Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

exGENT Linux 2009 LiveCD - ersättning för Exton-Gentoo från år 2006

Nu är exGENT Linux 2009 LiveCD på svenska klar för gratis nerladdning. exGENT är min ersättning för Exton-Gentoo från år 2006. Även exGENT är - som namnet antyder - baserat på Gentoo Linux. Det bästa med exGENT är den förnämliga autokonfigureringen av hårdvara och möjligheten att relativt enkelt installera systemet till hårddisk. Det innehåller också skrivbordsmiljön Xfce i senaste version. D v s version 4.6, som släpptes den 27.2.2009 efter mer än två års utveckling. Använd kernel i exGENT: 2.6.27.7 med stöd för "all slags" hårdvara.

Exton-Gentoo hade jag byggt från scratch. D v s alla ingående program hade jag själv kompilerat från source/källkod. Vad gäller exGENT Linux har jag "fuskat" lite. D v s jag har utgått från en Gentoo-baserad dist och sedan förändrat allt. Förändringarna är så stora att i princip inget återstår av "ursprungsdisten". (Det ska bli intressant att se om någon lyckas lista ut vilken ursprungsdisten var).

exGENT Linux kan installeras till hårddisk på fem - tio minuter. Det innebär att alla ni som inte "orkat" genomföra en normal Gentoo-installation - som kan ta upp till ett par dygn - nu ändå har chansen att få in detta fantastiska linuxsystem på era datorer.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

HÄMTNING
exGENT Linux 2009 LiveCD
hämtas på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för exGENT

Tillägg 090321
Konfigurering av nätverksskrivare fungerar inte i version 090320 av exGENT Linux, eftersom jag hade "glömt" att installera Samba. Korrigerat i version 090321. Samtidigt passade jag då på att uppdatera radeon-drivern för ATI-grafikkort.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Återigen lyser "Uppdaterad" med röda bokstäver!!
Eftersom jag redan har tankat ner den, blir jag fundersam... Vad är uppdaterat?
Skall jag tanka ner den igen innan jag installerar.

Gör om, Gör rätt från början.

 

extons bild

lasp!

Inget i exGENT är uppdaterat (ännu). Jag har bara ändrat lite i mitt inlägg här på Linuxportalen. Jag la t. ex. sist till att kerneln har stöd för "all slags" hårdvara.

Tillägg 090321 kl 22.30
Nu har jag faktiskt också uppdaterat systemet/ISO-filen. Se ovan. (Jag hade bl a "glömt" att installera Samba i version 090320).


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Nu lyser det "Uppdaterad" igen även denna gång i rött!

Med risk för att vara elak och grinig som vi anklagas för i annan tråd. Varför inte göra rätt från början!!!

Nåja jag tankar ner och bränner den igen, för i det långa loppet tror jag på Linux, annars hade jag lämnat för länge sedan.

Men som det står i Datormagazin om en av dina distron, "Linux för klåfingriga" Tack för den du!

Dessutom står min klocka på 19:27 och du kommer, efter ditt inlägg, att göra en ändring kl 22:30!!!  OK Jag väntar tills dess Wink
Elaka Lasp!

 

extons bild

lasp!

Jag är lite av en perfektionist. Ser jag att det saknas ett kommatecken måste jag bara rätta till det.

Nu var ju ändringen i detta fall lite större än så. Jag upptäckte att Samba saknades först när jag försökte ansluta till en nätverksskrivare. Jag "tvingades" då att snabbt fixa till en ny skiva. I samma veva märkte jag att konfigurationen av ATI-kort inte fungerade perfekt. Det lyckades jag dock ordna till i version 090321. Var inte det bra?

F ö: Ingenting blir helt "rätt från början". D v s det finns alltid utrymme för förbättringar.

Jag har missat att Datormagazin skrivit om mig/"mina" distar. Vilken dist och när?

Tiden: Den är godtyckligt satt, eftersom inlägget uppdateras när man gör en ändring av detsamma. D v s jag ville att det skulle vara viss tidsskillnad.


LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

 

 Det köper jag, språk skall vara rätt, viktigt att korrigera när man ser och upptäcker ett fel.

Men Tiden. Den har du ju skrivit själv 090321 kl 22:30. Och det är inte min än så jag väntar ytterligare en halvtimme innan jag tankar ner den! Wink

Jo du är ordentligt omnänd i nästa nummer av DatormagazinNr4 2009. Kommer väl i handeln under kommande vecka.

Sidorna 060 samt 061 innehåller en LinuxTest av Mandriva Flash 2009 samt SverEx Linux.

Om du är nyfiken kan jag citera den lilla rutan!

För: DVD-live miljö med trevliga Xfce4.

Över lag nya paketversioner  (tidningens särskrivning)

Emot: Kräver mycket av användaren.

Rekommenderas till: Endast orädda och klåfingriga Linuxanvändare.

Nu skall nog detta med klåfingriga tolkas rätt positivt tycker jag när jag läser hela artikeln.

Så stå på dig och jobba vidare säger Lasp

extons bild

Ok, det var den artikeln om SverEX. Jag visste än den var på gång, eftersom jag blivit tillfrågad av linuxredaktören Thomas Forsberg om lämplig "extondist" att recensera i något kommande nummer av Datormagazin. Jag valde då själv (givetvis) SverEX v3 Linux LiveDVD.

Tillägg 090323
På grund av recensionen i Datormagazin har jag nu snabbt uppdaterat SverEX Linux.


 

LINUX.EXTON.NET