Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft drar TomTom inför rätta över patent

Nu har det hänt, Microsoft drar ett företag inför rätta för patentet på filsystemet FAT32.
Det är TomTom som står som motpart, efter att de under en längre tid inte har lyckats komma till en överenskommelse om ovanstående patent, samt fyra ytterligare patent.

Microsoft Sveriges Daniel Akenine svarar på följande fråga ställd av IDG:

– Vår syn kring fat-patentet i samband med Tomtom är att det är ett patent bland flera. Vi har över 500 olika licenspartners och det tillhör ovanligheten att vi inte kommer överens, men det händer, säger Daniel Akenine.

Öppnar det här för att fler företag som använder Linux kommer bli stämda?

– Nej, det här är ett enskilt fall.

Detta är dock något som kan komma att leda till att licenspengar behöver betalas ut av Linuxvärlden, åtminstone i länder där mjukvarupatent är giltiga.

Filsystemet FAT32 används flitigt för extern lagring i t.ex. kameror och mobiltelefoner.

Läs mer:

Ars Technica
IDG

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Det är nu man är glad över att man kör SUSE Linux och inget annat Smile

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jentins bild

:=)

-------------------------------------

www.suselinux.se

polters bild

Jo jag kör väl iofs också SUSE men inte fasen är detta en trevligt utveckling.

valdermans bild

Ungefär på samma sätt som en resturangägare är glad att ha betalat försäkringsavgiften till Hells Angels när konkurrenten på andra sidan gatan flyger i luften.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

Troligtvis är det väl så att Novell är en av de som betalar licenspengar till Microsoft för sitt användande av FAT-teknik...

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikehers bild

Det är nu man är glad över att man kör SUSE Linux och inget annat Smile

Hmm jag som funderar på att köra suse på jobbet men det är just sånt här som får mig att backa. För betyder Suse inlåsning då tackar jag nej.

Var det inte så att Suse lägret försvarade Novell med att andra Linux distrubutioner inte skulle bli stämda pga exempelvis ovan i mitt tycker idiotiska patent. dvs. att det bara var FUD från FOSS fanatiker?

Om nu ovan är sant tycker jag det är jävligt illa och knappast nåt attr glädjas åt ens av er som kör Suse. För var blir Open Source filosofin av om företag i slutändan kan stämma företag för minsta lilla?

Jag förstår mycket väl att Novell och andra måste samarbeta med Microsoft och andra företag MEN jag ställer mig emot att man använder sig av patent framförallt när det gäller filsystem eller liknande.

Det slår undan fötterna på andra linux distrubutuoiner som inte vill samarbeta med Microsoft  och i slutändan även Novell. Såna patent är alltså inget vi ska beblanda oss med och om Novell gjort avtal om såna skräp patent blir även jag fundersam...

Men jag vet inte kanske Jonas ville retas bara...

 

jonasbjorks bild

Eftersom jag använder SUSE Linux (inte openSUSE) omfattas jag av Novells Indemnification Program, http://www.novell.com/licensing/ntap/ . Där jag bland annat kan njuta av följande: Under the Novell and Microsoft patent cooperation agreement, when you buy any Novell products—whether Linux-based or proprietary—you receive a patent covenant not to sue from Microsoft. Microsoft's covenant not to sue a Novell customer applies to a Novell offering independent of the channel of distribution and licensing terms, and whether any code is covered by GPLv2 or GPLv3.

Tyck vad ni vill om detta, alla distar är fria att skapa samma typ av avtal med Microsoft. För min del är det bara tryggt att veta att MS kan härja runt med andra, medan vi Novellare kan jobba vidare. Läs mer om Novells linuxebjudanden på http://www.novell.com/linux/ .

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikehers bild

Det förvånar mig att du försvarar patentporföljen medans det för nåt år sen var en massa "FUD" när såna som mig påpekade att detta delvis hämmar konkurransen och på sikt slår undan fötterna på OpenSource filosofin.

Jag tillhör inte den fanatiska skara som är helt emot patent, men du måste väl ändå hålla med om att filsystem och liknande patent knappast gynnar Suse Linux eller ens företaget Novell på sikt? Det är ju bara inlåsning och går ju ifrån principen med Open Source och så öppna standarder som möjligt.

Jag vet inte men kanske vi alla blir så när vi fått smak för pengar eller fått ett jobb på någon av dessa företagen. Men trots det skulle åtminstone jag ifrågasätta rätten till idiotpatent av detta slag. Vare sig jag haft jobb på Microsoft eller Novell eller nåt annat företag.

