Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 9.10 heter Karmic Koala

Mark Shuttleworth har utannonserat version 9.10 av Ubuntu, som kommer att släppas i oktober i år. Denna utgåva kommer att få namnet Karmic Koala.

På serversidan är siktet inställt på molnet - både på Amazons EC2 tjänst och på de som vill sätta upp sina egna moln. För det senare syftet kommer Eucalyptus-projektet att spela stor roll.

Även på skrivbordsfronten kommer det enligt Shuttleworth att ske förändringar. Gällande uppstartsprocessen håller man ett vakande öga på Kernel Mode Setting och kommer även att ta sig en titt på Red Hats Plymouth-projekt. Man kommer också satsa på att ytterligare korta ner starttiden. Shuttleworth hoppas också på att kunna leverara en ny inloggningsupplevelse som "fungerar bra för mindre grupper såväl som för stora installationer".

När vi kommer till netbookmarknaden lovar Mark att Ubuntu Netbook Remix kommer att inkludera den senaste tekniken från Moblin. Han uppmanar netbook-ägare att testa kommande Ubuntu 9.04 på sina maskiner för att kunna hjälpa distributionen att få bättre hårdvarustöd för denna marknad. Shuttleworth talar om "millions of Linux netbooks out there" - men som bekant är många tveksamma till Linuxs framtid bland netbooks.

Framåt slutet kommer det kanske mest intressanta:

The desktop will have a designer's fingerprints all over it - we're now
beginning the serious push to a new look. Brown has served us well but
the Koala is considering other options.

Kungörelsen avslutas med en inbjudan till UDS (Ubuntu Developer Summit) i Barcelona 25-29 maj. Där kommer bland annat en förhandsvisning av Ubuntus "nya utseende" att visas upp.

Läs mer:

Shuttleworths e-post meddelande

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

Ytterst obehagligt att en sådan stark kraft i FOSS-världen har siktet så starkt inställt på cloud computing. Trevligt dock att slippa det bruna.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Kristians bild

Förra året var virtualisering årets buzzword, nu är det "the cloud". Klart de inte vill vara sämre....

För min del önskar jag att man gick tillbaka till grunden och satsade på fler grafiska administationsverktyg i likhet med de openSuse tillhandahåller (för samba, LDAD osv.)

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Lasps bild

Jag skulle vara tacksam om man kunde få en bra installation.
Nu har jag gjort några Win7 starter och är mycket imponerad över drivrutiner som inte behöver läggas till eller andra konstiga saker när det gäller skärmupplösning eller trådlösa nätverk.

Skall Linux komma längre så gäller det att "hålla ihop det" .
Det finns alla förutsättningar för det.

 

mikehers bild

För att vara "ubuntuian" e jag skeptiskt till att se Ubuntu i detta
segment tycker RedHat och OpenSuse sköter detta bättre. Jag tror inte
företagen behöver ytterligare ett "alternativ"/infrastruktur eller hur
man ska utrycla det. Risken e ju att det bler ännu mer segmenterar och
alla distarna kör sina egna verktyg/standarder.

Åter igen Linux behöver stadardiseras om de ska kunna växa Smile

 

Canonical
borde läågga utvecklingspengarna på att sponsra Gnome eller KDE
kommunityn (helst den senare eftersom jag bytt till KDE själv och tro
mer på den på sikt Tongue

 

 

FoHs bild

Tack för en välskriven nyhet!

Ser fram emot UDS:en. Tyckte filmerna från den senaste var väldigt intressanta. Hoppas på KMS också, har ett intel-kort så jag tror jag bör kunna använda mig av det i framtiden. Usplash får segfault under min uppstart för närvarande. Varför vet jag inte riktigt, det fungerar utan problem en bit in i processen, och vid nedstängning får jag inget sådant fel.

polters bild

Nja, när jag körde Fedora på laptopen så funkade KMS endast med vissa ATI-kort.

FoHs bild

Vet inte hur det praktiska stödet för Intel-kort ser ut idag, men jag nämnde specifikt framtiden. Tror Phoronix-artikeln testat KMS med ett Intel-kort. Sen har jag fått för mig att KMS är en Intel-"uppfinning", så det verkar ju konstigt om det isf inte skulle fungera med Intel-kort Smile