Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

exMAC - Linux a la Macintosh

Tillägg 090330
Jag upptäckte några fel i exMAC v.090328, varför uppdatering av systemet nu har skett. Jag passade också på att ändra standardkernel till 2.6.28.5 med stöd för Nvidias egen grafikdriver m m. Jag nämnde förut inte att Wine 1.1.14 finns med. Behövs bl a för att köra det oumbärliga programmet Spotify. Tyvärr räcker det dock inte med version 1.1.14 av Wine för att köra Spotify. Upptäckte jag idag. Version 1.1.18 måste hämtas och kompileras. Kör kommandona 1) ./configure --prefix=/usr 2) make depend && make 3) make install. Det hela tar ca 2 timmar på en normaldator. Kan göras vare sig du kör exMAC från skiva, USB-sticka eller hårddisk.

exMAC Linux LiveCD på svenska är en remaster av Puppy Linux 4.1.2 - senaste version - med många extra/nya/nyttiga program. Bl a senaste OpenOffice.org (3.Innocent och Gimp (2.6.6). Kernel 2.6.28.5 används. exMAC använder Xfce 4.6 (senaste) som skrivbordsgränssnitt istället för Fvwm95, som är standard i Puppy Linux. Xfce är mera användbart och (i mitt tycke) snyggare än Fvwm95. exMAC körs ändå lika snabbt som originalet, vilket betyder att det går otroooligt snabbt jämfört med de flesta andra OS.

Puppy Linux är ett alldeles utomordentligt bra linuxsystem i alla avseenden. Jag vill gå så långt som att påstå, att den som inte blir imponerad av Puppy egentligen inte förstår sig på Linux.

Observera att jag försökt göra exMAC så (utseendemässigt) lik Macintosh som möjligt. Du märker det om du tittar på denna skärmdump. Läs mera HÄR.

Hämtning
exMAC Linux LiveCD hämtas på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för exMAC

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Hur många partitioner kan man göra på en hårddisk eller ett usb minne? (skämdumpen)

Det såg trevligt ut får nog testa den då det var ett tag sedan jag körde xfce.

Gud vad alla vill ha mac teman nu, dom gillar inte jag, så går det att byta tema lätt när den ligger på  ett usb-minne?

extons bild

Antal partitioner: Det finns en gräns beroende på olika saker, men jag har inte uppnått den gränsen ännu. Detta trots att jag i snitt har 10 partitioner på mina datorer. (På en har jag 15 stycken).

Kul att du uppmärksammade partitionsikonerna på skrivbordet. Jag hade glömt att skriva om hur lätt det är att montera partitioner i exMAC. Det är bara att dubbelklicka på den partition man vill montera. Samma sak när man vill avmontera monterad partition.

Mac: Själv gillar jag Mac. Har kört det några år tidigare.

Tema: Kan du lätt byta.

Tillägg lite senare
Observera att det kan vara problem med att använda Puppy Universal Installer vid installation av exMAC till USB-sticka. Om du inte lyckas kan du alltid använda programmet Unetbootin och med hjälp av det installera exMAC direkt från ISO-filen. Det gör du i Windows. (Det finns dock en version av Unetbootin också för Linux). Observera dock:
Du bör i första hand ändå försöka använda Puppy Universal Installer. Detta emedan du vid en sådan installation kan spara alla dina ändringar av systemet direkt på stickan. Jag har lyckats använda nyssnämnt program. Jag gjorde då så här:
1. Startade upp datorn från exMAC LiveCD
2. Stoppade in en USB-sticka om 1 GB, som fick beteckningen sdc (sågs på skrivbordet)
3. Formaterade stickan med kommandot mkfs.ext3 /dev/sdc
4. Startade Puppy Universal Installer och följde anvisningarna
5. När installationen var klar startade jag upp datorn med exMAC-skivan igen
6. Efter uppstart pluggade jag in den USB-sticka, som jag hade installerat exMAC på
7. Gjorde mina ändringar. D v s konfigurererade nätverk m m
8. När jag sedan vid omstart av datorn blev tillfrågad om jag ville spara mina ändringar så svarade jag ja och valde att spara till USB-stickan (/dev/sdc)
9. Valde att utnyttja hela det återstående utrymmet på stickan till sparandet. Eftersom jag installerat till en sticka om 1 GB så innebar det att jag hade ett sparutrymme om 309 MB. "Sparfilen" kallades för pup_save.2fs. Den fick filsystemet ext2. Hädanefter ska allt sparande ske automatiskt direkt till stickan
10. Att så var fallet kunde jag direkt konstatera när jag startade upp datorn från USB-stickan.

exMAC är alltså ett förnämligt gratisalternativ till Mandriva Flash.


