Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nova. Cubas frigörelse från ...... windows

Cuba skall nu vända windows ( något som man ser som ytterligare ett steg bort från amerikansk kontroll ). Detta ämnar man göra med sin egen linuxdistribution Nova.

Amerikansk säkerhetstjänst har tillgång till koden medan man själv inte har det, så är inte fallet med öppen källkod.

 

Så Ryssland, Kina och nu Cuba Smile ....

Läs mer här

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

intressant företeelse. För mig står Linux och öppen källkod för frihet, mångfald och demokratiska värderingar.  Och av alla nationer verkar detta primärt tilltala länder som Ryssland, Cuba och kina????

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jnylins bild

Om fri programvara kan bidra till större frihet i de länderna utan att det blir en "amerikansk frihet", tycker jag det är toppen. Spännande att följa utvecklingen.

alberts bild

Det handlar inte om frihet i det här fallet, utan om att ha kontroll över koden som körs på datorerna. Med öppen källkod kan man vara säker på exakt vilka kodrader som snurrar på burken. Med stängd källkod har man ingen aning om vad som händer utan måste "lita" på Microsoft. Något som länderna i USA och EU gör (än så länge), men tydligen inte resten av världen.

jonasbjorks bild

Tanken har slagit mig också. Framförallt Kina är ju inte direkt kända för att vara för frihet.. Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

elwiss bild

Jag tror inte att de här staterna direkt kommer att bidra med de övervakningsfunktioner de bygger in i systemet. För något annat lär det inte handla om tyvärr..

cryingfreemans bild

Staterna: nej, människorna: jo..

Visst, i ett inledningsskede kommer det att handla om kontroll och att inte låsa in sig i Microsofts våld. Men jag tror att oavsett intentionerna så kommer tillgången till källkoden att skapa kanske hundratusentals nya utvecklare av programvara. Den inneboende friheten att anpassa och förbättra programmen kommer att både demokratisera och frigöra befolkningen på sikt. Oavsett vad man tycker om till exempel Kinas styrelseskick på ett statligt plan är det även ganska lokaldemokratiskt ute i byar på landsbygden. Även om man försöker strypa tillgången på information via statliga filter kommer det att finnas möjlighet att kringgå dessa på ett eller annat sätt.

Jag gillar inte sättet Kina ska införa Red Flag Linux, men jag tror ändå att det på lång sikt är bra, övervakning eller ingen övervakning.

Kanske har jag en övertro på informationsteknologins möjligheter att demokratisera, men överbevisa mig i så fall gärna.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

alberts bild

Kolla här:

http://www.theregister.co.uk/2009/02/12/cuba_does_linux/

Det var alltså Richard Stallman som övertalade Kubanerna att välja Linux Cool

cryingfreemans bild

Saken är den att det inte bara handlar om att frigöra sig från Microsoft. Som artikeln säger så har ju USA ett handelsembargo mot Kuba som gör att de inte på laglig väg kan köpa in licenser eller validera sina installationer. Det borde vara ett stort problem för alla typer av organisationer eller stater och Linux är ju en bra väg runt detta, eftersom det varken kräver amerikanska företag eller licenser för att fungera fullt ut.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

Där har du en poäng. Tänkte inte ens på det.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikehers bild

"Nova. Cubas frigörelse från ...... windows"

Frigörelse??? Men hallå! Ännu ett sånt där inlägg med ett slags politisk flummpropaganda.

När man går in på linuxportalen.se och läser sånt här som "vanlig användare" är det ju inte konstigt Linux användare blir stämplad som "fanatiska vänsterflummare"

Har du en aning om hur många som har/är förtryckta i Cuba? Och du snackar om frigörsle från WIndows är ju förfan ett hån mot dessa människor!

 

 

cryingfreemans bild

Inte för att vara sån, men har DU någon aning om hur många som är förtryckta på Kuba? Smile Jag har det inte, men jag har hört exilkubaner berätta om att alla är förtryckta och jag har hört kubaner som berättar att ingen är förtryckt. Sanningen är förmodligen någonstans mitt emellan, men hur stor procentandel av varje?

