Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Testa nya Debian 5.0 stable live

Lenny-Exton LiveCD på svenska är en remaster av det förnämliga linuxsystemet Debian i senaste version (5.Innocent. D v s av liveskivan med LXDE. Lenny-Exton innehåller bl a LXDE (skrivbordsmiljön), Synaptic, OpenOffice.org, aMule, aMSN, Vlc, Wine, Wicd (nätverkshanterare), Wireless-tools, Gimp och webbläsaren Debian Iceweasel (Mozilla Firefox 3.0.6). Kernel: 2.6.26-1. Så gott som alla program är på svenska. Debian 5.0 stable släpptes den 14 februari 2009 efter 22 månaders utveckling.

Lenny-Exton ersätter EXTON-ETCH (Debian 4.Innocent.

Viss "förbättring" av originalskivan
Jag tycker själv att jag förbättrat originalet genom min installation av Wireless-tools och Wicd. Dessutom har jag gjort körningen roligare/intressantare genom installationen av Synaptic, Wine, aMSN, aMule och Vlc. Stöd för java och flash finns i Iceweasel. OpenOffice är (givetvis) på svenska med svensk rättstavning.

Hämtning av Lenny-Exton

Lenny-Exton är en av sju (av totalt 58 stycken) extondistar, som kan hämtas gratisSvenska Linuxföreninges server.

md5sum

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.