Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ännu en unik extondist (ÄEUE)

CDlinux-Exton LiveCD är en svensk remaster av det kinesiska linuxsystemet CDlinux 0.9.1. CDlinux is a compact distribution of GNU/Linux. The name is a synonymous of “Compact Distro Linux”. It is small in size, yet rich in features. CDlinux använder kernel 2.6.28.4 och skrivbordsmiljön Xfce 4.4.3. Systemet kan lätt installeras på en USB-sticka och/eller på din C-disk (C:\).

Installerade program
Bl a Firefox 3.0.6, aMule, Skype, Gimp 2.6.4, MPlayer (spela upp bl a AVI-filer), FileZilla, Transmission (bittorrent-klient), Pidgin, TestDisk, Wicd Network Manager och Samba med Network Neighbourhood. Dina ev. skrivbehov klaras av med Zoho Writer. De flesta program och skrivbordsmiljön Xfce är på svenska.

Särskilt om installationen av CDlinux-Exton till C-disken (C:\)
Vare sig du har Windows XP eller Vista på din C-disk behöver du inte vara rädd för att installera CDlinux-Exton på densamma. Jag har testat på en dator med Vista installerat. Se HÄR en skärmdump av hur det ser ut på C-disken med CDlinux installerat. Du ser mappen CDlinux som nr 1 i andra raden. CDlinux-mappen är på 197 MB. Allt fungerar precis som vid en "vanlig" hårddiskinstallation av ett linuxsystem. Det mest fantastiska är att din ev. GRUB-installation inte alls påverkas av installationen av CDlinux. (Något som jag befarade innan jag testade). På aktuell dator har jag 11 linuxsystem plus Vista. När jag startade om datorn efter installationen av CDlinux på C-disken kom min vanliga GRUB-meny upp först. Jag valde då att starta Windows Vista. Då kom CDlinux GRUB-meny upp. Som första startalternativ stod Vista sedan CDlinux. Helt perfekt således!

CDlinux-Exton är den 58:e extondisten i ordningen. Den ligger på Svenska Linuxföreningens server och hämtas gratis HÄR.
md5sum

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

frilas bild

Hur i hela fridens namn hinner du? Jag har inte löst mitt "wireless" problem i Slax ännu...

1. Fungerar trådlöst i din dist?
2. Kan den göras körbar på sticka "automatiskt"? Jag menar utan mängder av lömska specialkomandon i terminalen.

extons bild

1. Ja
2. Ja
Det skulle förvåna mig mycket om inte du får igång det trådlösa med Wicd. Om inte annat kan du ju använda Ndiswrapper. Läs mera på innehållssidan.


 

LINUX.EXTON.NET

jentins bild

Frila jag vet inte vad du skall ha Slax till, men jag har kört det på USB sticka ett tag för att använda som uppstart på windows datorer och kontrollera dem. För ett tag sedan bytte jag till Puppy Linux pga större stöd för trådlöst/snabbare/ mer möjligheter. Jag garanterar dig det är mycket lätt att installera på usbsticka. Samt ha stort stöd för trådlösa nätver, samt WPA.

Bränn iso fil till cd. Starta upp. Kör setup till usbsticka via meny. Du får även förslag efter första boot att att skapa en fil som sparar alla dina ändringar i systemet om du så önskar. Puppy finns i oändliga varianter, för olika ändamål, men ta en iso med så ny kernel som möjligt för så stort stöd som möjligt. Kör du sen t ex MACPUP som är en pimpad variant får du även ett mycket snyggt utseende. Stabil o bra version är 4.1.2

 

-------------------------------------

www.suselinux.se

extons bild

Ja, Slax och Puppy Linux tillhör världens förnämsta linuxsystem. Just version 6.0.9 av Slax har dock lite dåligt stöd för trådlösa kort. Bl a därför har jag bytt kernel i EXTON-USB och Exton|Defender (som baserar sig på Slax 6.0.9).

Du undrar vad frila "ska ha Slax till". Ja, vad har man ett linuxsystem till? Både Slax 6.0.9 och Puppy Linux 4.1.2 är helt kompatibla med Slackware 12.2. Systemen kan därför byggas på i det oändliga. (De kan givetvis också göras ännu mindre än vad de är i originalskick).