Om det vore något med Open Suse communityn eller/och de som jobbar på Novell, så hade man väl åtminstone försökt påverka Microsoft i att vara mer öppna i vad gäller standarder av detta slag. Istället för att gå ut och strö salt i såren eller reta upp användare som använder andra distar och säga "skyll dig själv kör OpenSuse". Är ju lika korkat som när man hör windows användare säga "Skyll dig själv. Kör Windows det är det som gäller".

Nej självkritik till sin Linuxdist eller OS är aldrig fel oavsett vilken man föredrar.

 

 

jonasbjorks bild

Till att börja med jobbar jag varken för Novell eller Microsoft. Jag har heller inte sagt att man skall skylla sig själv för att man kör "fel" dist. Jag skriver bara att jag inte behöver vara särskilt oroad över detta patenttjafsandet eftersom Novell har en överenskommelse med Microsoft. Hade TomTom kört SUSE Linux Enterprise i sina prylar hade den aktuella tvisten inte kunnat uppstå på grund av avtalet mellan N och MS.

Idiotpatent skriver du. Jag är inte benägen att hålla med dig. Vi lever i en värld som ser ut som den gör och får ju följa den världens spelregler. Någon har investerat en jäkla massa pengar i FAT och vad man än tycker om just FAT så finns det en hel del människor som jobbat med att utveckla det och de har kostat någon pengar. Det bör rimligtvis vara så att det man investerar skall kunna komma tillbaka till en, gärna med en liten vinst. Det är det företagande handlar om, att kunna få jobba med det man tycker är kul, kunna leva på det (betala hyra, äta mat, med mera..) och kunna få en liten avkastning på det man gör. Det finns ingen som hindrar Project X att skapa ett filsystem, patentera det och sedan ge bort det fritt.

För mig är frihet - just frihet. Den friheten innebär att jag som upphovsman till vad det nu må vara - måste få vara fri att själv sätta reglerna för det jag skapat. Om jag vill att alla skall få använda det kostnadsfritt, kanske till och med förändra det hur de vill eller att man skall betala $499 per år för att få använda det.. så skall jag vara fri att få göra det. Och andra skall respektera min frihet, eller vilja om du så vill. Jag har inte rätt att gå över din vilja, du har inte rätt att gå över min. Tycker du att mina regler för användandet av det jag har skapat är idiotiska så är du fri att låta bli att använda det jag skapat.

Ungefär så där tycker jag, en tidig måndagsmorgon..

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

dholms bild

"Jag skriver bara att jag inte behöver vara särskilt oroad över detta
patenttjafsandet eftersom Novell har en överenskommelse med Microsoft.
"

Det tycker jag att man borde vara. Säg att man lyckas skrämma bort flertalet stora aktörer som bidrar till fri mjukvara då ser inte framtiden för Novell särskilt ljus ut. En av styrkorna i open source är att många kan hjälpa till och att man får en snöbollseffekt där ett intressant projekt har lätt att locka till sig utvecklare (i dess bredaste mening).

Novells styrka ligger i att man anpassar existerande lösningar för att passa specifika behov som tex applikationsserver men om det inte längre finns någon som utvecklar mjukvarorna som ligger bakom vad skall man då göra? Jag tror inte Novell har kapitalet att axla alla open source-projekt som man är beroende av samtidigt som man skall utveckla sina egna unika produkter.

-- I need this baby in a month send me nine women!

jonasbjorks bild

Där har du en poäng. Jag är bara så trött på alla "krig" och patent-skit-saker som händer inom Linux så jag orkar liksom inte ens engagera mig i dem Smile Det finns andra som gör det och är mycket bättre på det än vad jag är också. Jag valde att betala Novell för SLE eftersom det ger mig en viss trygghet i att slippa krångla med sådana här saker. Jag ser det lite som en försäkring.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Betalar du även till männen i svarta skinnrockar som kommer in och erbjuder en "försäkring" för ditt företag och för ditt hem?

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Du menar Securitas? Smile

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Vi lever i en värld som ser ut som den gör och får ju följa den världens spelregler.

Samma argument kan användas (och har använts, många gånger) för att försvara slavhandel, trafficking, tortyr, förtryck och i princip allting annat folk inte är riktigt bekväma med att ställa sig och och ta ansvar för.