LINUX.EXTON.NET

Tackar för en utförlig förklaring och ett bra tillägg/inlägg. {#emotions_dlg.laughing}

extons bild

nille!

Det slog mig plötsligt att det rimligen inte borde spela någon roll för sparandet vilken installationsmetod man använt. D v s även om man använder Unetbootin så måste man (sannolikt) kunna följa råden i punkterna 5 -9 i mitt förra inlägg. Du kanske har tid (och lust) att prova? Skriv isf gärna något här härom.

Tillägg 090330
Jo, det var som jag trodde. D v s det går alldeles utmärkt att använda Unetbootin för installationen och sedan följa punkterna 5 - 9 för att kunna spara ändringar. Jag testade saken själv idag.


LINUX.EXTON.NET

Vad bra Smile

Jag har dock inte hunnit testa än men ska göra det.

benzins bild

Tackar för tipset. Bra beskrivning, ska provas genast.

extons bild

benzin!

Vänta helst till version 090330, som kommer imorgon. I den har jag bytt standardkernel till 2.6.28.5 med bl a stöd för Nvidias egen grafikdriver. Dessutom har jag rättat div. småfel och ett stort sådant. (GParted saknade typsnitt!).


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Kommer den nya versionen också att ha stöd för iwlagn 5100 trådlöst nätverkskort, vilket jag har erfarenhet av att fungera med 2.6.28.5?

I så fall testar jag på störten {#emotions_dlg.laughing}.

PS. Det är ju bättre att testa än att bara kasta skit innan man vet nå't om en dist... DS {#emotions_dlg.wink}

extons bild

Svar: Ja.


 

LINUX.EXTON.NET

noxxiks bild

Ja, det var ju riktigt likt Mac OS X - eller inte!

Bara så att du vet så går det att få linux mera likt mac:

http://www.howtoforge.com/mac4lin_make_linux_look_like_a_mac

Och sen, vad är det som är så bra med Putty - aldrig förstått det?

extons bild

Om du inte förstår det så kan inte jag förklara det så att du förstår. D v s det är nog en mognadsfråga.


 

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Seriöst Exton, med det svaret så visar ju du tydligt att du saknar insikt i vad det är att vara mogen.

extons bild

Jaha, då vet jag det.


 

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

En person frågar vad det är som är så bra med puppy. Vad är det som gör att den personen har ett mognadsproblem? Det finns ju många andra bättre svar man kan ge på den frågan. Eller?

extons bild

Med "mognad" i detta fall menar/menade jag alltså en djupare "linuxmognad/linuxförståelse". (Det får man kanske först efter några år).


 

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Ok, men jag tycker endå att det är ett konstigt svar. Om du nu är trött på sådana frågor eller vad det nu är så är det väl bättre då att be personen att testa eller att bara ignorera det? Smile

Som med det mesta, en del ser tjusning i saker som andra inte gör. Det som vissa ser som bra med Puppy kanske inte är så uppenbart för andra.

Kristians bild

Skärpning! Du är en vuxen människa?

Om du ansett att puppy har unik funktionalitet så kunde du skrivit det

Om du ansett att puppy går snabbare att starta än andra distar med liknande funktionalitet så kunde du skrivit det

Om du ansett att puppy använder mindre systemresurser så kunde du skrivit det

Om du ansett att puppy har ett bättre programutbud out of the box så kunde du skrivit det

Om du ansett att puppy har snyggare teman än andra distar så kunde du skrivit det

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Precis min tanke men som vanligt så uttrycker du dig bättre {#emotions_dlg.wink}

extons bild

Tänk vad en enda liten mening kan provocera fram! (Jag har uppnått mitt syfte).

F ö: Läs gärna den här forumtråden. (Jag har inget att tillägga). För de som inte "orkar" läsa hela forumtråden har jag en bra sammanfattning (citat): Puppy is a thinking man's (or woman) OS. It's for people who have passion in all areas of their life. It's for people who are creative and enjoy individualism. It's not for spectators.......though that degree of usability is obviously well on it's way.