Om du (frila) vill testa Puppy Linux så kan jag rekommendera Puppy-Exton LXDE 2009. Du får då stöd för svenska språket, vilket saknas i originalet. Dessutom kan du använda Nvidias egen grafikdriver (om du har ett Nvidia-kort). Jag har vidare lagt till några "oumbärliga" program m m.

CDlinux är också värt att testa. Vad gäller autokonfigurering kan det klart mäta sig med Slax och Puppy Linux. CDlinux är (om möjligt) ännu enklare att installera till USB-sticka. Härtill kommer alltså att du lätt kan installera CDlinux till C-disken.


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Så här är det. Jag har en bra bärbar Dell på mitt arbete. Den är konfigurerad med XP och största möjliga sekretess med krypterad hårddisk... Suck! Tar låååång tid att starta och sedan är allt förbjudet att göra som inte explicit är tillåtet.
Vad gör man då om vill kunna göra något roligt lite snabbt och (enkelt), jo bootar Linux på en sticka och lever sitt eget liv Smile.

Började med att testa Puppy Linux vilket funkade hyfsat. Fick tipset att testa Slax vilket jag genast blev imponerad av. Snyggt! Fast sedan blev jag ganska besviken när det är så besvärligt, på gränsen till omöjligt, att köra trådlöst Sad.
Som jag skrivit tidigare i detta forum fungerade det bra på en bärbar men på en annan saknades moduler och firmware för att aktivera nätverkskortet. Frustrerande! Den dator som funkar med trådlöst kräver ändå en hel del handpåläggning innan det trådlösa fungerar vilket jag erfor igår på Stadshotellet i Karlstad...
En bärbar dator MÅSTE ha en stabil och lättstartad trådlös uppkoppling, annars är ju hela vitsen borta med just bärbar.

"Normalt" kör jag Fedora vilket jag är mycket nöjd med men nu handlar det om att köra på sticka och då måste jag hitta något som funkar i bantad variant - jag är öppen för allt men följande måste funka:

1. Trådlöst
2. Surf
3. e-post
4. dumpa bilder från kamera
5. manipulera bilder
6. blåtandsuppkoppling mot mobiltelefon
7. titta på film och kopiera
8. lyssna på musik
9. office
10. fildelning...
11. utskrift
12. citrix

Alltså ganska allmänna saker. Svenska är ju alltid trevligt men inte nödvändigt. Så skall det ju vara snyggt och titta på!

Slutligen en fråga, varför är det så komplicerat med just trådlöst. Faktum är att frågor om detta upptar en stor del av de olika forumen, åtminstone för de mindre distarna.

Trådlöst är lite struligt ibland av lite olika orsaker.

Vissa kärnor är för bantade och saknar vissa saker som borde ingå, andra saknar firmware (ibland för att den som gör disten inte tycker om dessa mindre fria firmware/binärer), sedan har vi även användare som ibland inte riktigt vet hur det bör göra saker och vilka verktyg som bör användas.

Själv var det ett bra tag sedan jag testade ett trådlöst kort som inte fungerade i linux.

Sedan har det kommit en hel del distar som försöker lösa allt åt användaren vilket är bra men det skapar även ett litet bekymmer då dessa användare inte lär sig hur man löser bekymmer eller installerar stöd för hårdvara.

Jag brukar säga att i windows installerar du en separat drivrutin för att få stöd för ny hårdvara men i linux när stöd saknas så kompilerar man om kärnan (kerneln) eller kompilerar en nyare version av kärnan för att få stöd för ny hårdvara.

Detta stämmer inte alltid men i grunden är det så, och om man då är van att använda en dist som löser allt så blir lätt ett bekymmer större än det ofta är när disten inte klarar av att lösa problemet åt användaren men det beror inte på att användaren är dålig i Linux utan att användaren tvingas göra en lösning som känns komplicerad och osäkerhet ofta uppstår och många vågar inte försöka sig på något "drastiskt" utan väntar på att det ska lösa sig själv istället.