Det bör rimligtvis vara så att det man investerar skall kunna komma tillbaka till en, gärna med en liten vinst.

Då kan man göra som alla andra, och se till att få kontrakt om ersättningen. Vill ingen skriva på det kontraktet är ju det synd, men det faktum att du investerat tid och pengar i något innebär på intet sätt att du har någon sorts gudagiven rätt att få tillbaka dem. Hade kunnat vara en bra stråman, om den inte var så otroligt gammal.

För mig är frihet - just frihet.

Friheten att skaffa sig monopol på en tanke, matematisk process eller affärsmetod?

Och andra skall respektera min frihet, eller vilja om du så vill. Jag
har inte rätt att gå över din vilja, du har inte rätt att gå över min.
Tycker du att mina regler för användandet av det jag har skapat är
idiotiska så är du fri att låta bli att använda det jag skapat.

Det där hade kanske kunnat fungera som försvar för upphovsrätten, men du vet lika väl som jag att patent inte handlar om att "skydda" någons "rättighet" till det de "skapat." Patent handlar om att förbjuda någon annan att använda samma tanke som du i kommersiella syften. Det spelar ingen roll om du och jag kommit på en ide oberoende av varandra; den som hinner först till patentverket har ensamrätten.

När patenten sedan ska genomdrivas blir det naturligtvis ännu värre. Det spelar nämligen ingen roll hur ditt patent ser ut, så länge du påstår att någon gör intrång på det och har mer pengar än han att spendera på att processa. På så vis begränsas innovation till storföretag som ägnar mer pengar åt att sparka nedåt än att faktiskt innovera.

Iden om att man på något vis skulle ha rätt att begränsa en tanke för att man råkar vara en av de första att tänka den är motbjudande, i synnerhet så som den används idag.

EDIT: tilläggas bör även att det är sanslöst förmätet av dig att tro att du, eller någon annan, på något vis ensam skulle vara upphovsman till någon ide överhuvudtaget, med tanke på hur ofantligt mycket tidigare arbete under tusentals år som "din" ide har i grunden. Att hävda patenträtt för "uppfinningar" är ganska likvärdigt med att högljutt hävda sin exklusiva rätt att förfoga över sin nyskrivna Harry Potter-fan fiction.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

Ett ovanligt välformulerat inlägg av dig. Jag respekterar din åsikt och ditt ställningstagande.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Tomma tunnor bullrar mest. Samtliga patent är både relativt "uppenbara" (eller vad det nu heter på svenskt patentspråk) och har en hel del prior art, och det omskrivna Bilski-fallet har skakat om marknaden för patenttroll ganska rejält.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

Faktum är att FAT-patentet har prövats och ansetts giltigt redan, om jag inte har läst fel.

valdermans bild

Du har läst väldigt fel.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

Hittar inte vad du menar.

Förklara...

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Första och andra kommentaren. Dock verkar tredje säga emot detta, så jag förmodar att situationen fortfarande är oklar.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

hoths bild

Tyvärr är situationen nog inte oklar, Microsoft vann patenttvisten. Läs mer här

http://en.wikipedia.org/wiki/File_Allocation_Table#Appeal

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

valdermans bild

Surt. Undrar hur mycket pengar som var tvungna att byta händer innan patentverket gjorde sin 180...

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tux-svens bild

FAT32 förekommer på Floppydiskar och USBstickor, men använder vi FAT32 på andra ställen i Linux?  Om man kör Wine förståss...Obestämd

USB-stickor och floppys kan man väl annars formatera om till icke-MS format?  Förutsatt att man aldrig behöver vara kompatibel med Windows.

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Gör en liten fat partition som du lägger window rutinerna för t.ex ext3 på.

 

uffe_nordholms bild

Nu är jag en sån som ser ont uppsåt i allt som Microsoft företer sig, men jag ser en möjlig förklaring till Microsofts agerande: eftersom 'alla' använder Windows måste de få som inte ingår i 'alla' kunna utbyta filer med Windows-användare. Eftersom ett av det smidigaste sätten att göra det (när avstånden är korta) är att använda USB-pinnar måset Linux/Mac kunna läsa FAT i någon version. Alltså kan Microsoft utan större ansträngning se till att få in licenspengar den vägen också. Eller göra att resten av världen inte kan kommunicera med Windows-användare. Oavsett vilket har 'resten av världen' fått (ytterligare) ett incitament att sluta vara fånig och inordna sig i monopolet...

polters bild

Du missar en ganska viktig sak, vilka filsystem som dina portabla enheter har stöd för. Du kan formatera om minnet i din kamera till EXT2 t.ex, men kameran kan antagligen inte använda minneskortet som sådant.

tux-svens bild

Kameran har väl inget med Linux att göra?  Jag antar att "Windowsvänliga" (?) Canon (i mitt fall) har tillåtelse att använda FAT.