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Så, Puppys storhet kan sammanfattas med en samling marknadsföringssmörja utan substans?

Det enda din sammanfattning egentligen säger är att det inte är tillräckligt användarvänligt för gemene man. Hurra?

--

Denna kommentar består till 100% av framtidsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Det är inte alla som har känsla för Puppy Linux "storhet". Jag vet inte vad det kan bero på.


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Det kanske kan bero på att din sammanfattning faktiskt inte har något positivt att säga om distributionen?

--

Denna kommentar består till 100% av framtidsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

valdermans bild

Om det inte var för att du inte har några användare (sett ur ett större perspektiv, naturligtvis) tror jag Apples armé av jurister skulle kunna ha ganska roligt med dig...

--

Denna kommentar består till 100% av framtidsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

valderman!

Det var en kommentar, som jag förväntade mig från dig (eller någon annan).


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Tja, med tanke på att du använder dig av Apples logga (eller någonting som är nästintill identiskt) utan tillstånd är det i högsta grad något du borde väntat dig.

--

Denna kommentar består till 100% av framtidsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

albhafs bild

Borde jag se påståendet angående de "imponerande" aspekterna av Puppy som en förolämpning?

Tycker personligen att puppy är en helt ok livecd, kan finnas stunder då den fyller sitt syfte men inte mycket mer än så. När det gäller fenomenet att kunna köra ett helt system "live" från cd eller liknande medium så görs det ju vad jag vet inte på nåot revolutionernande sätt när det gäller Puppy utan är snarare en efterapning av vad andra gjort. Ytterligare, möjligheten att få ett litet och smidigt system som tar så lite plats som möjligt, finns ju också i form av bl.a. DSL med flera.

Föredrar nog nästan DSL framför Puppy men detta är min egen åsikt och skulle inte kunna tänka mig att kalla någon för mindre kunnig bara för att de inte håller med mig om detta. Istället för att komma med dessa elitiska påståenden samt kommentarer, argumentera gärna för varför du tycker att Puppy är ett bra livesystem samt i vilka avseenden det är så utomordentligt.

OT: Vet inte om utseendet på denna kan klassas som ett försök att erfterlikna macintosh då det i mitt tycke låter mer som de riktigt gamla apple systemen. Mac OS X kanske vore en lite mer passande benämning, men med detta märker jag bara ord.

extons bild

Svar: Ja.


 

LINUX.EXTON.NET

janneks bild

ok, dumpen ser bra ut . skall testa under veckan. coolt om det funkar bra från en 2gb sticka..

l

 

extons bild

Gör det "garanterat". Även med en 16 GB sticka, som man lär få för under 300 (!?) nu.


 

LINUX.EXTON.NET

199KR köpte jag för på kjell & co här om dagen.

extons bild

Ja, denna utveckling! Var ska det sluta?


 

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Det roligaste är väl att ungdomarna på skolan där jag jobbar gnäller att hårdvara är för dyrt! De har ingen verklighetsuppfattning Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

nille!

Jag tågade glad i hågen iväg till Kjell & Co för att köpa en 16 GB-sticka för 199 kr. Det slutade med att jag köpte en 8 GB-sticka för 399 kr. Varför? Jo, det visade sig att 8 GB-stickan var fyra gånger så snabb! SanDisk Extreme Cruzer Contour heter den. 8 GB räcker också (mer än väl) för mina linuxbehov.


 

LINUX.EXTON.NET

Allt beror ju på hur och till vad man ska använda usb-minnet.

Själv skulle jag endast ha det till att flytta information och vissa backup filer och då prioriterar jag lagringsutrymme före prestanda.

Men för dig som jobbar med live distar så är nog prestanda viktigare.

noxxiks bild

"Jag vill gå så långt som att påstå, att den som inte blir
imponerad av Puppy egentligen inte förstår sig på Linux."

Ska man ta det där som en förolämpning eller? Som du säkerligen vet, så utvecklar jag en egen linux-distribution.
Och det känns ju rätt underligt om jag inte skulle förstå mig på linux i det avseendet.

Förvisso kan du ju mena religionen eller liknande runt Puppy, och att det är så himla
coolt att få in så mycket mjukvara på en sådan liten iso-fil - vad vet jag.

extons bild

Egen linuxdistribution: Hade jag ingen aaaning om. Länk ?

