Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Version 3 av SverEX Linux på svenska med Xfce-4.4.3

Jag har nu färdigställt en ny version av SverEX Linux LiveDVD, som använder skrivbordsmiljön Xfce4 istället för LXDE. Xfce4 känns "rejälare" än LXDE. Det är dessutom minst lika snabbt. Nya SverEX kan hämtas gratis från/på Svenska Linuxföreningens server.

SverEX v3 Linux innehåller för övrigt bl a OpenOffice 3.0, Firefox 3.0.6, Opera 9.63, Thunderbird 2.0.0.17, GNU Emacs 22.3.1, aMule 2.2.2 (fildelning), gFTP 2.0.18, Thunar 0.9.3 (filhanterare), Apache 1.3.41 (webbserver), Cups 1.3.8 (skrivarhantering - med stöd för "alla" skrivare), Samba 3.2.4 med SWAT (webbadministration), Wicd 1.5.4 (nätverkshantering), Gimp 2.6.1 (photoshopdödaren?), Vlc 0.9.6 (universell mediaspelare), SMPlayer 0.6.5.1 (spelar upp bl a AVI-filer) och Trolltechs Qt 4.4.3 Open Source Edition (för utveckling av öppen-källkodsprogram).

SverEX Linux är byggt från grunden (av mig). Så gott som alla program är installerade från källa/source.

Se en skärmdump HÄR. Läs mera HÄR.

Jag har modifierat Arch Linux installationsprogram larchin så att det delvis passar SverEX. Tyvärr är (ännu) inte larchin för SverEX så mycket lättare än att använda än "min" manuella installationsmetod.

Hämtning

SverEX Linux hämtas från/på Svenska Linuxföreningens FTP-server.

Trots att jag tidigare sagt att jag inte skulle be om hjälp från Linuxportalens medlemmar någon mer gång vore det roligt om några medlemmar fann det mödan värt att testa nya SverEX Linux. Ev. kritik kan postas här eller på LINUX.EXTON.NET.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ein.anderssons bild

skulle inte du sluta ge bort dina distar gratis?

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

extons bild

Fem av 57 "extondistar" kan laddas ner gratis f n. Antalet gratisdistar kan komma att öka i framtiden. Eller minska.


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Tankade ner och brände den

Startade upp smärtfritt. Ser ut att vara en hel del kul inlagt från början.

Så skulle jag kolla upplösningen på skärmen, den var maxad på 1080 x ..

Så fort jag rörde vid de andra lägre valen kraschade halva övre skärmedel i ett Matrix liknande case!

Nä, bättre än så här måste en distribution vara för att Linux skall lyckas.

Nu bootade jag istället upp med Win7 så jag kunde skriva denna kommentar.

Goodnatt säger Lasp

 

extons bild

lasp!

Hur länge till planerar du att vara "nybörjare" på Linux?


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Exton!
Jag är nybörjare ända tills att jag får Linux att kännas och bete sig lika säkert som andra Operativ!

Var det mitt fel att det sket sig då?

Vill du att jag skall bifoga en bild på hur det ser ut?

 

extons bild

lasp!

Alla som kört Linux i mer än en vecka vet (bör veta) att grafikdrivern VESA har sina begränsningar. Jag har alltså "förkonfigurerat" X så att det ska passa alla datorer och alla nybörjare. Nybörjarna kan antas bli konfunderade/förtvivlade om de inte (ens) kommer in i X/Xfce4 efter uppstart.

Varje linuxdistribution åtföljs av en RELEASE- eller README-fil. Vad gäller "extondistarna" så motsvaras nyssnämnd fil av resp. innehållssida på LINUX.EXTON.NET. I nu aktuellt fall är följande läsvärt.

Till dig som har ett nyare Nvidia-grafikkort eller ett ATI-kort i datorn

Redigera filen /etc/X11/xorg.conf med nano om du är i konsolläge eller med gEdit i Xfce4. Byt ut ordet "vesa" mot "nvidia" på rad 65 om du har ett Nvidia-kort eller mot "radeon" om du har ett ATI-kort. Starta sedan om X genom att samtidigt trycka på tangenterna Ctrl Alt Backspace. Jag har installerat Nvidias egen grafikdrivrutin. Det nyssnämnda fungerar bara om du har ett relativt nytt kort. Du märker direkt om kortet är tillräckligt "bra" genom att du ser Nvidias logga precis innan du kommer in i Xfce4. I konsolläge redigeras aktuell fil med kommandot nano /etc/X11/xorg.conf. Om du har ett lite äldre Nvidia-kort kan du istället byta ut "vesa" mot "nv". Du får då i vart fall garanterat bättre upplösning än du får med "vesa".

Till och med ditt älskade Windows håller sig med RELEASE-filer. Dessa bör man läsa innan man installerar (eller kör ett system live). Jfr RTFM. Du har ju ett NVIDIA-kort i din dator. Du skulle då alltså bara bytt ut ett enda ord i en text-fil. Hur svårt är det på en skala?

Nybörjare: Man kan förmodligen göra en jämförelse med golf. Vissa spelar alltid som nybörjare även om de så "spelat" i 30 år. Det är väl så att viss känsla/talang fordras.


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Arne Exton!! Tack för ditt svar!

Jag har inte sagt att jag älskar Windows, än mindre att det är "mitt älskade"

Jag bedömer varje distribution efter hur enkelt det är att köra och att installera.

Det är inte svårt att ändra i en textfil, men ligger den på en CD är det lite svårare.

