Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fransk polismyndighet sparar med öppen källkod

Det franska gendarmeriet sparar massvis med pengar med öppenkällkod, enligt Xavier Guimard som på tisdagen föreläste på en holländsk öppenkällkodskonferens anordnad av NOiV. Under det föregående året reducerades IT-budgeten kraftigt, något som till stor del beror på minskat inköp av proprietära mjukvarulicenser.

Myndigheten, som är en av de större i Europa med över 100 000 anställda, har under de senaste åren börjat röra sig alltmer mot öppen källkod. Inledningsvis ersattes den proprietära kontorssviten Microsoft Office med den fria motsvarigheten OpenOffice.org. Efterhand har även Thunderbird och Firefox rullats ut i organisationen.

Även på operativsystemsfronten har förändringarnas vindar nu börjat blåsa. Man beslutade år 2007 att man skulle använda Ubuntu istället för Windows på skrivbordsdatorerna och hittils har 5000 datorer migrerats. Under detta år hoppas man på att kunna installera operativsystemet på ytterligare 15 000 datorer och man beräknar att organisationens samtliga 90 000 kommer att omfattas av beslutet år 2015.

Läs mer:

Pressmeddelande

Case-study

IDG.se

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Bravo!

Ett skolexempel på hur det går till att migrera en stor organisation! Mer sådant!!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

Jag skickade en länk om detta till min kommunstyrelse igår.  Just idag fanns det en artikel i tidningen om att skolorna i Grästorp framgångsrikt kör Open Office sedan en tid.  Detta i artikel som talar om att Grästorp och Vara vill byta bort Microsoft.  Tillsammans med Ale, Alingsås, Falköping, Mölndal, Stenungsund, Svenjunga och Alingsås har de bildat en projektgrupp som kräver att systemleverantörer slutar att låsa produkterna till Microsofts plattform!

De är trötta på monopolsituationen säger de.

Jag ser solen gå upp.... Glad

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Och nu ställer Ryssland krav på att öppen källkod alltid skall användas, utom där det inte finns några allternativ...  Tåget har börjat rulla...Glad

http://opensource.idg.se/2.1014/1.217822/nu-sager-ryssland-njet-till-sta...

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!