Men man ska inte vara rädd att testa i linux då det alltid går att reparera en skadad installation utan att installera om, men det kräver ju ett intresse av användaren att vilja lära sig samt lite "jag vågar". (men man kan ju alltid leka på en installation som saknar viktiga saker först tills man känner sig trygg och vet vad man ger sig in på)

Sedan så kommer det många nya användare med dessa "lätta" distar som kanske totalt saknar vana vid *nix system och då växer lätt ett problem då dom inte har en aning om hur saker fungerar. (men det är kul med nya användare och många lär sig väldigt snabbt och hjälper kommande nybörjare)

*Lite tankar från en trött Nille Wink

 

extons bild

Mycket bra förklarat! Jag vill bara tillägga att man i princip alltid kan lösa sina "trådlösproblem" med Ndiswrapper. (Om inte ens det fungerar ska man nog överväga att byta kort).


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Jag får försöka det om inget annat funkar. Annars får jag väl ge upp. Som du uttryckte det på nåt annat ställe att det är ju aldrig för sent att ge upp Flört.

extons bild

Ja, men nu är det bara det att i Slax 6.0.9 (med originalkerneln) saknas Ndiswrapper! Du kan heller inte installera det utan kernelsources.


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Jaha!! Tillbaka till ruta 1.

Jag har laddat ner Puppy Exton där jag lyckats få igång trådlöst fast bara m h a terminalkommandon...

Disten är trevlig innehåller mycket och jag skulle vilja lära mig den mer MEN när jag skall stänga ner sessionen låser sig datorn helt. Grafiken ballar ur totalt inte ens ctrl-alt-back eller ctrl-alt-del hjälper, bara strömbrytaren!?. Detta medför att inget går att spara Gråter.

 

Vad är skillnaden mellan Puppy Exton och CDLinux-Exton PRAKTISK för användaren vad avser att köra från sticka (jag förstår att de är olika...).

extons bild

frila!

Låser sig: Vet inte vad det kan bero på. För lite RAM?

Skillnader: Puppy-Exton LXDE 2009 är lättare att konfigurera för dina egna behov. Installera nya program osv. För att få CDlinux-Exton på USB-sticka i det skick det är när du kör från skiva måste du vidta vissa åtgärder. V g läs härom på innehållssidan under rubriken "Särskilt om installationen av CDlinux-Exton till C-disken (C:\)".

Testa dock att installera CDlinux-Exton på en USB-sticka. Det tar bara ca 3 min. Jag är ganska säker på att du får igång det trådlösa med hjälp av Wicd.


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Vill bara förtydliga vad jag menar med "låser sig". När jag stänger av datorn och den går över i textläge där man skall ange om man villl spara sina ändringar så blir skärmen svart med artefaktliknande mönster. Provar jag sedan med ctrl-alt-F6 så ser jag sparamenyn men kraftigt distorderad men jag kan inte välja något. Minne har jag gott om, 2G.

Underlättar detta för Dr. Exton att diagnostisera?

extons bild

Verkar vara grafikrelaterat. Testa detta:
Vid VESA- eller XORG dialogen väljer du VESA. (D v s precis innan du kommer in i X/LXDE).

Om du har ett Nvidia-kort så läser du vad jag skrivit under rubriken "Användning av Nvidias driver NVIDIA-Linux-x86-177.82.pkg1" på innehållsidan.

Sen borde du kunna spara inställningar m m vid omstart. (Oavsett om du har ett Nvidia-kort eller inte).


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Ja, det fungerade med VESA men grafiken blir inte lika snygg och det är viktigt för mig att den är. Jag vill ha ögongodis Tungan ute. I XORG-läge är den mycket trevlig. När jag kör Puppy "original" eller McPup funkar det med Xorg men PuppyExton är snyggare.

Jag har inget Nvidiakort.

Dessutom fungerar WiFi-lampan på datorn vilket är bra för att se att förbindelsen är ok. Detta brukar inte funka med någon annan dist Skrattande.

frilas bild

Nu testade jag på en annan bärbar och där identifierade xorg upplösningen till 1280x800 men sen ställdes den om till 1024x768 och det gick inte att ändra??

