju vilken marknad du menar?

På servrar/stordatorer/kluster så är linux marknadsandel betydligt högre och där svider det kanske lite mer.

Och sedan finns ju inbäddade enheter mm.

Så 1% skulle jag aldrig hålla med om.

Men att Microsoft blöder vore ju en överdrift.

Kristians bild

1% av skrivbordsmarknaden kan nog stämma, men precis som du säger - embedded är där linux härskar

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

evols bild

“I want to die in my sleep like my grandfather... Not screaming and yelling like the passengers in his car.”

Vart får man siffran 1% ifrån ??? (har hört samma siffra sen 1999 typ).

I mina ögon verkar det som att det mest är linuxfolk som tycker att linux inte är ett tillräckligt bra OS för att kunna konkurera med win32_64.

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

“I want to die in my sleep like my grandfather... Not screaming and yelling like the passengers in his car.”

hoths bild

Det finns annan statistik, se länk nedan, och där ligger Linux nu runt 1% och har stadigt ökat under åren.

http://www.xitimonitor.com/en-us/internet-users-equipment/index-1-2-7-0....

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

cryingfreemans bild

Jag har för mig att de där undersökningarna genomförs på 150 000+ fransktalande webbplatser.. Medan w3schools bara mäter sina egna servrar, vars innehåll är riktat mot utvecklare av www..

Att det är fler procent av webbutvecklare som kör Linux och Firefox (45%) på w3schools bådar gott inför framtiden. Man får förmoda att det är många så kallade early adopters bland de som besöker w3schools. Wink

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

hoths bild

Ja, båda sammantaget är de mycket glädjande. Utvecklarnas höga aktivitet ger utslag bland vanliga användare. Sakta men säkert urholkar droppen stenen...

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!