Men själv lagrar jag bildfilerna  på ext3 i Linux, då  behöver jag inte FAT i Linux och det var väl det det gällde? Förvånad

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

valdermans bild

Hur för du över bilderna från kameran?

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tux-svens bild

PTP-mode, som är ett kodak-protokoll om jag inte minns fel.

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mikehers bild

USB minne kan man ju formatera men är ju värre med kameror,
embedded, mobila produkter och övriga för de är ju FAT32 :-/ tom.
8bitars/32bitars CPU:er har ju kodexempel för FAT som följer med som
standard i "utvecklingskiten" och som programmerare är väl risken stor
att man då väljer det i sin produkt. För det är ju "standard" och
fungerar.

Dvs om du stoppar in minneskortet från modulen i PC:n så måste ju OS:et kunna läsa filen och därmed väljer tillverkaren FAT32 formaterade USBminne kammeraminne osv...

Dessutom Windows användare vill ju slippa installera drivrutiner
för sin nya pryl och "vill ju bara det ska funka". Därmed väljer
företagen att använda FAT16/32 då det funkar direkt i windows. Inga
drivisar behövs ju, bara att plugga in kameran eller USBminnet och vips
dyker den upp i explorer.

Det är förståss så Microsoft med vill ha det men samtidigt vill man
ju ta ut så mycket pengar som möjligt och patenterar filsystemet. Så
man kan stämma småföretagen.

Egentligen borde det, liksom med OpenDocument finnas ett portablet
öppet filsystem för kameror/usbminne osv.. Men det lär vi väl inte se
detta århundradet

 

clfns bild

"Inga
drivisar behövs ju, bara att plugga in kameran eller USBminnet och vips
dyker den upp i explorer."

Går ju lägga med drivrutiner för filformatet tillsammans med drivrutinerna för enheten som installeras första gången som usb-enheten ansluts.

mikehers bild

Går ju lägga med drivrutiner för filformatet tillsammans med
drivrutinerna för enheten som installeras första gången som usb-enheten
ansluts.

Ja men det   e ju just det som e grejen. Om tillverkaren kör med FAT behövs INGEN drivrutin.

Ta tex. USBminne du vill kunna flytta dem till från skola/arbete och så vidare om de INTE är FAT då måste en drivrutin installeras i windows = du måste ha administratörsrättigheter vilket man i regel inte har på arbetsplatsen eller skolan. Därmed är ju FAT att föredra för flashminne osv...

Så det blir ju lite dubbelt Microsoft har lyckats "standardisera" FAT samtidigt vill de tjäna pengar genom patentet som företagen blivit beroende av Sad

Kort sagt det finns inga alternativ för tillverkaren idag så länge inte Microsoft samarbetar om att ta fram en gemesnam filstandard för små flashminne etc..

Patentet borde helt klart skrotas men de e vi nog de flersta överens om här, även om Suse folk verkar tycka det är okej Wink ;-)

 

 

uffe_nordholms bild

Jag skulle nog inte vilja ha drivrutiner på ett USB-minne för att dessa skall kunna installeras när jag pluggar minnet i en dator.

Anledningen är enkel: vad säger att drivrutinerna inte innehåller något annat också? Typ en trojan som avlyssnar mitt tangentbord och skickar informationen till någon obskyr server ute på internet... Den enda anledning att jag tycker att det är bättre med drivrutinerna på CD är att om CD:n kommer från tillverkaren så kan man be dem reda upp skiten om deras drivrutiner är smittade med något, eftersom källan är uppenbar. Innehållet i ett USB-minne kan ju vem som helst modifiera (det är hela poängen med USB-minnen).