Förövrigt tar jag mig friheten att testa samtidigt som jag har fungerande distributioner på mina maskiner.

Men den diskussionsnivå du (och en del andra) för in här på LinuxPortalen gör att det inte känns vettigt att fortsätta föra fram Linux.

Jag avhöll mig ju att kommentera dina fel i uppstarten och koncentrerade mig på att få igång disten.

Och, det är helt riktigt, jag har kanske en för bra maskin för dina distributioner!

 

extons bild

lasp!

Din mening "Det är inte svårt att ändra i en textfil, men ligger den på en CD är det lite svårare" tyder på att du överhuvudtaget inte förstått vad det är fråga om. D v s vad det innebär att köra ett modernt linuxsystem live. (Filsystemet är skrivbart trots att du kör från skiva).

Fel i uppstarten: Några sådana av betydelse kan du inte ha fått. (I så fall skulle du inte ha fått igång systemet).

"För bra maskin": Tror jag knappast. (Ju "bättre" desto bättre går det att köra "mina" och andras linuxsystem live).


 

LINUX.EXTON.NET

salmiaks bild

Och de som nu har denna känsla/talang ska inte såga dem som saknar denna vid fotknölarna. Sån där översittarstil är bland det fulaste som finns. Mot din dryga stil borde av ren princip inte en enda j*vel pröva din hemmapulade variant på en riktig dist.

Lägg dina kunskaper som självutnämnt golfproffs någonstans där de kommer göra riktig nytta för linuxcommunityn. Jag bliir så förbannad!

extons bild

Jag dryg? Jag är bara obarmhärtigt sanningsenlig!

Min "hammapulade" dist: Testa gärna SverEX. Jag är ganska säker på att du blir positivt överraskad. SverEX är snabbare än de flesta andra linuxsystem. Det innehåller också väldigt många nyttiga program redan från början. (Dessutom ser det hela rätt bra ut).

Om du (trots allt) ger SverEX en chans: Läs helst infosidan i förväg.


LINUX.EXTON.NET

salmiaks bild

Du besvarar inlägget med mer reklam för en dist som du borde insett att jag inte tänker röra i ens med en pinne.

Mitt påstående att du är dryg blir inte mindre solklart efter ett sådant drygt svar. Av med skygglapparna, ut med öronpropparna och börja lyssna på folk. Du kan inte svara en som stöter på problem med '...nybörjare'. Om du tänkt vara professionell, kommersiell och hela den biten kan du väl försöka vara lite tillmötesgående.

 

Linux är svårare än Windows om man måste navigera configfiler och byta ut rader bara för att få skiten att fungera. Kom inte och påstå något annat.

 

Aja, det är din fritid, synd bara att du ska förstöra andras i samma veva.

extons bild

Ja, jag borde kanske ha insett att du bestämt dig för att SverEX är ett dåligt linuxsystem. D v s har man bestämt sig så har man! Fundera på detta: Det är bara dumbommar som aldrig ändrar sig.

Tillmötesgående: Jag är oftast väldigt tillmötesgående/snäll. Jag erkänner dock att jag blir lite irriterad (ibland) på sådana, som inte kan läsa innantill.

"Navigera configfiler": Vad gäller SverEX behöver du egentligen inte alls göra det om du inte har en 22" - 24" skärm och vill utnyttja den fullt ut. Det är heller inte fråga om att byta ut "rader". Det gäller ett ord på en rad. Svårt?


 

LINUX.EXTON.NET

timmys bild

Min mor har kört med Linux i snart ett år och hon har ingen aning om vad vesa är. Din inställning till nybörjare inom *nix världen är ju skrämmande, du skrämmer ju bort folk mer än du lockar dom.

extons bild

Din mor må ju vara ursäktad, men jag har den åsikten att man inte kan "gömma sig bakom" att vara nybörjare hur länge som helst. I vart fall inte om man ger sig in och diskuterar Linux och dess användbarhet utan att först ta till sig lättillgänglig information.


 

LINUX.EXTON.NET

timmys bild

Jag tycker precis tvärtom. Har man inget intresse av att pula med configfiler så ska man inte behöva det. Jag har svårt att förstå vem dina remixar vänder sej till. Du verkar inte själv veta iom hur du svarar på frågor som kommer.

extons bild

Mina "remixar" vänder sig till folk som är intresserade av Linux (och kan/orkar läsa innantill).


 

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Jag började med Linux 1994 och har jobbat som utbildare sedan 2000 där jag lär ut Linux. Trots det kommer jag alltid se mig som nybörjare på Linux. Det finns så mycket att upptäcka! Dessutom håller man ju ödmjukheten levande om man inte ser sig som "elite".

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

jonas!

Av någon anledning kan jag inte se din kommentar när jag är inloggad, men du antydde något om att jag skulle se mig själv som någon slags elit. Det gör jag inte. Jag har alltid hävdat att Linux är lätt och att de som vill göra det "märkvärdigt" har fel.


LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Jag har inte antytt att du skulle vara elit. Jag konstaterade att jag själv lyckas hålla mig ödmjuk(are) genom att inte se mig själv som elit.. Mitt inlägg handlade nog mest om mig själv. Ledsen om det inte framgick i min text.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Såg att Datormagazin testade SverEx i senaste numret. Betyget blev väl blandat. Inget för nybörjare, men allt mer intressant om man är lite mer avancerad användare och vill pilla lite på egen hand, var väl kontentan.