Och även om man är en kommunistisk diktatur måste man väl kunna frigöra sig från något? Vare sig det man frigör sig från är diktatur eller kommersiell proprietär programvara. Och detta säger jag inte för att jag vill inta någon sorts apologetisk inställning till Castro brothers och deras stat. Jag är definitivt med på den liberala skalan och det som händer på Kuba är ganska långt ifrån liberalism.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

mikehers bild

Vare sig man anser att folk är förtryckta eller ej är det magstarkt att man skriver "Frigöra sig från window" eller frigöra sig från kommersiella företag.

Jag menar kom igen och vakna!? Linux klarar inte sig utan kommersiella företag som Novell, Redhat eller nån annan.

SKa där komma proffesionella program för linux krävs kommersiell programvara. För inbilla inte mig att det finns OSS program som kan ersätta:

Cad program (för elektronik, huskonstruktion osv...)

Mattematikprogram typ Matematica/Matlab

Jag listan kan bli hur lång som helst. D.v.s. program som FÖRETAGEN behöver i sin vardag.

Jag är för mycket positiv till Linux framarch men något trött på naiviteten och flummet. Allt blir inte peace & love eller Frihet för man väljer Linux!

Det är MYCKET kvar för att företagen i europa ens ska kunna använda Linux.

Pettmans bild

Matlab finns redan till linux, iofs under sluten licens men det finns.
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

mikehers bild

Eh ja det gör liksom Mathematica men det var ju inte det det var frågan om!

Frågan var om Linux klarar sig utan kommersiella företag eller inte.

Jag hävdar att Linux behöver kommersiella företag/program om de ens ska kunna ta sig in i företagsvärlden men även inom det statliga.

Vare sig det är i Sverige, Ryssland eller Kuba.

magnis bild

Och Octave som är öppet, dock saknar det fortfarande en del funktionallitet som Matlab har, men det fungerar bra.

alberts bild

Det är ingen hemlighet att Microsoft använt inlåsning som långsiktig strategi för att hindra människor från att byta till andra operativsystem. Därför kan man kalla det frigörelse, att bryta sig loss från inlåsningseffekten. Det skulle innebära en frigörelse även att byta till Mac OS X, även om det inte är öppen källkod. De följer i alla fall öppna standarder och format i större utsträckning än Windows gör. I en perfekt värld skulle det inte spela någon roll vilket OS man har på datorn. Om öppna format användes överallt skulle de kunna användas på alla OS. Men att välja ett OS där även källkoden till själva operativsystemet är öppen är naturligtvis det bästa, precis som Kuba gjort. Att de dessutom väljer att basera det på Gentoo är ännu bättre. Jag förstår inte varför en del hänger upp sig på politik hela tiden. Det är väl bra att de väljer Linux oavsett vilket politiskt system de har.

elwiss bild

Fast PR mässigt vore det kanske roligare om det inte bara var diktaturer som väljer Linux enbart för att själva kunna övervaka sina användare.

Annars är förstås en användare en användare, även om han använder Linux för att planera massmord (vilket ändå inte syns i statistiken över marknadsandelar)

alberts bild

Jag förstår vad du menar. Du tror att det finns en risk att Linux ska associeras med totalitära stater. Men jag tror inte det är någon risk för det. Själva grundidén med Linux och fri mjukvara är den rakt motsatta till totalitarism. Det handlar om öppenhet, frihet och deltagande. Om några som använder Linux bor i stater som har ett annat politiskt system spelar inte så stor roll. Jag tycker inte man ska frysa ut dem för det. Här finns en bra chans att samarbeta över de gamla öst-väst gränserna. Bygg inte upp en ny järnridå.