Religion: Nåt åt de hållet är det (kanske). Puppy har nåt som andra saknar. Förstår man inte det så...


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

 

Enkel Googling stillar nyfikenheten: http://enlisy.com/

extons bild

Om noxxik gjort Enlisy är jag (lite) imponerad. Det är en (i mitt tycke) bra linuxdist. Jag testade snabbt enlisy-07.1-live.iso i VirtualBox. Allt fungerade. Snabbt gick det också. Om man ska säga något "negativt" så är det väl i så fall att ingående program är ganska gamla. Likaså kerneln. (2.6.21.5). Jag kanske skulle göra en svensk remaster och spica upp det hela lite?


 

LINUX.EXTON.NET

noxxiks bild

Det behövs inte. Vi är pågång med en ny version inom kort. Den version du testade är från juni 2007, så det är inte så konstigt att kärna + resten är väldigt gammalt.  Så inom kort kommer det en ny version. Underligt att du inte sett den tidigare, har ju t.o.m skrivit inlägg här på linuxportalen tidigare om nya versioner. Faktum är att jag (jag och mina medarbetare) startade enlisy i september 2005.

extons bild

noxxik!

Jag kände till Enlisy, men jag visste inte att du var mannen bakom det. Framgår det verkligen klart på hemsidan?

(Hur underligt det än kan låta så läser jag inte allt på Linuxportalen).


LINUX.EXTON.NET

noxxiks bild

Nej det framgår inte på enlisy.com eftersom det är vår mer kommersiella sida.
Men på enlisy.org - som är vår utvecklingssida med svn osv - så framgår
detta: http://enlisy.org/ewiki/Developers

Finns även info på wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Enlisy

extons bild

Ok, det ser bra ut. Det ska bli intressant att följa utvecklingen av Enlisy och testa den nya versionen när den kommer.

Jag glömde att kolla: Kan Enlisy installeras till hårddisk/USB-sticka från live-skivan? Om det går: Vilket program används?


 

LINUX.EXTON.NET

noxxiks bild

Nej det går i dagsläget inte att installera livecd:n till varken hårddisk eller annat medium som exempelvis usb. Dock kan man ju göra det manuellt via kommandon såsom grub-install och cp med flera. I framtida versioner kommer det givetvis rättas till - förhoppningsvis via en egenutvecklad variant.

extons bild

Jag frågade, eftersom jag har "problem" med samma sak vad gäller SverEX. Tänkte att jag kanske kunde lära mig något. Men Enlisy live kan alltså installeras på samma sätt som SverEX? D v s "manuellt".


 

LINUX.EXTON.NET

albhafs bild

Om man inte förstår, ja vad gör man?

Man ställer helt enkelt frågan: Vad finns det för positiva egenskaper hos Puppy som gör den till en bra distribution?

Att bli klassad som inkompetent eller att bli tillsagd att man redan borde veta sådant är troligtvis inte till någon hjälp. Istället kan man ju informera om dessa egenskaper eller åtminstone ge direktiv om vart man kan hitta mer information.

Även om jag själv är lite tveksam till hela den här Puppy "religionen" så tycker jag ändå att man till en viss gräns borde agera hjälpsamt när man kommer med liknande påståenden.

Här är några länkar för den som vill läsa på mer om Puppy samt få en egen åsikt av hur det är:

Jag har hållt mig utanför denna debatten då den jag drog igång sa det mesta.

Men jag håller med att vi ska svara trevligt och upplysande på frågor.

Nu ha jag det sagt.

Det svaret jag fick var så som dom bör vara men alla fick inte samma attityd.

extons bild

Jag är inte lika snäll som du nille.


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Ledsen att förstöra för dig här, men fanboys som inte klarar av att producera konkreta argument utan istället menar på att de som inte förstår varför $FAVE_ITEM är fantastiskt är korkade/omogna/okunniga/nybörjare är ingenting som är unikt för Puppy.

--

Denna kommentar består till 100% av framtidsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Du förstör inget.


 

LINUX.EXTON.NET

tobiers bild

Jippie.. ännu en "extondist" att kasta i papperskorgen..

Som någon redan har kommenterat så kan det omöjligt vara tillåtet att släppa din egen "dist" buntat med Apple-logos..