Trådlöst gick inte alls där "ifconfig wlan1 up" gav felmeddelandet " ifconfig: SIOCSIFFLAGS: No such file or directory.

Hmmm... något verkar skumt!? Fast det gick att stänga ner utan problem!

extons bild

Redigera filen /etc/X11/xorg.conf för hand och starta om X.

ifconfig: Kör kommandot iwconfig så får du veta vad rätt benämning på enheten är. Det kan vara wlan0 eller...

F ö ang. trådlöst: V g läs min handledning Trådlöst och Linux med alla vidarelänkar. Med hjälp av den ska du klara att fixa till det trådlösa i princip alla linuxdistar.

Skumt? Inget är skumt. Det finns ett konfigureringsprogram (Network Wizard - 7:e ikonen från vänster) för det trådlösa i Puppy Linux. Använd det i första hand. (Om ditt kort stöds så hittar Puppy garanterat det). Dessutom finns alltså Ndiswrapper i Puppy-Exton LXDE. (Det har jag själv installerat). Du kan då helt enkelt inte misslyckas med uppkopplingen.


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Hittade en ATI Catalyst drivrutin som fixar till upplösningen.

Däremot klarar jag inte att installera Intel® WiFi Link 5100AGN drivrutin. Jag begriper helt enkelt inte hur jag skall göra (trots att jag läst på...) :'(

extons bild

Det var ju mystiskt. Jag har inte gjort några ändringar som ska påverka xorg. Vad har du då för kort?

En förklaring till skillnaderna mellan Puppy-Exton LXDE och Puppy original och McPup kan dock vara att de sistnämnda inte använder Xorg 7.4.


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Jag tycker du uttrycker väldigt tydligt beskriver både Linux styrka och svaghet.

Styrkan är klart att när du uppnått en viss kunskapsnivå kan du fixa massor själv, forma ditt system efter din egen önskan och experimentera.

Svagheten är helt klart att man måste ha tålamod och påhittighet. Du nämner att "man kompilerar om kärnan...". Ja, hur lätt är det att förstå. Vem fixar det som inte har Linux som hobby. Jag skulle själv vilja kunna mycket mer men tiden räcker inte till (tyvärr måste man ju både sova, arbeta, träna och vara social...).

Ibland känns det så tungt, man har format sitt "perfekta" system och så hänger det upp sig på t ex att det inte funkar med trådlös. Retsamt, irriterande och i bland känns det som datorn skulle få en tur ut genom fönstret Wink

Är det inte till stor del p g a detta som Linux inte når ut till den stora massan? Man måste vara hängiven, outtröttlig, kunskapssugen och älska terminalen Wink Vilka är så av 100 personer?

Sådana här forum med ovanstående typer av personer är ovärdeliga för nyörjare och andra som stöter på problem.

När jag började med linux tänkte jag att jag borde installera windows varje dag.

Men nu är jag glad att jag inte gjorde det.

Men linux var även "bökigare" förr.

Att kompilera om kärnan är inte så svårt som det låter men minns även min osäkerhet första gången (då var det ett ljudkort som inte hade stöd orginal hos en kompis)

Ibland funderar jag på om det verkligen är Linux fel att det inte fungerar orginal eller om det är disten (personligen skyller jag mer på disten då det ofta stöds av kärnan)

Meningen är ju inte att man ska behöva lägga förmycket tid på sitt OS (helst ingen onödig tid alls)

Men min erfarenhet är att många saker är svårare att lösa i dessa "lättare" distar än i "svåra" distar (detta då jag kan ha en annan syn på vad användarvänliga distar egentligen innebär tex lättare hur och för vem, men det är en helt annan diskution)

Jag anser tex att slackware är en av det lättaste distar som finns att använda (nu rynkar många på pannan) men det är bara olika sätt att se på saker.

Men med den utveckling jag har sett i Linux under den tid jag använt det så är dessa små problem snart ett minne blott.

Men om du ska kasta ut datorn genom fönstret så öppna det först annars sitter du med ett trasigt/krashat "windows" Smile

Sedan kan jag informera om att datorer inte är så bra på att flyga (pengviner kan inte flyga även om fjärillar kan det så krashar dom ändå).