elwiss bild

Linux och öppen sås har redan associerat med totalitära stater på vänsterkanten, det var klassisk retorik länge. För att få reda på att det inte förhåller sig så måste man först ta sig tid i att forska om saken, vilket inte alla gör. Så, rent PR mässigt kan det vara både en bra sak eller en dålig sak, beroende på vem som skriver artikeln..

magnis bild

Nu finns det väl i och för sig inget som tyder på att de skapar en egen dist "enbart för att övervaka sin användare". Tvärtom har de gott om andra skäl till att övergå till Linux. Och är det övervakning de vill ha så finns det nog lättare och bättre sätt.

polters bild

Cuba = Kuba på svenska.

rodvitners bild

Det är ett bra initiativ om Kuba, med K på svenska, överger Microsoft. Eller rättare överger sina piratkopieringar av M:s produkter. Man har alltid varit bra på sånt på Kuba på grund av det handelsembargo USA, i strid mot världssamfundets vilja, utsätter landet för.

Förmodligen sneglar nu kubanerna på utvecklingen i Venezuela, där man gått motsatt väg - d v s satsat på linux fullt ut i de offentliga verksamheterna. Eller Brasilien. Eller Vietnam. Eller... listan kan göras lång. Det är i fattiga länder - oavsett politiskt system - som linux växer snabbast. Precis som det ska vara.

Då det gäller Kinas linuxdist Red Flag så är den tydligen mycket bra enligt de som prövat (den som vill kan kolla mer om den på Distrowatch). Tyvärr finns den bara på kinesiska och engelska. Anledningen till att myndigheterna i landet trycker på för att den ska användas är i främsta hand handelspolitiska. Piratkopieringen av program stör handelsrelationerna med framför allt USA. Man är mer eller mindre tvingade att göra något. Ganska kul - faktum är att Microsoft med sina påtryckningar är den största anledningen till att Kina linuxifieras. Det kommer säkert betyda mycket för utvecklingen av linux!

extons bild

Jag funderar på att göra en svensk remaster av Red Flag och kalla den för Extons lilla röda.


 

LINUX.EXTON.NET

alberts bild

extons bild

Ja, den var inte dum. Nu har jag å andra sidan hunnit titta på Red Flag. Det visade sig att systemet bygger på Fedora 5 (eller möjligen 6). KDE 3.5.7 och kernel 2.6.23.1 används. Inte så värst imponerande heller för övrigt. D v s vad gäller programinnehåll m m.


 

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Man kan då börja fundera på varför de har skapat denna dist. Det har väl inte bara med översättningen till kinesiska att göra?  Det kanske är av rent nationalistiska skäl?  (Vi kan åxå!)

Eller finns det nå't mera specifikt med Red Flag?  Obestämd

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

tux-sven!

Jag har (till min besvikelse) inte kunnat hitta något särskilt i Red Flag. Förutom då att det alltså kan köras på kinesiska.

Red Flag påminner lite om Slax i grundutförande. D v s bara det nödvändigaste (och knappt det) är med.


 

LINUX.EXTON.NET

rollss bild

Nästan 60 timmar och ingen har sagt nåt om WORLD DOMINATION!!!! Är det skämtet verkligen så uppenbart, ber jag förstås oförbehållsamt om ursäkt.

Förlåt ändå, förresten. Wink

?

rollss bild

En viss hr L. Torvalds blygsamt självironiska stridsrop, en gång för länge sen i en helt annan galax, eller så...

tux-svens bild

Håller med nille: ?

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

rollss bild

Jag har bett om ursäkt!

"I'd like to say that I knew this would happen, that it's all part of the plan for world domination. * DiBona, C (1999). "The Linux Edge", Open Sources: Voices from the Open Source Revolution, O'Reilly & Associates. ISBN 1-56592-582-3. URL accessed 2006-08-28."

Källa:

http://en.wikiquote.org/wiki/Linus_Torvalds

http://kerneltrap.org/Linux/Compiler_Optimization_Bugs_and_World_Domination

Hårda kommunistländer är väl en bra början, de borde ju vara liksom vana...