Och på ett annat plan: vilket filsystem skulle drivrutinerna ligga i? Det enklaste vore ju FAT, eftersom 'alla' datorer kan läsa det, men då är det ju lika bra att låta hela pinnen vara FAT...

mcnilss bild

Windows intallerar ju drivrutiner för alla olika modeller av usbminnen, trots att det ligger likadant filsystem på dem. Jag är så otroligt irriterad på det beteendet...

mindlights bild

Du menar att "featuren" med att Windows ser usb-enheten som en helt annan enhet (av samma typ) om du råkar trycka in kontakten i en annan usb-port än den du brukar använda på datorn... den featuren är mindre irriterande? Smile

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Mountvol ?

mcnilss bild

Nej, jag menar den att varje gång en ny model stopas in i datorn kommer det upp en bubble med installerar drivrutiner, Vänta tills att de är installerade.

mindlights bild

Snacka om att du missade min poäng..

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikehers bild

Det vet jag inte om jag håller med om? Åtminsdtone inte på Windows XP. Möjligen WIn2000

I skolan använder vi alla olika typer av USBminne och om du skulle behöva ha drivrutin för varje minne behövs admin rättigheter och de hade då inte vi på HH.

Skulle man däremot installera en helt nytt filsystemsdrivare var gång du sätter i ny maskinvara är jag säker på att du måste vara admin och du skulle troligen som användare också bli jävligt irriterad. Eller ännu värre behöv använda special programvara för att läsa av minnet. Det finns ju en anledning till att dagens MP3 spelare inte längre behöver drivare. Bortsett specialvarianter som Ipod som envisas med sin egen standard till följd att åtm jag blir irriterad.

 

Kort sagt vare sig man gillar det eller ej är FAT "standard" för många embedded flash enheter.

 

 

 

mcnilss bild

Du behöver inte hålla med om något. Det är ett faktum Smile Har bara erfarenhet från xp.

mikehers bild

Är du 100% säkert att det är en drivrutin som installeras för filsystemet på usbflash? Och inte nåt U3 eller liknande crap för det är inte samma sak Smile

Jag tror forfarande att om du ska installera ett "filsystemdriver" krävs admin därmed merstrul.

mindlights bild

Nu kan jag inte hålla käften längre.

Nej. Den installerar inte drivrutin för varje usb-minne. Den aktiverar den befintliga.

Vad den gör är att den, till skillnad från de Linux-distar jag kört, i det grafiska visar att den hittat en ny enhet på USB-bussen.

Om du inte har något specialminne så ligger det under klassen "masslagringsenhet" och det är denna drivrutin som aktiveras.

Installeras gör den bara om den inte redan finns installerad och tro mig... Masslagringsenhet är en klass som redan är aktiverad om du inte kör ditt Windows från diskett, utan hårddiskcontroller eller minneskortläsare.

 

Öppna en terminal i ditt linux, skriv tail -f /var/log/syslog och sätt usb-minnet. Det som poppar upp där skiljer sig inte nämvärt från vad du ser i Windows.

 

Dock finns det undantag. Min Pentax-kamera är en USB-masslagringsenhet med de har aktivt gjort något för att krångla till allt för användaren då Windows inte identifierar den som det. Det behövs alltså en drivrutin för att den ska komma upp som en sådan. Störigt som fan men definitivt ett undantag.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fredentofts bild

Hur ofta blir du ombedd av linux att starta om datorn efter att du pluggat in en usb-disk?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Marcuss bild

Hur ofta händer det i windows?
Har nog hänt mig max en gång, och de va precis efter nyinstallation. Då skippade man det och körde på ändå. Sen har det aldrig uppståt.

Din inkompetenta helpdesk- Skicka ett PM ifall något administrativt arbete efterfrågas

fredentofts bild

Har hänt mig ett antal gånger när jag installerat ny disk eller pluggat i usb-disk.
Jag har ju aldrig startat om och bevisligen har allt funkat ändå, men det var inte det frågan gällde...

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

sol77s bild

Händer mig med ibland. Eller att jag får upp ett meddelande om att ny mjukvara installerats, eller något sådant.

mindlights bild

Satt för en vecka sedan och gnällde i min blogg över Network Monitors oförmåga att fungera någorlunda lika vettigt som Windows motsvarighet varpå folk rådde mig att byta till Wicd.

Nu i efterhand sitter jag och småfnissar åt mitt korkade beteende som återigen slagit till: Jag har ett problem och löser det genom att byta ut hela produkten som har problemet.

Det har aldrig funkat och det är precis detta som är det som får folk att hoppa mellan distarna. Småstrulet.

