Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kör Debian Hot & Spicy!

Sidux-Exton LiveCD är en helsvensk remaster av Sidux 2009-01. What is sidux? - Debian Hot & Spicy! Sidux bygger alltså på utvecklingsutgåvan av Debian ”Sid”, med aliaset ”unstable” (”instabil”). Sidux-Exton är därför ett perfekt komplement till Lenny-Exton (som är en remaster av Debian 5.0 - stable).

Kernel 2.6.28.5 och fönsterhanteraren Xfce 4.4.3 används. Program: Bl a AbiWord 2.6.4, Gimp 2.6.5, Wicd 1.5.9, aMule 2.3.2, aMSN 0.97.2, Synaptic 0.62.5, gxine 0.5.903 och Brasero 0.8.0.

Sidux originalskiva saknar stöd för svenska. Det finns däremot stöd för många andra språk, t. ex. danska och finska (!?).

Sidux-Exton kan - till skillnad mot Lenny-Exton - lätt installeras till hårddisk och/eller USB-sticka. Vid installation till USB-sticka sparas alla dina ändringar av systemet direkt på stickan. Helt automatiskt.

Autokonfigurering m m
Autokonfigureringen av X, ljud och internetuppkoppling m m är enligt mina tester alldeles utomordentlig. D v s i klass med den i KNOPPIX och PCLinuxOS. Du kommer sannolikt heller inte att märka något av att Sidux baserar sig på Debian Sid (unstable). Jag har idag uppdaterat alla ingående program till senaste version. D v s jag har kört kommandot apt-get upgrade utan problem. Det torde betyda att Sidux 2009-01 egentligen är att betrakta som stabil. Icke desto mindre är jag intresserad av körrapporter från alla intresserade. Fungerar allt? Skriv här i form av en kommentar eller på LINUX.EXTON.NET.

Se en skärmdump av Sidux-Extons skrivbord HÄR. Läs mera HÄR.

Unik (igen)
Sidux-Exton är ännu en unik extondist (ÄEUE), såvitt jag kunnat konstatera. D v s jag har sett att några försökt remastra Sidux tidigare, men jag har inte hittat något på nätet om någon som lyckats med ett remasterprojekt.

Hämtning av Sidux-Exton
Sidux-Exton är den 59:e extondisten i ordningen och en av åtta, som kan hämtas gratis på Svenska Linuxföreningens server. Se min fullständiga CD/DVD-lista HÄR.

md5sum för Sidux-Exton ISO

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Ofta när jag kommer in på LinuxPortalen lyser det i rött på Extons inlägg "uppdaterad" Men vad är uppdaterat? Och varför kan det inte vara rätt från början?
Jag såg ju att det var fel på länken till Listan, men tänkte, det vågar fan vara budbärare här!!!

Det kan ju finnas någon annan Wisserbesser därute Wink

 

extons bild

Jo, det ska du visst våga! Rätt ska vara rätt (har jag alltid tyckt). Jag är tacksam för påpekanden om alla felaktigheter. Dock inte om sådant som jag redan informerat om på innehållssidan.

Uppdateringar: Beror på att jag ibland publicerar mina nyheter lite väl snabbt. D v s jag upptäcker i efterhand sådant som borde klargöras/förtydligas. Och så gör jag det!


 

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Det jag tror lasp efterlyser är en liten markering i posten vad som är uppdateringen. Det underlättar för den som sett posten innan och undrar vad som är nytt.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Ok, jag har inte ens sett att den möjligheten fanns. Jag hade dock ändå knappast utnyttjat den, eftersom det rört sig om minimala ändringar. (D v s felstavning/felskrivning/fel ordval, saknade kommatecken och dylikt). Just i detta fall har det inte varit fråga direkta förtydliganden. F ö tror jag, att inte ens sådana skulle förtjäna någon särskild uppdateringsnotis. Jag skriver ju sällan något här om "extondistarna", som inte också kan läsas på resp. dists innehållssida.


 

LINUX.EXTON.NET