 

Just nu sitter jag med Wicd och en resol.conf som fyllts upp med DNSer från de tre senast trådlösa jag kopplat upp mig till. Detta borde inte vara något större problem om det inte inte innebar att namnuppslagen går till så att burken börjar med DNS på rad nummer 1 och när den inte får något svar från den så går den till rad nummer 2.... för att sedan gå vidare.

Detta är som ni alla vet inte ett problem ens i Windows 98 när du kör DHCP... men väl i Linux tydligen.

...ibland känns en omstart för att jag pluggar i USB-disken för första gången som ett skitlitet offer... och att göra problem av något som verkligheten egentligen inte är något problem är... ja... slöseri med energi och tid. Minst.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Jag vet inte vad du gör med wicd, men vad det än är så gör du det fel. Min laptop har varit igång i drygt en vecka, och har under den veckan bott varit inne på 4-5 olika nätverk. Trots det har jag bara det nätverks jag är inne på just nu DNS-server i resolv.conf.

Vad kör du för version? Kan det vara möjligt att detta är en bugg du hade sluppit om du uppdaterat någon gång under det senaste halvåret? Tidigare versioner av wicd var verkligen gräsliga (dock inte värre än den digitala avföring som är NetworkManager,) men nu börjar det stabilisera sig rätt bra.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

Hahaha... Du får fanimej jobba lite hårdare med din attityd. Ödmjukhet är inte din starka sida.

Favoriter i ovanstående inlägg:

"Jag vet inte vad du gör med wicd, men vad det än är så gör du det fel."

Jepp, du börjar med storsläggan direkt. Inte så att inlägget hamnar under kategorin "konstruktiv kritik" eller "hjälpfulla inlägg" med den starten.

"Min laptop har varit igång i drygt en vecka, och har under den veckan
bott varit inne på 4-5 olika nätverk. Trots det har jag bara det
nätverks jag är inne på just nu DNS-server i resolv.conf."

Jepp. Och som vi alla vet så är det ju självklart så att om det funkar i Valdermans konfig så funkar det i alla andra (förutsatt att de är "rätt", se första citatet)

"Kan det vara möjligt att detta är en bugg du hade sluppit om du uppdaterat någon gång under det senaste halvåret?"

Kan det vara så att jag installerade wicd för en vecka sedan och antalet patchar sedan dess är lika med noll?

eller som ödmjuka jag skulle uttryckt det om det varit omvänt:

"Yo! Jag har kört Wicd rätt så länge nu och vet att tidigare har det varit en hel del skumma buggar. Dock har jag inte märkt av några buggar på väldigt väldigt länge. Vilken version kör du? Var fick du du den ifrån?"

 

Se vilken trevlig värld vi kunde fått om alla vore som jag!

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Jepp, du börjar med storsläggan direkt. Inte så att inlägget hamnar
under kategorin "konstruktiv kritik" eller "hjälpfulla inlägg" med den
starten.

För allting på Internet bör läsas bokstavligt och är serious business. Du bör f ö allvarligt överväga fördelarna med att inte kasta sten i glashus, med tanke på hur ditt eget inlägg, som jag svarade på, var formulerat.

Kan det vara så att jag installerade wicd för en vecka sedan och antalet patchar sedan dess är lika med noll?

Vilken version? Från vilken källa?

Se vilken trevlig värld vi kunde fått om alla vore som jag!

Ja, och tänk så lite frågor som skulle bli besvarade när folk bryr sig mer om att vara artiga och finkänsliga än att lösa problem.

Eller vänta, inlägget jag svarade på var ju varken artigt, informativt eller en vettig hjälpförfrågan. Faktum är att det höll mer eller mindre samma ton som mitt. Hoppsan!

Ska vi vara riktigt petiga lämnar ditt eget inlägg en hel del att önska; det inkluderade ingen som helst information annat än att du kör wicd och att din resolv.conf är full av skräp. Ingen information om relevanta drivers, dist, version, installationskälla, vad du själv gjort för att lösa problemet, konfiguration eller eventuell annan installerad mjukvara som kan påverka situationen, utan bara ett konstaterande att någonting inte funkar och du tror det är pga. wicd, samt en antydan om att wicd är ett kasst program.

Hur i hela fridens namn du fått för dig att världen skulle bli trevligare om vi alla bara trollade lite mer, och sedan började gnälla över att folk som försöker hjälpa oss inte uppfyller alla finkänslighetskrav är lite av ett mysterium för mig.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん